Soli Deo Gloria

Din El, prin El si pentru El sunt toate lucrurile. A Lui sa fie gloria in veci! Amin. Rom.11.36

De ce m-a „agitat” asa de tare cazul “Proconsul”?

Posted by Calea Domnului on April 16, 2008

 Pana acum am citit cele 13 comentarii pe care unii dintre voi le-ati facut referitor la compatibilitatea dintre mesajul pe care trupa Proconsul il poate aduce alaturi de proclamarea Evangheliei pentru castigarea sufletelor din sclavia si legaturile pacatului. Unii sustin compatibilitatea lor iar majoritatea cel putin avanseaza ideea ca nu sunt inca pregatiti sa slujeasca Domnului intr-o asa lucrare de amploare.

Un numar mare de vizitatori au vizitat blogul astazi, s-au scris 13 comentarii si nici unul nu a fost respins cu toate ca parerile sunt impartite. Vreau sa va multumesc celor ce ati indraznit sa va exprimati opinia; multumesc pentru exprimarea decenta si pentru ca ati inteles spiritul in care dorim sa discutam.

Cu adevarat este un subiect important si dorim sa discutam nu de dragul discutiei ci sunt constient ca ceea ce se scrie poate forma sau deforma opinii si chiar crezuri. De aceea privim discutiile cu toata seriozitatea prin prisma realitatii Imparatiei eterne a Domnului Isus.

In cele ce urmeaza as vrea sa-mi exprim si eu opinia facand referire chiar la unele comentarii din cele 13 pe care le-am citit pana acum.

Discutam teologie sau gusturi muzicale?

Eu cred ca ceea ce discutam aici nu este o problema de preferinta muzicala sau de gusturi unde am putea spune ca lucrurile sunt relative si fiecare putem avea dreptate in dreptul nostru. Este o problema obiectiva teologica- este in joc aici sfintenia lui Dumnezeu.

Da, sunt de acord- daca problema discutata este de natura muzicala fara alte implicatii totul ar fi ok. Daca insa este vorba de o chestiune teologica, de crez si inchinare, daca este vorba de o chestiune in care Biblia, Dumnezeu Si-a spus deja cuvantul atunci problema sta cu totul altfel. Care este parerea ta, in ce categorie o incadrezi: teologie sau gusturi muzicale?

Cum este Dumnezeul tau?

Eu am incadrat-o la teologie si am ajuns la concluzia ca in joc este gloria lui Dumnezeu prin faptul ca sfintenia lui Dumnezeu a fost dispretuita, gloria Domnului a fost injosita profund.

Haideti sa incepem de SUS, de la Dumnezeu in JOS, la noi. Teologia dicteaza practica si nu practica teologie. [Poate ca termenul „teologie” starneste repulsie. Folosesc termenul acesta nu in sens teoretic-academic ci cu sensul practic de „Adevar” ce sta la baza practicii noastre.]

Ce fel de Dumnezeu avem?

Isaia 42.8 Eu sunt Domnul. Acesta este Numele Meu si gloria Mea n-o voi da altuia, nici cinstea Mea idolilor.

Inteleg clar ca Dumnezeu nu imparte gloria Lui cu nimeni si ca nimeni nu poate primi in egala masura cinstea ce I se acorda Lui. Ceea ce oferi Lui Dumnezeu nu poti oferi nimanui altcuiva.

Aplicatia- in cele doua videoclipuri se vede clar si raspicat: cantarea este identica doar „iubito” este inlocuit cu „Isus.” Deci- ce a fost valabil vis-a-vis de iubita este in aceeasi masura valabil referitor la Domnul Isus. Mai rau de atat insa- cantarea a fost intentionata initial sa fie adresata iubitei sau Domnului Isus? Banuiesc ca iubitei. Apoi ganditi-va: cat de mare este diferenta intre vrednicia lui Dumnezeu si a unei persoane umane?

Concluzia logica este urmatoare- Dumnezeu Isus Hristos este considerat a fi la aceeasi valoare cu un om, o femeie. Trebuie sa corectez- Domnul Isus este coborat mai jos de atat avand in vedere cele doua aspecte: cantarea initial nici macar nu L-a avut in intentie pe Domnul si apoi faptul ca Cel mai inaltat in Glorie Il cinstesti cu acelasi „dar” pe care-l oferi unei iubite.

Dumnezeu este sfant!

Cu totii stim si spunem „Sfintesca-se Numele Tau…” Ce inseamna asta? Ce inseamna ca Dumnezeu este sfant? Inseamna ca Dumnezeu este separat de toti oameni. El face parte dintr-o categorie distincta de toate celelalte fiinte si ca nimeni nu este in aceeasi categorie cu El.

Ps.40.5  Doamne, Dumnezeule, multe sînt minunile şi planurile Tale pentru mine: nimeni nu se poate asemăna cu Tine.

Ps.89. 6 Căci, în cer, cine se poate asemăna cu Domnul? Cine este ca Tine între fiii lui Dumnezeu?

Isaia 40. 25 ,,Cu cine Mă veţi asemăna, ca să fiu deopotrivă cu el?“ zice Cel Sfînt.

Isaia 40. 17 Toate neamurile sînt ca o nimica înaintea Lui, nu sînt decît nimicnicie şi deşertăciune. 18 Cu cine voiţi să asemănaţi pe Dumnezeu? Şi cu ce asemănare ‘l veţi asemăna?

Isaia 46. 5 Cu cine Mă veţi pune alături, ca să Mă asemănaţi? Cu cine Mă veţi asemăna, şi mă veţi potrivi?

Aici sunt niste intrebari destul de serioase in care arata clar ca nimeni si nimic nici in cer si nici pe pamant nu poate fi comparat cu Dumnezeu. Dumnezeu este sfant. Ba mai mult „toate neamurile sunt ca o nimica inaintea Lui.”

Aplicatia- problema pe care noi o discutam este un atentat la sfintenia lui Dumnezeu. Este o problema fundamentala, vitala.

Ill. S-a facut mare caz in presa atunci cand Presedintele Frantei s-a adresat Majestatii sale Regina Marii Britanii cu „doamna” in loc de „Majestate.” Opinia publica mondiala s-a sesizat. Ma mira ca in problema dezbatuta de noi ni se pare o nimica toata cum Regele regilor este pus in, si chiar mai prejos de o iubita. Si toate astea se intampla “sub nasul” nostru, noi zambim si nu pricepem gravitatea faptului.

Dumnezeu trebuie sfintit de noi

Ce ineamna asta? Il putem noi face mai sfant? Nu! Insa prin modul in care ne relationam fata de El putem arata ca este cu totul special pentru noi si astfel, asemenea celor trei tineri in Babilon putem oferi raspunsul la intrebarea „Cine este Dumnezeul acela …?”

Evrei sfinteau Numele Domnului prin faptul ca nici macar nu-L indrazneau sa rosteasca numele IHWH ci pronuntau Adonai. Masoretii, cei care au scris manuscrisele Scripturilor isi scaldau trupul si/sau foloseau o pana noua cand scriau Numele Domnului si niciodata nu-si permiteau sa desparta in silabe Numele Domnului. Altii isi descopereau capul cand rosteau Numele Domnului. Da, uneori acestea erau duse la extrema si exista si fariseism insa la baza era ideea sfintirii Numelui Domnului.

Iata o alta modalitate clara prin care se sfintea Numele Domnului. Nerespectarea ei era pedepsita cu moartea.

Exod 30. 31 Să vorbeşti copiilor lui Israel, şi să le spui: ,Acesta ‘mi va fi untdelemnul pentru ungerea sfîntă, printre urmaşii voştri. 32 Să nu se ungă cu el trupul niciunui om, şi să nu faceţi un alt untdelemn ca el după aceeaş întocmire; el este sfînt, şi voi să-l priviţi ca sfînt. 33 Oricine va face un untdelemn ca el, sau va unge cu el pe altul, va fi nimicit din poporul lui.“ 34 Domnul a zis lui Moise: ,,Ia mirodenii, stacte, onice mirositoare, halvan, şi tămîie curată, în aceeaş măsură. 35 Cu ele să faci tămîie, o amestecătură mirositoare, alcătuită după meşteşugul făcătorului de mir; să fie sărată, curată şi sfîntă. 36 S’o pisezi mărunt, şi s’o pui înaintea mărturiei, în cortul întîlnirii, unde Mă voi întîlni cu tine. Acesta va fi pentru voi un lucru prea sfînt. 37 Tămîie ca aceasta, în aceeaşi întocmire, să nu vă faceţi, ci s’o priviţi ca sfîntă, şi păstrată pentru Domnul. 38 Oricine va face tămîie ca ea, ca s’o miroase, va fi nimicit din poporul lui.“

Fratii mei, haideti sa gandim problema fara presupozitii sau resentimente. Scopul nostru nu este sa acuzam pe cei de la Proconsul pentru ca ei de fapt nu stiu ce fac. Problema nu este a lor ci a noastra care nu stim ce Dumnezeu avem. Altii in mod inconstient profaneaza Numele Dumnezeului nostru iar noi nici nu sesizam ce se intampla sub ochii nostri.

Cazul nostru se prezinta ca o incalcare flagranta a poruncii Domnului din textul de mai sus. “Aceeasi intocmire” de mesaj exprimat in cantare a fost facut intai pentru o iubita si apoi  pentru Dumnezeu. Principiul sfintirii lui Dumnezeu cerea expres ca nimeni sa nu faca o intocmire exacta in folosul altei persoane.  

Principiul sfintirii Numelui lui Dumnezeu a fost incalcat. Da, nimeni nu s-a nascut invatat si toti suntem cu greseli asa cum spunea Carmen insa asta nu inseamna ca nu trebuie sa ne ajutam unii pe altii sa ne conformam voiei lui Dumnezeu.

Emanuel, sa stii ca aici nu este vorba de judecata. Sa definim termenii inainte de a-i folosi. Da, Biblia condamna a judeca atunci cand asta inseamna a condamna, atunci cand fara dragoste si fara o examinare personala in prealabil cauti distrugerea aproapelui. Biblia insa incurajeaza a judeca atunci cand asta inseamna o evaluare a fratilor nostri dupa ce in prealabil ne-am cercetat personal inaintea Domnului si cand judecarea are ca scop recuperarea si indreptarea aproapelui nostru.

1Cor.6.5 spre rusinea voastra zic lucrul acesta. Astfel nu este intre voi nici macar un singur om intelept care sa fie in stare sa judece intre frate si frate?

Inteleg de aici ca este vai de noi daca nu mai sunt oameni care sa judece intre frate si frate. Apostolul Pavel luminat de Duhul Sfant considera capacitatea de a judeca in felul acesta o dovada de intelepciune. Altfel, in lipsa unor astfel de judecatori vor ajunge sa ne judece lumea- cum de fapt s-a intamplat in Corint. De aceea Emanuel cred ca trebuie sa distingem ce inseamna „a judeca” si cat de important este sa avem si astfel de oameni.

Intr-adevar, unii ditnre noi avem tendinta sa luam apararea trupei Proconsul intrucat ni se par victimizati. Da, sindromul victimizarii atrage simpatie. Pe langa asta mai este si spiritul umanist ce ne influenteaza uneori chiar cu pretul desconsiderarii sfinteniei lui Dumnezeu insa haideti sa nu ne lasam condusi de sentimentalism ci sa pastram echilibrul dictat de constiinta luminata de Duhul si nu de porniri firesti.

Nu uitati ca eu si tu, noi- este de datoria noastra sa veghem unii asupra altora si sa sfintim Numele Domnului. Asa cum Liv spunea in comentariul sau mai sunt si alte cantari ce nu reflecta ci dimpotriva diminueaza gloria Domnului printr-un mesaj destul de confuz si tendinta romantica: „Langa tine vreau…”…etc

Cat priveste trupa Proconsul, in cazul in care ei sunt cu adevarat pocaiti consider ca sfatul lui Hahne este cel mai potrivit pentru ei- nu este inca vremea pentru ei sa fie scosi in prima linie in razboiul spiritual. Nu sunt inca pregatiti pentru asta.

1Tim.3.6 sa nu fie intors la Dumnezeu de curand ca nu cumva sa se ingamfe si sa cada in osanda diavolului.

Experienta confirma cum, spre exemplu unii pastori au promovat imediat la amvoanele bisericilor noastre preoti intorsi la Domnul de curand. Unii au cazut in osanda diavolului, s-au ingamfat de mandrie si au cazut de la credinta, s-au intors inapoi la ale lor atunci cand asteptarile nu le-au fost satisfacute. Haideti sa iubim intelept!

Da, noi credem ca folosindu-i pe ei ii atragem pe nepocaiti sa cunoasca pe Domnul. Ii folosim ca metoda de a-i atrage pe nepocaiti. Din cate am inteles (chiar din marturia basistului trupei- http://www.xbass.ro/forum/viewtopic.php?t=5998  ), se pare ca, unii dintre  membri  trupei au ceva inclinatii spre Dumnezeu, totusi nu se poate vorbi de o nastere din nou in cazul celor mai multi. Dan, intr-unul din comentariile postate la mejasul anterior ne oferea si o explicatie scrisa a unuia avizat in acesta problema, mesaj preluat de pe pagina de contact a organizatorilor unde se ofera ca justificare a deciziei lor urmatoarele:”Concertul a fost un mijloc prin care sa aducem pe cei care nu cunosc pe Domnul acolo.”

Este insa acesta un mijloc de publicitate eficient sau mai corect spus -placut lui Dumnezeu? Exista oare si un mod impus de Scriptura in care sa facem evanghelizare sau metodele le putem alege noi dupa plac? Scopul scuza mijloacele? Haideti sa vedem ce spune Scriptura:

Faptele apostolilor 16. 16 Pe cînd ne duceam la locul de rugăciune, ne-a ieşit înainte o roabă, care avea un duh de ghicire  Prin ghicire, ea aducea mult cîştig stăpînilor ei. 17 Roaba aceasta s’a luat după Pavel şi după noi, şi striga: 18 Aşa a făcut ea timp de mai multe zile. Pavel, necăjit, s’a întors, şi a zis duhului: ,,’n Numele lui Isus Hristos îţi poruncesc să ieşi din ea.“ Şi a ieşit chiar în ceasul acela.

Fireste vorbind cred ca marturia ,,Oamenii aceştia sînt robii Dumnezeului Celui Prea ‘nalt şi ei vă vestesc calea mîntuirii.“era cea mai credibila si cel mai perfect mod de publicitate pentru ca cineva sa asculte Evanghelia propovaduita de Pavel. Totusi, Pavel „a fost necajit.” Apostolul Pavel n-a avut nevoie de o astfel de reclama. Inteleg ca Dumnezeu (pentru ca in Numele lui Isus a izogonit duhul acela) nu este deloc incantat si nu doreste ca cei nemantuiti sa-I faca reclama.

Ma tem ca noi ne-am insealat cand am crezut ca trupa Proconsul ar fi cel mai potrivit mijloc de a face publicitate mesajului evangheliei propovaduit de Josh McDowell.

Fratii mei, nu avem nimic de impartit. De fapt nu vrem sa impartim. Sa nu impartim gloria lui Dumnezeu cu oamenii. Soli Deo Gloria inseamna ca Gloria sa fie NUMAI a Domnului. Haideti sa pricepem si noi ce au priceput ucenicii cand L-au vazut pe Domnul maniat

Ioan 2.17 Ucenicii Lui şi-au adus aminte că este scris: ,,Rîvna pentru casa Ta Mă mănîncă pe Mine.“

 Go, tell it on the mountains!

22 Responses to “De ce m-a „agitat” asa de tare cazul “Proconsul”?”

 1. Emanuel said

  Nu am incercat sa trag de partea celor de la Proconsul. NU stiu dar poate asta s-a inteles. Doar am vrut sa se inteleaga din acea marturie ca ei sunt la inceput si trebuiesc incurajati, trebuie sa ne rugam pentru ei, si nu numai pentru ei. E ca si atunci cand aduci pe cineva la credinta. Daca tu ca prieten, ca frate nu il sustii si nu te rogi pentru el, si nu incerci sa-l atragi mai mult, tot ce se poate intampla este ca acea persoana sa-si piarda dragostea dintai. De aceea, cum a zis si Florin Barbu, inca incearca sa inteleaga toate aspectele Bibliei, ceea ce este un inceput bun, parerea mea. Nu sunt nici fiu de pastor, nici lider de tineret, nici nu prea le am asa tare cu biserica, insa parerea mea este ca ei trebuie incurajati si atrasi spre partea aceasta a Domnului din care fac parte copiii Domnului, exact cum se procedeaza cu copiii la Scoala Duminicala. Parerea mea e ca este bun inceputul si dak sunteti de acord cu mine as vrea se ne rugam pentru trupa aceasta poate intr-o zi va lauda pe Domnul cu aceeasi trupa insa cu membrii apartinand Bisericii si Trupului Domnului.

 2. Emanuel… Sunt de acord.. trebuie incurajati sa creasca in harul Domnului…

  M-a incurajat pe mine citind acest post sa nu-i dau Dumnezeului Sfant “my leftovers”… Ma gandesc ca si noi facem asta destul de des, chiar daca nu schimbam cuvintele de la un cantec… Poate cu banii nostri sau timpul nostru Il facem pe Dumnezeu second hand… Da, Dumnezeu este Sfant si merita o inchinare curata, sfanta… Doamne ai mila de noi!

 3. Daniel said

  Frate Mihail,

  Foarte bine punctat. Domnul sa fie slavit!

  Referitor la publicitatea pe care o facem unor evenimente crestine cu scopul (ne)declarat de a-i atrage pe cei nemantuiti, dar folosindu-ne de parghii indoielnice, s-a mai discutat pe grupul SDG (daca imi amintesc bine), si acolo s-au punctat foarte bine cateva lucruri. Cat de corect si moral este sa-i chemam pe oameni la niste evenimente aparent mondene, culturale (concerte, concursuri, sport extrem, serbari, …) scopul nedeclarat fiind acela de a-l expune pe invitat unui mesaj evanghelistic?

  Cred ca ar fi o tema interesanta, avand in vedere ca se va aplica si noului eveniment evanghelisitic: Andy Palau.

  O sora indica foarte bine: nu mai credem in acea putere a Evangheliei (Rom 1:16) si punem umarul sa ajutam si noi cu cate ceva: umblam la sentimente, invitam la ceva si de fapt e altceva, aducem lucruri din lume, ca cel nemantuit sa nu se simta chiar asa de stingher in confruntarea cu Evanghelia, muzica trebuie sa fie cat mai gustata (am parasit imnurile crestine si imbratisam pop-rock si CCM) si multe altele.

  HAR si discernamant!

  Daniel

 4. Daniel said

  Dragi frati,

  Probleme vor mai aparea, BucurestiFest.net (evenimentul organizat de Andy Palau, 31mai – 1 iunie) se apropie iar lista cantaretilor include, intre alte nume “sonore” si … Proconsul.

  Ce putem face altceva decat sa ne rugam pentru trezire si izbavire?

  HAR si DISCERNAMANT!

 5. alin said

  “se pare ca, unii dintre membri trupei au ceva inclinatii spre Dumnezeu, totusi nu se poate vorbi de o nastere din nou in cazul celor mai multi”
  de unde stii ca nu e vorba de “nastere din nou”? daca omul se simte bine in biserica ortodoxa foarte bine!

  Daniel Says:
  Dragi frati,
  Probleme vor mai aparea, BucurestiFest.net (evenimentul organizat de Andy Palau, 31mai – 1 iunie) se apropie iar lista cantaretilor include, intre alte nume “sonore” si … Proconsul.
  Ce putem face altceva decat sa ne rugam pentru trezire si izbavire?
  HAR si DISCERNAMANT!

  gosh!!! mare problema, nu? wake up people! wake up…

 6. un pastor de tara said

  In tinereata mea nu m-am sfiit sa-i infrunt pe cei care ne luau de prosti si naivi. Sunt gata si acum la batranete sa-mi fac partea mea cand aud de “batalii” serioase. Lucrurile discutate aici sunt extrem de “fierbinti”. Mi-a placut argumentarea teologica a lui Mihai. Tozer spunea ca “timiditatea sfintilor” acrediteaza obraznicia celor firesti. Deci, nu taceti! Nu va sfiiti sa argumentati si apoi sa cereti socoteala celor care aveau datoria sa vegheze. Impreuna cu biserica mea ne vom ruga maine pentru voi, cei care urmeaza sa duceti “razboaiele Domnului”.

 7. solideogloriablog said

  Daniel- referitor la scopul nedeclarat. Probabil ca nici ei nu mai stiu cu ce scop fac ceea ce fac. Iata insa un caz- Pavel inaintea lui Agripa. Asta merita un post separat.
  Fapte.26.28-29 Agripa a zis lui Pavel: “Curand mai vrei tu sa ma indupleci sa ma fac crestin!” “Fie curand, fie tarziu”- a raspuns Pavel- “sa dea Dumnezeu ca nu numai tu….”

  Vedeti?- Agripa a inteles clar scopul lui Pavel iar Pavel nu s-a ascuns sa declare scopul mesajului sau.
  Astazi- stiu tinerii care este scopul cu care sunt adunati la concert sau la alte jocuri in parc? Sau- avem noi curajul sa declaram scopul misiunilor noastre asa cum spune Pavel? Oamenii nu sunt naivi (ca sa nu zic …). Pentru naivi este normal sa nu declari scopul pentru ca oricum nu-l inteleg. Daca preferi insa naivi cu naivi vom ramane in biserici si niciodata nu vor fi aflat pentru ca sunt in biserica.

  Referitor la publicitate- De ce o femeie imbracata sumar trebuie sa faca reclama la o masina de gaurit sau … la un picamar? Tot asa ma intreb- ce legatura este intre Proconsul si Hristos? De ce are nevoie Domnul Isus de reclama de-asta?
  Nu multi vor cumpara un picamar sau o masina de gaurit insa majoritatea vor ramane cu fantezii pacatoase in cap. Tot asa, cand Domnului Isus I se face reclama cu muzica romantica, nu multi vor primi pe Domnul insa cei mai multi viseaza la partenerul iubit.

 8. and1 said

  Frate Mihail,
  Sunt de-acord cu tot ceea ce sustineti, dar cred ca ati mers mult prea departe. prea multa critica, prea mult vorbaraie. de ce nu incercati sa faceti o evaluare. ati postat opinia unui singur pastor/lider din bucuresti (care impartaseste aceleasi idei ca si dvs). aceasta mi se pare ca suna a manipulare, incercarea de a-i face pe toti sa gandeasca ca si dvs. din pacate, nu o sa reusiti astfel. ce-ar fi daca ati intervieva mai multi pastori care au participat la aceasta prelegere de educatie crestina sexuala (pt ca oricat ati incerca sa spuneti ca a fost o slujba obisnuita de biserica, nu a fost asa). eu si cu colegii mei am fost curiosi sa vedem ce cred anumiti pastori de prin bucuresti despre acest eveniment. si in mare parte am fost lamuriti. mi se pare normal sa existe pareri diferite… asa ca incercati sa postati mai multe pareri de-ale pastorilor din bucuresti (si a acelora care se ocupa si sunt implicati in astfel de evanghelizari). cat despre parerea mea, doar daca vreti sa mi-o exprim, doar atunci am sa o fac, si sper sa ne intelegem ca adevaratii frati in Christos, chiar daca nu sunt de aceeasi parere ca si a ta.

 9. solideogloriablog said

  Cosmin, eu nu sunt jurnalist de meserie de aceea nu mi-am propus si nici timpul nu-mi permite sa iau interviuri pastorilor din Bucuresti. De alta parte SDGblog este un blog personal in care imi prezint opinia si crezul personal asa cum sunt luminat de Duhul cu specificatia ca SDGblog nu are pretentia de a avea inspiratia de care se bucura Biblia asa ca oricand Biblia contrazice acest blog atunci sa stii ca Biblia are dreptate.

  Acum, tu Cosmin esti student la Teologie Baptista Pastorala si dai invatatura poporului lui Dumnezeu. Tu cunosti parerile altor pastori din Bucuresti si chiar tu esti formator de opinie. Te astept sa-mi comunici parerea ta ca si teolog vis-a-vis de problema aceasta iar eu il voi publica intr-un post special. De asemenea, m-as bucura sa stiu parerea ta ca slujitor al Domnului fata de introducerea Numelui lui Dumnezeu intr-un cantec adresat unei “iubite” si cum ar trebui sa reactioneze un crestin fata de necinstirea Numelui lui Dumnezeu (daca aici este cazul).

  Cat despre manipulare? Cred ca te-ai pripit sa ajungi la o asemenea concluzie. doar pentru faptul ca nu am dat marturiile asteptate de tine? Prezenta comentariilor care ma contrazic cred ca ar putea fi cel putin o dovada ca nu doresc sa-mi impun parerea cu orice pret. Pe langa asta… oricine isi poate exprima parerea pe acest blog.

  Deci Cosmin, astept parerea ta. Multumesc

 10. Sabina said

  Admir luarea de pozitie. Sesizarile sunt pertinente si indreptatite. Cred insa ca locul lor de drept ar trebui sa fie intr-o scrisoare adresata organizatorilor.

  Sincer , intotdeuna am simtit o strangere de inima, un nod in gat cand ascultam la nunti cantandu-se cantece de dragoste initial pentru Isus compuse (sau ? who knows ?) dar care in cadrul evenimentului erau anume cantate ca sa te duca cu gandul la dragostea mirilor.. Prima data in viata de credinta am auzit vorbindu-se despre asta la o mare conferinta internatioanala pe tema misiunii cand am participat la un mic grup de discutii si unul dintre participantii de acolo spunea ca-i placea mult worship-ul in anul acela pentru ca nu te ducea cu gandul la « your lover ». Asa era. Totul inchinat lui Isus fara nici un dubiu.

  Pe de alta parte am tacut pana acum pentru ca mie intotdeauna mi-au fost dragi cei de la Proconsul. Mi-am si luat o caseta cand eram mai copil. De mult. Si mi-s dragi pentru ca-mi aduc aminte intr-un fel de copilaria mea. Si oricat de nevinovati ii declaram noi pe ei in toata povestea asta, regretul meu e ca ei sunt singurii nominalizati in zona si daca cumva dau peste discutiile nostre, nu cred ca le pica bine, chiar daca nu avem nici o pretentie de la ei.
  Asocierea lor cu manifestarile crestine e un act de curaj din partea lor. Este deja un mare pas inainte. Sigur sunt prea « proaspeti » sa fie pusi in prima linie. E riscant. Dar si la dragostea dintai trebuie sa recunoastem ca ai multa inspiratie si creativitate din partea Duhului Sfant, multa ravna. Trebuie pusa in valoare. Este posibil in acelasi timp sa fii « innoit » dar sa nu ai inca putere sa-ti sustii credinta in fata oricarui « destept » din tara asta. Sunt multi isteti cu care trebuie sa te confrunti mai ales cand esti o personalitate publica. Stii ca s-a intamplat ceva in sufletul tau, dar nu poti sa explici ce. Si asta este intr-un fel o garantie ca ce s-a intamplat e autentic. Atunci s-ar putea sa te feresti sa scoti din start un album evident dedicat Domnului Isus. Mie mi-era groaza imediat dupa ce m-am botezat sa ma intalnesc cu un prieten « filozof » care le stia pe toate si nu stiam ce-o sa-i spun. Dar Dumnezeu m-a ferit si abia dupa ani ma simt suficient de matura sa-mi sustin pozitia in fata lui.

  Legat de sentimentalisme, Domnul Isus nu era cumva de partea celor mai micuti, pentru care ar trebui sa ne ferim sa fim pricina de poticnire? Ii iubea si cauta sa aiba partasie cu pastorii din camp – marginalizatii societatii, cu magii – reprezentantii neamurilor si cu pacatosii.
  Vedeti voi, in sala la concertul in discutie rolurile erau paradoxal inversate. Nu publicul credincios avea nevoie sa-i asculte pe ei pentru ca el era de fapt insetat dupa lauda si inchinare, ci Proconsul avea nevoie de prezenta si acceptarea din partea lor chiar daca publicul acesta ar fi afisat o atitudine lipsita de entuziasm fata de muzica lor. Daca as fi fost acolo, sigur as fi ramas in sala. Ii acuz pe cei care aveau habar de ceea ce se intampla in viata lor si n-au ramas. Cele mai greu de indurat sunt cele ce vin din partea celor din biserica. Sper insa ca deja au pielea tabacita in ce priveste opinia publica.

  In incheiere, celor de la Proconsul le doresc sa ajunga cat mai repede sa-i spuna « Cerului » pe care-L canta de mult PE NUME si sa-I declare o dragoste mai presus de-orice dragoste a firii.

 11. and1 said

  Problema este urmatoarea: Lumea din ziua de azi desi are la dispozitie o gama larga de informare prin mass media si prin carti, este intr-o totala dezinformare mai mult ca oricand. Si, cand afirm aceste lucruri fac referire atat la domeniul spiritual/religios, cat si la domeniul laic. In momentul in care eu ma apuc sa vorbesc pareri despre anumite persoane si nu sunt sigur de ceea ce afirm dau nastere la zvonuri, care la randul lor daca sunt zvonuri negative se transforma usor in barfe. Cineva spunea si chiar avea un cantec special compus acestui pacat care ne pandeste pe toti, si anume barfa: Zboara barfele prin aer ca gloantele, imi lovesc si ranesc sentimentele. Asa ca in loc sa discutam in necunostinta de cauza si sa ne spunem parerile care posibil sa nu corespunda cu realitatea, am face mai bine sa ne informam inainte.
  Eu sa pune o intrebare: de unde stim ca piesa Pentru tine a trupei Proconsul nu a fost compusa special pentru a da lauda si slava lui Dumnezeu? Oare nu ar fi putut sa fie compusa de cei din trupa, sau de o persoana din trupa care e la inceputul drumului credintei? Inca nu stiu sigur, dar am auzit de la cineva cum ca aceasta piesa a fost compusa de o persoana credincioasa din trupa proconsul. Acum tine de noi sa aflam, sa ne informam. Si chiar daca ar fi fost compusa special pentru iubita, eu as analiza versurile si as sta mai intai sa ma gandesc cui s-ar potrivi mai bine, iubitei sau Domnului Isus? Ce-i adevarat primele versuri din strofa parca s-ar potrivi mai mult iubitei decat Domnului Isus, dar as dori sa analizam intreaga strofa:
  DE SAPTE ORI, IN SASE SERI/ PRIN VISE IMI CUTREIERI -sapte in mod simbolic face referire la cifra deplina a divinitatii
  DIN CINCI POVESTI, IN PATRU ESTI,/ SI-MI SPUI CA MA IUBESTI -oare cifra patru nu face referire la cele 4 evanghelii? iar apoi urmatorul vers arata cum ca in cele 4 evanghelii Domnul Isus prin moartea Lui pe cruce ne spune noua fiecaruia ca ne iubeste.
  DIN TREI LUMINI, DOI OCHI SENINI/ SUNT OCHII TAI, ISUSE -aceste trei lumini sa fie oare Trinitatea? si acei doi ochi senini oare nu face referire la una din persoanele Trinitatii? Explicatia este data in urmatorul vers care spune ca cei doi ochi senini sunt ochii Domnului Isus. Ok, inteleg aici este problema prin inlocuirea numelui Domnului Isus cu substantivul in vocativ “iubito” sau invers, intr-o alta varianta a piesei. Dar la final o sa incercam clarificarea acestui lucru, nu dupa ce facem si analiza ultimului vers.
  UNUL ESTE GANDUL CARE…/ M-A FACUT SA CANT -PENTRU TINEEEEE… SA STII, NUMAR NOAPTE SI ZI… -ultimul vers cuprinde dedicatia/ cui dedica interpretul acest cantec fie Domnului Isus, fie iubitei.
  Acum sa clarificam cateva lucruri: mi se pare mie sau mesajul refrenului se potriveste mult mai bine daca ii este dedicat Domnului Isus? Eu cred ca acest refren se potriveste mult mai bine Domnului Isus decat iubitei. Un al doilea lucru este faptul ca aceste versuri au si un continut teologic (daca tot imi spuneati sa analizez acest caz din punct de vedere teologic). Si, in al treilea rand contin si numele Domnului Isus (acest al treilea motiv ar putea cadea in cazul in care ascultam si analizam si cealalta varianta, in care in locul numei DOmnului Isus apare vocativul “iubito”, dar cu toate astea mie imi sunt de-ajuns celelate doua motive ramase in picioare). Aceste motive ma fac sa ma gandesc ca aceasta piesa a fost compusa initial, mai degraba Domnului Isus decat iubitei. Acum, daca cei din trupa au cazut de-acord sa declare aceasta piesa si iubitei sau invers, nu e de treaba mea…
  Oricum, sunt de-acord cu dumneavoastra ca trebuie facuta clara diferenta dintre dragostea umana si cea divina…dar sa nu ii judecam prea aspru pe cei de la proconsul avand in vedere ca sunt la inceputul credintei, si tare as vrea sa avem rabdare cu ei si sa le aratam noi (pocaitii, crestinii) atat prin Cuvantul lui Dumnezeu, cat si prin viata noastra ce inseamna dragostea divina. Asa ca prefer sa nu ii critic, ci sa ii ajut sa inteleaga aceasta dragoste a lui Dumnezeu si cred ca acum trebuie sa mi-i adaug si in lista de rugaciune.
  Inchei urandu-va tuturora sa aveti parte de un Paste in care Domnul Isus sa aduca lumina, pace, speranta si adevarata dragoste in vietile fiecaruia, inclusiv in viata mea si a celor de la proconsul (BODO, etc). ISAIA 52:4-5.

 12. solideogloriablog said

  Cosmin multumim pentru comentariu. Dupa paste il voi pune intr-un post special insa acum suspendam discutiile pe aceasta tema “ca sa nu se faca tulburare in popor.” Deci reluam discutia dupa Inviere.

 13. Adi said

  CE AR FI FACUT ISUS IN LOCUL NOSTRU DACA ERA LA CONCERTUL PROCONSUL?

 14. Proconsul said

  Draga Mihail,

  Multumim pentru mesaj. Chiar daca nu suntem absolut deloc de acord, este laudabila buna dvs intentie. Suntem bucurosi ca stiti exact ce vrea Domnul de la noi, de asemenea se vede ca sunteti foarte bine documentat, stiti exact cui a fost dedicata acea piesa initial, si sustineti cu tarie. Ce am putea noi adauga la un articol asa bine pus la punct?

  Noi vom continua sa ne facem treaba, dupa incredintarea noastra, si nu ne asteptam sa fiti de acord cu noi. Ne bucuram doar sa vedem cand inca un suflet se intoarce la Domnul datorita noua.
  E usor sa predici celor din cor 😉 Mult succes in continuare.
  Personal va doresc sa cunoasteti cuvantul macar la fel de bine ca Robert, colegul meu, si sa aveti macar ravna lui Dragos. Pe mine nu ma luati in seama…
  Piesa Pentru Tine, la fel ca multe alte piese Proconsul sunt dedicate Domnului. De la bun inceput. Nu trebuie sa va cerem dumneavoastra acordul sa inaltam un cantec Domnului, atunci cand simtim asta, si nici cei din sala nu mi s-a parut ca v-au intrebat pe dumneavoastra daca sa se bucure impreuna cu noi sau nu.

  Cu prietenie, Florin Barbu

 15. Proconsul said

  @Adi

  Prietenul meu, in cazul in care ai vre-o indoiala, Isus a fost cu noi la sala Palatului si s-a bucurat ca 5000 de suflete Ii canta Numele.

 16. […] Comments Proconsul on De ce m-a „agitat” asa d…Proconsul on De ce m-a „agitat” asa d…lucian on De vorba cu Martorii lui …Este Duhul lui Dumne… on De vorba cu Martorii […]

 17. solideogloriablog said

  Draga Florin,

  Este de apreciat si multumesc pentru timpul acordat citirii mesajului meu si pentru raspunsul primit de la dvs.

  Citind printre randuri imi dau seama ca sunteti indignat de comentariile negative care in ultima vreme in mod indirect (cred eu) au atins si numele formatiei dvs. Personal imi pare rau de asta. Poate ca acum va este greu sa credeti dar poate candva veti intelege ca cel putin in ceea ce ma priveste, critica mea nu este indreptata asupra formatiei dvs ci asupra unui tip de activism „evanghelic” lumesc care de altfel este caracteristic vremurilor din urma. Este mai mult o problema in launtrul miscarii evanghelice, ceea ce in mod normal n-ar fi trebuit sa va implice.

  Dvs spuneti -„ …nu ne asteptam sa fiti de acord cu noi. Ne bucuram doar sa vedem cand inca un suflet se intoarce la Domnul datorita noua.” Da, se vede clar ca avem opinii diferite insa nu asta este problema. Pentru a ma intelege mai bine iata un caz biblic:

  Marcu 9.38-39 Ioan I-a zis:”Invatatorule noi am vazut pe un om scatand draci in Numele Tau si l-am oprit pentru ca nu venea dupa noi.” „ Nu-l opriti” a raspuns Isus …

  Si Ioan se astepta ca toti cei ce scot draci sa mearga dupa el iar asta s-a dovedit a fi o pretentie gresita- ne invata Domnul Isus. Se pare ca pentru Ioan conta mai mult ca ceilalti sa fie de acord cu el si nu concepea ca si altii sa slujeasca Domnului fara sa fie impreuna cu el. Fiind o gandire gresita Domnul ii interzice lui Ioan sa-i mai opreasca pe astfel de oameni.

  S-ar putea ca unii sa creada ca repet greseala lui Ioan avand pretentia ca toti “sa vina dupa noi.” Este totusi o diferenta intre cazul lui Ioan si cazul nostru: Ioan a vazut clar ca oameni erau pur si simplu exorcizati, eliberati de duhuri in Numele Domnului Isus, Ioan a vazut roade. In cazul nostru, intreb- exista cu adevarat oameni care se intorc la Domnul? Sunt oameni nascuti din nou cu adevarat? Intr-adevar, dvs spuneti „Ne bucuram doar sa vedem cand inca un suflet se intoarce la Domnul datorita noua.” Exista asa ceva? Ma refer la nastere din nou autentica intrucat o bucurie efemera nu trebuie confundata cu intoarcerea la Domnul. Unde este intoarcere la Domnul trebuie sa fie lacrimi de pocainta, alipirea fata de comunitatea credinciosilor, interes pentru cunoasterea Scripturilor… insa realitatea este cu totul alta: tineri rupti de viata bisericii, pacate sexuale chiar in biserici si un analfabetism biblic nemaintalnit pana acum in randul tinerilor.

  Nu stiu daca dvs sunteti sau nu nascut din nou, intors la Domnul. Daca sunteti atunci ati putea sti ce presupune o intoarcere la Domnul insa daca nu sunteti atunci sunt mari sanse chiar sa confundati ce este aceea o „intoarcere la Domnul.”

  Draga Florin, dvs puteti continua lucrarea dupa incredintarea pe care o aveti. Nimeni nu va poate opri. In ceea ce ma priveste, Il rog pe Domnul sa ma ierte si imi cer iertare si de la dvs in mod public daca sunt gasit de catre Domnul ca unul care caut sa „opresc” o lucrare ce se face in Numele Lui si care aduce mantuire in viata tinerilor. Pana acum insa, cu teama de Dumnezeu si respect pentru lucrarea pe care o faceti va marturisesc ca raman la parerea de pana acum considerand ca este o lucrare de compromis ce nu face deloc cinste lui Dumnezeu si este cu atat mai periculoasa pentru cei credinciosi intrucat induce in eroare. Uneori cel rau se preface in inger de lumina. Daca ar veni in negru, cu coasa in mana si coarne poate ca toti ne-am unii sa luptam impotriva lui insa acum vine prefacut in inger de lumina de aceea ajungem sa ne dezbinam si noi credinciosii. Bine-nteles ca dvs nu puteti intelege asta si nici multi din biserici insa Dumnezeu are pretentia macar pastorii spirituali ai turmei sa priceapa asta.

  Dvs mai spuneti „E usor sa predici celor din cor „ Dvs ati mai predicat? O spuneti din experienta? Eu nu pot spune daca este usor sau greu insa ceea ce stiu este ca bucuria mai mare am avut-o predicand la bisericute mici si in case sau la detinutii din penitenciarul de maxima siguranta Arad: la criminali inchisi pe viata, ucigasi, tineri inchisi pentru trafic de droguri, batausi sau chiar pedofili. Acesta este „corul” la care imi place sa predic si predic cu speranta (asa cum le-am si spus) ca pe unii dintre ei ii voi revedea in corul din Imparatia lui Dumnezeu.

  Cat priveste piesa „Pentru tine Isuse”- v-am scris in E-mail-ul meu urmatoarele:

  „Nu stiu care este starea dvs civila, daca sunteti sau nu casatorit dar sa ne imaginam dvs ati avut inainte o alta prietena pe care ati iubit-o mult. Din acea dragoste profunda s-a nascut o cantare “Pentru tine iubito” si i-ati cantat-o de multe ori. Din anumite motive sa ne imaginam ca acum in viata dvs este o alta iubita. Totusi dvs ati pastrat acea cantare pe care o dedicati acum actualei iubite doar ca schimbati numele. Actuala iubita este extrem de incantata si de flatata prin aceasta cantare.

  Ce credeti ca s-ar putea intampla daca actuala dvs prietena afla ca de fapt cantarea nu a fost compusa cu gandul la ea ci la iubita de dinaintea ei? Care credeti ca ar fi reactia- s-ar simti sau nu jignita?

  Din raspunsul dvs inteleg ca piesa a fost dedicata Domnului de la bun inceput. Totusi, problema nu este rezolvata- ce v-a facut sa va razganditi si sa o dedicati si unei „iubite”? Nu mai este Domnul Isus vrednic de ea? Iata ce spune Scriptura cu privire la lucrurile inchinate Domnului:

  Exod 30. 31 Să vorbeşti copiilor lui Israel, şi să le spui: ,Acesta ‘mi va fi untdelemnul pentru ungerea sfîntă, printre urmaşii voştri. 32 Să nu se ungă cu el trupul niciunui om, şi să nu faceţi un alt untdelemn ca el după aceeaş întocmire; el este sfînt, şi voi să-l priviţi ca sfînt. 33 Oricine va face un untdelemn ca el, sau va unge cu el pe altul, va fi nimicit din poporul lui.” 34 Domnul a zis lui Moise: ,,Ia mirodenii, stacte, onice mirositoare, halvan, şi tămîie curată, în aceeaş măsură. 35 Cu ele să faci tămîie, o amestecătură mirositoare, alcătuită după meşteşugul făcătorului de mir; să fie sărată, curată şi sfîntă. 36 S’o pisezi mărunt, şi s’o pui înaintea mărturiei, în cortul întîlnirii, unde Mă voi întîlni cu tine. Acesta va fi pentru voi un lucru prea sfînt. 37 Tămîie ca aceasta, în aceeaşi întocmire, să nu vă faceţi, ci s’o priviţi ca sfîntă, şi păstrată pentru Domnul. 38 Oricine va face tămîie ca ea, ca s’o miroase, va fi nimicit din poporul lui.”

  Ideea este simpla- oricum am da-o nu este bine. Fie ca dedicatia a fost initial pentru iubita apoi pentru Domnul fie invers – Domnul Isus este jignit prin asta.

  Pe Robert nu-l cunosc si nici pe Dragos. Domnul sa-i binecuvanteze. Cunostinta sa o convertim in fapta caci Domnul a spus „daca stiti aceste lucruri ferice de voi daca le faceti” iar ravna sa fie canalizata cu pricepere in viata fiecaruia dintre noi.

  Draga Florin, multumesc inca odata pentru bunavointa ta. Apreciez asta. Imi pare rau pentru ca trebuie sa fiu in dezacord cu dvs acum insa imi doresc din toata inima ca intr-o zi sa facem o armonie perfecta impreuna cu ingerii din glorie. Atunci o sa ne intelegem. O sa cantam o cantare noua oricum.

  Cu dragoste in Hristos,

  mihail

 18. tobias said

  Pentru cei din Proconsul…va rog sa nu va lasati de meserie si sa nu va poticniti in comentarile unora care habar nu au ce vorbesc, insa le place sa bage bete in roate si sa taie avantul noilor convertiti…Domnul sa va binecuvinteze si sper ca intr’o zi sa ajung sa cant si eu cu trupa mea pe aceeasi scena cu voi:)Florine tot respectu pentru partea de bass…m’ai facut sa imi iau si eu un Warwick:D Domnu cu voi si sa veniti si in Cluj;)

 19. george said

  ma uit la voi toti care vorbiti in tot felul despre un cintec care aduce slava lui Dumnezeu .lASA-TI OAMENII IN PACE SA-L LAUDE PE DUMNEZE CACI LUI DUMNEZEU II PLAC LAUDELE NOASTRE.DACA EI NU SINT POCAITI SAU CINTECUL N-A FOST DEDICAT DOMNULUI DE PRIMA DATA NU CRED CA CONTEAZA.ACUM CINTECUL ESTE DEDICAT LUI DUMNEZEU SI CONTEAZA MULT.EI LA INCEPUT NU AU FOST POCAITI SI ACUM CRED CA SAU POCAIT SI AU SCHIMBAT DEDICATIA CINTECULUI BRAVO LOR.NU CREDETI CA DOMNUL ISUS SE BUCURA CIND OAMENI IL IUBESC CA PE O IUBITA?DUMNEZEU CONSIDERA BISERICA CA PE O IUBITA. TOATE ACESTE INTERPRETARI INCEARCA SA ARATE OAMENILOR CIT DE MULT EI IUBESC PE DUMNEZEU(VORBESC DE PROCONSUL)SI DOMNU VREA SA FACA PE OAMENI SA INTELEAGA CIT DE MULT II IUBESTE CONSIDERINDUI CA PE O MIREASA.CE VRETI MAI MULT .LASATI OAMENII SA-L LUDE PE DUMNEZEU SI NIMENI NU ARE PIERDUT DI ACEASTA.GEORGE

 20. Dehe said

  George draga…cu toata dragostea in Domnul Isus iti spun ca nu ai dreptate…citeste biblia, studiaza si vezi cum trebuie adusa lauda la adresa lui Dumnezeu. Ai dreptate cand spui ca dragosrea fata de Domnul Isus trebuie sa fie una intima ca si cea dinte o femeie si un barbat dar! cred ca tu ai dus lucrurile in extrema pt ca in Biblie comparatia dragostei fata de Isus cu cea pt partenerul de viata (vezi cartea cantarilor) este doar o exprimare prin care noi oamenii sa percepen ce inseamna cu adevarat dragoste pentru Domnul Isus(adica relatie INTIMA) si nicidecum o egalitate intre dragostea pt partenerul de viata si cea pentru Isus. Prin urmare “lauda” la adresa oamenilor nu poate fi schimbata asa pur si simplu in lauda la dresa lui Dumnezeu..asta e parerea mea… si tot ce spun este bazat pe incredintatea care mi-o da Dumnezeu prin studierea cuvantului Lui. Domnul sa te binecuvanteze si sa nu iei in nume de rau acest coment.

 21. Robert said

  Pace fratilor. Din gresala am dat peste acest site si am văzut ca voi vorbitii despre trupa proconsul. Am văzut si eu o cantare de alor pe YouTube in care el cânta despre o persoana dar nici de cum de Domnul Isus. Eu cred ca nu orcine poate sa-l laude pe Dumnezeu trebuie sa fi născut din nou sa-l lauzi pe El .multumesc

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: