Soli Deo Gloria

Din El, prin El si pentru El sunt toate lucrurile. A Lui sa fie gloria in veci! Amin. Rom.11.36

Ce sa faci cand vrei sa-ti parasesti tara

Posted by Calea Domnului on December 18, 2007

Biruinta Arad 16-dec’07 [4359]

Gen.46.1-7

Introducere

Cati dintre dvs aveti rude apropiate sau cunoscuti dragi care au parasit tara stabilindu-se in alta tara de dragul unei paini mai bune? [Va rog sa ridicati mana!] Si eu de asemenea am rude plecate in strainatate.

Dorinta de mai bine. Este-adevarat ca oamenii dintotdeauan, cei mai multi au fost atrasi spre mai bine. Sunt exceptii cum ar fi calugarul Stalpnicul care-si petrecea viata catarat pe un stalp sau ca altii care stateau incomod intr-o scobitura facuta-n stanca. In general oamenii cauta conditii mai bune de trai.

Gen. 45.19-20 …aduceti pe tatal vostru si veniti. Sa nu va para rau de ceea ce veti lasa caci tot ce este mai bun in tara Egiptului va fi pentru voi.

„Sa nu va para rau…”- Cei mai multi doresc sa traiasca intr-o tara in care sa nu traiasca cu parare de rau pentru ce-a lasat in urma. O tara care sa il faca sa uite de toate lipsurile, de foamete si de grija zilei de maine.

Deloc usor. Stramutarea familiei insa este un lucru deloc usor si asta din cateva motive obiective:

numarul– Este una sa te muti cand esti singur insa este cu totul altceva cand trebuie sa pleci cu  70 de persoane- care constituiau familia extinsa a lui Iacov. Acolo erau copii si batrani; era voba de cirezi de vite si turme de oi.

varsta– reprezinta iarasi un aspect cu mare greutate decizionala cand este vorba de stramutare a familiei. Iacov era un om in varsta de 130 de ani. Este bine cunoscut cat de greu sau poate imposibil este sa muti o persoana invarsta dintr-un loc in altul.

Ill. Ma gandesc la parintii mei de exemplu. Intorcandu-se in Romania dupa o sedere de  4-5 ani in SUA  i-am intampinat la Otopeni insa am fost surprins sa vad ca America nu i-a priit deloc mamei mele la o varsta asa de inaintata; culoarea fetei era asa de palida.

venitul– Era foamete in Canaan insa nu era deloc usor nici in Egipt. Era foamete si in egipt si chiar egipteanii o duceau destul de greu. Gen.47.13-26 vedem cum egiptenii cheltuiesc tot argintul, apoi dau vitele lui Faraon pentru paine, apoi chiar pamanturile intra in posesia lui Faraon.

[Promisiunea lui Iosif] Da, este-adevarat ca Iosif l-a chemat in Egipt…- asa i-au spus fiii lui. Oare asa va fi? Tot fiii lui i-au spus in urma cu 22 de ani ca este mort, sfasiat de fiare cand i-au prezentat haina pestrita rupta si imbibata in sange. Oare mai putea Iacov sa se increada in vorbele fiilor sai? Dupa atatia ani ..22.. [37.2 Iosif avea 17 ani cand pastea oile tatalui sau; 41.46 avea 30 de ani cand s-a infatisat inaitnea lui Faraon: 30-17=13+7 ani de belsug= 20+2 ani de foamete= 22] O perioada indelungata… dar poate ca au dreptate…”Cand i-au istorisit insa tot ce le spusese Iosif si a vazut carele pe care le trimisese Iosif ca sa-l duca, duhul tatalui lor Iacov s-a inviorat si Israel a zis: Destul! Fiul meu Iosif tot mai traieste!”(45.27-28)

Totusi se pare ca Iacov a avut teama…

v.3 Dumnezeu a zis:”Eu sunt Dumnezeu, Dumnezeul tatalui tau. Nu te teme sa te cobori in Egipt…

Stramutarile familiale au insa si efecte secundare. Fiecare crede ca nu se poate intampla in cazul lui insa este mai usor de vazut in cazul celorlalti:

Ill. Lot se muta in Sodoma. Cum a iesit insa din Sodoma? Cu mana goala, sotia moare iar fiicele ajung sa comita incest. La inceput el isi ridicase privirile si vazuse valea Iordanului ca o gradina a lui Dumnezeu, ca tara Egiptului (Gen.13)

Mai multe exemple cu siguranta ca aveti dvs legat de consecintele nefaste legate de acest subiect.

Stramutarea familiei- Drumul familiei tale spre mai bine

Ambasada.

Iacov primise chemarea chiar din partea suveranului Egiptului. Totul era aranjat la cel mai inalt nivel. Va vine sa credeti sau nu, totusi Iacov a trecut pe la ambasada- la Marele Ambasador- Dumnezeu.

v.1 Iacov a plecat cu tot ce avea. A ajuns la Beer-Seba si a adus jertfe Dumnezeului tatalui sau Isaac.

Fara indoiala ca Iacov ardea de dor dupa fiul sau Iosif. Cu toate acestea insa nu pleaca inainte de a se inchina Domnului.

Ps. 46.10 „Opriti-va si sa stiti ca Eu sunt Dumnezeu…”

In momentele critice ale vietii Dumnezeu ne vorbeste cand ne facem timp sa ne inchinam Lui. Cand noi ne facem timp sa ne inchinam Domnului, Domnul isi face timp sa ne vorbeasca spunea Wiersbe.

v.2 Dumnezeu a vorbit lui Israel intr-o vedenie noaptea…

Daca te afli in diaspora este bine sa te intrebi daca inainte de a pleca acolo ai trecut si pe la ambasada cerului? Ai stat in inchinare inaintea Domnului? Daca este cineva care are de gand sa plece in diaspora este bine sa caute intai fata Domnului.

Viza

Spre bucuria lui, Iacov a primit viza. Iata cum „suna” ea:

v.3 Eu sunt Dumnezeu, Dumnezeul tatalui tau. Nu te teme sa te cobori in Egipt…

Toti ceilalti copii ai sai, unul dupa altul cu cele mai alese cuvinte  l-au asigurat pe Iacov ca este bine sa coboare in Egipt insa sunt convins ca glasul si cuvintele nici unuia dintre ei, nici macar ale tuturor la un loc nu au valorat cat putinele cuvinte pe care Domnul i le-a spus:”Nu te teme…”

Poate multi sunt aceia care te indeamna sa parasesti tara de bastina, pamantul natal. Poate rude sau cunoscuti iti spun ca este bine; nu uita insa- cauta sa primesti viza de la Domnul, sa-ti intaresti inima prin cuvintele Domnului „Nu te teme sa cobori…” caci asa cum am aratat, stramutarea familiei nu este deloc un lucru usor. [ Naomi]

Textul nostru ne prezinta patru promisiuni ce constituie motivatia pentru care Iacov nu trebuie sa se teama. „Nu te teme sa cobori in Egipt caci…” dupa „caci” urmeaza enumerarea motivelor. Sunt patru promisiuni pe care trebuie sa le avem si noi inainte de a ne muta dintr-un loc in altul:

1. Implinirii Planului divin

v.3. …caci acolo te voi face sa ajungi un neam mare.

Interesant, si vom observa ca in nici una din aceste patru promisiuni Dumnezeu nu vorbeste nimic de valuta, Euro, $, cont in banca sau ceva de genul acesta. Simt nevoia sa afirm lucrul acesta inca din inceput. Niciodata stramutarea familiei nu trebuie sa fie determinata de aspectul financiar. Cei care au facut lucrul acesta calauziti fiind doar de dorinta de supravietuire fara indoiala ca au facut o greseala fatala.

Ce inseamna „acolo te voi face sa ajungi un neam mare…”? Oamenii lui Dumnezeu au fost intotdeauna legati mai mult de Planul lui Dumnezeu decat de bogatie si avere. Criteriul determinant in alegerea unei locatii, a unui loc in care sa ne asezam cu familia trebuie sa fie acela al implinirii scopului divin, implinirea planului lui Dumnezeu cu noi.

Rom.8.28 binecunoscutul si preiubit verset spune ca „toate lucrurile lucreaza impreuna spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu si anume spre binele celor ce sunt chemati dupa planul Sau”- este vorba de un plan al lui Dumnezeu cu noi.

Cu siguranta ca atunci cand iti stramuti familia ai deja un plan al tau. Insa este bine sa ne aducem aminte ca si Dumnezeu are un plan cu noi iar Planul Lui este mult mai important decat al nostru.

Ex- familii tinere care se mut in localitati unde nu este nici o marturie crestina. Asta nu este rau daca s-ar duce ei sa fie marturie insa tragedia este ca ajung sa fie inghititi de lume si credinta lor si-asa putina este epuizata si mor spiritual.

Lui Iacov i s-a spus „Nu te teme…” pentru ca „acolo” Egiptul era locul hotarat de Dumnezeu pentru a implini promisiunile Sale facute lui Avraam.

Gen.15.13 …sa stii hotarat ca samanta ta va fi straina intr-o tara care nu va fi a ei. Acolo va fi robita si o vor apasa greu timp de patru sute de ani.

Este locul in care tu te gasesti acum si locul in care Domnul vrea sa duca la indeplinire planul Sau cu tine sau este doar locul unde tu vrei sa duci la indeplinire planul tau cu ajutorul lui Dumnezeu?  Este un loc in care ai crescut spiritual sau ai slabit? Il poti glorifica pe Dumnezeu in locul in care esti?

Ieremia 42 Ierusalimul era in ruine dupa ce fusesera cuceriti de babilonieni iar iudeii ramasi se gandeau sa coboare in Egipt unde sperau  „sa nu vada razboiul, sa nu auda glasul trambitei, sa nu duca lipsa de paine si sa locuiasca acolo”(v.14). Au rugat pe profetul Ieremia sa intrebe pe Domnul si s-au jurat ca vor asculta pe Domnul indiferent ce le va cere (v.5-6) constienti fiind ca fericirea depinde in ultima instanta de „ascultarea de glasul Domnului”(v.6b) si nu de bunastarea materiala. Raspunsul venit de la Dumnezeu era insa unul negativ si mai mult de atat cu amenintare: „v.19 Nu va duceti in Egipt! Bagati bine de seama ca va opresc lucrul acesta astazi!” Amenintandu-i apoi ca toate relele de care se feresc in Ierusalim ii vor ajunge acolo in Egipt.

Dumnezeu avea un plan cu Ierusalimul. V.10 „daca veti ramanea in tara aceasta va voi face sa propasiti in ea si nu va voi nimici, va voi sadi si nu va voi smulge…” Cei mai multi insa au coborat in Egipt. Ei isi facusera planurile lor pentru familiile lor si nu le-a pasat de planul lui Dumnezeu cu Ierusalimul.

[Apropo- acesta a fost textul prin care eu am primit calauzirea sa merg la Roman. In partea de jos a Bibliei mele este scris: 29-apr’03 Roman? Bacau, Bucuresti. In timp ce citeam fiecare cuvant al pasajului parca patrundea in fiinta mea iar eu eram cel ce intrebam unde sa ma duc. Eram si eu tentat de mai bine insa ii multumesc Domnului ca „mai bine” a fost unde am fost in planul Sau decat unde mi-ar fi placut mie.]    

Ex- Oare toti cei care s-au mutat de la tara la oras au fost in voia lui Dumnezeu? Oare voia lui Dumnezeu a fost sa ocupe un loc intr-un scaun comod intr-o cladire mare in trimp ce bisericutele de la sat se inchid una cate una? Asta este oare planul lui Dumnezeu?

Indiferent ce decizie iei asigura-te ca nu depasesti si nici nu fortezi granitele implinirii planului lui Dumnezeu cu tine. Ramai in planul Sau.

Luca 7.30 …dar fariseii si invatatorii Legii au zadarnicit planul lui Dumnezeu pentru ei nepriminb botezul lui.

Domnul Isus ne avertizeaza de pericolul zadarnicirii planului lui Dumnezeu in ce priveste interesul personal al individului. Exista anumite aspecte ale planului lui Dumnezeu care ne privesc si care desi benefice pentru noi nu se implinesc decat conditionate de ascultarea noastra.

Ai plecat acolo cu un plan al tau, insa ai tinut cont si de planul lui Dumnezeu cu tine? Poate ca ti-ai vazut visul- planul implinit insa planul lui Dumnezeu, visul lui Dumnezeu cu tine in ce stadiu de realizare se afla?

2. Insotirii Domnului

v.4 Eu Insumi  Ma voi cobori cu tine in Egipt…

Aceasta este a doua promisiune facuta de Domnul lui Iacov, promisiune menita sa-i alunge teama. Promisiunea insotirii Domnului. Desi este a doua totusi trebuie sa spun ca ele sunt „la pachet”. Nu se poate una fara alta. Este valabil pentru toate patru.

Iacov n-a plecat fara insotirea lui Dumnezeu dar si Moise se temea sa plece fara insotirea lui Dumnezeu.

Exod 34.14-15 Domnul a raspuns: Voi merge Eu insumi cu tine si iti voi da odihna. Moise I-a zis:”Daca nu mergi Tu Insuti cu noi nu ne lasa sa plecam de aici. Cum se va sti ca am capatat trecere inaintea Ta, eu si poporul Tau? Oare nu cand vei merge Tu cu noi si cand prin aceasta vom fi deosebiti eu si poporul Tau de toate popoarele de pe fata pamantului?

Sunt insa cazuri de „crestini” care s-au grabit sa plece fiind multumiti doar cu asigurarea prietenilor care i-au chemat sau atrasi fiind doar de promisiunea unui trai mai bun- dar nu au plecat si cu insotirea lui Dumnezeu.

Cu toate ca Faraon l-a chemat pe Iacov si familia lui totusi Iacov mai aduce cu el si pe Dumnezeul Lui. Faraon nu facuse invitatie si pentru Dumnezeul lui Iacov insa Iacov nu a putut pleca fara El. Este adevarat asta si astazi caci multi din cei din strainatate care ne cheama in tarile bogate ale lumii fac chemare, invitatie doar pentru noi nu si pentru Dumnezeul nostru.

Iacov insa a stiut ca Dumnezeul lui Avraam si Isaac nu este doar un Dumnezeu al Canaanului ci si al Egiptului; un Dumnezeu in foamete dar si un Dumnezeu in bunastare. Este un Dumnezeu al muntilor dar si al campiei [Ill- paganii care au schimbat tactica de lupta in vale crezand ca dumnezeii lui Israel sunt dumnezei ai muntilor], un Dumnezeu al zilei dar si un Dumnezeu al noptii.

Este Dumnezeul Romaniei si un Dumnezeu al Americii, al Spaniei sau Italiei? De ce oare unii L-au lasat pe Dumnezeu la granita? De ce L-au lasat la vama? E-adevarat ca pe dolari scrie „In God we trust” insa nicaieri nu spune ca „Dolarul = God.”

De unde stim ca unii L-au lasat pe Dumnezeu la vama? Pai unii odata trecuti de granita ajung sa se implice in slujbe mai putin demne de numele de crestin, uita de etica crestina a muncii, intalnirile bisericii sunt slav frecventate intrucat robiti de munca se odihnesc duminica iar cand apuca sa ajunga la biserica, cel mai placut moment „al inchinarii” se desfasoara in parcarea bisericii unde este imposibil sa nu vezi care este cea mai frumoasa masina, cine ce si-a mai cumparat… show-room al automobilelor si al toaletelor.

Este Dumnezeu Insusi cu tine? Cu toate ca Dumnezeu este Unul Singur si cu toate ca este Acelasi ieri, azi si in veci totusi am impresia ca unii considera ca am avut un alt Dumnezeu inainte de ’89 si altul dupa ’90. Insa Dumnezeul parintilor noastri este Acelasi Unic peste tot pamantul. Dumnezeul din Alexandria L-am avut si la Roman, acum la Arad si oriunde ma va calauzi Domnul, prin harul Lui.

Domnul nostru este Domn si peste UE cu toate ca se cauta a fi respins din constitutia ei. Este Domn si peste SUA. Este bine sa nu plecam nicaieri fara El.

3. Izbavirii Domnului

v.4 …si Eu Insumi te voi scoate iarasi de acolo…

De ce se vorbeste de o izbavire aici?  Cum adica?

Ca sa intelegem aceasta a treia promisiune a Domnului trebuie sa pricepem intai ca exista unele tari care ajung sa robeasca pe locuitorii lor. Sclavia a fost abolita in lume insa astazi oamenii ajuns sa se faca robi de buna voie. Cu parere de rau trebuie sa recunoastem ca, spre exemplu in SUA sclavia numara astazi mai multe victime spre deosebire de vremea Presedintelui Lincoln. Candva oamenii erau robiti fizic insa astazi multi devin slavii banului, sexului, desfraului, violentei…

Ill. Sodoma este un exemplu de cetate ce robeste. Dovada sta faptul ca sotia lui Lot, desi fusese instiintata sa nu se uite in urma totusi nu s-a putut elibera de dorul dupa cetatea blestemata si astfel a pierit impreuna cu ea.

In acelasi fel si Egiptul in care Iacov urma sa coboare, era o tara care robeste pe locuitorii ei. La fel UE si alte tari bogate ale lumii care impreuna cu bunastarea aduc si sclavia pentru cei care n-au pe Domnul cu ei.

Haideti sa intelegem putin din specificul „Egiptului sau a tarilor bogate:

Independenta de Dumnezeu. Deut.11.10-15 caci tara in stapanirea careia vei intra nu este ca tara Egiptului din care ati iesit unde iti aruncai samanta in ogoare si le udai cu picioarul ca pe o gradina de zarzavat. Tara pe care o veti stapani este o tara cu munti si vai care se adapa din ploaia cerului, este o tara de care ingrijeste Domnul Dumnezeul tau….(citeste pana la v.15)

-este clar: Canaanul nu este ca tara Egiptului..

Cum era Egiptul? In Egipt iti aruncai samanta in pamant si o udai apoi…cu piciorul? Cum asa? Reprezentativ pentru tara Egiptului este fluviul Nil. Egiptenii dezvoltasera un sistem de irigatii prin care, pompand apa prin forta piciorului o aduceau si udau gradinile si campurile.

Cum este Canaanul? Canaanul este o tara cu munti si vai care se adapa din ploaia cerului. Ce inseamna asta? Inseamna dependenta de Dumnezeu. Nu o incurajare la lene ci o motivatie de a trai in credinta si dependenta de Dumnezeu. Da, egiptenii puteau sa-si asigure o economie stabila si un trai bun prin putere personala fara sa depinda de Dumnezeu. Astfel Egiptul era o tara propice pentru idolatrie. In Canaan insa trebuia sa depinzi de ploaia de sus de la Dumnezeu si pentru asta trebuia sfintenie si credinta.

Cum sunt tarile bogate ale lumii de astazi? Oare nu se aseamana UE si SUA cu tara Egiptului? Economia merge bine si omul castiga prin propriile forte o suma mare de bani incat ajunge sa nu mai simta nevoia de Dumnezeu. Banul devine Dumnezeu pentru ei.

Persecutia credinciosilor. De fapt independenta duce la idolatrie. Haideti sa privim mai multe metode de persecutie a crestinilor in „Egipt” Le putem distinge din dialogul pe care Faraon il are cu Moise atunci cand acesta cere eliberarea poporului ca sa se inchine Domnului:

-Exod 5.9 „dati-le de lucru ca sa nu mai umble dupa naluci.” Oare nu suna familiar? Atat de mult se plang oamenii in tarile bogate zicand „nu am timp” atunci cand este vorba de inchinare si slujire a Domnului. Dumnezeu ajunge sa fie considerat o naluca.

Ill. Acum ajunge sa se munceasca si duminica astfel incat omul sa nu mai poata ajunge la o biserica sa se inchine,

-Exod 8.25 “Aici in tara” Cand a vazut ca Moise insista Faraon ii sfatuieste sa aduca jertfe „aici in tara.” Spun unii „da eu sunt crestin si la mine acasa, ma pot ruga si acasa.” Ideea este ca oamenii ajung in „Egipt” sa faca ei regulile inchinarii in loc sa respecte inchinare prescrisa in Scripturi.

Exod 8.28Sa nu va departati prea mult”. Moise nu cedeaza. Da, sunt unii care nu cedeaza si totusi isi fac timp sa se inchine dupa Scripturi. Faraon nu renunta usor si le spune: „sa nu va departati prea mult.” Cum suna asta astazi? Pai sa nu faci prea pe sfantu’. Nu o lua prea in serios cu pocainta. Citeste Biblia dar nu prea mult. Ajunge un verset pe zi sau chiar ar putea fi suficient ce auzi la Biserica. Roaga-te insa nu prea mult ca oricum popa trebuie sa se roage. Vino la Biserica insa nu te implica prea tare.

Exod 10.11 „Duceti-va doar voi barbatii” spune Faraon. Astazi multi il asculta pe Faraon caci privelistea in Biserica este incompleta cand e vorba de aspecutl familial. Barbatii obisnuiesc sa vina singuri la Biserica, sau in alte cazuri surorile vin fara soti, parintii fara copii sau copiii fara parinti. [Noe si-a luat toata familia, Iosua- eu si casa mea vom sluji Domnului.]

Exod 10.24 „Sa va ramana averile in tara” mai striga Faraon. Astazi multi gasesc ca este mai bina sa te inchini Domnului fara sa te coste nimic. David spunea alta daca- nu voi aduce Domnului o jertfa care sa nu ma coste nimic. Diavolu’ stie ca cu cat sacrifici mai mult pentru Domnul cu atat te vei lega mai mult de El.

„Egiptul” este un teren periculos, o tara care robeste de aceea ai nevoie de un Izbavitor caci singur nu te poti elibera. Aduce bunastare insa este o cursa pentru suflet.

Ca dovada ca Iacov nu a fost robit de Egipt sta chiar dorinta lui prin care el cere sa fie inmormantat in Canaan.  Tot asa si Iosif la moartea lui cere urmasilor sai sa-i fine ingropate oasele in Canaan.

Ex- sotia lui Lot. A iesit din Sodoma insa Sodoma n-a mai iesit din ea.

Da, toti vom muri- insa unii vor muri cu dorul de cer iar altii cu parerea de rau dupa pamant. Iacov a murit cu dorul dupa Canaan.

Ti-ar parea rau daca ai muri in momentul acesta? Te-ai putea dezlipi usor de bogatiile si averile tale?

4. Odihnei

v.4 …iar Iosif iti va inchide ochii.

Interesant ca in nici macar una din promisiunile Sale Dumnezeu nu vorbeste despre bani. In aceasta ultima promisiune pe care i-o face Domnul Il asigura de odihna, de pace, de implinire insa nici acum nu ii spune cat va castiga pe ora.

Interesant: aici se castiga /luna; uneori pe saptamana, alteori pe zi,  in SUA /ora; curand se va gastiga/ sec?

Dumnezeu ii promite lui Iacov ca va muri in pace si in odihna prin faptul ca familia lui va fi intregita in jurul lui. Odihna o aduce familia unita si in pace, conturile si proprietatile.

Gen.37.32-35 Jalea lui Iacov dupa Iosif  „…plangand ma voi cobori la fiul meu in locuinta mortilor.”

Gen.45.28 si Israel a zis „Destul! Fiul meu Iosif tot mai traieste! Vreau sa ma duc sa-l vad inainte de moarte.”

Gen.46.30 Israel a zis lui Iosif:”Acum pot sa mor fiindca ti-am vazut fata si tu tot mai traiesti!”

Oare cati parinti mor in neliniste sufleteasca intrucat si-au pierdut familiile, copii? Binecuvantati si fericiti mor parintii care pot sa aiba toti copii si nepotii si stranepotii in jurul lor inainte de moarte.

Haideti sa ne imaginam scena prezentata in Gen.50 cand Iacov inconjurat fiind de fiii sai, de nepoti si stranepoti, dupa ce termina de binecuvantat nepotii isi trage picioarele in pat si apoi isi da duhul in pace.

Ill. Se spune ca un mare om de cultura cu multe diplome a fost intrebat odata de studentii in cadrul unei conferinte: Domnule profesor va rog sa ne spuneti care este cea mai mare realizare cu care va mandriti mai mult? Profesorul sta si se gandeste. Apoi ia Biblia, o deschide si scoate dintre paginile ei o fotografie, o fotografie cu familia: copiii si nepotii lui. „Aceasta este cea mai mare realizare!”

„Iosif iti va inchide ochii”- Nu este minunat?! Iosif cel prea iubit si deosebit. Cel caruia el, din dragoste pentru mama lui i-a facut o haina pestrita, deosebita.

Ill. Atatea familii s-au destramat de pe urma stramutarilor in tari straine. Femei care au uitat de sotii si copiii lor recasatorindu-se in diaspora. Unii au aflat de la stiri cum copiii lor acasa s-au sinucis iar altii au luat calea pacatului si a viciilor. Cei mai frumosi ani ai lor- perioada copilariei o vor fi petrecut fara tata si fara mama. Cei mai frumosi ani ai lor de dragul banului s-au transformat in cei mai intunecati si mai indurerati ani ai lor.

Multi nu inteleg cum copiii lor au nevoie de ei si nu de banii lor. Euro si Dolarul nu poate inlocui prezenta parintelui.

Ill. Un baietel intreaba pe tatal sau cat castiga pe ora. Tatal la inceput este surprins de intrebare insa in cele din urma ii raspunde 5$. Apoi baiatul indrazneste sa-i ceara 1$. Tatal refuza. Copilul alearga in camera lui si plange. Tatal vine la el si-l intreaba de ce plange si pentru ce ii trebuie 1$. Copilul scoate de sub perna 4$ si-i spune: „am strans aici 4$ si mai aveam nevoie de 1$ ca sa pot castiga o ora de la tine, o ora sa o petreci numai cu mine.”

Cum este familia ta? Este ea intreaga? Stii unde iti este sotia sau sotul, stii unde iti sunt copiii sau parintii? Ai putea muri in liniste? Ai odihna si pace in sufletul tau atunci cand te gandesti la siguranta eterna a sufletului familiei tale? Tara si locul in care esti sau in care vrei sa te muti este benefic pentru o familie puternica?

Concluzia

Poate este printre dvs cineva care nici nu are rude plecate, nici n-are ganduri de plecare. Totusi mesajul acesta este valabil petnru fiecare dintre noi caci toti vom pleca candva fie in Rai fie in Iad.

Mesajul acesta are menirea sa ne mareasca credinta si sa alunge teama din noi. Iosif ajunsese Prim Ministru in Egipt si-si invita acum fratii care l-au vandut sa vina intr-o tara mai buna. Vreau insa sa va spun ca Domnul Isus este Cel care ne invita sa venim intr-o tara mai buna si ne invita cu toata familia.

El este Fratele nostru pe care noi prin ticalosia noastra L-am vandut pe 30 de arginti. In felul acesta, datorita neprihanirii Lui El a fost in planul lui Dumnezeu sa ajunga Domnitor, Imparat si sa-Si castige o imparatie.

Peste noi a venit insa vremuri de foamete spirituala atunci cand Duhul Sfant ne-a cercetat si ne-am vazut ticalosia pacatelor noastre. Am coborat la Tatal sa cerem Painea si Apa vietii ca sa nu murim iar Tatal a spus ca toata Imparatia a dat-o Fiului- Domnului Hristos; sa mergem la El ne-aspus, caci El este Painea Vietii si Apa Vietii. Noi am ajuns la El insa, desi ne iubea si ne-a recunoscut ca suntem cei ce L-am vandut, El ne-a asteptat sa ne pocaim cu adevarat de vina noastra. Ne-a chemat apoi la Masa Lui.

Isus Hristos este Domnul care S-a dus sa ne pregateasca un loc ca acolo unde este El sa fim si noi. Ne-a spus sa nu ne temem ca L-am vandut caci asa a hotarat Dumnezeu ca in felul acesta sa scape viata unui popor in mare numar.

Domnul Isus ne cheama la Sine si pentru ca sa credem ca intr-adevar El, Cel a carui haina deosebita a fos sfasiata- a ajuns Rege, ne-a trimis arvuna Duhului Sfant in noi.

Raiul este locul pentru care avem cele patru promisiuni pe deplin:

-da, Raiul este planul lui Dumnezeu pentru noi

-da, Raiul este locul unde Dumnezeu Insusi este cu noi

-izbavirea? Da, „trambita va suna, mortii vor invia nesupusi putrezirii si noi vom fi schimbati”1Cor.15.52 Domnul ne va izbavi de robia putrezirii

-ne va inchide ochii? Nu, odihna nu va fi in felul acesta caci acolo nu va mai fi moarte insa „Domnul va sterge orice lacrima din ochii nostri”(Apoc.21.4)

Apropo- Domnul ne-a mai spus: sa nu va para rau de ceea ce veti lasa (Gen.45.20)

Pregateste-te sa iti muti familia impreuna cu Domnul. Sa fi gasit dezlipit de pamantul acesta cand El te va chema incat sa nu para rau de ceea ce lasi in urma.

2 Responses to “Ce sa faci cand vrei sa-ti parasesti tara”

  1. Mark said

    Deci, este bine sa pleci la mai bine, sau sa aplici proverbul “Fie painea cat de grera, tot mai buna ii in tara mea!”?……

  2. Mark said

    “Acasa” este un termen relativ……….

Leave a comment