Soli Deo Gloria

Din El, prin El si pentru El sunt toate lucrurile. A Lui sa fie gloria in veci! Amin. Rom.11.36

“Copacul credincios”

Posted by Calea Domnului on December 25, 2007

Ceea ce urmeaza este un material preluat integral de pe solideogloriagroup. Deci nu-mi apartine insa in mare parte subscriu la ideea comunicata. Merita citit. 

Bradul
Un obicei specific “sărbătorilor de iarnă” este aducerea în casă şi împodobirea unui brad. Oare ce legătură are bradul cu sărbătorile de iarnă? Ce este specific bradului? Ce îl face să fie diferit de alţi copaci? Un cântec “de sezon” (german, din câte ştiu) spune:

O brad frumos, o brad frumos,
Cu cetina tot verde…
Tu eşti copacul credincios,
Ce frunza nu şi-o pierde…

Dacă este să simbolizeze ceva, atunci ce ar arăta bradul “cel veşnic verde”? Viaţa fără sfârşit, nu-i aşa? Toţi ceilalţi copaci “mor” toamna, dar el, este “tot verde”, aşa cum toţi oamenii mor, dar Dumnezeu rămâne în veac… Poţi să numeşti (din acest p.d.v.) bradul drept dumnezeul copacilor! (Deci când aduci în casă bradul… aduci un “dumnezeu străin”???)

Nu este de mirare că la Lunca Ilvei (şi în multe alte părţi) oamenii împodobesc căruţa care duce mortul la groapă cu brazi – vor să spună ceva despre nemurire; la fel când construiesc o casă şi pun în vârful acoperişului un brad; la fel când împodobesc sala nunţii cu crengi de brad – vor să spună ceva despre trăinicia casei sau a căsniciei.

Încă din antichitate oamenii s-au închinat la pomi numiţi de ei “sacri” (şi astăzi sunt religii de acest gen atât în lumea primitivă (aşa numită “necivilizată “) cât şi în cea modernă).

Druizii socoteau stejarul drept copac sfânt. Egiptenii aveau palmierul, iar scandinavii şi romanii… ghici ce? – BRADUL!

Există o legendă antică babiloniană care spune că a fost un ciot de copac uscat din care a ieşit un copac care nu s-a mai uscat niciodată; a rămas “veşnic verde”… “ce frunza nu şi-o pierde…” Ciotul uscat reprezenta pe Nimrod (Geneza 10:8-12) care murise iar copacul “veşnic verde” arăta că Nimrod s-a reîncarnat în persoana lui Tamuz (care în religia acadienilor (locuitorii uneia din cetăţile stăpânite de Nimrod – Geneza 10:10) era zeul-soare, soţul zeiţei Iştar (numiţi de sidonieni (fenicieni) Baal şi Astarteea) (3). Un comentariu foarte bogat şi interesant despre Tamuz se găseşte în Smith’s Revised Bible Dictionary.)

Biblia vorbeşte în multe locuri despre închinarea greşită asociată cu “pomul verde”:

Deuteronom 12:2 Să nimiciţi toate locurile în cari slujesc dumnezeilor lor neamurile pe cari le veţi izgoni, fie pe munţi înalţi, fie pe dealuri, şi sub orice copac verde.

1 Împăraţi 14:23 Şi-au zidit şi ei înălţimi cu stâlpi închinaţi idolilor şi Astartee pe orice deal înalt şi sub orice copac verde.

2 Împăraţi 17:10 Şi-au ridicat stâlpi idoleşti şi Astartee pe orice deal şi sub orice copac verde.

2 Cronici 28:4 Aducea jertfe şi tămâie pe înălţimi, pe dealuri şi sub orice copac verde.

Isaia 57:5 care se încălzeşte pentru idoli sub orice copac verde, care junghie pe copii în văi, sub crăpăturile stâncilor…

Ieremia 2:20 De mult ţi-ai sfărâmat jugul, ţi-ai rupt legăturile, şi ai zis: “Nu mai vreau să slujesc ca un rob!” Căci pe orice deal înalt şi sub orice copac verde, te-ai întins ca o curvă.

Ieremia 3:6 ,,Domnul mi-a zis…: ,Ai văzut ce a făcut necredincioasa Israel? S-a dus pe orice munte înalt şi sub orice copac verde, şi a curvit acolo.

Ieremia 3:13 Recunoaşte-ţi numai nelegiuirea, recunoaşte că ai fost necredincioasă Domnului, Dumnezeului tău, că ai alergat încoace şi încolo la dumnezei străini, sub orice copac verde, şi că n-ai ascultat glasul Meu, zice Domnul.“

Ezra 6:13 Şi veţi şti că Eu sunt Domnul, când morţii lor vor fi în mijlocul idolilor lor, împrejurul altarelor lor, pe orice deal înalt, pe toate vârfurile munţilor, sub orice copac verde, sub orice stejar stufos, acolo unde aduceau tămâie cu miros plăcut tuturor idolilor lor.

Romanii, în timpul Saturnaliei, împodobeau bradul cu boabe roşii… Astăzi, boabele s-au transformat în globuri iar între altele, se foloseşte beteala (argintie sau aurie). Iată un pasaj interesant din Biblie: Ieremia 10:3,4!!! Alt ornament care aduce cu strălucirea soarelui, aurului şi argintului sunt artificiile şi luminiţele – ca nişte steluţe (sau “pui de soare”… “sorişori de curând născuţi”)…

Ce legătură are bradul împodobit cu naşterea lui Cristos? “Păi… steaua din vârf arată steaua care i-a călăuzit pe magi…” Ha! Ha! Şi dacă nu-i pui stea în vârf…? E drept că a fost o astfel de stea, dar Biblia nu spune că trebuie să împodobim un brad în amintirea acelui eveniment.

De ce trebuie creştinii să cumpere şi să pună în casă un brad pe care să-l împodobească? Nu scrie nicăieri că aşa ceva este obligatoriu. Atunci de ce o fac?

– Probabil că unora le place – aduce ceva nou, o schimbare, un aer de sărbătoare, veselie pentru copii…

– Alţii, doar vor să fie şi ei… “în rândul lumii”.

Atunci să nu mai fac pom de Crăciun? Întreabă pe Dumnezeu şi fă ce crezi că vrea El. Dacă tu crezi că Dumnezeu nu are nimic împotrivă, fă-l, altfel, nu-l face. Un lucru poţi să-l ştii şi să-l crezi: Nu este o poruncă a Bibliei, nu este o lege a lui Dumnezeu aşa că cei care nu ţin acest obicei nu trebuie osândiţi… Apoi este clar că nu trebuie să te închini acestui brad (şi cred că în mod conştient nu este nimeni între noi care s-o facă – dar dacă se va întâmpla că nu vei avea bani sau pur şi simplu vei ajunge în situaţia că nu vei reuşi să-ţi procuri un brad într-un an vei socoti că “acela nu este Crăciun” dacă nu ai brad în casă??? Este nevoie neapărat de “cetina tot verde” ca să-ţi aminteşti că “ţi s-a născut un Mântuitor”? Ce este important pentru tine? Bradul sau Mântuitorul? Vei fi la fel de afectat(ă) în inima ta dacă nu vei avea pe Domnul cu tine în săptămâna Crăciunului cât de afectat eşti că nu ai brad? Atunci cui te închini???

4 Responses to ““Copacul credincios””

  1. Cautam ceva pe net si am dat peste articolul acesta. Am inceput sa-l citesc si am fost mirat de felul cum scrie omul asta – ideile si exprimarea seamana atat de mult cu ale mele! Am cautat autorul si nu este scris. Apoi mi-a venit o idee: sa caut între mesajele mele 🙂 … si am gasit 🙂 … eu sunt autorul! Acesta este un fragment dintr-o serie de predici (Craciunul si paganismul) pe care am facut-o in urma cu 5 ani (2003). Nostim…

  2. Cei ce doresc sa citească mai mult despre tradiţii, superstiţii şi practici nebiblice legate de Crăciun, pot merge pe http://www.bcbluncailvei.net la secţiunea Predici. Acolo este toată seria dar si alte predici pe subiectul de mai sus.

  3. solideogloriablog said

    Marcel ma bucur pentru descoperirea facuta. Felicitari pentru articol. Initial am crezut ca faceti aluzie cum ca eu as fi “furat” articolul. Am verificat postul si am vazut ca inca din inceput am mentionat ca autorul nu sunt eu.

    mult har

  4. maricel said

    super interesant

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: