Soli Deo Gloria

Din El, prin El si pentru El sunt toate lucrurile. A Lui sa fie gloria in veci! Amin. Rom.11.36

Dar ce faci cu întunericul dinlăuntru?

Posted by Calea Domnului on December 22, 2010

Crăciunul este Sărbătoarea luminilor. Un american bogat se lăuda anul acesta cu cele 72.000 de beculețe ce alcătuiesc instalația de Crăciun iar altul, pentru a reuși să-și instaleze luminile în valoare de 10.000 de dolari, începe pregatirile încă din octombrie. Din fericire, indiferent cât de mare ar fi criza, și în România s-au aprins luminile. Capitala, orașe importante și chiar sate neînsemnate sunt învăluite în lumină. Focuri de artificii, beculețe multicolore sau lumânari aprinse împodobesc bradul de Crăciun, case, dar si strazi, parcuri si copaci. Ce-ar fi Crăciunul fără farmecul luminilor?

Ce facem cu întunericul dinlăuntru?! Atât de multă lumină afară dar din păcate tot întuneric înlăuntru, în suflet. Numărul mare de lumini multicolore n-au reușit să pătrunda înlăuntrul sufletului. Ele stau astăzi doar ca mărturie tăcută a setei nestâmpărate a omului pierdut după lumina sufletului. Sufletul omenesc tânjește dupa lumină dar cei mai mulți n-au aflat-o încă. Și anul acesta multi vor sarbatori Lumina aflati încă în întuneric. De aceea, bucuria lor rămâne doar un simplu foc de artificii.

Viața noastră este fie întuneric fie lumină.

De foarte multe ori, Biblia face referire la viața de păcat ca fiind o „viață de întuneric.” Apostolul Petru, făcând referire la momentul transformării vieții credincioșilor spune că Dumnezeu i-a chemat “din întuneric la lumina Sa minunată”(1Petru 2.9) De asemenea, slujba pe care Domnul Isus i-a încredințat-o apostolului Pavel printre oameni a fost aceea de a le “deschide ochii, să se întoarcă de la întuneric la lumină.” (Fapte.26.18) Tot el mai tarziu avea să spună credincioșilor din Efes:”odinioară erați întuneric dar acum sunteți lumină în Domnul.”(Efes.5.8) De ce Biblia aseamănă păcatul cu întunericul?

Întâi de toate, pentru că, după cum întunericul învăluie în întregime persoana care stă în prezența lui, tot așa, păcatul compromite în întregime ființa omului care găsește plăcere în păcat. Gîndirea, atitudinea, vorbirea și faptele, motivațiile, sentimentele și relațiile sunt atinse de păcat, sunt în întuneric.

Apoi, păcatul, asemenea întunericului, dă naștere la o împărăție, ajunge să-și impună propriile lui legi. De exemplu, în câmp deschis unde este lumină crește un anumit tip de vegetație. La semi-întuneric sau umbră crește un alt tip de vegetație. Daca te duci în peșteră, în întuneric, s-ar putea să nu mai găsești niciun fel de vegetație, iar animalele ce trăiesc în peșteră să nu le întâlnești în câmp deschis. De ce? Pentru că lumina sau absența ei dă naștere la un întreg stil de viață impus de legile sale. De aceea am spus ca întunericul împărățește. Tot așa și păcatul își impune legile în viața omului. Omul nu se mai poate împotrivi astfel încât, așa cum spune Domnul Isus “oricine trăiește în păcat este rob al păcatului.”(Ioan 8.34) După cum peștera, fiind lipsită de lumină ajunge un pustiu dezolant și înfiorător, tot așa, viața trăită în întunericul păcatului este moartă, lipsită de farmec si frumusețe.

În final, împărăția întunericului duce la ruină și necazuri. Așa face și păcatul. Viața trăită în păcat, în cele din urmă atrage asupra omului necazuri, o conștiință împovărată de vinovăție în relația cu Dumnezeu, sentimentul de frică și neîncredere, relații de familie dominate de egoism, lipsă de înțelepciune în ce privește aspectul financiar, ignoranță în cele spirituale, lipsă de sens și scop în viață, conduși de spiritul de turmă spre ruină.

Noi punem majoritatea florilor la fereastră, la lumină. Daca le-am pune în întuneric, oricât de mult le-am uda și oricât de potrivită ar fi temperatura, vor muri. De ce? Pentru că viața din ele tânjește după lumină. Tot așa sufletul meu și sufletul tău are nevoie de Lumină. Indiferent de confortul sau hrana pe care o oferi trupului, sufletul are încă nevoie de lumină. Nu de lumina licuriciului, a lumânării sau a artificiilor, sufletul nu are nevoie de obiceiuri și tradiții moarte ci de Lumina  vie a lui Dumnezeu.

 Lumina S-a coborât la noi

 Știi tu care este Lumina vie a lui Dumnezeu de care ai atâta nevoie? Cu siguranță, stii. Iar dacă nu știi, afli acum. Domnul Isus a spus:”Eu sunt Lumina lumii. Cine Mă urmează pe Mine nu va umbla în întuneric ci va avea lumina vieții” (Ioan 8.12)

Nimeni vreodată n-a mai făcut această afirmație cu privire la sine. Nici un lider religios sau întemeietor de religie n-a afirmat vreodată așa ceva. Mai mult însă, Domnul Isus nu doar că a afirmat dar a și demonstrat prin învățătura și viața Sa. Mulți astăzi pot confirma cu tărie că acest Isus Hristos, Lumina lumii, a schimbat și viața lor. Și eu sunt unul dintre aceia. De aceea vreau să-ți spun și ție că Domnul Isus Hristos este Lumina trimisă de Dumnezeu să aducă viața adevarată și în sufletul tău. El a venit ca tu, urmându-L pe El să nu mai umbli în întuneric, să nu mai rătăcești, să nu-ți mai ruinezi viața.

El este Lumina lumii, dar este și lumina ta? El este Lumina lumii în sensul că este Singurul destinat de Dumnezeu să împlinească menirea aceasta. Dar asta nu înseamnă că toți trăiesc în lumina Lui. Lumea are un singur Soare dar nu toți se bucură de lumina lui. Apostolul Ioan în Evanghelia sa a scris despre Domnul Isus următoarele:”În El era viața și viața era lumina oamenilor… El era în lume și lumea a fost făcută prin El, dar lumea nu L-a cunoscut. A venit la ai Săi și ai Săi nu L-au primit. Dar tuturor celor ce L-au primit le-a dat dreptul sa fie copii ai lui Dumnezeu.” Lumina oferită de Dumnezeu pentru suflet, trebuie deci să fie primită, acceptată. Ne este ușor să-i criticăm pe evrei că au respins Lumina, pe Hristos, dar tu L-ai primit în viața ta?

 De ce oare mai aleg oamenii să trăiască în întuneric, în păcat?

Trist dar adevărat- cu toate că Lumina a venit în lume prin întruparea lui Dumnezeu în copilul Isus, totuși cei mai mulți nu acceptă Lumina. Da, cântăm despre Domnul Isus, se predică despre El, avem tot felul de sărbători ce au legatură cu El, dar cei mai mulți nu-L au pe El. De ce oare? Nu sunt conștienti că au nevoie de lumină? Nu cunosc faptul că El este Lumina? Ba da, cei mai mulți cunosc. Atunci de ce aleg întunericul? Răspunsul ni-l oferă chiar Domnul Isus:

 Ioan 3.19-21 odată venită Lumina în lume, oamenii au iubit mai mult întunericul decât Lumina pentru că faptele lor erau rele. Căci oricine face răul, urăște Lumina și nu vine la Lumină pentru ca faptele lui să nu fie condamnate. Dar cel care practică adevărul vine la Lumină, ca faptele lui să se arate, pentru că sunt lucrate în Dumnezeu. ”

 De ce nu vor oamenii să vină la Lumină? De ce nu vor să se pocăiască? Nu pentru că nu-L iubesc pe Dumnezeu și pe Domnul Isus ci pentru că iubesc mai mult păcatul și plăcerile înșelătoare de o clipă. Ai văzut ce se întâmplă când, după ce stai mai mult în întuneric, un far se aprinde înaintea ochilor? Da, pui mâna la ochi, întorci capul. Nu poti suporta lumina dacă te-ai obișnuit cu întunericul. În același fel, lumea noastra, cufundată în mizeria întunericului păcatului, nu poate suporta lumina sfințeniei și purității lui Dumnezeu descoperită nouă prin Domnul Isus Hristos. Cei mai mulți preferă atunci să se întoarcă de la Domnul Isus Hristos și să-și afunde și mai mult privirile în negura păcatului, să se ascundă în întuneric. Unii aleg calea Luminii, calea lui Hristos. Chiar dacă la început nu pot suporta intensitatea Luminii ei sunt gata sa-și recunoască starea de păcat și neputința de a se elibera singuri din mlaștina întunericului și a păcatului. Cer îndurarea Domnului Isus și pășesc prin credință eliberați de lanțurile păcatului.

 Cum poți alunga întunericul din viața ta ?

 Cum alungi întunericul din casă ? Păcală și-a zidit o casă și pentru că nu avea lumină, a luat roaba și încerca să “care” lumina înlăuntru. Cineva l-a sfătuit să ia toporul și să spargă zidul pentru a face o fereastră. Din păcate, asta este realitatea cu lumea în care trăim: cei mai mulți încă mai cred că pot aduce lumina în suflet și în viață prin faptele lor bune, prin meritele și eforturile lor. Oamenii preferă să aleagă varianta cea mai dificilă, dar din păcate este și ineficientă. Întunericul rămâne în viața lor. (Este cumva și cazul tău?) Soluția însă este mult mai simplă: daca vrei să alungi întunericul, primește Lumina! Las-o să intre! Când Lumina va intra în viața ta, când Domnul Isus va fi Soarele tău, întunericul va rămâne doar o tristă amintire pentru că, așa cum spunea apostolul Ioan “Lumina luminează în întuneric și întunericul n-a biruit-o!” (Ioan 1.4)

Pâna la primirea lui Hristos în viața ta însă, rămâne o altă întrebare la care eu nu am răspunsul: Te-ai scârbit de întunericul păcatului? La asta doar tu poți răspunde. Biblia spune clar că “Dumnezeu a separat lumina de întuneric” și că acestea nu pot sta împreună. Se exclud reciproc: dacă iubești mai mult păcatul, renunți la Hristos. Daca iubești mai mult pe Dumnezeu, pe Domnul Hristos, urăști păcatul. Te întreb deci: urăști tu întunericul păcatului suficient de mult încât să-L primești pe Domnul Isus- Lumina?

 Dacă vrei cu adevărat ca acest Crăciun să fie sărbătoare, nu uita de Sărbătorit, nu uita pe Domnul Isus Hristos. El pentru tine a venit! A venit să-ți lumineze viața și sufletul. Împodobește-ți în lumină pomul de Crăciun și casa dar nu-ți lăsa sufletul abandonat în întuneric.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: