Soli Deo Gloria

Din El, prin El si pentru El sunt toate lucrurile. A Lui sa fie gloria in veci! Amin. Rom.11.36

Teorii false despre invierea Domnului

Posted by Calea Domnului on April 8, 2010

I. Teoria Furtului: Ucenicii au furat trupul mort al Domnului Isus pe cand dormeau soldatii si apoi au declarat ca Domnul Isus a inviat (Matei 28.13-14).

Aceasta teorie afirma faptul ca mormantul Domnului Isus era gol dar totusi nu ma satisface si iata de ce:

1. Preotii si fariseii au venit cu aceasta teorie la Pilat inainte chiar de a doua zi ce L-au pus pe Domnul in mormant (Matei 27.62-66). Deci ei se temeau sa nu-L fure ucenicii. Pentru asta au capatat o straja si au pus si un sigilu pe piatra de la mormant. Mi-e greu sa cred ca in ciuda pregatirilor de a se feri de furt, tocmai asta sa se intample.

2. Atipirea in timpul garzi era pedepsita cu moartea la romani. Asa se explica si grija soldatilor atunci cand au marturisit preotilor cele intamplate la mormant (Matei 28.14). Nu pot sa cred ca soldatii au fost asa de neglijenti cand stiau ca-i putea costa viata.

3. Si apoi, daca dormeau, cum ar fi putut sti ei ca ucenicii L-au furat?

4. Si daca i-au vazut pe ucenici furandu-I trupul inseamna ca nu dormeau. De ce nu i-au prins?

5. Ne aducem aminte ca de multe ori preotii si fariseii le porunceau ucenicilor sa nu mai vorbeasca despre invierea Domnului. De ce nu i-au acuzat niciodata ca invierea este o minciuna pentru ca ei au furat trupul?

6. Ioan 20.6-7 ne spune ca in mormant „fasiile de panza erau jos iar stergarul care fusese pus pe capul lui Isus nu era cu fasiile de panza ci facut sul si pus intr-alt loc singur.” Ma uimeste cata grija au avut hotii cand au furat trupul Domnului… cata ordine au lasat in urma….!!!!

7. Ucenicii, asa cum vedem din marturia celor doi pe drumul spre Emaus, nu asteptau o inviere. Asa ca imi vine greu ca ar fi putut falsifica una.

8. Ar fi putut ucenicii sa-I fure trupul Domnului? Frica si groaza cuprinsesera pe ucenici inca din gradina Ghetimani. In Matei 26.56 spune ca toti L-au parasit si au fugit. Imi vine greu sa cred ca cei 11 s-au transformat intr-o trupa de comando care sa lupte cu soldatii romani si sa aiba curajul sa rupa un sigilu al Romei- cea mai mare putere politica si militara a vremii.  

9. Mai mult de atat, hai sa zicem ca ar fi putut face toate astea… dar chiar sa suferi moarte de martir din cauza unei minciuni? Stim ca majoritatea ucenicilor au murit ca martiri. Pentru ce? Ar fi fost ei gata sa moara de dragul unui Hristos mort? …un Hristos pe care ei L-ar fi furat din mormant?

II. Teoria Lesinului afirma ca de fapt Domnul Isus nu murise ci doar lesinase din cauza epuizarii fizice si ca, odata asezat in mormantul rece si-a revenit la viata.

1. Sunt totusi cateva marturii care invirma teoria lesinului: Marcu 15.44-45 “Pilat s-a mirat ca murise asa de curand. A chemat  pe sutas  si l-a intrebat daca a murit de mult. Dupa ce s-a incredintat de la sutas ca a murit, a daruit lui Iosif trupul.” Ioan 19.31-37 spune ca au vazut ca Domnul murise si L-au strapuns cu o sulita si a curs apa si sange din trupul Lui. Sunt marturii atestate de soldati romani experimentati.

2. Hai sa presupunem ca teoria asta ar fi adevarata. Totusi nu-mi pot explica cum un om care a fost batut cu bicele romane vestite pentru capacitatea lor chiar de a smulge carnea de pe trup, apoi sta atarnat in cuie pe o cruce timp de mai bine de noua ore, este strpuns si cu o sulita in coasta, infasurat in panza este asezat in mormant. De unde a gasit putere sa se dezlege singur, apoi sa rastoarne o piatra mare pe care femeile singure nu puteau s-o inlature, apoi sa mai treaca si de garda de soldati romani, sa mai strabata cale pana la ucenici…etc

3. Mai mult de atat, chiar daca ar fi reusit toate acestea. Ma intreb: ar fi putut oare o aratare anemica si slaba sa inspire la inchinare in fata ucenicilor?

4. Daca este adevarata teoria lesinului, cum a putut Domnul sa mai strabata cale de mai bine de 13 mile, drumul pana la Emaus.

5. Hristos ar fi devenit un mincinos daca ar fi permis raspandirea vestii unei invieri cand de fapt ar fi fost doar un lesin. Este mare diferenta intre lesin si inviere.

6. Si de aceasta data amintim ca ucenicii n-ar fi murit moarte de martir daca Domnul ar fi fost doar lesinat si nu ar fi inviat.

III Teoria Halucinatiei spune ca Domnul Isus n-ar fi inviat ci doar ca ucenicii au avut halucinatii.

1. Apostolul Pavel spune ca Domnul S-a aratat la peste 500 de frati deodata (1Cor.15.3-8). Cum se poate ca toti 500 sa aiba halucinatii?! Se poate intampla la un numar redus dar imi este greu sa cred ca acest lucru este posibil la 500.

2. Domnul a fost vazut de cei care initial s-au indoit de posibilitatea invierii asa cum este Toma necredinciosul. Ei au cerut dovezi palpabile.

IV Teoria mormantului gresit spune ca de fapt femeile s-au dus la alt mormant, nu la mormantul in care fusese ingropat Domnul.

1. Marcu 15.47 spune ca femeile vazusera mormantul in care fusese ingropat Domnul

2. Preocuparea femeilor cand au plecat spre mormant nu era daca vor gasi sau vor recunoaste mormantul ci era cu totul alta legata de posibilitatea lor de a indeparta piatra (Marcu 16.1-3)

3. Panza si stergarul cu care trupul Domnului fusesera acoperite erau acolo fapt ce atesta mormantul corect (Ioan 20.7)

4. Daca femeile ar fi gresit mormantul, aceasta greseala ar fi fost usor corectata de catre preoti care le-ar fi putut arata mormantul corect

Toate aceste ganduri si intrebari imi dovedesc inca odata ca este mai greu sa cred mincina decat adevarul. Ingerii au dat piatra la o parte nu ca sa iasa Domnul ci ca sa putem intra noi, sa putem vedea noi ca El a inviat cu adevarat. Totusi, cea mai mare dovada a invierii astazi nu este mormantul gol ci o viata plina de Domnul Isus. Nimeni nu mai poate vedea astazi un mormant gol insa poate vedea viata mea si viata ta plina de prezenta Domnului Hristos inviat. 

Cu privire la invierea Domnului, astazi o alta problema m-a framantat: nu dovedirea invierii este cel mai important lucru ci trairea invierii acesteia. E-adevarat ca nu doar crestinii cred in invierea Domnului. Si soldatii aceia si preotii au crezut ca a inviat totusi n-au avut parte sa traiasca in ei invierea Domnului. De aceea te intreb nu daca crezi invierea ci … traiesti tu invierea Domnului in viata ta?

One Response to “Teorii false despre invierea Domnului”

  1. marcu said

    Buna ziua.Sper ca acest post nu se refera la noi…pt.ca noi nu propagam astfel de “teorii”.Daca totusi da,va rog sa o afirmati clar pt.a comenta iar daca nu,eu nu am motivatia necesara pt.a face acest lucru.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: