Soli Deo Gloria

Din El, prin El si pentru El sunt toate lucrurile. A Lui sa fie gloria in veci! Amin. Rom.11.36

Care este mesajul batailor din palme?

Posted by Calea Domnului on April 21, 2008

Intr-un post anterior referitor la problema aplauzelor in inchinare cred ca Gianina a facut o remarca deosebita si folositoare pentru o intelegere mai corecta a fenomenului. Ea a facut distinctia intre „Aplauze” si „Batut din palme”- cel putin asa cum se face referire in Scripturi.

Acelasi batut din palme- mesaje diferite

Eu cunosc cel putin cinci moduri de mesaj ce poate fi exprimat prin „batutul din palme.” Banuiesc ca fiecare dintre dvs le-ati folosit pe fiecare dintre ele.

1) batut din palme in semn de apreciere, de lauda

2) batut din palme cand ma scutur de praf

3) batut din palme in ritmul cantarii

4) batut din palme in semn de bucurie a inchinarii

5) batut din palme in semn de bun venit

Fiecare din voi probabil le-ati folosit. Ele semana intre ele din punct de vedere fizic-vizual insa mesajul lor, in functie de context inseamna cu totul altceva.

 Lumina contextului

Contextul face distinctia si nu batutul din palme. Astfel ca:

– daca eu sunt murdar de praf pe maini si imi bat palmele, tu sa nu crezi ca iti spun „bun venit” sau ca te apreciez sau laud prezenta ta.

– daca insa ma vezi cantand si bat din palme sa nu crezi ca ma scutur de praf.

– daca un musafir este prezentat audientei din care fac si eu parte si se intampla sa ma vezi batand din palme imediat dupa prezentarea musafirului sa nu crezi ca am chef de cantat sau ca ma scutur de praf.

Contextul clarifica mesajul exprimat prin „batutul din palme.”

Kindaru spunea: „sti geanina, de fapt sunt sinonime, …. romana este intr-adevar o limba maleabila, dar sa nu generalizam! diferentele apar atunci cand doi termeni sunt diferiti, nu cand inseamna acelasi lucru!”

Parerea mea este totusi ca uneori (ca si in cazul nostru) contextul face diferenta. Daca nu intelegi contextul ai pierdut mesajul batutului din palme de aceea mai intai trebuie sa fim capabili sa identificam corect contextul. Pentru aceasta haideti sa facem…

O descriere mai amanuntita

Haideti sa incercam sa descriem mai in detaliu contextul in care cele patru moduri de batut din palme se manifesta. In felul acesta putem indentifica mai usor elementele distinctive intre ele. Lucrul acesta ne va ajuta mai apoi sa identificam mai usor tipul de mesaj. In felul acesta vom putea clasifica corect „batutul din palme” in Biblie si „batutul de palme” contemporan.

1) mesaj de apreciere-APLAUZE: are in centru o persoana care a prezentat ceva. In semn de apreciere sau incurajare spectaturul (si el prezent) bate din palme. Interpretul nu aplauda ci se inclina in semn de multumire.

2) mesaj de igiena- ….

3) mesaj de bucurie- „Bucurie fireasca”: este bucurie, nu este o persoana in centrul atentiei ci pur si simplu un indemn launtric si un duh care uneste un grup mai mare sau mai mic in aceeasi manifestare de bucurie.

4) mesaj de inchinare- INCHINARE: un indemn launtric, un duh ce uneste un grup de oameni intr-o atitudine si o stare de exaltare in urma unei apropieri cu divinul. Aici nu exista oameni in centrul atentiei.

5) mesaj de bun venit-…. WELCOME: un musafir este prezentat grupului care in semn de acceptare si incurajare ii spune bun venit in cor dar nu prin cuvinte ci batand din palme.

Exercitiu

Haideti acum sa facem un test. Kindaru, in comentariul sau o intreba pe Gianina „sa fim sinceri, la sfarsitul unei reprezentaii reusite de teatru nu ai auzit pe nimeni sa ‘bata din palme’?

Permiteti-mi sa raspund eu. Raspunsul este afirmativ- da, se aude batutul din palme. Haideti sa vedem insa in ce categorie din cele cinci se incadreaza? Ma gandesc ca nu se scutura de praf, nu se inchina, nu spune bun-venit nimanui, nu este bucuria in hora ci sunt aplauzele- mesaj de apreciere.

Batutul din palme biblic

Haideti acum sa incercam sa clasificam batutul din palme mentionat in Biblie. Kindaru ne-a sugerat cateva referinte biblice :

Ps.47.1 Bateti din palme toate popoarele! Inaltati lui Dumnezeu strigate de bucurie!

Ps.98.8 sa bata din palme raurile, sa strige de bucurie toti muntii

Isaia 55.12 …muntii si dealurile vor rasuna de veselie inaintea voastra si toti copacii din campie vor bate din palme.

Este aici un mesaj de igiena corporala? Nu, nu este cazul.

Este aici un mesaj de bun venit? Nu! Nici o persoana noua nu este introdusa.

Este aici un mesaj de bucurie fireasca? Nu pentru ca Dumnezeu este in centrul atentiei.

Au mai ramas prima varianta „Aplauzele” si „Bucurie inchinarii”. De fapt cred ca suntem cu totii de acord ca aici se limiteaza dezbaterea noastra. Iata motivele pentru care eu cred ca Biblia cand vorbeste de „batut din palme” se refera la „Bucurie a inchinarii” si de ce cred ca nu este tot una cu aplauzele: cand se aplauda (mesajul aprecierii) mesajul este adresat unui om, unei persoane. Aceasta nu aplauda ci primeste mesajul publicului inclinandu-se in semn de multumire. Dumnezeu nu este prezent in schema. In cel mai rau caz doar se presupune prezenta Lui.

La noi in biserici cand se bate din palme eu consider ca este vorba nu de bucuria inchinarii ci de aplauze- mesaj de apreciere intrucat interpretul nu aplauda ci doar se simte satisfacut ca a fost apreciat.

Bucurie inchinarii  vs.  aplauzele

Parerea mea este ca bucuria inchinarii exprimata prin aplauze isi are originea in orient si a fost practicata in context spiritual-religios. Aplauzele isi au originea in occident si este practicata in context secular-pagan.

Iarasi o parere personala este ca indemnul biblic „bateti din palme”, pe langa faptul ca il inteleg doar in termenii clarificati mai sus (adica distinct de aplauze),  in cel mai fericit caz este conditionat de cultura si temperamentul fiacarui om astfel ca indemnul se gaseste de cele mai multe ori daca nu poate chiar de fiecare data exprimat in limbaj poetic, in cartea psalmilor si doar in cartile Vechiului Testament. Nu stiu cel putin pana acum un astfel de indemn in cartile Noului Testament.

Va las cu o intrebare: daca tot interpretam literal expresia „bateti din palme” imi puteti explica sau descrie macar cum pot raurile sa bata din palme? … cum pot muntii sa strige?… cum bat copacii din campie sa bata din palme? ….Raurile si copacii au palme?  Haideti sa facem si noi deci dupa cum VEDEM la rauri si copacii din campie! Haideti sa “batem din palme” (cu ghilimele) in ritmul lor! Sa pastram ritmul lor! 

Cine citeste sa inteleaga mesajul biblic al “batutului din palme”- Inchinarea noastra si fie cu bucurie Soli Deo Gloria!

9 Responses to “Care este mesajul batailor din palme?”

  1. ambasadorul said

    Când Abraham Lincoln a trebuit să vorbească despre Gettysburg a făcut-o după ce marele orator Edward Everett a vorbit două ore. După două ore mulţimea l-a ovaţionat îndelung. Lincoln a vorbit patru minute şi nimeni nu a aplaudat. A crezut că discursul lui a fost slab sau că nimeni nu a fost impresionat de retorica lui. I s-a explicat mai târziu că discursul lui a fost atât de profund, de sacru şi emoţionant încât ar fi fost un sacrilegiu să baţi din palme după el. Ar fi fost un gest ieftin.

    Cam aşa cred că este şi cu această “manifestare a bucurie” în închinarea noastră din biserică. Ieftinim închinarea.

    Mă întreb de ce nu găsim o astfel de manifestare a bucuriei după o rugăciune sinceră şi plină de har? De ce nu ne exprimăm bucuria după o colectă strânsă cu sacrificiu? De ce nu după citirea unui text din Scriptură? De ce nu după predică?

    Cred că problema este una cardiacă! De inimă! Am contactat tot mai mult o boală în bisericile noastre: egoismul. Uităm că nimic nu se face acolo pentru noi! Nu noi trebuie să fim mulţumiţi, ci Dumnezeu! Nu nouă trebuie să ne placă, ci LUI!

    Închinarea ne cuprinde toată fiinţa. Dar când iese în exterior, iese într-o viaţă trăită în asemănare cu Cristos!

    • Marcel Moisa said

      Draga Ambasador ,am citit rindurile ce ti-au izvorit din inima si ma bucur ca ai scris aceste lucruri ,sunt bune si corecte .Si eu de citiva ani ma tot gindeam de sunt eu gresit sau ce se intimpla de nu pot nicicum sa gasesc de bun lucru batutul din palme la sfirsitul unei cintari ritmate in lac sa se zica din toate piepturile “Slavit sa fie Domnul “,si ca proba de verificare ,am urmarit ce se intimpla daca trupa sau persoana cinta mai …slab ,e ca doar citiva mai bat din palme si probabil ca consolare pentru cei ce au cintat .Trebuie sa intelegem ca nu noua ni se cinta di Domnului si Lui trebuie sa ii placa (si ce-i drept si cine cinta ,trebuie sa aiba in vedere ca ce aduc ei acolo e o jertfa a buzelor lor si stim ca jertfele nu trebuie sa aiba metehne ! )

  2. Kinderu` said

    acum din nou sunt de acord cu tine si nu! a generaliza aplauzele in inchinare ca pacat este rureros. nu are rost sa polemizam. crede-ma ca sunt printre cei care plang inaintea D-lui ca inchinarea noastra sa fie una autentica si valabila, imi doresc mai mult decat viata ca tinerii sa bata din palme numai pt D-zeu, vreau sa vad romania la picioarele D-lui si sa vad tinerii in unitate dand lava lui D-zeu, vreau sa vad cum tinerii se unesc in rugaciune si atunci cand se roaga ei duhurile cad in lesin, vreau sa vad cum D-zeu lucreaza si cum binecuvinteaza, vreau sa vad cum batranii nostri vor intinerii ca vulturii… vreau sa vad cum mTV pierde audienta in favoarea rugaciunii si a postului, vreau sa vad si eu romania la picioarele D-lui! hai sa ne unim in rugaciune pentru toate astea, sa plangem inaintea Lui zi si noapte, sa nu ii dam pace pana nu vom vedea Romania la picioarele Domnului, sa vedem slava lui Dumnezeu coborandu-se peste tara noastra…

  3. gigi said

    ce tot vorbiti de aplauze in biserica.Cred ca cel mai frumos ghid pentru asta este Dl.Isus si apostolii Lui.Ati gasit voi undeva aceasta manifestare le ei ,daca nu sa nu o luam noi de la alte popoare care de fapt au inceput bine dar ptr. ca au facut compromis au ajuns de paragina pe linie spirituala

  4. Lica said

    Am vazut cateva ciate Biblice despre batutul din palme….observati ca toate sunt metafore!!!

    Insa eu fac parte dintre cei care sint deacord cu batutul din palme in biserica ca mentinere a rtimului (adica nu aplauze). Sa fim realisti: Mesia a trait intr-un context in care:

    – se dansa
    – se batea din palme
    – cantarile erau foarte ritmate

    Insa daca vom gandi duhovniceste vom sti unde trebuie sa ne oprim. Dar daca ma veti vedea saltand de bucurie si batand din palme sa nu va poticniti…oricum daca voi sti ca nu sunteti deacord ma voi opri….insa bucuria mea se manifesta prin aceste lucruri.

  5. Lica said

    Gigi daca noi nu trebuie sa facem ce nu scrie in Bublie….si facem din asta o regula….o sa avem mari probleme 😀

  6. Sergiu said

    Ma mir ca sintem asa de saraci in modul de a ne inchina in fata lui Dumnezeu. Dumnezeu ne-a lasat o ratiune sa creem lucrurile. Probabil ca cei mai multi au in imaginea lor pe Dumnezeu batrin si care sta cu un toiag in mina si nu mai are nevoie de cheff si bucurie. Si daca acest chef il prezint prin baterea din palme in momentul in care ma inchin in fata lui este oare pacat? Uitativa la Davit care sa dezbracat in fata lui Dumnezeu in timp ce se inchina.

  7. cornel said

    Hai sa fim seriosi. Batutul din palme,in foarte multe biserici. la programele de inchinare nu este generat dintr-o atitudine reala de inchinare la adresa lui Dumnezeu ci este generat de ritmul muzicii care se canta. Un alt lucru rau pe care batutul din palme il genereaza este atmosferta de teatru sau circ si in nici un caz de reverenta si de pocainta.
    Eu nu spun sa nu se bata din palme in biserica dar nu trebuie ca asta sa fie totul. In biserica trebuie sa fie momente de bucurie si atunci poti sa bati din palme daca vrei dar in biserica trebuie sa mai fie si de pocainta cand trebuie sa iti plangi pacatul. Predica, muzica si tot ce se intampla in biserica daca nu te duc mai intai la o atitidune de pocainta in care sa iti plangi pacatele si sa te caiesti de ele atunci sunt facute degeaba. Oamenii mai intai trebuie sa se pocaiasca cu adevarat si pocaitii au nevoie sa se pocaiasca cu adevarat tot timpul inainte de a se bucura. Ori in marea majoritate a bisericilor unde se adopta stilul asta modernist partea cu pocainta lipseste cu desavarsire. In plus muzica moderna de lauda si inchiare este foarte superficiala si nu are nici un mesaj. Luati melodiile astea moderne, dezbracatile de ritm si melodie si o sa vedeti ca nu mai ramane aproape nimic. Spre exemplu melodia Sing a new Haleluiah scrisa de Michael W Smith a ajuns un mare hit in bisericile americane si este considerata de multi cea mai buna melodie de inchiare scrisa in ultima perioada. Scoate-ti muzica din ea si o sa vedeti ca nu ramane nimic. Comparati-o cu orice melodie scrisa de Nicolea Moldoveanu si o sa vedeti diferenta enorma.

  8. cornel said

    Unii spun ca batutul din palme,muzica asta de inchinare zgomotoasa si alte manifestari similare sunt consecinta faptului ca ne-am ‘americanizat’. Eu vreau sa spun ca ne-am ‘americanizat’ prost adica am copiat ce este mai rau in bisericile din America. In America se canta insa si altfel de muzica, exista Gaither Vocal Band care canta imnuri vechi care cu adevarat iti misca sufletul, mai exista si un Michael Card nu numai Michael W Smith. Melodiile lui Michael Card sunt aproape niste predici. Nu e insa de mirare pentru ca Michael Card este el insusi pastor. Mai exista si coruri superbe. Noi insa am copiat stilul de muzica fara esenta si asta pentru ca la fel este si viata noasta spirituala. Pana la urma muzica pe care o cantam exprima foarte bine ce fel de crestini suntem. Ne place muzica superficiala, fara mesaj, zgomotoasa, atunci suntem niste crestini superficiali. Ne place muzica linistita, care are mesaj, atunci cel putin dovedim ca vrem sa fim niste crestini profunzi. Cand canti sau cant asculti o melodie intr-un ritm foarte alert, pur si simplu nu mai ai timp sa meditezi la mesaj. Ca sa nu mai vorbim de acompaniamentele zgomotoase care pur si simplu blocheaza creierul si iti creaza o stare de discomfort in asa hal incat nu mai meditezi la cuvinte. Si daca mai luam in calcul ca multe melodii de lauda si inchinare nu sunt altceva decat repetarea la nesfarsit a unor texte care in esenta nu spun nimic atunci am ajuns la mult zgomot pentru nimic. Diavolul rade de noi ca stie ca si-a atins tinta. Dupa un astfel de ‘program de inchinare’ nici predica nu mai poate patrunde macar in mintea noastra daca nu si in inima.

Leave a comment