Soli Deo Gloria

Din El, prin El si pentru El sunt toate lucrurile. A Lui sa fie gloria in veci! Amin. Rom.11.36

Este pacat sa aplaudam la inchinare?

Posted by Calea Domnului on April 11, 2008

Daca intrebarea ar fi fost “este pacat sa aplaudam?” raspunsul meu ar fi fost categoric “Nu.” Avand insa in vedere intrebarea de fata, eu unul nu pot oferi un raspuns negativ.

D. A. Carson, profesor, cercetator in Noul Testament la Trinity Evangelical Divinity School, Illinois si recunoscut in mediul teologic de pe mapamond ne impartaseste parerea lui iar eu subscriu din toata inima:

Odinioara, aplauzele erau straine de biserica. Apoi, acestea au inceput sa fie folosite dupa anumite momente muzicale speciale. Astazi, ele marcheaza uneori punctele culminante ale unei predici. Dupa parerea mea, un astfel de obicei este un pas inapoi. Nu contest faptul ca unii considera aplauzele drept echivalentul cultural al “Amin”-ului rostit cu glas tare. Sunt constient de aceasta si nu vreau sa fiu promotorul unui nou tip de legalism interzicand compet aplauzele. Dar diferenta fundamentala intre “Amin” si aplauze trebuie subliniata foarte clar: “Amin!” este un cuvant adresat lui Dumnezeu chiar daca poate sluji la incurajarea celui care face o anumita lucrare, in timp ce aplauzele sunt, in cultura noastra, expresii ale aprecierii celui care face lucrarea. Dumnezeu este scos din ecuatie, astfel ca omul din fata poate cadea mult mai usor in pacatul mandriei. Iata doar una dintre numeroasele metode prin care distractia lumii a patruns subtil in inchinarea colectiva amenintand sa o distruga din interior.”- [Chemare la reformare spirituala, D.A. Carson, ed. Faclia, pg.102 Sublinierea imi apartine]

Da, si eu cred ca am ajuns mult prea generosi fata de om incat sa nu mai dam Domnului nimic, nici macar “Amin!” si astfel sa dam totul, gloria omului. Eu unul cred ca aplauzele in cadrul inchinarii constituie un pacat. Ele nu reusesc sa indeplineasca rolul vechiului “Amin!” Asta este parerea mea personala si ma bucur ca un teolog ca si D. A. Carson sustine aceeasi invatatura. Tu?

Go, tell it on the mountains!

 

28 Responses to “Este pacat sa aplaudam la inchinare?”

  1. Dan said

    Subscriu la aceasta opinie.

    Aplauzele sunt in general o manifestare fireasca si de apreciere a omului, chiar daca, unii pastori se scuza folosind sintagma “noi aplaudam pentru Dumnezeu”

    Un test: Vorbind despre patimile Mantuitorului de ce nu tresar enoriasii sa izucneasca intr-un cor de aplauze? Pentru ca simt ca trebuie sa-L cinsteasca mai degraba cu inima si cu trairea decat cu o manifestare exterioara de moment.

    HAR si discernamant!

  2. solideogloriablog said

    Imi spunea cineva aseara ca intr-o biserica “liderul de inchinare” a cerut bisericii sa aplaude prezenta lui Dumnezeu in mijlocul lor. Mie mi se pare ciudat asta – Dumnezeu nu este un “artist.” Lumea spirituala nu cred ca este o lume a spectacolului. Oare si inchinarea ajungem s-o gandim in termenii unui spectacol?

  3. Borcea Betuel (Sibiu) said

    eu cred ca nu este pacat sa aplauzi in biserica, chiar si prezenta lui Dumnezeu. Uitati-va la negrii cum se manifeste, scuzati ca zic, dar uneori ca animalele…si in final, inima conteaza !!! Ca Dumnezeu nu e ipocrit sa zica: AH, UI LA VASILE ASTA CA MA APLAUDA, VAI CE PACAT MARE O FACUT !!! GATA, NU-L MAI PRIMESC IN IMPARATIA CERURILOR. Si totusi, Dumnezeu primeste laude aduse inaintea LUI dintr-o inima sincera. David a dansat inaintea lui Dumnezeu. Oare, pt noi romanii, ce-i mai rau? Sa dansezi inaintea lui Dumnezeu sau sa-L aplauzi?

  4. doina said

    Amin!De acord in totul dar cer zici de Ps.47:1?

  5. solideogloriablog said

    Betuel- de ce trebuie sa ma uit la negrii? de ce sa nu se uite ei la noi?…. totusi mai bine zic- hai sa nu ii mai luam pe altii ca standard sau ca model ci sa ne uitam in Scripturi. [Ce vreau totusi sa spun este ca argumentul acesta nu este valabil.]

    Sora Doina zicea ceva de Ps.47.1. Da, sunt de acord insa banuiesc ca nici voi nu credeti ca “batutul din palme” la evrei este ceea ce inseamna “aplauzele” de astazi. Aici cred ca este o chestiune de cultura.

    Iata o intrebare la care te rog drag cititorule sa spui parerea ta:
    1. Am vazut spectacole sau manifestari occidentale in care contributia individului din fata este rasplatita cu aplauze.
    2. Psalmistul indeamna poporul evreu (orientul mijlociu) sa bata din palme ca semn de inchinare inaintea DOmnului.
    Intrebarea este- spune-mi te rog, aplauzele din biserica au fost influentate de vantul occidental pagan sau de vantul religios de rasarit? Un indiciu- ce fel de vant bate in biserica ce foloseste aplauze in inchinare [ma refer la bisericile din gradina noastra romaneasca]: occidental secular sau oriental spiritual? Bisericile devin mai spirituale sau mai seculare?

  6. gianina said

    Pace!

    Eu cred ca ” a aplauda” si “a bate din palme” sunt doua lucruri diferite. Aplauzele sunt omenesti, nu cred ca-si au locul in serviciile de inchinare,intrucat nu venim la biserica sa vedem spectacole de exceptie, oameni de exceptie,ci venim in prezenta lui Dumnezeu.Cum am mai spus si cu alte ocazii, prea mult am facut noi,oamenii, din inchinare,spectacol e. Mergem la biserica sa-l auzim pe x si sa ascultam trupa y si ne place asa de mult, incat le dam “slava”. De fapt cred ca nu trebuia sa pun ghilimele, chiar asa este. In loc sa acordam cinste si slava lui Dumnezeu, transferam toate meritele omului.(poate fi asta idolatrie?de meditat) [ Concluzie- omul ia locul lui Dumnezeu -a aplauda este pacat]
    Pe de alta parte, consider ca “a bate din palme” este cat se poate de biblic, fiind o manifestare a bucuriei. Exista numeroase referinte biblice in acest sens, dintre care vreau sa mentionez Psalmi 47:1 – Bateti din palme, toate popoarele! Inaltati lui Dumnezeu strigate de bucurie! [ Concluzie- a bate din palme este o manifestare biblica a bucuriei]

    In Hristos,
    Gianina Ile

  7. Sunt de acord Gianina si Solideogloria… Eu sunt american si am vazut multe biserici unde se practica acest lucru…. Parca este un show, nu un servici de inchinare… Eu sincer mereu ma simteam ciudat cand mergeam la o biserica unde aplauda toata lumea dupa fiecare cantec… E trist ca biserica de aici vede biserici din occident care au “succes”, adica “audienta” mare si incearca sa copieze stilul acela de program…

    Da, sunt doua lucruri total diferite, adica aplaudatul, si batutul din palme… exact cum a zis Gianina… n-are rost sa mai comentezi ca sunt 100% de acord cu ea.

    Eu dupa ce aud o predica buna mai degraba plang decat sa apaud…

    • monalyss said

      Eu cred ca e pacat deoarece aplaudand la sfarsitul unei predici dai cinste omului nu lui Dumnezeu iar la rugaciune aplaudand e ceve firesc, noi nu sintem la spectacol dar moda a intrat asa usor in biserica ca nici nu ne mai dam seama ce este pt.slava lui D-zeu si ce pt. slava omului D-nul sa-i lumineze pe toti amin.Cereti prin Duhul Sf.intelepciune ca este mare nevoie in zilele din urma sa nu lucram inzadar fara sa primim vreo rasplata amin.

  8. Kinderu` said

    Psalmi 47:1 (Cãtre mai marele cântãreþilor. Un psalm fãcut de fiii lui Core.) Bateþi din palme, toate popoarele! Înãlþaþi lui Dumnezeu strigãte de bucurie!

    Psalmi 98:8 sã batã din palme râurile, sã strige de bucurie toþi munþii

    Isaia 55:12 Da, veþi ieºi cu bucurie, ºi veþi fi cãlãuziþi în pace. Munþii ºi dealurile vor rãsuna de veselie înaintea voastrã, ºi toþi copacii din câmpie vor bate din palme.

    astia sunt exemplele in care biblia ne vorbeste de a bate din palme [a aplauda, ca sa folosesc termenul tau] nu eu cred, ci Dmnezeu insusi vorbeste in cuvantul sau de o manifestare a bucuriei prin a bate din palme. nu in loc de amin, ci cu o semnificate specifica de lauda si adorare la numele Lui. Daca mai rasfoiresti putin vei vedea ca sunt si un semn al bucuriei si implinirii. daca Dumnezeu te omplineste, bate din palme sa rasune adunarea si lasa slava Lui sa curga din tine si peste tine!

  9. estera said

    si de cand conteaza ce parere avem noi? ar trebui sa ne Il cautam pe Domnul cu tot ce suntem, nu sa ne etalam cunostiintele

  10. Kinderu` said

    sti geanina, de fapt sunt sinonime, pentru simplu fapt ca asa vrei sa le folosesti tu, nu inseamna ca trebuie sa generalizezi! [ sa fim sinceri, la sfarsitul unei reprezentaii reusite de teatru nu ai auzit pe nimeni sa ‘bata din palme’? romana este intr-adevar o limba maleabila, dar sa nu generalizam! diferentele apar atunci cand doi termeni sunt diferiti, nu cand inseamna acelasi lucru!

  11. Problema este ca de multe ori este predicatorul sau echipa de inchinare care primesc aplauze… Da, sa ne bucuram in Dumnezeu si toate binecuvantarile Lui… N-am nimic impotriva… Dar unii, Nu toti, au facut un show din serviciul de inchinare.

  12. teologeanu said

    Din ce citesc in comentariul lui DA Carson, pe care de altfel il apreciez, nu reusesc sa vad unde spune ca e păcat să bați din palme. Eu zic să nu îi punem în gură judecăți pe care nu le-a emis.

  13. solideogloriablog said

    Teologeanu- am spus eu ca D.A.Carson a afirmat ca aplauzele sunt pacat?

    Despre subiectul asta am pregatit ceva insa poate mai sigur pe saptamana viitoare.

  14. lucian said

    eu unul cred ca va-ti agitat degeaba si sunte-ti unul din acei “crestini” care judeca dupa infatisare si nu dupa ce este in inima omului…fariseii parca faceau asa ,ii cunoasteti asa de bine incat s-ai judecati eu cred ca este un inceput foarte bun pentru ei.Domnul si cerul se bucura ori de cate ori un necredincios se intoarce,eu asa stiu .de ce va pune-ti in calea mantuirii cuiva ?in loc sa incurajati criticati,daramati.Intr-o cantare mesajul conteaza nu melodia si cu batutul din palme hai sa o lasam mai moale cunoastem destule cazuri in biblie.David a fost mustrat de catre sotia lui pantru ca a jucat de bucuria Domnului si cunoastem ce repercursiuni a avut dupa aceea sotia lui

    toata stima pentru Borcea Betuel

  15. teologeanu said

    @solideogloria,
    iata cuvintele tale:

    “Eu unul cred ca aplauzele in cadrul inchinarii constituie un pacat… Asta este parerea mea personala si ma bucur ca un teolog ca si D. A. Carson sustine aceeasi invatatura.”

  16. solideogloriablog said

    Teologeanu, Ruben- am citit inca o data citatul lui D.A. Carson si cred ca trebuie sa ma corectez- eu inteleg ca si el crede ca aplauzele sunt pacat insa nu foloseste strict cuvantul “pacat.”
    Iata de unde inteleg asta:

    El spune (si crede) ca prin aplauze “Dumnezeu este scos din ecuatie…”- eu te intreb: Nu este asta pacat?
    Carson este un om intelept si asa cum si spune de fapt, nu vrea sa para “legalist” pentru ca stie ca sunt multi oameni ce reactioneaza la afirmatii categorice asa cum se intampla si pe blogul acesta. Teama de a nu fi catalogat un legalist l-a determinat sa evite termenul “pacat.” De aceea, parerea mea, el nu foloseste strict termenul de “pacat” insa lasa sa se inteleaga clar (in masura in care crezi ca “a-L scoate pe Dumnezeu din ecuatie este pacat).

  17. gianina said

    Draga Kinderu’,

    Tu spui ca “a bate din palme” si “a aplauda” sunt sinonime. Eu si “Gramatica limbii romane” spunem ca sinonimele pot fi totale/perfecte sau partiale/imperfecte. In consecinta, aceste doua cuvinte sunt sinonime partiale. “A aplauda” include intr-adevar bataia din palme si inseamna conform dictionarului “a bate din palme in semn de multumire,de satisfactie,de aprobare,etc”. Asta inseamna ca bati din palme din simplul motiv ca iti place,esti de acord.
    Deci totusi “a bate din palme” si “a aplauda” nu e totuna.Dictionarul nu ne spune ca “a aplauda” inseamna “a bate din palme in semn de bucurie”.
    Lasand la o parte lingvistica, cred ca Biblia este destul de clara.Eu nu am gasit nicaieri in Biblie propovaduitori ai Evangheliei curate,care cautau cinstea lor insisi.Pentru ce vor contemporanii nostri aplauze?Cinstea o merita El.

  18. solideogloriablog said

    Gianina se pare ca mi-o iei inainte:) Pornind de la ceea ce spui tu am scris deja un mesaj dar il las pentru saptamana viitoare. Oricum ideea mi=a venit de la comentariul tau cand ai facut diferenta intre aplauze si batutul din palme. Eu cred ca ai dreptate si este de folos pentru intelegerea fenomenului.

  19. Kinderu` said

    hai sa o zicem pe romaneste: atunci cand aplauzi bati bin palme, adica a apluauda inseamna a bate amandoo palmele una de alta, dar asta nu are nici o importanta. daca tu crezi ca a aplauda in biserica este un pacat, eu una, stiu ca D-zeu imi spune sa bat din palme in cinstea lui. dar deja prea multa polemica. hai sa lasam sa dea invatatura pe cei in masura sa o faca. sinncer, polemica ta nu m-a taiat ca o sabie cu doua taisuri, deci, voi astepta ca Dl sa ridice oameni care atunci cand deschid gura sa vorbeasca ce spune D-zeu. vezi numeri 12:6-8. Si abea atunci vom fi binecuvantati pe deplin.
    ps. curatia o da Dl, pacatul este definit clar de biblie, daca nu am dreptate Dl sa ma cerceteze si sa imi schimbe inima. amin!

  20. ancutamaria said

    Romani 14:1-19

  21. dilleca.ca said

    In privinta aplauzelor si dansului nu le gasim nicaieri mentionate in NT si nu stiu daca intentionat nu este scris nicaieri ca iIsus ar fi dansat sau ca ar fi aplaudat dar scrie “Isus plingea” “Isus se ruga” si dupa ce au cintat au frint piinea etc.

  22. adutza2 said

    Sa nu confundam respectul pe care trebuie sa Il dam lui Dumnezeu cu respectul si multumirea fata de un artist care si-a facut rolul cu succes.Dumnezeu nu are nevoie de astfel de respect,prin aplauze si apoi afara…prin trairea noastra sa nu demonstram asta!”Dati Cezarului ce este a Cezarului si lui Dumnezeu ce este a LUi”….dati lui Dumnezeu respectul si multumirea prin trairea voastra si aplauzele pentru artisti.nu poti sa-i dai lui Dumnezeu ceea ce-i dai si unui artist….El vrea mai mult!da-ti multumire si lauda prin ceea ce traiti nu prin aplauze si sigur va fi multumit!

  23. gigi said

    nu va uitati la negri oamenilor ci la isus el a venit din cer nu din cocotieri ca negrii si aratati unde a batut isus din palme si apostolii

  24. gigi said

    asta o numesc fire pamanteasca ptr. ca nou test. nu avem nici o claritate pentru bataia in palme am vazut in state cum dupa aia ieseau printre banci si in fata si jucau de le sareau capacele eu m-am pocait la 23 de ani venind dintr-o fam de ortodoxi dar cand am vazut asa ceva m-am ingrozit disco in toata puterea si in numele celui ce a fost prins cu piroane in maini si picioare pe o cruce de lemn avind pe cap coroana de spini macar intr-o disco nu se vorbeste de D-zeu si ei zic noi santem pacatosi.Dureros ,traim in cele m-ai cumplite vremuri in unele zone ale lumii mor oameni ptr Hristos iar in altele se ia in desert numele lui.

  25. monalyss said

    Mai nou si muzica crestina rok au scos {fratii crfestini} crezand ca in muzica lor daca implica numele lui D-zeu ei si canta spre slava lui D-zeu.Cand David canta si duhurile fugeau,cei ce canta rok oare pun duhurile pe fuga?sau mai repede le atrag, ganditiva bine cui vreti sa slujiti nu puteti la 2 stapani.Eu cand ascult o melodie spre slava D-lui, D-hul ma cerceteaza si plang.Oare tinerii din ziua de azi care canta rok, sau alt gen de muzica moderna ,cand au fost cercetati prin D-hul sa planga la o melodie cantata de ei?Fratii mei nu va amagiti degeaba ca e pacat sa-ti risipesti timpul cu lucruri desarte.Am citit comentariile voastre si ma doare ca santeti unii asa firesti.Lasativa calauziti de Domnul si de D-hul Sf.nu de tot felul de invataturi, ascultati predici de frati mai batrani care intradevar predica cuv.lui D-zeu cu frica pt.a primii rasplata nu de cei ce predica pt. bani sau sa fie aplaudati caci in iad merg predicatori,proroci, cantareti si toti cei ce nu au implinit cuvantul asa cum este scris in biblie.Sa ne fereasca D-nul pe toti de focul vesnic AMIN.

  26. Artiom said

    Intrebarea mea este: Cand bati din palme in primul Tu ai placere sau Dumnezeu… Uitanduma mult la persoanele care bat din palme, i-mi dau seama ca nici habar nu au de placerea Domnului

  27. Lenuta said

    Sincer .. nu condamn dar nici nu promote..batutul din palme….sint mult mai importante lucruri in viata care trebuie ma ma framinte .. relatia noastra cu domnul…
    daca sint cercetata si simt bucurie in suflet si duhul dlui ma provoca sa ma manifest asa .. da o fac.. dar daca.. o fac ca toata lumea face.. si eu nu simpt nimic…eu nu o fac.. poate sa bata toti din biserica..

    Ce ma intereseaza mult mai mult e caracterul care trebuie sa se asemene cu a lui Hristos… astea sa ne framinte .. ce trebuie sa facem sa crestem si sa ne asemanam tot mai mult cu EL

    Amin!!!

Leave a comment