Soli Deo Gloria

Din El, prin El si pentru El sunt toate lucrurile. A Lui sa fie gloria in veci! Amin. Rom.11.36

Un famen plin de bucurie

Posted by Calea Domnului on December 4, 2007

Predicata- Fiscut (jud AR); Speranta Arad 28-now’07; Frumuseni (jud. AR) 2-dec’07.  [Metraj 3521 cuvinte]

Fapte.8.26-40

Introducere

Sfarsitul pasajului nostru din punct de vedere geografic surprinde o caravana ce calatoreste alene pe drumul care coboara de la Ierusalim la Gaza si care este pustiu (8.26). In carul principal descoperim un om plin de bucurie- famenul Etiopian, un om „cu mare putere la imparateasa Candace a Etiopienilor si ingrijitorul tuturor vistieriilor ei“(v.27). Totusi trebuie sa mentionam ca bucuria lui nu se datoreaza nici privilegiilor functiei sale si nici vizitei facute la Ierusalim. Da, bucuria sa este manifestarea exterioara a faptului ca nevoile sale au fost implinite, satisfacute. Sursa insa este cu totul alta.

In cele ce urmeaza vom putea descoperi nevoile reale ale omului precum si cine si cum pot aceste nevoi sa fie satisfacute in asa fel incat fiecare din noi si cei ce viziteaza bisericile noastre sa se intoarca acasa „plini de bucurie.”

In pilda vamesului si a fariseului (Luca 18.9-14) Domnul Isus ne arata ca nu este atat de important cum urci la Templu ci cum cobori, nu cum pleci de acasa ci cum te intorci acasa- „Eu va spun ca mai degraba omul acesta s-a coborat acasa socotit neprihanit…” spunea Domnul Isus.(v.14)

Menirea Bisericii

Cu toate ca avem in atentia noastra pe famenul etiopian totusi vom cauta sa intelegem ce si cum s-a intamplat aceasta schimbare fericita in viata lui. Vom descoperi in textul acesta nevoile care satisfacute fiind i-au adus bucuria. In acelasti timp insa vom analiza si slujba noastra, a bisericii lui Hristos care trebuie sa implineasca nevoile reale ale omului.

Nevoi reale si nevoi simtite.

Desi am mai repetat si alta data totusi ma simt nevoit sa preintampin o posibila obiectie. Pentru ca vom vorbi despre nevoile omului s-ar putea ca unii sa nege faptul ca au aceste nevoi. Totusi, faptul ca cineva neaga existenta acestor nevoi asta nu inseamna ca ele nu exista.

Pe cand eram la master la un curs de consiliere am invatat ca in fiecare din noi exista doua categorii de nevoi: simtite si nevoi reale. Iata doua exemple:

Ex.1 in copilarie, atunci cand jucam mai tot timpul fotbal pe strada tata ma striga „Mita, treci in casa si pune mana pe carte!” [Eu, copil fiind credeam ca nevoia mea este de joaca insa tatal meu constientiza mai bine nevoia mea reala- de a invata carte]

Ex. 2 In Marcu 2.1-12 a fost adus la Domnul un slabanog pentru vindecare fizica, asta era nevoia lui simtita. Totusi Domnul Isus ii spune „Iertate iti sunt pacatele!”. [ Concluzia este ca nevoia de vindecare fizica era nevoia simtita de slabanog. Insa nevoia lui reala era iertarea pacatelor- slabanogul nu era constient de asta.]

In acelasi fel, datorita pacatului omul devine tot mai insensibil astfel ca in mod inconstient si sincer omul poate nega existenta acestor nevoi chiar daca ele il caracterizeaza.

1. Nevoia de inchinare v.27

…venit la Ierusalim ca sa se inchine…

-realitatea ei. Vrem sa recunoastem sau nu- una dintre cele mai fundamentale nevoi ale omului este nevoia de inchinare. De la Geneza si pana la Apocalipsa omul cauta satisfacerea nevoiei de inchinare. Insasi numarul mare de religii este o confirmare a faptului ca omul este o fiinta spirituala, dependenta de divinitate. As putea spune chiar ca inchinarea este in exclusivitate apanajul fiintei umane.

Misionarul David Livingstone ce a strabatut Africa a cunoscut multe triburi inapoiate, a gasit triburi fara civilizatie insa n-a gasit nici un trib care sa nu se inchine intr-un anume fel divinitatii.

-in ciuda implinirii profesionale si materiale. In v.27 ni se spune ca famenul acesta avea mare autoritate pe langa imparateasa Candace a Etiopienilor. Era un om implinit profesional. Probabil ca multi si-ar fi dorit sa ajunga in aceasta pozitie privilegiata cu toate avantajele ei. Pe langa asta nu ma indoiesc ca era si un om bogat. Imparateasa cu siguranta l-a raspltatit asa cum se cuvine pe „ingrijitorul tuturor vistieriilor ei.”

Implinirea profesionala oricat de inalta ar fi ea nu poate satisface nevoia omului de inchinare. Bogatia materiala nu poate implini nevoia omului de inchinare. Famenul Etiopian le avea pe amandoua si totusi …venise la Ierusalim ca sa se inchine.

Indiferent cine esti si indiferent de pozitia sociala si profesionala de care te bucuri- trebuie sa stii ca nu poti gasi fericirea decat prin implinirea nevoii tale de inchinare. Pozitia si privilegiile tale nu pot satisface nevoia de inchinare.

unicitatea Bisericii. As dori sa incurajez aici biserica locala si implicit pe fiecare credincios in parte: indiferent cat de mica este biserica din care faci parte si indiferent de satul in care te situezi- trebuie sa stii ca:

a) nici Universitatea din Bucuresti sau Oxford nu poate implini nevoia omului de inchinare. Nici primaria din satul sau orasul tau si nici o alta institutie nu poate implini nevoia omului de inchinare asa cum bisericuta ta o poate face.

b) chiar daca poate iti vine greu sa crezi- omul din cele mai inalte functii are nevoi pe care doar tu si bisericuta ta le puteti implini.

Famenul Etiopian a parasit tara sa pentru a veni la Ierusalim sa se inchine- acolo se afla Casa lui Dumnezeu, Templul lui Dumnezeu.

-potrivit dedicarii ei. Famenul a venit la Templu sa se inchine. Vedeti… exista diferite cladiri ridicate cu anumite scopuri precise, specifice. Ele trebuie sa slujeasca scopului.

Ex- Cine dintre dvs mergeti la cabinetul stomatologic cu probleme auto? Sau care dintre dvs mergeti la mecanic auto cu probleme medicale? Primaria se ocupa de problemele administrative ale localitatii, caminul cultural este dedicat activitatilor culturale… Biserica este pentru inchinare, Biserica este dedicata implinirii nevoiei de inchinare.

Cu ce scop vii la Biserica?

Ill. La Secuieni (jud.Neamt) am luat la ocazie o batranica si intreband-o daca frecventeaza Biserica mi-a spus ca nu merge la biserica pentru ca celelalte femei sunt interesate cu ce se imbraca dansa.

Ill. Am auzit ca in bisericile romane din SUA cel mai important moment legat de Biserica este incheierea programului iar cel mai preferat loc este parcarea Bisericii unde ai ocazia sa-ti prezinti noua achizitie in domeniul auto sau de asemenea in domeniul modei, al vestimentatiei.

Ill. In Spania cand romanii au ajuns la munca abia asteptau sa se incheie slujba pentru ca sa poata afla unii de la altii pe unde mai lucreaza, cat castiga si cum sa-si gaseasac un loc de munca mai bine platit.

Apropo- tu de ce vii la biserica?

Omul are nevoie de inchinare iar Biserica, institutia aceasta divino-umana a fost lasata sa satisfaca aceasta nevoie. Suntem onorati ca noi si biserica noastra suntem singura institutie capabila sa facem lucrul acesta- asa ca haideti s-o facem cu responsabilitate.

 2. Nevoia de cunoastere v.28

…sedea in carul lui si citea pe proorocul Isaia.

desi era om cult. Fara indoila ca famenul acesta era un erudit al vremii sale in mijlocul poporului sau. Cu siguranta dispunea de o vasta cultura generala insa cu toate acestea se pare ca omul acesta era ignorant in ce priveste intelepciunea si cunoasterea pe care cartile sfinte i-ar fi putut oferi.

Famenul se intoarce de la Templu cu o carte- cartea proorocului Isaia. Nu doar ca o cumparase ca s-o adauge in biblioteca sa ci chiar o citea. Mai mult de atat se pare ca era interesat si dornic nu doar sa citeasca dar sa si inteleaga ce citeste.

Faptul ca avem o Biblie in biblioteca sau uneori chiar si o simpla citire nu constituie o dovada a faptului ca tanjim dupa cunostinta oferita de Scripturi. Biblia nu trebuie doar achizitionata ca un trofeu religios, nu doar lecturata ci inteleasa.

valabil si astazi? Da, traim intr-o epoca a informatiei si a cunostintei. Astazi librariile sunt pline de carti in toate domeniile stiintei, tarabe cu reviste si ziare vor sa ne tina la curent cu stirile de pe intreg mapamondul. Avem tot mai multe posturi de radio, tot mai multe posturi de televiziune si mai mult decat toate acestea- internetul. Printr-un simplu click poti afla orice informatie doresti chiar de la capatul Pamantului. Mai avem noi astazi nevoie de cunostinta?

As vrea sa va raspund printr-o intrebare: ati auzit de marinari care au murit de sete? Da, in mod paradoxal dar adevarat- marinarii pot muri de sete. Cum se poate asa ceva? Cum, sa ai sub picioarele tale mii si milioane de tone de apa si cu toate acestea sa mori de sete!?! Da, apa este sarata, nu este buna de baut. Traim in lumea informatiei dar nu si a cunostintei de Dumnezeu. Acum pot intelege mai bine cuvantul profetului Domnului rostit prin profetul Osea…

Osea 4.6 Poporul Meu piere din lipsa de cunostinta. Fiindca ai lepadat cunostinta si Eu te voi lepada si nu-Mi vei mai fi preot. Fiindca ai uitat Legea Dumnezeului tau, voi uita si Eu pe copiii tai.

Datorita acestui mare adevar tin sa incurajez din nou Biserica locala, pe fiecare dintre dvs sa fim mandri dar si responsabili de harul pe care-l avem sa fim singura institutie ce poate implini omului nevoia de cunoastere. Mai presus de orice universitate si orice scoala din lume, noi suntem singuri care prin Scripturi putem satisface nevoia omului de cunoastere.

De aceea:

-sa facem slujba noastra cu toata demnitatea si responsabilitatea ce rezida in faptul ca suntem unici

-sa nu limitam timpul de propovaduire al Cuvantului in favoarea programelor de cantare si poezie. Cantarea si poezia sa fie doar in slujba Cuvantului si nu ca substitut al acestuia.

Marcu 2.2 ..s-au adunat indata asa de multi ca nu putea sa-i mai incapa locul dinaintea usii. El le vestea Cuvantul.

-sa oferim oamenilor Cuvantul lui Dumnezeu nealterat.

Ieremia 23.28-32 Proorocul care a avut un vis sa istoriseasaca visul acesta si cine a auzit Cuvantul Meu sa spuna intocmai Cuvantul meu! Pentru ce sa amesteci paiele cu graul? Zice Domnul.  Nu este Cuvantul Meu ca un foc- zice Domnul, si ca un ciocan care sfarama stanca? …(cititi tot- merita!)

Am auzit predici ce semanau mai mult cu buletinul de stiri de la ProTv, alta data semana cu un raport de calatorie iar uneori am vazut predicatori care se dezvinovatesc cum ca n-ar vrea sa-i tortureze pe ascultatori cu predici. Au impresia ca ne fac un bine totusi ei ignora nevoia noastra reala satisfacand doar nevoia simtita de lenevie cerebrala.

-sa oferim oamenilor Cuvant la care sa poate medita si in drum spre casele lor chiar daca poate nu vor fi inteles totul.

Simt tot mai mult tendinta oamenilor de a respinge cunostinta din Scripturi insa nu ne lasam intimidati ci ne facem datoria ca inaintea Domnului caci insusi Scripturile ne avertizeaza:

2Tim.4.2-4 …propovaduieste Cuvantul…caci va veni vremea cand oamenii nu vor putea sa sufere invatatura sanatoasa ci ii vor gadila urechile sa auda lucruri placute si isi vor da invatatori dupa poftele lor. Isi vor intoarce urechea de la adevar si se vor indrepta spre istorisiri inchipuite…

Biserica este unica institudie ce poate oferi omului cunoasterea de care are nevoie- haideti sa ne implinim bine slujba!

Ce nu poate face o biserica moarta

Pana aici am vazut cum Templul de la Ierusalim a putut „satisface” nevoile famenului etiopian de inchinare si de cunoastere. …sau poate nu. Cel putin stim sigur ca famenul avea aceste nevoi. Din textul nostru observam ca Templul nu a putut implini nevoile famenului. Poate singurul lucru bun pe care Templul l-a facut in viata lui a fost ca i-a oferit cartea profetului Isaia.

Astazi sunt multe lacase de cult ridicate „la fiecare colt de strada.” Multi pasesc pragul lor pentru a-si implini aceste nevoi insa multi se inseala in inchinarea lor. Aici trebuie sa intervenim noi, sa ne indeplinim adevarata slujba spirituala. Dumnezeu a trimis un om in ajutorul famenului ca sa ofere slujba in care Templu ajunsese falimentar.

3. Nevoia de calauzire v.30-31

Filip a alergat si a auzit pe Etiopian cititnd pe proorocul Isaia. El i-a zis:”Intelegi tu ce citesti?” Famenul a raspuns:”Cum as putea sa inteleg daca nu ma va calauzi cineva?” si a rugat pe Filip sa se suie in car si sa sada impreuna cu el.

Da, sunt multi care iti pot pune o Biblie sau un Nou Testament in brate si cred ca si-au facut datoria. Lucrul acesta il poate face orice Biserica, chiar si cele traditionale sau chiar o librarie laica. Este insa suficient? Nu!

v.31 Cum as putea sa inteleg daca nu ma va calauzi cineva?

nevoia de a intelege. Domnul Isus la sfarsitul pildelor din Matei 13 pune o intrebare: „Ati inteles voi toate aceste lucruri?”(v.51) Nu este suficient doar sa auzi Cuvantul ci el trebuie sa fie si inteles. Importanta intelegerii se vede chiar in faptul ca de intelegere depinde rodirea. Pamantul bun din Pilda semanatorului se deosebeste de celelalte soluri tocmai prin aceea ca  „aude Cuvantul si-l intelege” (v.23).

Ne intereseaza pe noi ca oamenii sa si inteleaga ce aud?

necesitatea indrumarii. Ca omul sa inteleaga este nevoie de indrumare. Cartea Neemia prezinta aceste doua aspecte (intelegerea si indrumarea) impreuna atunci cand este vorba de impartasirea din Scripturi.

Neemia 8.2 …toti cei ce erau in stare s-o inteleaga…3 a citit din Carte… in fata celor ce erau in stare s-o inteleaga. …7 Iosua, Bani…si Levitii lamureau poporului Legea…8 Ei citeau deslusit in cartea Legii lui Dumnezeu si-i aratau intelesul ca sa-i faca sa inteleaga ce citisera.

-oameni capabili. Bisericile traditionale in mare parte au falimentat in a-i arata intelesul. Omul are nevoie de calauzire. Vom fi noi capabili sa-i calauzim pe oameni prin Scripturi cum alta data Domnul Isus lamurea pe cei doi spre Emaus adevarul cu privire la Sine? Este nevoie de oameni capabili sa talmaceasca Scripturile pe intelesul tuturor. Haideti sa cautam sa fim noi aceia!

oameni disponibili. Filip a fost om capabil in slujba aceasta dar a fost si disponibil. Nu e suficient sa fii om capabil daca nu te lasi si disponibil.

Filip a fost disponibil sa asculte de glasul Domnului, de indemnul Duhului (v.29). La porunca Domnului a fost gata sa umble pe drumul pustiu (v.26) si sa alerge dupa un singur om (v.30).

Esti tu disponibil sa mergi pe un drum pustiu, sa lucrezi la vestirea evangheliilor si in satele ramase pusti? Esti gata sa parasesti multimile la porunca Domnului si sa „sezi” langa un singur om, sa ai rabdare sa-i explici cu drag adevarul Scripturii precum alta data Domnul Isus femeii samaritence?

Multi ar vrea astazi sa faca evanghelizari la mii de oameni insa putini uita ca Domnul se bucura chiar de un singur pacatos care se pocaieste. In bisericile noastre ajungem sa facem bucurie doar cand este cladirea plina de oameni insa uitam ca in cer Dumnezeu pregateste o sarbatoare pentru unul singur care se pocaieste (Luca 15.7) si El Insusi este gata sa paraseasaca cele 99 de oi ca sa caute pe cea una ratacita (Luca 15.4)

Apropo- merita sa analizam putin si dimensiunea supranaturala a relatarii. Un inger al Domnului vorbeste lui Filip (v.26) apoi Duhul se adreseaza lui Filip (v.29). Ingerul nu este nici omniprezent si nici atotstiutor. Asta ma face sa inteleg ca Dumnezeu Insusi a fost interesat de omul asta si ca din cerul Sau Dumnezeu supraveghea intreaga desfasurare a evenimentului. Da, cei ce cauta pe Dumnezeu sunt in atentia lui Dumnezeu, sunt cunosctuti de Domnul. [Tot asa si femeile la mormantul Domnului]

Iubita Biserica- nu uita! Nu exista altcineva pe pamantul acesta care sa ofera calauzire oamenilor in Scripturi. De aceea sa o facem cu cinste si responsabilitate!

4. Nevoia de Hristos v.35

Atunci Filip a luat cuvantul, a inceput de la Scriptura aceasta si i-a propovaduit pe Isus.

Nevoia de Hritsos este nevoia suprema a omului. Toate celelalte nevoi de fapt au rolul de a trezi in om nevoia dupa Dumnezeu prin Hristos Domnul. Templul, Biblia si trimisii lui Dumnezeu, toti sunt in slujba satisfacerii nevoii de Hristos in viata omului.

Hristos in Scripturi. Templul ii oferise Cuvantul Domnului insa nu fusese capabil sa i-l prezinte pe Domnul Cuvantului.

Si fariseii si carturarii cunosteau Scripturile insa pentru ei Scripturile erau seci, fara Hristos. Deci nu este suficient sa stim Scripturile ci trebuie sa-L stim pe Hristos in ele.

Ioan 5.39 Cercetati Scripturile pentru ca socotiti ca in ele aveti viata vesnica dar tocmai ele marturisesc despre Mine

Luca 24.27 si a inceput de la Moise si de la toti proorocii si le-a talcuit in toate Scripturile ce era cu privire la El.

Nu oamenii care cunosc Scripturile au oferit lumina si intelegere oamenilor ci  oamenii care L-au stiut pe Hristos in Scripturi.

Il gasim noi pe Hristos in Scripturi? Ne vorbesc ele despre El sau sunt doar simple povestiri si coduri de legi si invataturi seci?

Scripturi in slujba lui Hristos

Filip nu a predicat Sabatul, nu cultul baptist, nu impotriva icoanelor, nu impotriva …impotriva…. Evanghelizarea este o afirmatie nu o negatie. Este ceva pozitiv si nu opresiv. Apologetica are rolul ei insa nu trebuie confundata cu evanghelizarea.

Sunt mai multe moduri in care poti face uz de cunostintele tale biblice. Unii isi folosesc cunostintele biblice spre a-si crea o imagine speciala inaintea oamenilor, altii pentru a-si justifica pacatele sau a-si apara punctele de vedere, altii folosesc Scripturile doar de dragul argumentului iar altii doar pentru cultura lor generala. Pavel si Sila insa stiau sa foloseasca Scripturile in mod deosebit in slujba lui Hristos- „dovedind si lamurind ca Hristosul trebuia sa patimeasca si sa invieze din morti.”

Trebuie sa marturisesc ca au fost situatii in care predicam din Scripturi dar nu aminteam nimic de Domnul Isus. Ajunsesem sa ma intreb care mai este importanta lui Hritsos daca eu putem predica si fara sa pomenesc Numele Lui?

Biblia nu este doar o carte de istorie si nici macar o carte de etica ci in mod special este o carte Hristocentrica. Cartea aceasta vorbeste despre Autorul ei. Nu voi folosi Scriptura pentru scopuri de cercetare istorica sau ca material de referinta pentru studii psihologice si etice; Biblia trebuie folosita pentru a-L arata pe Hristos Domnul.

Hristos inceputul calatoriei. Nu stiu cat timp i-a vorbit Filip famenului insa in mod sigur inteleg ca i-a vorbit despre credinta in Hritsos si despre botez. Cati dintre noi vorbim la evanghelizare si despre botez?

v.36 pe cand isi urmau ei drumul au dat peste o apa si famenul a zis:”uite apa, ce ma impiedica sa fiu botezat?”

De data aceasta famenul avea de gand sa inceapa o noua calatorie- calatoria uceniciei dupa Domnul Isus. Seriozitatea credintei lui se arata prin chiar faptul ca nu a amanat momentul botezului sau ci dimpotriva chiar isi exprima frenetic dorinta de a se supune actului botezului acceptandu-l ca pe o pecete a uceniciei pentru Hristos.

Famenul, ca un adevarat ucenic la inceput de drum prevede o posibila conditie pentru botez. Intrebarea lui „ce ma impiedica sa fiu botezat?” cu alte cuvinte „exista ceva ce ma impiedica sa fiu botezat?”

v.37 Filip a zis: Daca crezi din toata inima se poate.

Da, se pare ca este o conditie pentru a fi botezat. De aici inteleg ca botezul copiilor mici nu este valabil sau mai corect- nu este biblic intrucat nu implineste conditia „daca crezi.” Pentru ca cineva sa fie botezat trebuie sa creada. Ca sa creada trebuie sa inteleaga. Ca sa inteleaga trebuie sa auda, sa cunoasca, sa i se explice…. Un copil nu poate indeplini aceste conditii.

v.37 …Famenul a raspuns: „Cred ca Isus Hristos este Fiul lui Dumnezeu.” – a fost declaratia personala si din convingere a famenului.

Hristos sfarsitul cautarii.

v.39 cand au iesit afara din apa Duhul a rapit pe Filip si famenul nu l-a mai vazut. In timp ce famenul isi vedea de drum plin de bucurie Filip se afla la Azot…

Da, a fost inceputul calatoriei cu Hristos Domnul dar inceputul calatoriei coincide cu sfarsitul cautarii. De acum nevoia lui a fost satisfacut deplin in Hristos. Filip este rapit. Datoria lui si a noastra este doar sa-i lasam pe oameni in legatura cu Hristos chiar daca noi nu ve vom mai revedea vreodata pe pamantul acesta.

[Ma gandesc acum din nou cu mare bucurie ca voi revedea in cer pe multi dintre aceia pe care i-am indrumat catre Hristos. La despartire obisnuiam sa le spun „Daca veti iubi pe Domnul Isus ne vom revedea in Rai!” Duhul Sfant se va ocupa de ei si cred ca pe multi ii vor revedea cu drag.]

Acum Filip se afla la Azot insa famenul isi vedea de drum plin de bucurie…

Concluzii

-daca esti lipsit de bucurie inseamna ca inca n-ai cunoscut pe Domnul Hristos. Fa ce a facut si famenul si-ti vei vedea si tu de drum plin de bucurie impreuna cu Domnul Isus.

-daca esti copil al Domnului cauta sa faci si tu un om fericit cautand sa devi capabil si apoi disponibil sa calauzesti un om la Domnul Isus

Fii mandru ca faci parte dintr-o biserica caci ea este singura institutie divino-umana ce poate satisface nevoia omului de inchinare, cunoastere, calauzire si nevoia de Hritsos. Fii incurajat sa iubesti biserica, sa te implici activ in viata bisericii locale cu tot ce inseamna aceasta incat toti cei ce vin la biserica sa se introarca plini de bucurie spre casele lor. Asta va fi o lucrare spre Gloria lui Hristos si extinderea Imparatiei Sale.

2 Responses to “Un famen plin de bucurie”

  1. Allex said

    Minunata interpretare. Dumnezeu sa va binecuvanteze si daca nu Il cunoastem pe deplin pe Cristos in noi, sa ne ajute sa fim ca si famenul etiopian, crezand in El, botezandu-ne in Numele Lui Sfant, sa mergem pe Noul Drum plini de bucurie si pace indiferent de circumstantele vietii. Fiti binecuvantati cu totii de Domnul nostru Mantuitor si Calauzitor Isus Cristos, amin !

  2. bobi said

    mesaj divin ,Domnul sa ne ajute sa fim mai intai capabili si apoi disponibili pentru cei din jur ,la aceasta am fost chemati SA SLUJIM DOMNULUI (SLUJIM OAMENILOR) PACE ozi buna

Leave a comment