Soli Deo Gloria

Din El, prin El si pentru El sunt toate lucrurile. A Lui sa fie gloria in veci! Amin. Rom.11.36

Ce trebuie sa stie un tanar despre tinerete

Posted by Calea Domnului on November 16, 2007

Eclesiastul 11.9-12.1

Joi 15-now 07 Tineret- Frumuseni

„Zorile vietii”

Tineretea este o perioada asa de scurta in comparatie cu intreaga viata sau mai mult- in comparatie cu eternitatea. Totusi aceasta scruta perioada este vremea marilor realizari sau marilor dezamagiri si regrete. Este vremea marilor decizii.

Nu pot sti de ce omul trebuie sa ia cele mai importante decizii in viata tocmai in vremea tineretii. Inteleptul Solomon, constientizand amprenta pe care „zorile” o pune asupra intregei zile, vine in ajutorul nostru. Invataturile sale sunt menite sa ne ajute sa ne traim tineretea in asa fel incat la apusul vietii sa nu ajungem sa spunem despre anii acestia „Nu gasesc nici o placere in ei.”

1. Tineretea- vremea bucuriei

Un timp al bucuriei si veseliei. (Fii optimist!)

v.9 Bucura-te tinere (cand?) in tineretea ta. Fii cu inima vesela (cand?) cat esti tanar…

In mod deosebit tineretea este vremea in care omul cauta bucuria si veselia. Dumnezeu stie lucrul acesta si nu se declara dusmanul bucuriei si veseliei omului.

Un timp al deciziilor. (Fii curajos!)

Orice tanar cauta bucuria si veselia. Pentru a obtine aceasta trebuie sa faca alegeri. Toate alegerile pe care tanarul le face au ca scop cautarea fericirii, a bucuriei dupa cum o intelege fiecare.

v.9 …umbla pe caile alese de inima ta si placute ochilor tai.

Alegeri numeroase si importante. Cuvantul Domnului ne mai spune ca tineretea este si un timp al alegerilor. Te-ai gandit la asta? Poti enumera cateva? Alegerea carierei profesionale, alegerea anturajului, alegeri legate de viata de familie, viata de credinta si alegeri ce implica partea financiara.

Ciudat- cele mai importante decizii in viata se fac la o varsta asa imatura. Pe langa asta, tineretea este perioada cand tinerii petrec tot mai putin timp sub ifluenta benefica a parintilor si petrec tot mai mult timp sub presiunea anturajelor. De asemenea observ ca parintii nu sunt niciodata mai ocupati ca acum- acum trudesc din greu pentru a-i sustine pe tinerii prin scoli. Ciudat nu?!

Responsabilitatea ne revine. In timpul copilariei si adolescentei parintii erau aceia care decideau in locul nostru. Tineretea este vremea in care noi trebuie sa luam decizii, bine-nteles ca nu fara sfatul altora. Insa noi le luam si noi vom suporta consecintele lor.

Riscul alegerilor. Daca vorbim de alegeri atunci vorbim si de riscuri. Este importanta sa intelegem intreg spectrul vietii de tanar. Tineretea nu este doar bucurie si veselie. Tineretea implica si riscuri pe care tanarul si le-asuma de-acum.

Ps.25.7 Nu-Ti aduce aminte de greselile din tineretea mea, nici de faradelegile mele ci adu-Ti aminte de mine dupa indurarea Ta, pentru bunatatea Ta Doamne.

Psalmistul David recunoaste si el ca tineretea este perioada multor greseli. Deci trebuie sa fim constienti si noi de asta.

Un timp pentru care vom da socoteala. (Fii responsabil!)

Vom da socoteala pentru alegerile prin care am cautat bucuria si veselia. Vom da socoteala de modul in care am ales sa ne bucuram si sa ne veselim. Pentru toata tineretea va fi o vreme a judecatii. Este tineretea a noastra insa noi suntem ai Lui.

v.9 …dar sa stii ca pentru toate acestea te va chema Dumnezeu la judecata.

Responsabilitatea alegerilor. Am vorbit de alegeri riscante insa ele trebuie sa fie si responsabile. Adica cineva raspunde de consecintele alegerilor. Tanarul este responsabil de alegerile pe care le face in domeniile amintite si nu numai.

Responsabilitate inaintea Domnului. Tineretea nu este vremea cand Dumnezeu in mod intentionat „inchide ochii” sau ne trece cu vederea pentru ca mai apoi sa-i deschida in perioada vietii de adult sau la batraneste cand ne asteapta pe la biserica.

Dumnezeu este tot atat de interesat de tineretea noastra cat este si de restul vietii. Ba, indraznesc sa spun ca este mai interesat de tineretea noastra decat de restul vietii intrucat acum suntem la inceputul vietii responsabile.

Dumnezeu cunoaste bine tineretea noastra. Este prezent langa noi atunci cand facem alegerile insa nu ne influenteaza si nu le fae El in locul nostru. Si ne mai asugura ca ne vom prezenta inaintea Lui pentru a spune de ce am ales asa si vom da socoteala de consecintele alegerilor noastre.

2. Tineretea- vremea gandirii intelepte

Localizeaza  problema tineretii (Gandeste preventiv !)

Vorbim de bucurie insa nu suntem naivi sa credem ca nu exista si probleme. Tineretea aduce cu ea si problemele ei. Dorind sa fim mereu bucurosi trebuie sa rezolvam si problemele.

v.10 Goneste orice necaz din inima ta si departeaza raul din trupul tau…

Un prim lucru important in rezolvarea unei probleme este sa localizezi problema. Daca gresim in a localiza problema atunci esecul este garantat in ce priveste solutionarea ei.

Dumnezeu spune ca tineretea are o problema si aceasta este localizata inlauntrul tinerilor, in fiecare in mod individual:

-inima ta (acolo se afla necazul)

-trupul tau (acolo se localizeaza raul)

Dusmanul meu este in mine

Implicatiile:

-nu trebuie sa dau vina pe ceilalti din jur intrucat ei nu-mi pot compromite bucuria tineretii indiferent ce ar face.

-indiferent unde ma duc incercand sa ma izolez de lume pentru a cauta bucuria totusi trebuie sa stiu ca raul vine dupa mine, problema nu o pot lasa in urma mea intrucat ea este in mine.

Ex- este viata de calugarie, viata de pustnic o solutie? Nu!

-vestea buna este ca solutia este la indemana noastra.

-solutionarea problemei presupune o lucrare launtrica de curatire a inimii de necaz si de pastrare a trupului departe de rau. Este de lucrat in noi, in launtru, la omul dinlauntru.

Ciudat

Daca raul si necazul sunt in inima si trupul tanarului oare care va fi calitatea bucuriei si veseliei lui ce vine din alegerile „alese de inima ta” potrivit cu „placerea ochilor tai?”

Constientizeaza efemeritatea tineretii (Gandeste realist!)

v.10 …caci tineretea si zorile vietii sunt trecatoare.

Greu se convinge un tanar ca nu va fi totdeauna tanar. Este un lucru greu de acceptat insa este foarte important. Intr-un fel iti traiesti viata cand cand stii ca esti muritor si in alt fel iti traiesti viata cand ai impresia ca esti vesnic tanar. Intr-un fel iti dozezi si-ti consumi energia cand crezi ca tineretea este vesnica si in alt fel cand stii ca dupa tinerete urmeaza o alta perioada a vietii.

Ex- Cele 4 anotimpuri. Stiind ca vara nu este urmata de toamna si apoi de iarna, intelept este sa-ti faci vara sanie si iarna car. Exemplul negatic este „greierul” care canta toata vara uitand ca vine si toamna.

Cat dureaza tineretea? Ea este asemanat cu zorile vietii. Deci tineretea nu este viata ci doar zorile acesteia. Cat din zi este reprezentata de zori? [Ilustreaza grafic un ceas de perete si observa cat de putin reprezinta arcul de cerc de la 6-9 a.m.]

Cat de repede trec… ce vei face dupa, cum ma pregatesc pentru restul care reprezinta mult mai mult din viata… ce sa mai zic apoi de eternitate!!!

Interesant- lumea zice „traieste-ti viata!” insa de fapt ei vor sa spuna „trieste-ti tineretea!” Oare viata = tineretea? Mereu vei trai fara griji ca acum? Multi insa, nepregatiti fiind devin socati cand tineretea se apropie de apusul ei.

Evalueaza bucuria tineretii  (Gandeste in perspectiva!)

Domnul recunoaste ca tinerii chiar si fara Dumnezeu pot avea bucurie si veselie insa mai adauga si faptul ca bucuria aceasta fara Dumnezeu este inselatoare iar candva va produce mult dezgust.

12.1 …adu-ti aminte de Facatorul tau in zilele tineretii tale, pana nu vin zilele cele rele si pana nu se apropie anii cand vei zice „Nu gasesc nici o placere in ei.”

Tineretea este urmata de cel putin alte doua vremuri:

+vremurile grele  (…pana nu vin zilele cele rele…)

In viata oricarui tanar vor veni si  „zilele rele.” Oare la ce se refera? Poate dezamagiri din partea oamenilor, boli, suferinta in cei dragi, decese, somaj, …etc. Ce se va intampla cu bucuria tineretii atunci?

Dumnezeu vrea sa ne invete cum sa capatam acea bucurie si veselie care trece si ramane chiar si in „zilele cele rele.”

Ill „De ce sunteti asa serios?” m-au intrebat doua persoane, un tanar si dentista.

Domnul este Cel Care ne da o bucurie diferita de a lumii dar care nu poate fi compromisa de „zilele cele rele.”

Ill. Ma gandesc aici cum anotimpul racoros isi lasa amprenta asupra unor copaci privandu-i de vesmantul verde. Exista insa si altii precum bradul care ramane verde si in vremuri bune si in vremuri rele. [Este bucuria ta una care dainuieste?]

+vremurile de evaluare personala (…pana nu se apropie anii cand vei zice …”

Calitatea tineretii nu se evalueaza in tinerete ci undeva mai tarziu in viata.

Va veni vremea cand fiecare din noi ne vom uita in urma la tineretea noastra cu gandul de a gasi bucuri in trecutul nostru. [Ex- cum fac veteranii de razboi]

Noi ne vom judeca singuri atunci si nu vom fi deloc ingaduitori cu noi insine incat unii vor spune „Nu gasesc nici o placere in ei”

Candva ne-am trait tineretea ca sa fim pe placul altora insa va veni vremea cand vom vrea ca noi sa gasim placere in felul cum ne-am trait tineretea.

Exista o bucurie a tineretii care aduce multe regrete mai tarziu si ceea ce este cel mai dureros este ca nu mai poti schimba nimic. Si cand te gandesti ca ai avut o singura tinerete….

Ecl.2.17-18 atunci am urat viata caci nu mi-a placut ce se face sub Soare: totul este desertaciune si goana dupa vant. Mi-am urat pana si toata munca pe care am facut-o sub Soare, munca pe care o las omului care vine dupa mine ca sa se bucure de ea.

Crezi ca bucuria tineretii tale de acum va trece testul timpului si a rigurozitatii cu care iti vei evalua tineretea in viitor?

3. Tineretea- vremea pocaintei

12.1…adu-ti aminte de Facatorul tau in zilele tineretii tale…

Tanarul mai ales in tineretea lui are tendinta sa ignore orice autoritate. Cei care au reusit sa ignore autoritatea parinteasca, apoi autoritatea bisericeasca cu multa usurinte ignora si autoritatea divina.

De ce oare spune „Facatorul tau” si nu zice „Dumnezeul tau” asa cum aminteste in v.9?  Pentru ca Cel Care este Creator stie cel mai bine cum functioneaza ceea ce a iesit din mana Lui. Da, Dumnezeul Judecator este si Dumnezeul Creator- Acum inteleg ca ma iubeste, acum inteleg de ce ma cheama la El din tinerete- pentru ca vrea sa-mi spuna cum pot sa fiu bucuros si vesel potrivit cu adevarul gasit in Manualul de instructiuni al Creatorului.

Ill. Sa ne imaginam ca Cielo al meu imi cere sa ii pun motorina (ca e mai ieftina) sau alta data imi cere sa-i pun Benzina fara plumb (ca sa traga mai bine). Il ascult. Ce se intampla daca ii pun motorina? Va merge cativa km si apoi se va opri chiar daca am platit mai putin la Peco. Ce se intampla daca ii pun kerosen? Va merge cu putere dar curand se va strica motorul.

In amblele cazuri apar probleme si „bucuria” de moment dispare. Ce este de facut? Trebuie sa ma uit in talon si sa vad cu ce a spus constructorul ca functioneaza Cielor la parametri normali?

Vedeti? Nu soseaua a fost de vina ci undeva la „inima” Raul si necazul este in noi pentru ca noi credem ca stim mai bine cum putem functiona chiar fara instructiunile Celui Care ne-a facut asa.

Semnificatie si implicatie: Ce inseamna „adu-ti aminte de Facatorul tau in zilele tineretii?”

ca Dumnezeu ma cheama sa ma invete cum am fost proiectat, cum si cu ce trebuie sa functionez ca sa fiu bucuros si vesel; cum sa am acea veselie si bucurie care trece dincolo de „zilele cele rele” si cu privire la care, in vremea evaluarii sa pot spune „Gasesc asa de mare placere in ei!”

De aceea nu ma tem cand mi se spune ca Dumnezeu ma cheama la judecata- pentru ca Judecatorul este Creatorul si El ma cheama nu doar la judecata ci ma cheama acum, inainte de judecata… ma cheama la pocainta.

De ce este tineretea vremea pocaintei?

1. Pocainta sau intoarcerea la Domnul nu este pentru mosi si babe ci in mod special pentru tineri. Statisticile spun ca majoritatea convertirilor veritabile au loc intre varstele de 12-30 de ani (spune un fost misionar in China.) Si nu doar statisticile si experienta confirma adevarul acesta insa in mod deosebit Scriptura spune asta (Ecl.12.1) Contrar refrenului bine-cunoscut „Lasa ca am vreme la batranete.”

2. Dupa cum zorile zilei spun cum va fi vremea pe parcursul zilei, tot asa tineretea- zorile vietii prefestesc calitatea vietii tale.

Mat.16.3 dimineata ziceti:”Astazi are sa fie furtuna caci cerul este ros-posomorat”

3. Acum este momentul cand mai poti schimba ceva pentru ca acum este vremea alegerilor care-ti pot schimba viata. Acum ai sansa sa-ti poti schimba cursul vietii in bucuria si fericirea pe care o da Dumnezeu. Acum este momentul cand Il poti alege pe Dumnezeu ca Domnul si Mantitor peste viata ta. Acum este momentul cand Il poti invita pe Facatorul tau, pe Creatorul tau sa-ti fie Calauza in viata. Acum poti alege viata de fericire, Viata Vesnica, Viata din belsug.

Concluzia

Tinere, chiar este vremea sa te intorci la Dumnezeul tau, la Creatorul tau! Intoarce-te la El si fa tot ce-ti va spune El! Fii intelept!

Geabou Mihail

 

Advertisements

8 Responses to “Ce trebuie sa stie un tanar despre tinerete”

 1. Joe Black said

  Se intampla uneori, cand esti tanar, sa dai de necaz si chiar daca sti problema , chiar daca sti si solutia, nu esti ferm convins ca trebuie sa iei o atitudine. Si de ce nu sunt in acel moment ferm convins? pentru ca in acele momente caut in ratiunea mea idei care au la baza notiuni care par bune , dar sunt rupte e context. Am trecut cred ca fiecare prin situatii in care nu stii ce decizie sa iei cu toate ca stii ce e bine si ce e rau . In momente ca acestea nu mai ai mintea limpede, esti luat de val. In momente ca acestia daca ai sana sa ai pe langa tine oameni care sa te ajute, esti un om binecuvanat. Cred ca de aceea Dumnezeu mi-a dat prieteni, pentru ca stia ca daca nu i-as avea nu as fi putut merge drept in viata asta. Multumesc prietenilor pentru ca au fost alaturi de mine cand mi-a fost greu.

 2. Dana M. said

  Acestea fiind spuse, nu mai vreau decat sa-I multumesc lui Dumnezeu pentru generozitatea cu care m-a binecuvantat cu oameni care ma iubesc cu adevart, mai mult sau mai putin intelepti decat mine si de la care am avut multe de invatat (atat prin exemplu pozitiv, cat si prin contraexemplu). Ma bucur deopotriva pentru fericire si pentru suferinta pentru ca prima m-a adus mai aproape de lume, dar mai ales pentru ca a doua m-a adus mai aproape de Domnul si Creatorul meu!!!

 3. Dana M. said

  LA MULTI ANI fericiti si binecuvantati pentru totdeauna tuturor!!!

 4. Ovidiu M. said

  Facand referire la alegeri,am auzit un exemplu interesant intr-o predica. Se spune ca intr-o zi,proprietarul unui magazin de tot felul de lucruri mai valoroase sau mai putin valoroase,i-a dat voie unui om sa aleaga (gratis) ce va vrea el din magazin. Timpul acordat era 10 minute in care el putea sa aleaga tot ce isi dorea,ce era mai bun,mai valoros. Omul acesta insa era asa de indecis incat nu stia ce sa aleaga. Timpul se scurgea si in ultimele secunde el a pus mana pe o pereche de sosete. Asa este si cu noi. Avem un anumit timp la dispozitie sa facem alegeri sau sa facem o alegere sau sa luam o decizie. Din nefericire multi dintre noi, de frica sa nu gresim,sau din cauza nehotararii noastre, facem alegeri gresite,sau ca omul acesta “luam ce apucam”. Si Dumnezeu ne pune inainte ceea ce-i mai bun. Suntem responsabili de deciziile si alegerile noastre mai ales in tinerete,pentru ca ele ne vor influenta viitorul atat pamantesc cat si vesnic.
  Probabil ca omul asta vroia sa aleaga ceva perfect,de aceea se tot socotea sa vada ce-i mai bun,mai potrivit. De obicei intampinam problema asta atunci cand vrem sa ne casatorim. Mi-a zis cineva odata ca daca se intampla sa gasesti cumva omul ‘perfect’, omul ‘perfect’ isi va da seama ca si el cauta tot omul ‘perfect’. Mi-a dat de gandit.

 5. solideogloriablog said

  Ovidiu noi stim ca suntem imperfecti insa ne este mai greu sa acordam si celuilalt dreptul de a fi imperfect. Imperfectiunile noastre sunt perfecte. Imperfectiunile celuilalt sunt insuportabile.
  Un control medical complet, din crestet pana-n talpi ne-ar putea reaminti cat suntem de perfecti. Sa privim in oglinda dimineata si nu inainte de a pleca la biserica, sa ne numaram dintii (cati ne-au mai ramas) si cariile….
  Despre alegerea partenerului mai vorbim dupa ce ma-nsor. Acum las pe altii

 6. henriette said

  la un moment dat cred ca cu totii simtim ca viata trece pe langa noi…cu atat mai mult tineretea care pare atat de scurta…important este ce lasam in urma noastra…cu ce raman ceilati de la noi…eu cred ca totusi chiar daca traim intro lume nedreapta si mult schimbata fata de ceea ce a fost, adevarate valori nu vor trece niciodata…si sunt apreciate chiar si in zilele pe care le traim…mai putin cei drept, dar exista!!!

 7. Sorina said

  wooow ce ma bucur sa vad aici subiecte din tabara \:D/ mai sunt si altele????

 8. solideogloriablog said

  Bine ai venit Sorina. Sper sa fie de folos. In curand sper sa scriu ceva si despre tabara de la Carnic- Retezat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: