Soli Deo Gloria

Din El, prin El si pentru El sunt toate lucrurile. A Lui sa fie gloria in veci! Amin. Rom.11.36

Mantuit prin comparatie?!

Posted by Calea Domnului on December 4, 2007

Metraj 797 cuvinte 

Cu toate ca nu de fiecare data oamenii exprima verbal, totusi cei mai multi se considera mantuiti prin comparatie. Ce inseamna asta? Pai, zic ei- „n-am spart casa nimanui, n-am dat in cap nimanui, n-am omorat pe nimeni…etc” De fapt ceea ce vor ei ca noi sa intelegem este ca altii sunt mult mai rai, mult mai pacatosi spre deosebire de ei. Deci, Dumnezeu fiind mult prea dezamagit de altii se va multumi si cu ei chiar daca nu satisfac cerintele Domnului altfel riscand sa ramana raiul nepopulat– gandesc ei.

Da, in cele mai multe cazuri oamenii vor recunoaste ca sunt pacatosi si asta este bine insa marea problema este ca se considera mai putin pacatosi spre deosebire de … betivul din sant sau ca prostituata din bordel. Nu degeaba in evanghelii vedem ca „vamesii si curvele” spunea Domnul Isus vor intra in Imparatia Domnului mai usor decat fariseii si carturarii. De ce? Pentru ca vamesii si curvele nu mai aveau alt element de comparatie decat sfantenia lui Dumnezeu si astfel se vedeau pacatosi pierduti. Fariseii si carturarii insa, se comparau cu cei mai depravati si se credeau buni de primit in rai.

Teologie gresita

-Dumnezeu- este vazut ca fiind interesat mai mult de cantitate decat de calitate. Un Dumnezeu care renunta la sfintenia Sa, un Dumnezeu care-Si compromite standardele.

-Rai- este vazut aici ca fiind slab populat. Adevarul este altul: Apocalipsa 7.9 …am vazut o mare gloata pe care nu putea s-o numere nimeni…

Gandirea aceasta trebuie confruntata cu adevarul. Adevarul trebuie afirmat in auzul urechilor lor si Duhul Sfant va putea folosi adevarul pentru a inlatura din mintea lor aceasta speranta perfida, acest sprijin fals. De asemenea tin sa atrag din nou atentia ca acest tip de gandire nu intotdeauna este exprimat verbal intrucat omul stie ca exista aici si o mare doza de mandrie care oricum nu usor se poate exprima fatis. De aceea prefera sa-l pastreze doar pentru el. Bine-nteles ca cel rau este acela care-l indeamna pe om sa se ascunda. Noi insa, prin Duhul cunoastem si unele ganduri ascunse ale omului si cautam sa rasturnam izvodirile mintii prin simpla afirmare a adevarului.

De obicei imi place sa folosesc ilustratii. Domnul Isus a folosit pilde, exemple si ilustratii din viata de toate zilele (spalatul ulcioarelor, semanatul, relatia tata-fiu, …etc). In felul acesta invatatura spirituala gaseste oarecum un capat de pod in lumea fizica, in viata cotidiana. Ilustratia, exemplul, pilda niciodata nu vor putea reflecta adevarurile spirituale pe deplin intrucat Imparatia Fiului lui David nu are echivalent in lumea aceasta insa elementele fizice, vizibile ale pildei ori de cate ori vor fi intalnite ii pot aminti omului de invataturile spirituale si pot sta ca „martori vii” pentru Evanghelie.

Ce obisnuiesc sa spun omului pentru a descoperi falsitatea credintei in principiul mantuirii prin comparatie?

Ill.1. Care este nota de trecere la un examen? In cele mai multe cazuri este 5. Haideti sa ne imaginam ca amandoi suntem in examen. Eu primesc nota 1 iar dvs primiti nota 4. Care dintre noi a trecut examentul? Raspunsul este: Nici unul. Da, intr-adevar dvs ati picat cu 4 iar eu am picat cu 1. Dvs aveti mai mare parere de rau dar tot picat sunteti. Veti merge la comisia de examinare si-i veti putea cere sa va aprobe doar pentru ca altul a luat cu mult mai putin ca dvs?

Ill. 2. Sa ne imaginam ca intre noi si rai este o prapastie de 100m. Eu reusesc sa sar 30m iar dvs sariti 99m. Cine dintre noi a reusit sa ajunga dincolo de prapastie? Nici unul.

Luca 18.9-14 Pilda vamesului si a fariseului

Cu ce i-a fost de folos fariseului sa se compare cu vamesul? A fost el primit de Dumnezeu? Compara-te cu Dumnezeu asa cum a facut vamesul daca vrei sa fii socotit neprihanit!

Concluzia– faptul ca altul este mai pacatos decat mine nu este o scuza si nici o mare realizare pentru mine sa pretind lui Dumnezeu sa ma accepte prin comparatie cu cel mai depravat om din lume. Dumnezeu te va compara doar cu Domnul Isus Hristos. Care este nota de trecere la examenul mantuirii?  Nota 5? Nu! Pentru Imparatia lui Dumnezeu singura nota de trecere este doar 10 cu felicitari, ca Hristos Domnul. Daca nu vom fi gasiti neprihaniti ca Domnul Isus nu vom fi mostenitori ai Imparatiei lui Dumnezeu. Nu va vine sa credeti?

Rom.8.29 …pe aceia pe care i-a cunoscut mai dinainte i-a si hotarat mai dinainte sa fie asemenea chipului Fiului Sau pentru ca El sa fie Cel Intai nascut dintre mai multi frati…

Normal ca in mintea dvs se ridica acum o alta intrebare: Cum vom putea noi, niste pacatosi notorii sa fim neprihaniti ca Domnul Isus? Daca este o alta intrebare …atunci ne vom adresa cu un alt raspuns intr-un mesaj viitor.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: