Soli Deo Gloria

Din El, prin El si pentru El sunt toate lucrurile. A Lui sa fie gloria in veci! Amin. Rom.11.36

Indemnuri la inceput de slujire

Posted by Calea Domnului on November 22, 2007

  „Pastorind turma Domnului” este o categorie componenta a solideogloriablog in care ma adresez mie insumi si celor care de curand au fost chemati sa slujeasca ca pastori in turma Domnului. Pastorind turma Domnului nu este nici de cum cel mai simplu lucru de facut… Este un mare har ca suntem in slujba aceasta insa trebuie sa recunosc ca si problemele sunt numeroase si delicate. Pe langa problemele din afara, din biserica mai sunt si problemele si framantarile din noi.

De aceea in aceasta categorie am hotarat sa impartasesc cu dvs framantarile unei inimi de pastor, bucuriile si sfaturi practice care sper sa fie de folos tuturor celor care au avut harul sa fie chemati in lucrarea de a pastori turma Domnului.

Inaugurez aceasta categorie cu un mesaj pe care l-am trimis in ianuarie 2007 fratelui si prietenului Cristian Hinda (pastor la Bania CS), pe cand inca nu-l cunosteam personal. Ne-am intalnit la grupul masa_rotunda si tot acolo am postat si mesajul ce urmeaza.

Pace tie Cristi,

Nu stiu ce varsta aveti insa doresc sa impartasesc cateva ganduri cu dvs pe care le gasesc foarte importante si vi le spun ca din partea Domnului. Dvs spuneti “dorinta mea e sa aflu solutii la problemele bisericii”. Draga Cristi din experienta mea de 4 ani de slujire in conditii cred eu dificile, felurite si numeroase am ajuns la concluzia ca problemele bisericii sunt multe, dificile si felurite insa toate astea nu au mai multe solutii ci doar O Solutie. Da, poate vi se pare banal si poate credeti ca este un fragment dintr-o predica. NU este asa- Si eu cred ca si toti ceilalti pastori cu chemare ce sunt membri aici pot confirma asta indiferent de numarul anilor de experienta. Noua ne place sa complicam lucrurile insa la Dumnezeu solutia este simpla- caci un copil ni s-a nascut…

1. Trebuie sa fii convins ca Dumnezeu te-a chemat la slujba asta.

Altfel mai ai doar doua alternative:

-fie in curand vei iesi in decor [in lupta cu duhurile intunericului nu e de joaca]. Convingerea ca te-a chemat Domnul Isus va fi SINGURUL lucru care te va mai putea tine in lupta.

-fie de rusine vei continua sa iti pastrezi o slujba insa te vei ruina pe tine, familia ta si biserica pe care o vei pastori.    Deci asigura-te ca nu intri in lucrare ca sa faci pe placul rudelor intrucat vei fi tare dezamagit.

2.Asigura-te ca iubesti pe Domnul Isus in mod suprem si in mod permanent.

Trebuie sa faci lucrare de placere si nu din datorie. Dragostea pentru Domnul te va ajuta sa vezi dincolo de necazuri, dragostea pentru Domnul Isus iti va da speranta si putere… indragostit fiind de El vei primi viziune si te vei bucura in nadejde. Iubindu-L pe El vei putea sluji oriunde si nu vei trai cu teama ca biserica te va respinge si nu vei vrea sa pleci in locuri mai putin atractive… iubindu-L vei gasi placere in a-L sluji oriunde si in orice conditii. Slujba ta este aceea “sa ii logodesti pe oameni” cu Hristos. Asta sa fie scopul tau si nu acela de a vedea multi oameni la biserica… ei vor veni.

Solutia? Am invatat inca o data din Isaia 9.

-Omul care traieste “sub acoperirea” intunericului are parte de ocara-rusine-dispret.

-Intunericul este o imparatie.

-Imparatia este condusa de un imparat.

Intrebare- cum faci ca omul sa nu mai traiasca in imparatia intunericului unde are parte de rusine [cum se intampla in multe biserici]?

Raspuns- aprinzi lumina. Draga Cristi- uneori noi credem la fel ca si Naaman ca e prea simplu sa aprinzi becul si in incercarea noastra de a aduce ordine in haosul din intuneric credem ca sunt mai multe solutii:

-echipe de inchinare, proiecte de misiune, azile de batrani, orfelinate, gradinite…etc. toate astea sunt bune insa nici individual nici cumulate nu reprezinta Solutia. Solutia este “Sa fie Lumina” Lumina lumineaza in intuneric si intunericul n-a biruit-o. Poate nu iti vine sa crezi- Solutia este sa-L aducem din nou pe Domnul Isus sa predice in amvoanele noastre pentru ca L-am scos afara si de aceea spune “Iata Eu stau la usa si bat…(pe dinafara)…daca aude cineva (chiar si un baptist) glasul Meu…”

Cum se va face lucrul acesta? Nu prin puterea noastra caci “nasterea Unui copil” nu sta in puterea omului, nu prin initiativa noastra caci “a da un Fiu” nu este initiativa celui ce-L primeste….atunci ce e de facut? Draga Cristi- trebuie prin predicare, prin Duhul sa-i ajuti pe oameni sa li se scarbeasca de intuneric (adica de barfa, de pacat,…cearta…). Problema Bisericii e una singura: nu ni s-a scarbit suficient de mult de intuneric pentru ca daca asta s-ar fi intamplat atunci am fi strigat dupa Lumina si totul s-ar fi rezolvat. Cand eram mic si se stingea becul mi se parea ca dupa soba vedeam lupul din “Capra cu 3 iezi” si cand imi era suficient de teama aprindeam lumina …deodata eram intr-o alta imparatie a luminii si in mod AUTOMAT se rezolva si problema iluziilor, si teama. [asta facea parte dintr-o predica pe care am predicat-o la Biruinta in preajma craciunului]. Da Cristi, chiar si aici la aceasta masa multi ne facem ca uram intunericul din bisericile noastre insa chiar aici la masa asta folosim armele intunericului.

Vrem lumina dar umblam intuneric. Asta este si starea bisericilor- aici suntem reprezentantii ei- asa si in biserica: toti stiu sa critice si pretindem ca vrem sa spalam pata de pe obrazul fratelui nostru dar cu mainile manjite. Atatia vorbesc despre problemele bisericilor dar cu un zambet in coltul gurii, au o placere ascunsa sa auda ca un cutare pastor este criticat, batjocorit… si se intristeaza cand aud ca unele biserici merg bine si se bucura, ca unii pastori au succese in lucrare….

            Nu stiu ce personaj din basmele copilariei a facut o casa dar fara ferestre apoi cu roaba incerca sa aduca lumina inlauntru. A venit insa cineva, a luat un topor si a taiat o fereastra in zid si s-a rezolvat problema cu intunericul dar si cu starea pe care intunericul o impunea prin imparatia lui in camera fara lumina.

             Pastorul este chemat sa constientizeze poporul de starea de pacat. Uitate si la Pavel… cum incepe Evanghelia lui din Epistola catre Romani? NU incepe cu Dumnezeu te iubeste cum incep unele tractate ci cu Mania lui Dumnezeu. Daca nu reusesti sa convingi pe cineva ca e bolnav de cancer degeaba ii prezinti citostatice. Falimentul in a convinge pe cineva de gravitatea bolii este certitudinea mortii lui.

3.Sa ai in tine gandul ca ai fost chemat sa slujesti pe Domnul …si in Biserica si nu biserica.

Gandeste-te ca tu esti in slujba Regelui, slujind Imparatia si nu doar o simpla biserica locala. Asta iti va da demnitate, autoritate in proclamare, putere….si nu iti va fi frica cand vei vedea in sala pe unii ca incearca sa te saboteze. Trebuie sa ai o perspectiva de Vultur si nu de gaina. O cantare spune: “apartin Regelui, Tatal meu e-mparat.”

4.Trairea ta in sfintenie.

In felul asta vei capata o inima curata iar inima curata te ajuta sa pastrezi conexiunea cu cerul, cu Dumnezeu. In felul asta Slava Lui va fi peste tine si oamenii vor recunoaste asta asa cum au vazut ca Norul se oprea la usa cortului lui Moise. Asta iti va conferi autoritate in fata bisericii indiferent de varsta pe care o ai. Traind in sfintenie oamenii vor recunoste prezenta lui Dumnezeu in tine si vei castiga respect, autoritate. Iata cateva sugestii:

-nu iti permite prea mult confort. asta elibereaza firea si intemniteaza spiritul

-renunta la televizor. Domnul a spus lui Moise: voi face sa treaca prin fata ochilor tai toata frumusetea Mea…” Draga Cristi ochii tai trebuie sa vada frumusetea Domnului si sa nu fie intinata imaginatia si gandirea ta de mizeria lumii.

Avand o traire curata vei vedea pe Domnul. In felul asta nu vei ajunge sa te vaieti ca nu ai subiecte si mesaje de predica pentru ca vei fi plin de El.

5.Calauzirea Duhului.

Trebuie sa inveti sa practici prezenta Domnului in viata ta si prin sfintenie sa fii sensibil la soapta Duhului Sfant. Duhul Sfant nu striga prea tare si tocmai de aceea sfintenia personala te va sensibiliza. Nu uita ca El este administratorului Bisericii iar Hristos Capul. Deci tu vei fi doar asistentul Duhului Sfant.

6.Predicarea

originea– mesajul sa fie din prezenta lui Dumnezeu. Tu trebuie sa inveti sa iei parte la sfatul Domnului caci doar de acolo poti primi mesajul de care turma are nevoie si pe care-l va recunoaste ca e de la Domnul.Ieremia 23.22 daca ar fi fost de fata la sfatul Meu ar fi trebuit sa spuna cuvintele Mele poporului Meu...altfel vei ajunge sa umbli pe internet dupa predici pe care nu le simti. Predica trebuie sa treaca prin tine mai intai si sa nu te inseli- daca predica nu trece prin tine fi sigur ca nici prin ei nu va trece. Convingerea se naste din convingere

biblica– vei simti o presiune spirituala care te va determina sa crezi ca ascultatorii nu vor sa le predici din Biblie. Sa nu crezi! este doar duhul lumii, al imparatiei intunericului si este o minciuna. Predica Biblia traita in viata ta si poporul se va invioara. [Bine-nteles ca nu toti…dar cei mai multi]

Persoana si nu schita. Este bine sa ai totul organizat insa sa nu idolatrizezi schita. Sa nu “impodobesti” prea mult schita. Schita si oratoria sunt doar mijloace ce trebuie sa slujeasca scopului ca oamenii sa se indragosteasca mai mult de Domnul Isus. Nu cauta sa le-arati ca ai facut o schita frumoasa. Nu-i intereseaza iar daca asta ii intereseaza n-ai facut nimic.

Adu-ti aminte ca Duhul l-a manat pe Simeon in Templu nu pentru ca Templu era frumos, nu pentru ca incepuse programul… ci pentru ca Domnul Isus venise acolo. Duhul Sfant nu-i va mana pe oameni in biserici pentru ca sunt impunatoare si cu tehnica de ultima moda, nu pentru ca au formatii muzicale sau pastori cu doctorate….ci doar atunci cand Hristos este inaltat acolo. Tu alipeste-te de o Persoana, de Domnul Isus- fii indragostit de El si prezinta-L pe El, inalta-L pe El prin traire mai intai si apoi prin predicare… apoi in suferinta si va fi ok.

pentru transformare si nu doar informare. Prin fiecare mesaj scopul tau trebuie sa fie sa schimbi ceva in ascultatori nu doar sa ii informezi. Dumnezeu ne primeste asa cum suntem dar nu vrea sa ne lase asa cum suntem.

tot planul. Daca vei trai o viata curata vei avea puterea sa vorbesti impotriva oricarui pacat

constiinta. Daca cineva are ceva impotriva ta si tu nu ai facut tot ce depinde de tine ca sa fi in pace cu parasul tau… renunta sa predici pana nu faci tot ce atarna de tine. Eu de cel putin 4 ori am renuntat sa predica doar pentru ca nu avem liniste din partea constiintei. In doua cazuri am spus Bisericii “astazi nu pot predica intrucat consider ca Dumnezeu merita mai mult” -eu pacatuisem si nu aveam libertatea Duhului sa predica. Deci Cristi sa nu treci peste constiinta si nu cobora standardele sfinteniei intrucat avem un Dumnezeu asa mare… sa nu iti fie rusine sa te smeresti chiar inaintea Bisericii pentru ca …chiar in felul acesta Il onorezi pe Domnul Isus intrucat arati ca El nu poate fi slujit oricum si ca… pana si noi predicatorii trebuie sa ne supunem la invatatura Stapanului Care a spus “ca trebuie sa-ti lasi darul la altar si sa te impaci cu parasul tau…”

7. Relatiile cu membrii
-iubeste-i. Daca nu ii iubesti mai bine iti gasesti altceva de lucru. Doar iubind pe cineva mustrarile si indemnurile tale vor fi primite caci doar ranile unui PRIETEN dovedesc credinciosia lui.

-uraste pacatul din vietile lor. Dragostea nu se bucura de nelegiuire ci se bucura de adevar. Unii cred ca-si dovedesc iubirea fata de membrii daca ii trec cu vederea pacatul. Tu sa nu faci asa. Chiar daca ei poate te vor ura totusi mai tarziu de vor aprecia si te vor asculta cu credinciosie. Daca ii treci cu vederea acum ei te vor dispretui pentru ca in launtrul lor ei stiu adevarul.

-primele contacte cu ei sunt importante. Tu trebuie inca de la inceput sa ai curajul sa spui pacatului pe nume. Mai tarziu nu mai ai nici o sansa

Eu inchei aici …ar mai fi:

Atentie la pericolul

-sa faci mai multe lucruri si de fapt nici unul bun

-obsesia “a face” in detrimentul “a fi”

-obsesia “a alerga pentru El” in detrimentul “a te opri inaintea Lui”

-fii natural si nu sfinti obiceiuri babesti in biserici cand acestea nu ajuta la sfintire

-nu primi daruri banesti din partea membrilor ca nu cumva sa-ti vinzi dreptul “de intai nascut” [pierzi autoritatea de predica pentru Domnul]

One Response to “Indemnuri la inceput de slujire”

  1. solideogloriablog said

    Aurel Mateescu scrie:
    Principii pentru succesul pastoral

    In randurile urmatoare voi scrie cateva ganduri pentru cei care sunt, ca si mine , pastori. In linii mari, acestea sunt parafrazari, traduceri dintr-un articol scris de Erwin Lutzer.

    Aceste randuri pot fi valabile pentru toti cei implicati in lucrare, intr-un fel sau altul.

    1. Rugaciunea este mai importanta decat predicarea

    Trebuie sa-ti pazesti timpul de rugaciune, chiar mai mult decat timpul de studiu. Daca esti fortat sa alegi dintre cele doua, fa din rugaciune prioritate. Rugaciunea nu este pregatire pentru lucrare, este lucrarea! Daca viata ta de rugaciune este mediocra sau inconsecventa, trebuie sa-ti pui timp deoparte pentru rugaciune.

    2. Predicarea este mai importanta decat administrarea

    Foarte multi pastori petrec foarte mult timp in managementul bisericii, ramanand cu foarte putin timp pentru studiu si reflectie.Comitetel e sunt necesare. Chiar si mai importanta este viziunea si abilitatea de a duce biserica in directia potrivita.Dar lucrarea cu Cuvantul are cel mai mare impact.

    3.Familia este mai importanta decat congregatia

    Exista , la pastori o puternica inclinatie de a fi preocupati de nevoile adunarii asa de mult ca uneori isi neglijeaza familia. Ispita de a ceda presiunilor externe si de a cauta sa implinesti toate asteptarile celorlati duc la neglijarea copiilor si sotiei. Timpul impreuna cu familia la o inghetata poate fi mai important decat cine stie ce intalnire si discutii financiare ale bisericii. Familia este mai importanta decat cei care-ti platesc salariu, indiferent de domeniul in care lucrezi.

    4. Credinciosia este mai importanta decat competitia

    Cand te compari cu altii este usor sa devii descurajat. Biruieste duhul de comparatie si bucura-te de succesele altor lucratori. Cand vei fi multumit cu partea ta de lucrare vei gasi implinire si satisfactie

    5. Dragostea este mai importanta decat abilitatea

    Clar, nu poti lucra fara darurile care te califica pentru slujire. Trebuie sa cunosti Cuvantul si sa fii capabil sa-l comunici. Si trebuie sa ai indemanari de lider si talent in a lucra cu oamenii.Dar apostolul Pavel ne atentioneaza ca toate darurile si indemanarile si abilitatile nu sunt nimic, daca sunt lipsite de dragoste. Chiar si cea mai buna invatatura biblica nu schimba vieti daca nu este filtrata printr-o personalitate umpluta de dragoste.

Leave a comment