Soli Deo Gloria

Din El, prin El si pentru El sunt toate lucrurile. A Lui sa fie gloria in veci! Amin. Rom.11.36

Pacatul de azi- nerabdarea de ieri

Posted by Calea Domnului on August 5, 2008

John Ortberg scrie ceva interesant referitor la relatia dintre nerabdare sau lipsa de asteptare si pacat in viata omului. Pacate cum ar fi: alcoolismul, consumul de droguri, divorturile, delicventa, crime si alte de genul asta se pare ca au stransa legatura cu asteptarea, mai exact lipsa ei.

Un copil de patru ani este asezat intr-o camera unde este un castron cu bomboane si i se spune ca cel ce conduce experimentul trebuie sa plece si se va intoarce. I se spune ca daca va putea astepta pana ce se intoarce cel ce conduce experimentul va primi doua bomboane. Daca vrea sa manance acum, poate face asta dar va primi o singura bomboana. Acest experiment testeaza sufletul oricarui copil de patru ani…

…Unul dintre copii s-a aplecat si a inceput sa linga masa ca si cum gustul bomboanelor s-ar fi transferat in lemnul mesei. Ceea ce este cel mai uimitor este impactul pe care aceasta trasatura de caracter demonstrata la varsta de patru ani l-a avut asupra vietii celor ce au participat la experiment. O echipa de cercetatori de la Universitatea Stanford a urmarit acesti copii timp de multi ani. Cei care fusesera in stare sa astepte pe cand eveau doar patru ani au devenit mai competenti din punct de vedere social, mai in stare sa faca fata stresului si mai putin inclinati sa se dea batuti in fata necazurilor decat cei care nu au ales sa astepte. Cei care nu au putut astepta au crescut devenind incapatanati si indecisi, mai usor influentati de frustrare si mai indignati atunci cand nu primeau ceea ce doreau.

Mai mult, cu ani mai tarziu, cei care nu au putut astepta cand erau copii, au avut si ca adulti probleme cu amanarea recompensei. Si studiile au aratat ca un control slab al impulsurilor este foarte des asociat cu delicventa, abuzul de alcool sau drogur si divortul. Nu este de mirare ca Goleman, rezumand toate aceste lucruri, numeste capacitatea de a astepta “aptitudinea de capatai.”

Daca este adevarat ca nerabdarea asigura climatul potrivit pentru o inmultire necontrolata a pacatului atunci cu siguranta ca ceea ce poate produce era “Fast” nu este altceva decat un potop de pacate.

Ce poate inseamna un copil rasfatat? Ce poate deveni el? Si cand te gandesti la generatiile ce vin. Cresc acum in fata monitoarelor si cu telecomanda in mana. Despre controlul parintilor nu poate fi vorba; ei au camera lor iar parintii sunt in camera cealalta, la Madrid sau Roma. Nu duc lipsa de minic si nici nu trebuie sa-si astepte parintii. Prin Western Union banii ajung mai rapid ca oricand si orice moft este satisfacut. Rabdarea? este pentru somalezi.

Ce zici, este vreo legatura intre pacatul de azi si nerabdarea de ieri? Ce procent al pacatelor tale de pana acum se datoreaza nerabdarii, lispei de asteptare? Crezi ca daca ai fi practicat mai mult rabdarea in copilarie ti-ar fi fost de mai mare folos in lupta impotriva pacatului?

Gandeste-te la unul dintre cunoscutii tai din copilarie care astazi traieste o viata in pacat departe de Dumnezeu. Practica “amanarea recompensei” in copilarie? Astepta cu rabdare?

Daca esti parinte sau poate vei fi… cum iti cresti sau cum iti vei creste copiii? Ii vei invata sa astepte?

Leave a comment