Soli Deo Gloria

Din El, prin El si pentru El sunt toate lucrurile. A Lui sa fie gloria in veci! Amin. Rom.11.36

Ce trebuie sa stie un tanar despre curatie

Posted by Calea Domnului on November 28, 2007

 2344

Cum isi va tinea tanarul curata cararea? Indreptandu-se dupa Cuvantul Tau Ps.119.9

Introducere

Dintotdeauna, dupa caderea omului in pacat, curatia caii omului a fost si a ramas o problema pentru fiecare dintre noi.

Gen.6.12 Dumnezeu S-a uitat spre pamant si iata ca pamantul era stricat caci orice faptura isi stricase calea pe pamant.

Sub semnul intrebarii

O intrebare…”Cum isi va tinea tanarul curata cararea?” Adesea marile probleme ale omenirii se gasesc pe paginile Scripturii sub foarma unor intrebari ca de exemplu:

 „Adame, unde esti?” (Gen.3.9),

„cum vom scapa noi daca stam nepasatori fata de o mantuire asa de mare…?” (Evrei 2.3)

„Ce ar folosi unui om sa castige toata lumea daca si-ar pierde sufletul? Sau ce ar da un om in schimb pentru sufletul sau?”(Mat.16.26)

Da, caderea in pacat este o mare problema. Ratarea sansei de a fi mantuit este o alta. Iluzia ca bogatia ar putea compensa pierderea sufletului sau naivitatea cum ca sufletul are echivalent in valori materiale… toate acestea sunt problemele mari ale omului.  Curatia tineretii este o alta problema ce se include in categoria marilor dileme ale omenirii.

Parintii– confirma aceasta realitate trista. Poate chiar tu cunosti parinti care plang in disperare un fiu sau o fiica rataciti pe cai straine.

Tinerii– recunosc si ei greutatea luptei ce o poarta. Vad adesea in jurul lor tineri ce cad victime anturajelor rele, cunoastem tineri care-si cauta fericirea in dependenta viciilor iar numarul sinuciderilor intre tineri atinge cote alarmante.

Dumnezeu– ne constientizeaza de asemenea despre greutatea si in acelasi timp importanta pastrarii curatiei tineretii prin chiar faptul ca paginile Scripturii abunda in sfaturi, avertizari si indemnuri privitoare la pastrarea puritatii tineretii.

Parintii, tinerii si Dumnezeu cad de acord asupra realitatii problemei. Mai mult de atat insa. Mai mult de atat -sunt probleme fara raspuns pentru om. Probleme la care omul nu are raspuns. Daca suntem atenti putem observa ca aceste intrebari sunt retorice- adica raspunsul se subintelege chiar din accentul intrebarii. Din perspectiva omului aceste probleme amintite anterior sunt imposibil de rezolvat.

Afirmatia

Da, imposibil de rezolvat insa doar pentru om. Nu si pentru Dumnezeu. Biblia are raspunsul. Dumnezeu ne ofera solutia. Dupa intrebarea ridicata, ne bucuram ca exista si un raspuns, o afirmatie-raspuns: Indreptandu-se dupa Cuvantul Tau.

La problema curatiei tineretii multi au incercat diferite solutii. Cei mai multi au cedat in favoarea necuratiei iar altii inca mai cauta raspunsuri. Scriptura insa ignora tentativele omenesti de solutionare a problemei si aminteste aici doar solutia Sa. Este bine ca si noi sa nu ascultam sfaturile oamenilor ci sa luam seama la invatatura Domnului. Gandeste-te la cele ce urmeaza!

Haideti sa vedem ce are Dumnezeu de spus despre…

Curatia tineretii

1.Dezideratul tineretii

dorit de Dumnezeu. Vrem sa credem sau nu- Dumnezeu este interesat ca tinerii sa traiasca o viata curata. Dumnezeu cunoaste cararea tineretii noastre si ne face de cunoscut dorinta Sa cu privire la noi, la tineretea noastra.

urat de cel rau. Daca Dumnezeu doreste curatia tineretii in mod normal si usor de inteles, diavolul este dusmanul oricarei neprihaniri cand este vorba in mod special de tinerete. Pe orice cale vrea sa ne inoculeze ideea ca tinerii nu pot cu nici un chip sa mai traiasca curat intr-o lume ca asta.

Ill. Ma aflam pe scaunul frizerului in Roman. La televizor era o emisiune pentru tineri pe un canal cu mare audienta. Spre surprinderea mea am fost placut impresionat de marturia unei tinere care a avut curajul sa marturiseasca faptul ca este inca fecioara, virgina si ca se pastreaza asa pentru sotul ei. Frumos. Placut. Curat. (Cred ca nu era crestina evanghelica.) Dupa cateva secunde insa am fost profund dezgustat de reactia moderatorilor emisiunii (un tanar si o tanara) a caror replica n-o mai retin insa prin faptul ca ei au parut mirati de curatia unei tinere, mesajul transmis in mod indirect era- „Fetele de varsta ta nu mai sunt fecioare. Fete ca tine sunt pe cale de diparitie. Esti demodata. Nu faci parte din lumea noastra.”

Fara indoiala ca mesajul era descurajant pentru puritatea sexuala mai ales in contextul in care personalitatea tinerilor, imaturi fiind ajung sa-si compromita curatia doar de dragul de a fi acceptati in anturajul vremii.

posibil. De multe ori avem impresia ca a pastra tineretea curata este o utopie. Chiar unii din biserici au incetat sa mai proclame curatia tineretii crezand ca este imposibil de realizat. Totusi, noi care credem Scripturile credem si ca Dumnezeu n-ar vorbi despre curatie daca n-ar fi posibila.

Ill. Eram clasa a-XI-a cand, afalndu-ma pe holul liceului am fost socat de tupeul unui baiat care intra intr-o clasa si striga fara nici o rusine „Care dintre voi fetelor mai sunteti virgine?” Parea a fi o intrebare retorica. …apoi se auzi un ras infundat dinlauntru.

Da, din punctul de vedere al majoritatii tinerilor se pare ca este imposibil ca un tanar sa traiasca curat. Majoritatea insa nu reprezinta adevarul. Dumnezeu este Adevarul iar exceptiile confirma realitatea- tanarul poatre sa traiasca o viata curata.

2. Invatatura Bibliei

Curatia nu doar ca este posibila si dorita de Dumnezeu fiecaruia dintre noi. Dumnezeu ne ofera chiar ajutor in solutionarea problemei.

ajutor divin pentru tineri. Cuvantul Sau- Biblia este ajutorul trimis de Domnul fiecaruia din noi in scopul pastrarii puritatii. Biblia este ajutorul Lui pentru noi tinerii si trebuie privit asa cum este- ca ajutor, ca sprijin.

Tinerii au nevoie de ajutor chiar daca vrem sau nu sa recunoastem. Si Biblia, inteleg inca odata din versetul nostru ca nu este „pentru mosi si babe” ci pentru noi tinerii.

necesara. Biblia este ajutorul absolut necesar pentru curatia tineretii. Fara Biblie si invataturile ei cu siguranta nu vom putea sa ne pastram curati. Orice alte metode sunt falimentare.

suficienta. Nu doar ca este necesara dar este si suficienta. Ciudat insa este faptul ca Dumnezeu obisnuieste ca ofere ca solutie tocmai ceea ce ochiul nostru dispretuieste iar pentru mintea noastra pare o nebunie.

Ill. Cinci paini si doi pesti sunt solutia pentru 5000 de oameni. Pentru a avea parte de o pescuire minunata trebuie doar sa arunci mreaja in partea celalalta. Pentru a fi mantuit trebuie sa crezi intr-un Om crucificat. …etc

Si de data aceasta Biblia este solutia insa inca odata trebuie sa-mi marturisesc teama ca multi tineri tocmai din cauza asta isi pierd curatia tineretii- nu pot crede ca o carte veche cu coperti negre si fara poze are raspunsul la problemele lor. Ei se asteapta la solutii noi. Totusi problemele sunt vechi. La fel si solutia- este veche.

Mai este o problema- (Biblia + sot/sotie) unii tineri cred ca prin casatorie, partenerul de viata ii vor ajuta sa-si rezolve problema curatiei lor. Indraznesc sa spun- desi nu din experienta dar din convingere personala si pe baza Scripturii- sotul/sotia nu vor solutiona probleme de pornofrafie, masturbare sau inima adultera. Toate aceste probleme si altele din acest domeniu trebuie rezolvate inainte de casatorie. Altfel vei crea mai multe probleme decat te-ai fi asteptat. Biblia te ajuta sa-ti rezolvi problemele fara ajutorul unui partener de viata.

dreapta. „Indreptandu-se dupa Cuvantul Tau”- spune versetul. Inteleg deci ca Biblia, Cuvantul este drept. Nu poti indrepta ceva dupa altceva ce este stramb. Biblia, adevarul ei este drept.

Sunt multe carti astazi care au puterea de a strica, de a strmba caile tinerilor. Ziarele, revistele de tot felul, filmele si muzica au mare putere de a stramba caile tale astfel incat sa ajungi sa numesti raul bine si binele rau.

Sunt multe care te pot stramba dar un singur lucru care te poate indrepta- Biblia! Este usor sa strambi. Este greu sa indrepti. Biblia este singura care te poate indrepta!

Este viata ta murdara, caile isi sunt strambe? Dragul meu, iti dau o veste buna- o carte iti poate schimba viata- Cuvantul lui Dumnezeu-Biblia.

Este bine sa te opresti si sa meditezi la curatia si verticalitatea caii tale. Gandeste-te care sunt cartile sau mesajele pe care le-ai citit sau ti-ai gasit placerea ascultandu-le. Oare nu cumva mesajul lor ti-au strambat caile si ti-au murdarit cararea?

Cauta sa te apropii de Scripturi si fa-ti un program de citire zilnica a Scripturii. La inceput vei incepe bine dar curand ti se va parea o povara si imposibil sa te disciplinezi. Totusi perseavereaza! Inca un lucru- citeste Biblia la rand si nu pe sarite. Nu te multumi sa citesti cateva versete din psalmi doar pentru a-ti pacali constiinta. In felul acesta vei ajunge sa traiesti in lumea Scripturii unde Dumnezeu este Dumnezeu si omul este om. Cu trupul vei trai in lumea asta insa cu mintea vei „locui in locurile ceresti in Hristos.” Tocmai de aceea v.11 „strang Cuvantul Tau in inima mea ca sa nu pacatuiesc impotriva Ta.”

3. Responsabilitatea tanarului

personala. Credem sau nu, fiecare dintre noi suntem responsabili de curatia sau necuratia tineretii noastre. Daca suntem unde suntem in ce priveste curatia ni se datoreaza doar noua. Nu putem da vina pe cei din jurul nostru. Trebuie sa ne asumam responsabilitatea. Asta este ceea ne inteleg din versetul acesta, ceea ce ne spune Dumnezeu.

Este de datoria noastra sa veghem asupra cailor pe care mergem in viata. Este responsabilitatea noastra sa ne alegem anturaje de prieteni care ne ajuta sa ne pastram calea curata, sa privim la lucruri care nu ne intineaza mintea si sa vorbim doar acele lucruri care cultiva curatia.

Traim in vremuri in care majoritatea oamenilor fug de responsabilitate. Astazi afli ca inaintea lui Dumnezeu TU esti responsabil atat de frumusetea cat si de dezastrul din viata ta.

auto-corectiva. Interesant: responsabilitatea este de a ne indrepta dupa Cuvantul Sau. Nu de a indrepta Cuvantul dupa caile noastre. Cuvantul este drept iar noi trebuie sa admitem ca suntem strambi si avem nevoie de indreptare. Exista insa si posibilitatea sa „indreptam” Cuvantul dupa practica noastra ceea ce este gresit.

Ill. Cred ca pe la varsta de 12-14 ani am simtit pentru prima data atractia fata de trupul gol al unei femei. Cred ca era intr-o zi de joi cand am simtit pentru prima data fiorul acela ce mi-a aprins inima. Cu mintea insa mi-am amintit imediat versete ca „Cine se uita la o femeie ca s-o pofteasca a si preacurvit cu ea in inima lui”(Mat.5.28) sau „facusem legamant cu ochii mei si nu mi-as fi oprit privirile asupra unei fecioare”(Iov 31.1). Cuvantul acesta este drept insa pe atunci caile mele incepusera sa se strambe iar mie imi placea.

Trebuia sa aleg: ori sa-mi schimb eu practica ori sa-mi schimb teologia. Practica imi placea (sa prind pe ascuns cate o imagine desucheata la TV) asa ca am ales sa „indrept eu Cuvantul” dupa mine. Cum? Pai am zis ca acolo in versetele acelea nu era vorba de cei necasatoriti cum eram eu ci de cei cu neveste ca Iov.

Asa am scapat pentru o perioada. Mergeam la biserica si ma rugam ca de obicei- rugaciune de trei propozitii. Nici prea lunga ca sa nu uit ce am de zis dar nici prea scurta ca sa nu zica lumea ca sunt nepocait (doar eram biatul pastorului, nu?). Am vazut insa ca relatia mea cu Domnului nu mai functiona si simteam ca Domnul este suparat pe mine. Pe de alta parte credeam ca asa este normal cu toate ca ma ascundeam de familie.

A trecut o perioada …insa in cele din urma a trebuit sa dau dreptate lui Dumnezeu, sa-mi cer iertare si sa ma las eu schimbat de Cuvant fara sa mai incerc sa „indrept” eu Cuvantul.

A fost greu la inceput insa vreau sa va spun un secret ca incurajare- iata cum sta treaba cu viciile-astea. Este greu cand stai cu un picior in barca si cu unul pe uscat. Totul devine simplu cand pui ambele picioare in barca. Tot asa si cu pacatul. Tot ce este greu este atunci cand ai reusit sa pui doar un picior in barca insa din momentul in care ai reusit sa te dezlipesti este important doar sa te mentii in barca, sa-ti protejezi victoria oferita prin Hristos si sangele Lui.

Acum iata ca, prin harul Lui, locuiesc singur de aproape de 9 ani si pot spune ca sunt liber. Marturisesc ca au fost si cazuri izolate in care am mai cazut, insa pot marturisi de exemplu ca niciodata n-am cautat sa intru pe vreo pagina de internet porno. Este doar harul Lui. Dumnezeu mi-a schimbat inima indagostindu-Ma de El si de idealurile ceresti si curate astfel ca nici macar nu simt dorinta dupa pacatul pornografiei. Ce vreau sa spun cu asta nu este sa ma laud ci doar sa stiti ca si eu sunt unul dintre acei tineri care pot marturisi ca se poate sa fii liber de pornografie si de viciile tineretii… numai sa ne lasam noi indreptati de Cuvantul Sau, sa-l credem practicandu-l.

Sa nu indreptam cumpana (bolobocul, firul cu plumb) dupa zidul stramb ci zidul trebuie indreptat dupa firul cu plumb.

urgenta. Tineretea este vremea cea mai potrivita pentru indreptare sau poate nu. „Invata-l pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze si cand va fi mare nu se va abate de la ea”- spune Scriptura. Vremea pentru indreptare este copilaria insa tineretea este ultima sansa de indreptare.

Era o poezie indragita de noi in biserici. Ea descria plastic cum omul se indreapta pe calea Domnului la varsta frageda dupa cum si pomul il poti indrepta cand este tanar si are trunchiul suptire. Mai tarziu este imposibil sa mai aduci indreptare si curatire.

proces continuu, permanent. Ca tot veni vorba de curatie si cum sa-ti pastrezi curata cararea. De cate ori faci curatenie acasa? Curatenia se intretine deci. Tot asa si curatia tineretii este un proces continuu, permanent.

Zilnic trebuie sa veghez asupra gandurilor, sentimentelor si vointei mele. De aceea zilnic va trebui sa folosesc Cuvantul lui Dumnezeu, cel prin care pot cunoaste adevarul despre starea de curatenie a cararii mele caci doar el, …

Evrei 4.12 Cuvantul lui Dumnezeu este viu si lucrator, mai taietor decat orice sabie cu doua taisuri. Patrunde pana acolo ca desparte sufletul si duhul, inchieturile si maduva, judeca gandurile si simtirile inimii.

Concluzia

„Cartea aceasta (Biblia) te va departa de pacat sau pacatul te va departa de ea.” Cum este cazul tau?

Leave a comment