Soli Deo Gloria

Din El, prin El si pentru El sunt toate lucrurile. A Lui sa fie gloria in veci! Amin. Rom.11.36

Am capitulat in fata Martorilor lui Iehova

Posted by Calea Domnului on April 16, 2010

Nu stiu cum dar zilele trecute s-a aprins din nou discutia cu Martorii lui Iehova. Imi place mult sa argumentez principiile mele de credinta pentru ca Scriptura este Adevarul si invatatura ei este putere. Nu ma ascund, nu mi-e rusine si nu dau inapoi de la astfel de discutii. Cu toate acestea, astazi m-am vazut descurajat, am capitulat. Am capitulat nu in fata argumentelor lor ci in fata sistemului lor de gandire. Despre asta vreau sa vorbesc putin.

Argumentele lor, desi fac referire la Biblie sunt total impotriva Scripturii. Ele par logice dar nu sunt biblice. Cu ajutorul Domnului ma pregateam sa raspund la fiecare din intrabarile dansilor; chiar incepuesem dar astazi mi-am dat seama ca problema este cu totul alta, una mult mai grava care de fapt explica de ce nu ne putem intelege: problema este sistemul de gandire. Operam informatia cu sisteme de gandire total diferite. De aceea nu vom putea niciodata sa ajungem la un numitor comun.

Sistemul de gandire al Martorilor lui Iehova

Pentru a intelege mai bine sistemul de gandire al Martorilor ma voi folosi de invatatura sfantului apostol Pavel si voi explica pe text ceea ce vreau sa spun despre gandirea Martorilor lui Iehova. Textul cu rosu este textul Sfintei Scripturi.

1Corinteni 2.6-7 Totusi ceea ce propovaduim noi printre cei desavarsiti este o intelepciune, dar nu a veacului acestuia…noi propovaduim intelepciunea lui Dumnezeu…

Exista doua feluri de intelepciune: una a veacului acestuia, a oamenilor si alta a lui Dumnezeu. Printre credinciosi, propovaduirea crestina cu alte cuvinte, se incadreaza in intelepciunea lui Dumnezeu.

Cred ca sunteti cu totii de acord ca si discutiile pe care le purtam cu Martorii lui Iehova se incadreaza tot la „intelepciunea lui Dumnezeu.” Noi comunicam nu intelepciunea veacului acestuia care se preda in scoli ci o intelepciune superioara nu doar pentru trup ci mai mult, a sufletului, una spirituala eterna.

1Corinteni 2.12 Si noi n-am primit duhul lumii ci Duhul care vine de la Dumnezeu ca sa putem cunoaste lucrurile pe care ni le-a dat Dumnezeu prin harul Sau.

Exista doua feluri de duhuri: duhul lumii si Duhul care vine de la Dumnezeu.

Aceste duhuri au rol de ajutor, adica: nu poti intelege intelepciunea lumeasca fara duhul lumii si nici intelepciunea lui Dumnezeu fara Duhul care vine de la Dumnezeu.

Apostolul Pavel ne explica chiar si de ce aveam nevoie de acest Duh, de ce L-am primit?  Ca sa putem cunoaste lucrurile pe care ni le-a dat Dumnezeu prin harul Sau. Fara Duhul venit de la El (mai jos ne spune ca e vorba despre Duhul Sfant) noi nu putem sa cunoastem lucrurile lui Dumnezeu.

Imi pun aici o intrebare: cum sa poata Martorii lui Iehova sa inteleaga lucrurile lui Dumnezeu cand ei batjocoresc Duhul lui Dumnezeu reducandu-L la o forta? Pe cei pe care i-am intrebat mi-au spus ca nu au Duhul si ca acest Duh a fost dat doar apostolilor? Ar putea cineva sa priceapa lucrurile lui Dumnezeu fara Duhul lui Dumnezeu? Raspunsul Bibliei este: Nu!

Drag cititor, eu unul nu ma mir de confuzia ce se petrece in mintea lor. Nu te astepta ca un om care se apropie de Biblie fara Duhul lui Dumnezeu sa poata intelege lucrurile lui Dumnezeu. E-adevarat ca Martorii par logici dar se apropie de Scriptura cu logica si spiritul lumii de aceea nu pot pricepe Sfanta Treime intrucat matematica de clasa a doua spune ca 1+1+1=3 numai ca Dumnezeu creatorul este mai presus de matematica de a 2-a.

1Corinteni 2.13 Si vorbim despre ele  nu cu vorbiri invatate de la intelepciunea omeneasca ci cu vorbiri invatate de la Duhul Sfant, intrebuintand o vorbire duhovniceasca pentru lucrurile duhovnicesti.

Exista doua feluri de vorbire: fireasca si duhovniceasca.

De exemplu: un martor al lui Iehova nu poate pricepe notiunea de „Fiu al lui Dumnezeu” ca de fapt aceasta n-are nimic de spus despre origine sau inferioritate ci un mod duhovnicesc de a sublinia natura divina a Domnului Isus tot asa cum „Fiul Omnului” subliniaza natura umana. [De gandit la „Fiul Pierzarii, Fiul Mangaierii,..] Fireste, ideea de „fiu al cuiva” arata clar cine l-a originat si automat inferioritatea. Duhovniceste este alt fel.

Un martor nu poate pricepe egalitatea dintre Tatal si Fiul doar pentru ca Fiul asculta de Tatal. Uita insa ca Domnul Isus in iconomia mantuirii a avut rolul acesta pe care L-a luat de buna voie nu fortat sau poruncit de Tatal. O intrebare: un politist este superior mie? Ca om nu, ca functie da. Totusi este tot om, egal cu mine. Trebuie retinut ca, in acelasi fel, Domnul Isus era in misiune pe Pamant.

De asemenea ideea de „cap.” Dumnezeu este capul lui Hristos… barbatul capul femeii. Arata asta ideea de inferioritate? Daca da, atunci inseamna ca femeia este inferioara barbatului? …Eu cred ca Biblia nu asta ne invata.

Ma uit la comentariile Martorilor lui Iehova si inteleg ca ei nu pot suporta o vorbire duhovniceasca intrucat ei intrebuinteaza o vorbire invatata de la intelepciunea omeneasca.

1Corinteni 2.14 dar omul firesc nu primeste lucrurile Duhului lui Dumnezeu caci pentru el sunt o nebunie si nici nu le poate intelege pentru ca trebuie judecate duhovniceste.

Exista doua feluri de om: firesc si duhovnicesc.

De ce pentru un Martor al lui Iehova lucrurile duhovnicesti precum Sfanta Treime, Divinitatea Domnului Isus, Iadul si Raiul vesnic… de ce par o nebunie? Pentru ca sunt oameni firesti, adica oameni care nu au Duhul lui Dumnezeu. Lucrurile acestea pentru ei par ilogice. Atentie! Chiar Biblia spune ca pentru ei „sunt o nebunie.”

Mai mult de atat, Biblia ne spune ca omul firesc „nu le poate intelege”. Cu alte cuvinte, chiar daca vrea, nu poate! Nu poti sa ceri mai mult ca nu are ce sa dea. Personal am inteles ca n-are rost sa-ti bati capul cu discutiile Martorilor lui Iehova, este inutil. Ei nu le pot intelege pentru ca nu pot judeca duhovniceste. Cu alte cuvinte, le lipseste sistemul de gandire, sistemul de operare duhovnicesc, sistem ce l-am primit ca “dotare” odata cu nasterea din nou, nasterea prin Duhul Sfant.

Sistemul de gandire sau sistemul de operare al Martorilor lui Iehova este unul incompatibil cu realitatile spirituale ale lui Dumnezeu. Asa se explica incapacitatea oamenilor duhovnicesti de a ajunge la un numitor comun cu Martorii lui Iehova. Negarea divinitatii Domnului Isus precum si a Duhului Sfant ii pune in incapabilitatea de a percepe descoperirile lui Dumnezeu cu toate ca au in mana Sfanta Scriptura. Aceasta ramane o carte moarta, ascunsa de intelegerea lor in timp ce o manevreaza dupa o logica fireasca, umana ratacindu-se singuri. Astfel se explica gandirea incoerenta si haotica de care dau dovada atunci cand sunt confruntati cu Adevarul Scripturii. Pretind ca stiu explica textele grele dar fug de cele clare. Hermeneutica lor este una total gresita; cautand sa-si justifice inexistenta iadului alearga la Iov si Eclesiastul facand uz de o hermeneutica ieftina cand invatatura despre pedeapsa eterna este clara ca lumina Soarelui in Noul Testament. Daca candva cineva spunea „am nevoie de mai multa credinta sa fiu ateu decat sa fiu crestin”, cu privire la credinta Martorilor lui Iehova, personal cred ca am nevoie nu de credinta, nici de logica ci de o demisie a ratiunii mele ca sa pot accepta corpul de doctrine al Martorilor lui Iehova. Nu este de mirare ca liderii lor pretind o indoctrinare sistematica si atenta a membrilor gruparii lor. Unitatea si raspandirea acestei credinte, in ciuda unui sistem de gandire cu totul depasit, se datoreaza spiritului lui anticrist care se afla in spatele invataturii lor. Cum se explica faptul ca printre ei sunt si oameni buni, corecti, sinceri? Explicatia o da chiar apostolul Pavel: „Oamenii acestia sunt niste apostoli mincinosi, niste lucratori inselatori care se prefac in apostoli ai lui Hritsos. Si nu este de mirare, caci chiar Satana se preface intr-un inger de lumina. Nu este mare lucru dar, daca si slujitorii lui se prefac in slujitori ai neprihanirii.”(2Cor.11.13-15) Apostolul Domnului spune clar: „nu este de mirare.” Deci nu va mai mirati de sinceritatea, bunatatea si chiar corectitudinea. Stiai ca diavolu’ nu are furcel si coarne? Sa nu ne asteptam ca slujitorii lui sa aiba.

In ceea ce ma priveste,  vreau sa lamuresc ce inseamna capitularea mea in fata Martorilor lui Iehova: am capitulat nu in fata argumentelor ci in fata unui sistem de gandire incompatibil cu notiunile si realitatile spirituale ale lui Dumnezeu. A insista in astfel de discutii ar fi un efort impotriva ratiunii, psihicului si sufletului meu. De altfel, nici nu cred ca ei vor un dialog, nu cred ca vor sa afle ceva ci doar sa-si expuna crezul. Sunt dispus, in limita timpului, sa dau lamuriri cu privire la problemele ridicate de Martorii lui Iehova dar nu pentru dansii ci pentru orice alt suflet cautator sincer dupa adevarul Scripturilor privit prin prisma intelepciunii duhovnicesti pe care doar Duhul Sfant al lui Dumnezeu ne-o poate da.

9 Responses to “Am capitulat in fata Martorilor lui Iehova”

 1. childofgod said

  Dar cineva s-a gandit ca Dumnezeu e 1x1x1=1? Este unul si acelasi. Cine are pe Fiul are viata, cine n-are pe Fiul lui Dumnezeu n-are viata, si mania lui Dumnezeu ramane peste el.
  “Toată lumea căuta să vadă pe Solomon, ca să audă înţelepciunea pe care o pusese Dumnezeu în inima lui.” (1 Imparati 10:24)
  Daca nu v-ati nascut din nou inca, acum e momentul…

 2. razvan said

  stimate domn, ma faci sa ma intristez.
  ma asteptam sa imi dai raspuns la cele ce am scris in celelalte posturi, nu sa cauti un mijloc de a nu raspunde la ele.
  in ce ma priveste, mi-ati facut o impresie buna pe care ati cam spulberat-o. despre trinitate ce sa spun … nu sunt un om religios, insa am citit istoria religiilor. trinitatea nu a avut nimic a face cu primii crestini, iar biblia contine dovezi interesante. de exemplu, Isus s-a rugat Tatalui, a spus ca e mai mic decat El, ca face ce i-a spus tatal sa faca si ca numai Tatal stie ziua sfarsitului. e chiar logic ca nu pot fi aceeasi persoana. in mod simbolic ei sunt aceeasi persoana (adica Iisus a spus ca sunt acord unul cu altul atunci cand a vorbit de invatatura lor).

  • solideogloriablog said

   Domnule Razvan vreau sa stiti ceva: scopul meu cu acest blog nu este sa va fac dvs sau altora o impresie buna si nici sa inveselesc pe cineva. Vreau doar sa prezint adevarul Scripturii, in limita timpului disponibil, potrivit cu descoperirea facuta mie de Domnul cu rugamintea ca Duhul Sfant sa lumineze pe cei pe care El i-a ales. Acum, imi pare rau ca v-ati intristat… imi aduc aminte ca nici de la Domnul Isus n-au plecat toti veseli. Luca 18.23 “cand a auzit el aceste cuvinte s-a intristat de tot…” Depinde domnule Razvan ce cautati, ce asteptati…

 3. Stefan said

  Frate sunt de acord cu ce ati scris mai sus,dar nu inteleg un lucru: daca martorii lui Iehova nu pot pricepe legatura dintre Tatăl,Fiul si Duhul Sfant ptr ca nu sunt duhovnicesti si judeca lucrurile dupa firea lor lumeasca,neavand Duhul Sfant ptr a intelege lucrurile duhovnicesti,atunci oamenii care nu au Duhul lui Dumnezeu si sunt lumesti,cum vor intelege ei aceste lucruri?

  • solideogloriablog said

   Intai de toate Stefan, as vrea sa lamuresc o chestiune: cu privire la martorii lui Iehova eu as spune chiar mai mult decat ca ei “nu pot pricepe”. Mai mult de atat este ca ei “nu primesc lucrurile Duhului lui Dumnezeu.”
   1Cor.2.14 Dar omul firesc nu primeste lucrurile Duhului lui Dumnezeu…
   Cat priveste intelegerea sau priceperea acestor lucruri ma tem ca nici noi care avem Duhul Domnului nu le pricepem pe toate si poate… nici nu trebuie sa le pricepem. Dovada prezentei Duhului Sfant nu este atat priceperea sau intelegerea lucrurilor lui Dumnezeu cat faptul ca le primeste, adica le crede. De exemplu: eu nu pricep si nu inteleg cum a creat Dumnezeu lumea dar primesc si cred ca asa este. Nu stiu si nu pricep Sfanta Treime dar cred, primesc asta pentru ca asa vorbeste Scriptura. Deci, eu as face aici diferenta intre “a intelege” si “a primi, a crede.” Duhul Sfant ne da libertatea sa primim, sa credem chiar daca nu intelegem. Adu-ti aminte cand Domnul Isus le spune ucenicilor “sa manance si sa bea sangele Sau”. Unii n-au primit iar ceilalti au primit chiar daca n-au inteles.

   In pasajul amintit de mine din 1Cor.2, daca esti atent, apostolul Pavel spune in v.6 “ceea ce se propovaduieste printre cei desavarsiti…”. Ce inseamna asta? Inseamna ca nici apostolul Pavel nu se astepta ca cei lumesti, ca n-au Duhul sa intelega aceste lucruri. El spune clar “printre cei desavrsisti.” Celorlalti li se propovaduieste ceea ce Biblia numeste “adevarurile incepatoare ale lui Hristos.”

   Ideea este urmatoarea Stefan: cand vrei sa evanghelizezi pe cineva, cand vrei sa aduci pe cineva la Hristos nu te duci sa-i explici Sfanta Treime sau intruparea Domnului Isus. Omnul respectiv mai intai trebuie sa se pocaiasca si sa creada in Dumnezeu si abia apoi pui problema daca primeste sau nu lucruri mai grele ale Duhului. Banuiesc ca atunci cand ai fost bebe mama ta nu te-a hranit cu peste fript ci cu lapte cel putin cateva luni bune.

   Biblia vorbeste despre “adevaruri incepatoare ale lui Hristos”. Asta inseamna ca sunt si adevaruri mai avansate ale lui Hristos.
   Evrei 6.1-2 sa lasam adevarurile incepatoare ale lui Hristos si sa mergem spre cele desavarsite fara sa mai punem din nou temelia pocaintei de faptele moarte si a credintei in Dumnezeu…despre invierea mortilor si despre judecata vesnica.

   Stefan, daca ar trebui sa raspund scurt la intrebarea ta, raspunsul meu ar fi: nici ei nu inteleg si nici Dumnezeu nu cere asta omnului din lume. Dumnezeu cere omului pocainta. Si asta o poate intelege… cu ajutorul Duhului.

   Omul din lume n-ar intelege pentru ca nu poate. Martorul lui Iehova nu doar ca nu poate, dar nici nu vrea, si mai mult de atat se impotriveste adevarului Scripturilor.

   Sper ca m-am facut inteles… daca nu, scrie-mi.

   • amena petra said

    cine citeste sä-nteleagä…
    explicatia pe care ai dat-o, e foarte clarä si biblicä…mä bucur cä mai sunt oameni care gändesc in lumina Cuväntului…

 4. ilie bivol said

  Frate eu sunt din Moldova și acum sunt în vcanță și un prieten de-al meu un frate din biserică mia recomandat să citesc ce scrii tu și eu am văd că cresc spiritual mă hrănesc bine din lecțiile tale citesc ce scrii tu și studiez și mă gîndesc la toate cele spuse de tine îți multumesc foarte mult terog să mai postezi evenimente eu pe face buun sunt Elijah Bivol 🙂 Domnul să te Binecuvînteze frate 🙂 😉 Amin

  • solideogloriablog said

   Multumesc de incurajare Ilie. In ultima vreme n-am prea postat alte mesaje si totusi ma bucur ca blogul asta poate fi de folos cuiva. Mult har

 5. Daniel said

  De ce toti criticati Martori Lui Iehova.Noi suntem cei mai bajocoriti din lume.si noi intelegem ce zice Biblia nu ce vb zice asta inseamna.intelegeti si voi.si mersu din usa in usa nu merg ca nau ce face acasa ci pt ca asa trb la noi sa cautam cat mai multi oameni care vor cum mor gasit si pe mn

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: