Soli Deo Gloria

Din El, prin El si pentru El sunt toate lucrurile. A Lui sa fie gloria in veci! Amin. Rom.11.36

La ce echipa a jucat Traian Dorz?

Posted by Calea Domnului on September 16, 2008

In seara asta am fost din nou mandru ca sunt roman. Mi-a placut tare mult cum a jucat CFR Cluj cu echipa din Roma. Nu doar ca au castigat cu 2-1 in deplasare dar au facut un joc compact, toti jucatorii au fost prezenti activ, pasele au fost exacte, precise, superbe, fazele au dovedit inspiratie si un spirit dezinvolt. Au jucat cu demnitate pe unul din cele mai renumite stadioane din lume. Personal nu mi-aduc aminte sa mai fi vazut o echipa de club romaneasca sa joace la un asa nivel. Felicitari fotbalistilor clujeni! Succes si smerenie!

Mi-a venit in minte… “Stie cineva la ce echipa a jucat Traian Dorz”?

Impreuna cu un frate diacon, conform obiceiului bisericii trebuia sa mergem cu cina la bolnavi. O batranica mult inaintata in varsta ne astepta cu mult drag in camera nepotului ei pentru a se impartasi cu trupul si sangele Domnului. Ne-am rugat, am cantat cantarea si sora s-a impartasit. Intre timp pe peretii camerei care de altfel era foarta curata, bine ingrijita si in pas cu moda se puteau observa postere cu accente lumesti, senzuale ale VIP-urilor vremii. Rudele sorei nu erau pocaite insa am fost determinat sa ma gandesc: De ce oare in casele crestinilor nu mai intalnim chipurile inaintasilor credintei noastre? In schimb adolescente vin cu reviste de moda la repetitii, in sufragerii nu lipsesc reviste cu programele TV iar in camerele tinerilor pocaiti se pot gasi postere cu interpreti de muzica lumeasca, fotbalisti sau actori. De ce oare?

…am plecat din casa aceea insa, dupa cateva luni a trebuit sa rog pe fiica nepocaita a sorei noastre sa ne puna la dispozitie o alta incapere pentru ca sfanta cina sa fie impartasita intr-un cadru vrednic de Numele Domnului.

Spurgeon spunea ca in frageda lui copilarie obisnuia sa rasfoiasca reviste cu intamplari din viata misionarilor… si a ajung sa fie denumit Printul predicatorilor. Adolescentii de astazi rasfoiesc reviste de moda, cunosc viata boema a VIP-urilor… oare la ce sa ne asteptam de la ei? ce vor deveni?

Daca stau bine sa ma gandesc este mult mai usor astazi la studiu biblic sa intrebi in loc de “cei 12 apostoli” care sunt “11 cei mai buni fotbalisti internationali”? Este mult mai usor sa afli numele unui actor de film decat numele vreunui martir din perioada Evului Mediu intunecat… sau al vreunuia din inaintasii crestini ai secolului XX care au platit cu viata credinta in Domnul Isus.

Cine este Iosif Trifa? Cine este Traian Dorz? Cine sunt: John Bunyan, Savonarola, Perpetua, Moody, Spurgeon, Dietrich Bonhoeffer? Cine ar trebui sa-si cunoasca inaintasii daca nu noi?!!!

Apropo- Traian Dorz “a jucat” la Oastea Domnului. Nu a fost fotbalist ci luptator. Nu platit ci a platit desi a fost rasplatit peste masura. Citesc acum autobiografia lui. Ma gandisem sa impartasesc cu voi din suferintele lui dar nu stiu ce sa aleg…mai bine va las pe voi sa decoperiti singuri cu sufletul la gura marturiile lui.

O rugaminte: daca are sau stie cineva cum as putea face rost de o poza cu Traian Dorz, Billy Graham, Martin Lloyd Jones, Spurgeon, Moody, Hudson Taylor, Iosif Trifa. As vrea sa le pun in biroul meu. Cred ca mi-ar fi de folos ca fiind “inconjurat cu astfel de martori” sa pot fi mai serios pe calea Credintei.

Evrei 13.7 Aduceti-va aminte de mai marii vostri care v-au vestit Cuvantul lui Dumnezeu. Uitati-va cu bagare de seama la sfarsitul felului lor de vietuire si urmati-le credinta!

De ce ar trebui sa citim sa cunoastem vietile sfintilor nostri inaintasi?

1. Sa ne trezim la realitate. Realitatea este ca intotdeauna lumea i-a urat pe crestini. Acum avem impresia ca suntem invitati si noi pe la mesele lor. Nu este asta realitatea. Trebuie sa ne pregatim pentru prigoana.

2. Sa ne amintim care este costul real al umblarii dupa Domnul. De fapt, dupa pret ne putem da seama daca posedam originalul si nu un fals.

3. Vom putea intelege mai usor ispitele si problemele adunarilor de crestini de azi prin prisma celor de ieri. Traian Dorz spre exemplu, surpinde intr-un spiritu obiectiv si lipsit de slava desarta framantari, dezamagiri chiar personale si aspecte mai putin placute ale Imparatiei lui Dumnezeu in biserici locale. Frati tradatori, lasi si opozitia fatisa a bisericii ortodoxe fata de miscarea de innoire a Oastei Domnului.

4. Suferinta lor va trezi in noi cei nascuti din nou sentimentul apartenentei la familia Domnului. Vom simti din nou ca sunt “ai nostri” iar noi suntem ai Lui. Poate daca de mult n-ai mai varsat lacrimi de compasiune o vei putea face acum “aducandu-ti aminte de mai marii nostri” …lacrimi de compasiune pentru ei dar si lacrimi de recunostinta si rededicare pentru Domnul.

5. Citind biografiile “mai marilor nostri” te vei simti din nou mandru ca esti crestin.

Sa ne aducem aminte de mai marii nostri! Mai marii nostri sunt altii decat ai lumii. Mai marii nostri nu sunt si ai lor dar nici mai marii lor nu sunt ai nostri.

Aducandu-ne aminte de mai marii nostri le vom putea mai apoi urma credinta. Doar asa vom sti unde ne aflam si care este directia spre care ne indreptam.

Cand ai citit ultima data o biografie a unuia dintre “mai marii nostri”? Cuvantul Domnului ne indeamna “aduceti-va aminte de mai marii vostri”!!!! El a spus-o. Haideti sa ne facem timp sa citim despre sfarsitul felului lor de vietuire. Sa cautam in librarii istoria luptei lor. Sa pastram in apropierea noastra, in biroul sau camera noastra, pe pereti sau pe usa imagini care sa inlocuiasca pe “mai marii lor” cu “mai marii nostri.”

Inaintasii nostri sunt in urma noastra dar ei raman pentru totdeauna inaintea noastra.

Ier.6.16 Asa vorbeste Domnul: Stati in drumuri, uitati-va si intrebati care sunt cararile cele vechi, care este calea cea buna. Umblati pe ea si veti gasi odihna pentru sufletele voastre!

 p.s. Daca aveti recomandari de astfel de biografii va rog sa ne spuneti titlul cartii si autorul ptrintr-un comment.

9 Responses to “La ce echipa a jucat Traian Dorz?”

 1. violeta shalom said

  Despre Dietrich Bonhoeffer puteti citi un articol aici:
  http://shalomshalom.wordpress.com/2008/09/02/dietrich-bonhoeffer-opozantul-lui-adolf-hitler/
  Spre rusinea mea, nici eu nu auzisem de el inainte… dar cineva mi-a sugerat intr-un articol sa scriu despre el – gasiti detalii in articol. Multe informatii nu prea am gasit in limba romana, asa ca am tradus cu google o pagina din engleza. Lamentabil! In a doua faza Alin Cristea m-a tras putin de urechi (si bine a facut!) ai am revizuit traducerea. 🙂

 2. Cu Google se pot căuta imagini:

  http://images.google.ro/imghp?hl=ro&tab=wi

  Imagini cu diferite personalităţi se găsesc pe site-uri sau bloguri dedicate lor (cum ar fi Nicolae Moldoveanu).

  Blogul (biografic) poate fi unul dintre modurile la îndemînă de popularizare a vieţii unor astfel de oameni remarcabili.

  Videoclipul ar putea fi un alt instrument, mai complex, de prezentare a cîtorva aspecte relevante din viaţa unei personalităţi.

  Cînd Lucia Hossu-Longin şi-a lansat la Oradea cartea Memorialul Durerii, la Filarmonica, unde au fost prezenţi cel mult 100 de persoane, dintre care foarte puţini tineri, am propus ca, pe lîngă îndelungata trudă care a născut celebrul serial de peste 100 de episoade, să se realizeze şi cîteva videoclipuri care să popularizeze figurile emblematice ale durerii româneşti.

  Un mod, simplu de realizat, în care pot fi prezentate aspecte din viaţa unui om, este grupajul Power Point de imagini din viaţa lui, eventual cu citate şi informaţii minime. Un astfel de grupaj despre Liviu Olah este pe blogul lui Daniel Brânzei:

  http://barzilaiendan.wordpress.com/2008/07/22/liviu-olah-in-imagini

  Unul dintre gesturile prin care putem să ne exprimăm respectul faţă de o personalitate ar fi să citim ceva din ceea ce a scris (sau au consemnat alţii că a zis).

  Astfel, de ziua lui Eminescu, triumfalist-naţionalist sărbătorită în România postcomunistă, nu a pune flori la statuia lui e gestul cel mai important, ci a citi o poezie de a lui, într-o altă atmosferă decît cea pedagogică, de la şcoală.

  Tot astfel, putem să ne respectăm înaintaşii credinţei prin a citi ceva din ceea ce ne-au lăsat scris sau o biografie a lor.

  Excelentă ideea unei liste cu biografii.

  N-aş vrea să închei intervenţia mea fără a spune că ar trebui să învăţăm să ne preţuim valorile şi cît sînt în viaţă, nu doar după ce mor.

  Am scris despre Ionatan Piroşca că este probabil cel mai bun poet din istoria neo-protestanţilor români. Poeziile lui nu sînt din acelea care doar să sune din coadă, cum, din păcate, sînt recitate atîtea în bisericile pocăiţilor. Aşadar, nu este neapărat un poet popular. Cu ocazia împlinirii vîrstei de 50 de ani, am făcut un scurt grupaj cu cele 6 volume de poezie ale sale:

  http://romaniaevanghelica.wordpress.com/ionatan-pirosca

  Unul dintre efectele perverse ale nepopularizării, dezinformării şi ignoranţei a fost cu ocazia campaniei Mari Români, cînd atîţia se întrebau: Cine este Richard Wurmbrand? Nu exista (şi nu există) nici o carte de 50 sau 100 de pagini de popularizare (sau un site biografic).

  Astfel că Richard Wurmbrand va trebui recuperat de cultura română, la fel cum în ultimii ani a fost recuperat C.S. Lewis prin editarea cărţilor lui de către Humanitas.

 3. cosinusand1 said

  Salutare! da, ce sa spun: daca articolul a plecat de la fotbal de ce sa nu vorbesc si eu putin despre acest subiect. Modul in care a jucat aseara cfr cluj ar trebui sa fie un exemplu bun pentru celelalte echipe romanesti precum steaua, dinamo si rapid. Mai mult decat atat echipa nationala ar trebui sa urmareasca strategia de joc a celor de la cfr cluj in meciul cu as roma si sa o utilizeze si ei. Pacat, ca o echipa precum cfr cluj are mai mult stranieri decat jucatori autohtoni.
  Stiu ca exista tendinta aceasta ca si crestinii sa puna tot felul de postere pe peretii camerelor lor, sau sa puna la avatar chipul tot a tot felul de vip-uri. Asta e realitatea… adolescentii si tinerii sunt in cautare de modele si incearca sa isi exprime aprecierea fata de unele personalitati celebre care le-a produs satisfactie, multumire. Problema e ca adolescentii si tinerii cauta ceva actual, oamenii care traiesc in aceeasi perioada cu ei, cam de aceeasi varsta cu ei, si acesta este unul din criteriile dupa care isi aleg anumite modele, exemple de urmat. Pentru ei modele din anii trecuti, care acum sunt morti nu prea mai au asa un impact mare… De aceea vorbim astazi de adolescenti si tineri care au ca modele si exemple in viata lor personalitati precum membrii celor din trupa RBD (nu comentez nimic), fotbalisti precum KaKa, Ronaldinho, Cristian Ronaldo, actori, sportivi, membri altor trupe actuale… Sincer si eu am tendinta aceasta de a cauta exemple si modele de urmat din lumea contemporana, oameni care traiesc si astazi. Asa se explica faptul ca mai mult imi place sa ascult predicile anumitor pastori si predicatori care traiesc astazi, mai mult imi place sa citesc cartile anumitor autori care traiesc si astazi, sa ascult muzica anumitor artisti care traiesc si astazi… Motivul pentru care prefer acest lucru poate ca o si vi-l dezvalui si altadata.
  Parerea mea e ca in ziua de astazi ar trebui sa se puna accent pe anumite predici biografice si studii biblice ale oamenilor mari din credinta. Sa se recomande si sa exite o motivare a adolescentilor si tinerilor pentru citirea anumitor biografii ale anumitor oameni mari ai credintei crestine, si mai mult decat atat incurajarea pentru exemplele si modelele ale anumitor oameni ai credintei inca vii, contemporani vremii in care traim.
  Respect si pace!

 4. solideogloriablog said

  Violeta, spre rusinea mea si eu tot mai tarziu incoace am aflat despre persecutia si suferinta indurata de Dietrich Bonhoeffer. Pacat ca nu cunosc o biografie detaliata a vietii lui. Multumesc pentru poze. La unele dintre ele as fi preferat sa aiba o rezolutie mai mare. Multumesc oricum. Le pot pastra in computer.

  Alin multumesc pentru interventie si recomandari. Trebuie sa ne respectam valorile cat sunt in viata… e-adevarat. Obiceiul insa este altul. Ca si cu sfintii de alta data: cat sunt in viata ii batjocorim si apoi ii canonizam dupa moarte. De altfel cum ar putea ajunge sfinti daca n-ar suferi in viata (cu toate ca nu suferinta face sfintenia ci alipirea de Domnul.)

  Cosmin- eu cred ca mai avem modele chiar si in viata. Totusi chiar de nu am mai avea, mi-amintesc ca Ezechia pentru ca nu mai avea modele in viata a lucrat intocmai “ca tatal sau David.” Este permis sa privim in urma. Da cred ca este de datoria noastra a predicatorilor si pastorilor in loc sa spunem glume la amvon mai bine sa dam exemple din vietile sfintilor si chiar sa-i indemnam sa lectureze biografiile acestora. Domnul sa ne ajute sa ne redescoperim “mai marii.” De fapt atunci ne vom regasi identitatea de credinta.

 5. Cristi Hinda said

  Felicitari pt articol. Ma bucur ca ai inceput sa il descoperi pe Traian Dorz, acest lucru te aduce si mai aproape de inima mea. Cand vii data viitoare la noi iti pun la dispozitie mult material despre dansul. Pe mine m-a cucerit intai prin Cantari Nemuritoare, apoi prin Cristos marturia mea, Alte cantari Nemuritoare si La capat de calatorie (Nelu Beg despre ultimele clipe ale vietii lui TD – superba) si cele 4 volume din Istoria unei jertfe. Iti voi trimite o poza pe email.

 6. Un articol inspirat despre Traian Dorz:

  http://vaisamar.wordpress.com/2008/09/11/traian-dorz-despre-suferinta-1/#comment-1330

 7. Teo D said

  Apreciez interesul pt cei “de care lumea nu era vrednica” (Pavel); am avut si eu de curind o vreme de citit biografii.
  Sigur multi stiti despre Dumitru Cornilescu, traducatorul Biliei, dar pentru cei noi veniti, adaug o adresa unde e o carte biografica foarte apreciata:
  http://sprecer.ro/data/carti.html
  Spor,
  Teo
  (p.s. Nu ne cunoastem, dar multumesc pentru dialogul vostru deschis)

 8. Slavit sa fie Domnul. pentru intrarea in posesie a unei foto cu fr Traian Dorz trimite un mail la aceasta adresa radioecoul@gmail.com cu adresa specificata unde doriti sa ajunga fotografia.
  Marian Vlasceanu. 0726743545

 9. Virgil C. said

  Wilhelm Busch, cunoscut pentru cartea lui Isus, destinul nostru, a scris mai multe carti. In una dintre ele, Plaudereien in meinem Studienzimmer, (Discutii, sau Palavre in camera mea de lucru)ne dezvaluie faptul ca peretii de la camerea lui de lucru erau practic tapetati cu fotografii. De la teologi celebri pana la anonimi. Toti, oameni care l-au cunoscut pe Mantuitorul si i-au facut cinste. Despre toti acesti oameni Busch putea sa spuna povestea lor si felul in care i-au marcat viata.

  Cred ca cei ce nu isi cunosc trecutul si inaintasii pierd mai mult decat un izvor de spiritualitate: isi pierd insesi identitatea.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: