Soli Deo Gloria

Din El, prin El si pentru El sunt toate lucrurile. A Lui sa fie gloria in veci! Amin. Rom.11.36

Cariera sau Chemare?

Posted by Calea Domnului on July 14, 2008

Este vremea inscrierilor la facultati si scoli superioare. Multi tineri isi aleg zielele-acestea drumul catre o cariera sau… o chemare. Iata cateva ganduri extraordinare scrise de John Ortberg in “Daca vrei sa umbli pe apa trebuie sa cobori din barca.” Ele sunt menite sa descopere din nou distinctia clara intre cariera si chemare, distinctie practic inexistenta intr-o societate materialista ca a noastra.

Societatea americana nu mai vorbeste despre chemare. Se vorbeste acum despre cariera. Cu toate acestea pentru multi oameni cariera devine altarul pe care isi sacrifica vietile. Benjamin Hunnicut este isoric specializat in istoria muncii, la Universitatea Statului Iowa. El observa ca munca a devenit noua noastra religie careia ii daruim timpul si inchinarea noastra. Pe masura ce oamenii petrec tot mai putin timp cu familia, comunitatea si credinta, ei isi concentreaza atentia spre cariera, sprand sa gaseasca sensul, identitatea si respectul de care au nevoie.

Chemarea, care este ceva ce fac pentru Dumnezeu este inlocuita cu cariera, care ameninta sa devina dumnezeul nostru. Cariera este ceva ce aleg pentru mine; chemarea este ceva ce primesc. Cariera este ceva ce fac pentru mine; chemarea este ceva ce fac pentru Dumnezeu. Cariera imi promite statut social, bani sau putere; chemareapromite dificultati si uneori chiar suferinta dar si ocazia de a fi folosit de Dumnezeu. Omeneste vorbind, cariera te duce in sus; chemarea te duce de obicei in jos.

O cariera se finalizeaza cu pensionarea si multe “jucarii”. Chemarea nu se inchieie pana la moarte. Recompensele unei cariere pot fi vizibile dar sunt temporare. Semnificatia unei chemari dureaza vesnic. Cariera poate fi distrusa de multe evenimente- nu acelasi lucru se poate spune despre chemare. Cand Dumnezeu te cheama, El iti da puterea de a implini chemarea chiar si in cele mai vitrege circumstante.

Scriptura este plina de oameni care au fost dusi in robie, capturati si trimisi in exil, aruncati in inchisoare. Carierele lor nu aratau foarte promitator dar si-au implinit chemarea in mod extraordinar.

Faraon avea o cariera- dar Moise avea o chemare. Potifar avea o cariera- dar Iosif avea o chemare. Haman avea o cariera – dar Estera avea o chemare. Ahab avea o cariera- dar Ilie avea o chemare. Pilat avea o cariera -dar Isus avea o chemare. …

Uneori in providenta lui Dumnezeu, sfarsitul unei cariere este de fapt inceputul unei chemari. Si tu ai o chemare!   

5 Responses to “Cariera sau Chemare?”

 1. anddij said

  Chemarea este o carieră în slujba lui Dumnezeu. Şi eu voi păşi în anul I de facultate, şi doresc ca ceea ce voi face după ce termin să urmeze chemării mele. Acum, vine arhicunoscuta întrebare: cum ştii care este chemarea ta?

  Mulţi zic: “Aşteaptă răspunsul Duhului Sfânt” şi te lasă baltă. Egal 0. Au dreptate, însă, noi tinerii, poate avem nevoie de ceva mai palpabil. Să fie necunoaşterea chemării un semn al relaţiei noastre şubrede cu Dumnezeu? Sau, se poate zice că “toate au vremea lor”, cum scrie Eclesiastul, însă… facultatea începe pe 1 Octombrie 🙂

  Mulţumesc! Binecuvântari, şi felicitări pentru munca depusă pe acest blog. M-a ajutat. Domnul să vă fie în continuare acea comoară pe care s-o râvniţi!

 2. solideogloriablog said

  Anddij m-ai pus pe ganduri. Intrebarea ta este normala si pertinenta, dar si raspunsul s-ar putea sa fie normal si decent cu toate ca nu satisface firea noastra a tinerilor care dorim totul si acum. Asta o spun si in dreptul meu. Si eu am pus intrebari de genul asta intr-un alt domeniu.

  De ce zic ca raspunsul “Asteapta raspunsul Duhului Sfant” este corect? Intrucat raspunsul il afli de fapt doar in urma unei relatii intime cu Dumnezeu. Nu stiu cum sa ma exprim… Dumnezeu Isi descopera voia Sa cu privire la noi in cadrul unei relatii apropiate cu El. Trebuie sa cautam sa aprofundam relatia cu Domnul si atunci vom sti.
  Ioan 15.15 Nu va mai numesc robi pentru ca robul nu stie ce face stapanul sau ci v-am numit prieteni pentru ca v-am facut cunoscut tot ce am auzit de la Tatal Meu.
  Vezi? intre prieteni nu sunt secrete. “Prietenii stiu de ce…”
  Este adevarat ca noua nu prea ne convine asteptarea. Noi vrem raspunsul insa Domnul vrea intai de toate relatia. In cele din urma ne va ajuta sa inchegam relatia si apoi vom sti si raspunsul.
  Esti anul 1 la facultate. Felicitari! Nu stiu la ce facultate esti si nici cine esti insa nu cred ca trebuie sa-ti faci griji ca ai ratat chemarea. Dumnezeu poate rasturna situatiile si daca esti sincer cu Dumnezeu …si cu tine insuti, atunci El te va aduce acolo unde trebuie sa fii. Moise a inceput ca print, apoi la oi dar Domnul l-a adus pe Munte. Invata doar sa te apropii de Dumnezeu, sa distingi soapta Lui si la timpul potrivit vei sti raspunsul, ba chiar mai mult de atat, ceea ce altul nu poate face in locul tau … vei fi chiar convins de chemarea Lui pentru tine.

  Totusi lucrurile scrise de John Ortberg mai sus ne ajuta sa distingem intre chemare si cariera.

  Cariera este o competitie cu lumea. Chemarea o capitulare inaintea Domnului.
  Cariera are in vedere interesul personal. Chemarea cauta interesul Domnului, Gloria Lui.
  Cariera te invata sa profiti de oameni si oportunitati. Chemarea te invata sa slujesti pe oameni.
  Cariera iti va aduce o implinire profesionala. Chemarea iti va implini sufletul.

  Tu intrebi “sa fie necunoasterea chemarii un semn al relatiei noastre subrede cu Dumnezeu?” Nu neaparat. Intrucat te afli la o varsta tanara, personal ma gandesc ca abia de acum va incepe sa se contureze mai clar ceea ce inseamna “chemare” pentru tine. Traieste-ti viata in curatie inaintea Domnului si spune mereu ca Samuel:”vorbeste Doamne caci robul Tau asculta!” Cat priveste asteptarea… nu-ti fa probleme. Ea va cladi in tine un caracter tot mai asemanator cu al Fratelui nostru mai mare. O sa fie mai dureros dar vei invata sa plangi de bucurie. Mult har iti doresc!

  Citeste asta: Plangerile lui Ieremia 3.22-33
  …v.26 Bine este sa astepti in tacere ajutorul Domnului. Este bine pentru un om sa poarte un jug in tineretea lui. Sa stea singur si sa taca pentru ca Domnul i l-a pus pe grumaz…[cauta si citeste in Biblie]

 3. anddij said

  Într-adevăr,ce mi-aţi spus mai sus este adevărat. Trebuie ca robul Lui, eu, să fie gata să asculte. Şi, într-adevăr, El mi-a liniştit inima, ştiu că va clădi ceva frumos în mine, în caracterul meu, pentru că cu asta se ocupă Dumnezeu, nu? Cu oamenii.

  M-a ajutat textul din Plângerile lui Ieremia, şi mă mir de ce nu mi-a vorbit niciodată mai mult ca acum, însă asta îmi arată încă odată ca bunătăţile şi binecuvântările Lui se înnoiesc în fiecare dimineaţă. Şi cum sunt în dimineaţa vieţii încă, aştept în continuare “înnoiri” din partea Lui, poate o înnoire a inimii pentru chemarea Sa.

  Şi ca o paranteză, o să urmez facultatea de litere, şi nu m-am nefericit că mi-am ratat chemarea, deoarece sunt sigur că am descoperit-o. Întrebarea pe care v-am adresat-o era doar pentru a vedea un posibil răspuns la acest lucru, despre chemare, despre care se întreabă mii de tineri creştini. Să zicem că am fost un “vox populi”, şi am întrebat în numele tuturor, ca să ştiu ce să raspund la rându-mi.

  Mulţumesc pentru felicitări şi pentru răbdarea cu care mi-aţi răspuns! El o să vă răsplătească cum ştie mai bine.

 4. mirandaart said

  Dar cum iti poti da seama care cariera pe care trebuie s-o urmezi ?

  • solideogloriablog said

   Îţi spun ce aş face eu. Aş ţine cont de câteva lucruri:
   1. Scopul Vieţii. Aş ţine cont de scopul vieţii mele: Soli Deo Gloria. De fapt asta este scopul întregii creaţii. Mă ajută slujba sau cariera asta să Îl glorific pe Dumnezeu? Aşa pot eu să Îl onorez pe Dumnezeu cel mai bine? Se bucură El de mine în slujba asta? Sau sunt motivat de lăcomia de bani şi de mândrie?
   2.Biserica. Mă ajută slujba aceasta să fiu parte din Biserică? Mă ajută să cresc spiritual? Mai am eu timp pentru viaţa spirituală?
   3. Familia. Va trebui să sacrific familia pentru carieră?
   4. Venitul. Îmi asigură venitul necesar pentru a duce un trai decent?
   Astea sunt câteva gânduri şi ordinea este importantă. Adică banii şi imaginea personală ar trebui să fie pe ultimul loc.

   Ca orice creştin care crede că Dumnezeu are un plan pentru fiecare om, aş căuta călăuzirea Lui, răspunsul Lui:
   1. m-aş asigura că trăirea mea este în regula înaintea Lui. Pentru a fi sensibili la glasul lui Dumnezeu trebuie să căutăm să trăim pe placul Lui, în sfinţenie.
   2. aş citi din Biblie, m-aş ruga şi aş posti
   3. aş acţiona. Aş începe să fac alegeri pe baza convingerilor amintite mai sus, pe baza oportunităţilor care se ivesc şi pe baza abilităţilor şi posibilităţilor mele. Dumnezeu, care mă iubeşte, în suveranitatea Lui mă va călăuzi spre cariera şi slujba pe care trebuie s-o urmez.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: