Soli Deo Gloria

Din El, prin El si pentru El sunt toate lucrurile. A Lui sa fie gloria in veci! Amin. Rom.11.36

Familia “colt de rai”- utopie sau realitate?

Posted by Calea Domnului on June 26, 2008

Prea des am auzit ca familia trebuie sa fie “un colt de rai”. Intrebarea este -exista asa ceva? sau macar poate sau ar trebui sa fie? cei care ne spun asta, au o astfel de familie? Este important sa aflam pentru ca asteptarile noastre de la familie sa nu fie nerealiste si astfel sa ne facem iluzii. Este important sa aflam adevarul- daca este o realitate atunci familia crestina ce se confrunta cu atatea defecte trebuie sa faca efort sa se perfectioneze (desi sunt cazuri irecuperabile). Daca este o utopie atunci se pare ca ne-am stresat degeaba si am fixat o tinta la care nimeni n-a ajuns vreodata.  “Colt de rai”- utopie sau realitate?

Ne amintim ca suntem in sectiunea intitulata „In mijlocul neamurilor”, sectiune ce vizeaza relatia credinciosului cu cei necredinciosi. Am analizat relatiile de acest tip cu referire le autoritatile politice, apoi patroni iar acum vedem ca se intalnesc chiar si in familii. Intr-adevar este nedorit sa ai de-a face cu necredinciosi cat priveste relatia cu autoritatile politice, este si mai greu sa ai de-a face cu necrestini la serviciu intrucat asta presupune provocari mari cinci zile pe saptamana insa mai dificil este sa ai de-a face cu necrestini in familie, intre cei alaturi de care locuiesti nu cinci zile pe saptamana ci 7 din 7 zile, 24 din 24. Mai greu cand acesta sau aceasta este sotul, respectiv sotia ta- relatia cea mai intim posibila intre oameni.

Suferinta. Suferinta este o tema tot mai frecvent amintita in cadrul acestei sectiuni. Ca sa intelegem mai corect natura acestei suferinte, termenul de „persecutie” ne aminteste ca este vorba de o suferinta pe nedrept, suferinta in mijlocul neamurilor.

Il lumina realitatii si cu sinceritate trebuie sa recunoastem ca in bisericile noastre multi frati si surori au parte de multa suferinta in familiile lor si poate ca partasia bisericii reprezinta singura oaza de bucurie sau macar alinare, un pansament pentru ranile lor, o briza racoroasa in furnalul incercarilor.

Suferinta si neimplinirea absenta din cadrul familiilor adesea sunt cu mare atentie tainuite. Uneori rusinea, alteori neincrederea si teama ca nu cumva un suflet rau-voitor sa raspandeasca vorbe ce aduc bucurie dusmanilor provocand mai multe rani sau, in alte situatii speranta ca in curand totul se va rezolva determina pe fratii si surorile noastre sa faca eforturi considerabile pentru a masca fisurile aparute in cadrul relatiei conjugale. In cele mai fericite cazuri care cu parere de rau sunt mult mai putine decat numarul lor real, strigatul dupa ajutor rare ori ajunge pana la urechea pastorului si asta, in unele cazuri prea tarziu.

Aplicatie!

Haideti ori de cate ori venim la Casa Domnului sa fim constienti ca cineva, barbat sau femeie, poate cel din dreapta sau stanga ta poarta o suferinta profunda in sufletul sau. Acasa nimeni nu-i poate spune o vorba buna. A venit aici sa gaseasca liniste, odihna si mangaiere pentru sufletul sau. S-ar putea ca tu sa fii singurul care-l poti ajuta. Haideti sa cautam sa facem din prezenta noastra o binecuvantare pentru ceilalti frati ai nostri. Cererea de binecuvantare este mare. Dea Domnul ca si oferta sa fie pe masura!

Indemnam in Numele Domnului pe cei ce trec prin probleme de acest gen sa caute ajutor la pastorul si fratii maturi de incredere. Indrazniti sa faceti lucrul acesta la timp. Caci este mai bine sa previ decat sa vindeci iar noi sa ne rugam sa fim acei oameni de incredere, plini de dragoste si intelepciune in care cei aflati in nevoi sa poata gasi un sprijin.

„Unde este Dumnezeu cand sufar?” intreaba lumea. Philip Yancey ne invata ca intrebarea corecta este alta „Unde este biserica cand sufar?” Domnul Isus S-a inaltat la cer insa acum prin Biserica El este aproape de toti acei ce sufar.

 

Mitul „colt de rai”

„Caminul sau Familia- un adevarat colt de Rai” asa am auzit in multe predici de nunta. Poate ca asa este …doar in ziua nuntii. In ziua nuntii adesea predicile trebuie sa fie triumfaliste si desi realiste totusi selective in ce priveste aspectele ce pot fi intampinate de cei doi in drumul lor. In ziua nuntii se presupune ca cei doi sunt credinciosi intelepti si datorita acestui fapt orice problema va fi rezolvata cu usurinta. De sanatate… nu duc lipsa. Cu siguranta vor avea copii si inca sanatosi. Problemele financiare nu vor tulbura fericirea lor. Chiar asa sa fie? Imi vin in minte cel putin 9 familii tinere care nu pot avea copii. Alte cateva cazuri de familii tinere in care sotul sau sotia s-au departat de Domnul si produc mari suferinte partenerului. ….etc.

Exista familie perfecta? Este familia sau poate fi colt de rai? In Rai ni se spune ca „nu vor mai fi lacrimi”. Exista familii fara lacrimi? … Eu ma intreb- cum poate fi familia colt de rai atata timp cand cei doi sunt pacatosi (chiar daca iertati)? Raiul nu este aici ci acolo. Raiul nu este in trupul acesta de pacat ci in trupul cel nou. Raiul nu este in timpul vietii acesteia ci dupa moarte.

Haideti sa aruncam o privire la familiile credinciose din Scripturi urmarind un sumar prezentat de John Ortberg. Lucrul acesta ne va mai elibera putin de complexul familiei imprefecte.

„Cain este gelos pe Abel si-l ucide. Lameh introduce poligamia in omenire. Noe- cel mai neprihanit om de pe pamant, pe vremea sa se imbata si-si blesteama nepotul. Lot, atunci cand casa-i este inconjurata de locuitorii din Sodoma care voiau sa-i violeze oaspetii, le ofera in schimbul acestora pe fetele sale. Mai tarziu aceste fiice il imbata si raman insarcinate de la propriul lor tata- si Lot era socotit cel mai neprihanit om din Sodoma.

Avraam se joaca de-a favoritii cu fiii sai Isaac si Ismael si-i instraineaza.

Isaac face acelasi lucru cu fiii sai Iacov si Esau si ei devin dusmani inversunati vreme de vreo douazeci de ani. Iacov il favorizeaza pe Iosif fata de ceilalti unsprezece fii asa ca nu-i de mirare ca acestia planuiesc sa-l ucida pe Iosif si numai printr-o minune il vand finalmente ca sclav.

Casatoriile lor sunt adevarate calamitati!A

Avraam se-mpreuneaza cu sclava sotiei sale, apoi la solicitarea acesteia din urma- ii trimite in desert pe sclava si pe fiul astfel nascut al acesteia. Isaac si Rebeca se lupta practic promovandu-si fiii favoriti spre binecuvantarile cele mai bune. Iacov isi ia doua sotii dar procreeaza si cu sclavele acestora cand cele doua sotii intra intr-o competitie de fertilitate.

Fiul cel mare al lui Iacov, Ruben intretine relatii sexuale cu tiitoarea tatalui sau.

Un alt fiu al aceluiasi, Iuda se culca cu nora sa, deghizata in prostituata….”

Acestea sunt doar cateva cazuri. Putem continua si cu Moise si urmasii lui, David si copiii lui. In care familie ti-ai fi dorit sa te fi nascut? Sau care este modelul de familie pe care ti-ai dori sa il urmezi?

Adevarul este ca Dumnezeu nu ofera nici macar un singur model de familie. E-adevarat ca Avraam a excelat in credinta, Sara in ascultare, Moise in blandete si David in curatie de inima dar fiecare au avut partile lor slabe. Poate veti spune „uita ca o da pe Sara de model!” Da, Sara este prezentat ca model de ascultare si respect fata de Avraam insa a avut si scapari cu consecinte extraordinar de grave daca ne gandim la lupta milenara intre urmasii lui Isaac si Isamel.

Ill. Rahav este prezentata in lista oamenilor credintei din Evrei 11. Datorita acestui fapt unii invata ca nu e rau sa minti pentru ca si Rahav a mintit si totusi este prezentata in lista oamenilor credintei. Nimic mai gresit! Biblia spune lamurit ca diavolul este tatal minciunii. Rahav a fost laudata nu pentru curvia ei si nici pentru minciuna ei ci pentru credinta ei.

„Colt de rai” nu exista pe pamant nici macar in familiile crestinilor. Familia nu poate fi „colt de rai” dar nici „colt de iad” nu este. Familia este atelierul unde se pregatesc caractere pentru rai sau pentru iad. „Colt de rai” sau „Atelier pentru rai”?

Daca totusi ai gasit familia “colt de rai” convinge-te ca asta este adevarul. Dupa ce te-ai convins, du-te si intreaba-i si pe ei. Apoi …spune-ne si noua.

Advertisements

7 Responses to “Familia “colt de rai”- utopie sau realitate?”

 1. Daniel said

  Frate Mihai,

  Excelent articol! Domnul sa te binecuvanteze!

  HAR si binecuvantari!

  Daniel

 2. violeta shalom said

  Cred ca parte din neimplinirile si frustrarile pe plan familial se datoreaza unei educatii si instruiri gresite primite in copilarie, dar si asteptarilor bazate pe literatura pe care am citit-o, imaginea pe care am vazut-o la altii si impresia pe care ne-am facut-o, de multe ori neconforma cu realitatea. Si atunci, in momentul in care suntem pusi in situatii concrete, suntem dezamagiti pentru ca ceea ce observam practic nu e conform cu ceea credeam noi. De aceea nu cred ca familia este un “colt de rai”, asa cum nu cred ca omul este un inger. Suntem putin din fiecare – din pacate. Pana la desavarsire actionam gresit, pentru ca raul sta lipit de noi cum spunea Pavel, si, deci, nu putem mentine un colt de rai. Nici noi, nici ceilalti. Cu atat mai greu este atunci cand in familia ta sunt persoane care, neintorsi la Dumnezeu, nu actioneaza si nu gandesc ca tine. Si il venereaza, in felul lor, intr-un fel care tie nu ti se pare ok, pe Dumnezeul pe care-L cunosc ei. Si de aici incep conflictele.

 3. doinika said

  “colt de rai”-aceasta era menirea fam. inainte de caderea in pacat!o ced cu toata convingerea’de aceea ced ca Domnul in indurarea Sa cea mare lasa ca fiecare fam sa “guste” cate putin din acel “colt de rai”(unii mi mult altii mai putin)Se pune insa o intrebare:”depinde de noi “cat de mult”????Posibil!!!Si totusi……?nu mai stiu!!!poate stiti voi!

 4. Sabina said

  Dumnezeu e dragoste. Si dragostea sta in faptul ca El a avut initiativa. Nu umai ca El m-a creat. Nu numai ca El s-a investit pe sine in mine, dar pentru ca eu am luat-o razna si pentru ca eu m-am pangarit, pentru ca eu am intrat in moarte, Dumnezeu a luat initiativa si a zis: „Fiul Meu, du-Te sa mori in locul lui! Da-ti sangele Tau ca viata a lui! Da-Te pe Tine insuti ca viata a lui si a ei!” Dragostea lui Dumnezeu sta in faptul ca pe cand eram noi ticalosi, El si-a dat Fiul ca jertfa de ispasire pentru noi. Si noi Il iubim cand vedem cum ne-a iubit El.Noi Il iubim pentru ca El ne-a iubit intai. Asta inseamna , inainte de toate, sa stai si sa vezi cine e El, ce fel de fiinta e El, sa ieitot ce am spus in cursul acesta despre Dumnezeu si despre chipul Lui si sa zici: „Fiinta asta merita toata dragostea mea.”
  Dar nu-i destul atat. Trebuie sa vezi cat de mult te-a iubit El, cat de mult a fost El instare sa jertfeasca in locul tau. Lucrul cel mai coplesitor pentru mine in lumea asta sunt cuvintele pe care le rostesc totdeauna cu reverenta si din adancul adancului: „Fiul lui Dumnzeu m-a iubit si s-a dat pe sine pentru mine.” Eram acolo, in moarte, sub osanda lui Dumnezeu, dar El a venit si mi-a soptit: „Te iubesc, da-te la o parte; ma asez eu in locul tau! Suport Eu consecintele tale! Ma murdaresc Eu cu murdaria ta! Iau asupra Mea pedeapsa ta. Mania lui Dumnezeu cade pe Mine pentru ca te iubesc!” Si cand Il vad intins pe crucea aceea pe care trebuia sa fiu eu si cand Il vad in agonia aceea, stiind ca nu cuiele Il tin acolo, ci dragostea Lui pentru mine, ma uit si zic: „Doamne, cum poti sa ma iubesti atat? O, Doamne, mare e iubirea Ta, cum sa nu ma daruiesc Tie?”
  Pavel, privind la aceasta zice: „El m-a cumparat cu un pret.” M-a cumparat. Nu a trebuit sa plateasca nimanui pretul. M-a cumparat pentru ca atunci cand am vazut cat plateste pentru mine, ca sa impace justitia lui Dumnezeu, eu am zis:”Gata! Eu sunt al Tau! De azi inainte nu mai sunt al meu.”

  Te face dragostea lui Dumnezeu sa nu mai fi al tau? Ai facut tu din cea mai frumoasa Fiinta din Univers care iti da in dar o dragoste cereasca, nemarginita, ai facut din aceasta Fiinta Preaiubitul sufletului tau? Tu care-L cunosti, caruia ti S-a facut cunoscut, cauti tu mereu prezenta Sa? Te hranesti din frumusetea Lui? Iti gasesti desfatarea privindu-L plin de incantare si uimire? Iti mai poti lua vreodata ochii de la El? Te simti bine la El, ti-ai pus viata intreaga, toate sperantele, dorintele, ingrijorarile in mainile Lui? Te-ai deschis, sau doar intredeschis fata de El? Esti rob al Lui pe deplin, pentru vecie sau slujirea ti-o imparti spre ce-i pamantesc? Pentru ca El e bun, rabdator, plin de dragoste neconditionata, milostiv si drept, vrei sa fii si tu la fel? Iti place de El si vrei sa-l imiti? Vrei sa fii frumos(a) ca El?
  Gradina raiului devine camera ta atunci cand in fiecare zori de zi spui din toata inima:

  „Buna dimineata, Tata! Buna dimineata Doamne Isuse! Buna dimineata Duhule Sfant! Vin la intalnire. Vin sa ma deschid si sa ma umpleti. Vin sa ne iubim.

  Relatia ta cu Dumnezeu e maximul la care poti tinde in relatia ta cu oamenii de langa tine, cu cei din familia ta. Iubeste-L mult pe Dumnezeu ca sa fii in stare sa-i iubesti mai mult pe cei de langa tine. Incearca sa traiesti prin har, prin puterea Duhului si nu cu masuri omenesti. Cu cat aduci cerul mai aproape in relatia ta de dragoste cu Domnul cu atat mai aproape de cer va fi si casa ta. Dragostea, pacea, bucuria, indelunga rabdare, facerea de bine, credinciosia, blandetea mi-ar ajunge ca sa pot numi familia mea un colt de rai.

  Doamne, innoieste-ne dedicarea, invie in noi dragostea ta ca sa traim cu-adevarat pentru Tine!

 5. violeta shalom said

  Sabina,
  Domnul sa te binecuvanteze pentru acest comanetariu!

 6. Sabina said

  Draga Violeta,

  Esti o incurajare si un semn ca Duhul Domnului ne inspira cu folos.
  Citatele de mai sus si ideile mi-au prins contur pornind de la cartea fratelui Iosif Ton: http://www.kerigma.ro/carti.php?detalii=20992 .

  La mult spor in orice lucrare buna!
  Sabina

 7. violeta shalom said

  Multumesc pentru raspuns Sabina. Domnul sa te tina aproape, sa stai pe drumul Lui.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: