Soli Deo Gloria

Din El, prin El si pentru El sunt toate lucrurile. A Lui sa fie gloria in veci! Amin. Rom.11.36

Ziua 2. Cere ce VREAU sa-ti dau.

Posted by Calea Domnului on May 21, 2008

Dumnezeu sa binecuvinteze si sa asculte rugaciunile celor ce au postit si s-au rugat pana acum.

Astazi ne rugam in special ca voia lui Dumnezeu sa primeze in rugaciunile noastre intrucat recunoastem ca noi nu stim ce sa cerem.

La Gabaon Domnul S-a aratat in vis lui Solomon noaptea si Dumnezeu i-a zis:

“Cere ce VREI sa-ti dau!” (1Imp.3.5)

Dumnezeu evalueaza cererile noastre

Imagineaza-ti ca intalnesti pe cel mai bogat om al planetei. Il gasesti intr-o zi buna cand este bine dispus sa faca daruri generoase. Te intampina cu intrebarea „cere ce vrei sa-ti dau?” Ce ai cere? Care ar fi dorinta ta?

Ar fi extraordinar si ni se pare incredibil totusi realitatea, cel putin de data asta depaseste cea mai indrazneata imaginatie. Realitatea este ca noi in fiecare zi suntem intampinati cu oferta „Cere ce vrei sa-ti dau?” si asta nu din partea celui mai bogat om al planetei ci din partea Celei mai bogate Persoane a tuturor timpurilor si dincolo de ele- Dumnezeu.

Ioan 16.24 Pana acum n-ati cerut nimic in Numele Meu- cereti si veti capata pentru ca bucuria voastra sa fie deplina.

Lui Solomon Dumnezeu ii spune “Cere ce vrei sa-ti dau.” Exista aici o mica neintelegere. Trebuie sa  citim cu mare atentie ce-i spune Domnul lui Solomon. Nu stiu daca si in mintea dvs s-a intamplat acelasi lucru dar eu cel putin la inceput am avut impresia ca oferta Domnului suna cam asa: „orice imi ceri voi implini!” La o citire mai atenta ea suna cu totul diferit:

v.5 …cere ce vrei sa-ti dau!

Dumnezeu nu i-a spus ca va implini tot ce el va cere ci doar „…cere ce vrei sa-ti dau.” Faptul ca tu ceri asta nu inseamna ca Eu voi implini.

Cred totusi ca in bisericile noastre s-a propagat o credinta gresita referitoare la rugaciune. Multi au impresia ca tot ceea ce cer ei prin rugaciune Dumnezeu se obliga sa si implineasca. Dar uitam un lucru…

Cerintele noastre sunt selectate de Dumnezeu

v.10 Cererea acesta a lui Solomon a placut Domnului

Observam ca in drumul lor catre realitate, catre infaptuire, cerintele trec prin filtrul voiei lui Dumnezeu. Dumnezeu Isi spune parerea cu privire la ele: unele Ii sunt placute iar altele nu. Unele trec testul altele nu.

Dumnezeu isi exercita simtul estetic asupra cerintelor noastre. Dumnezeu este un Dumnezeu personal cu sentimente si gusturi. Sunt lucruri care Ii plac si lucruri care Ii displac.

 Cerintele noastre trebuie selectate de Dumnezeu

La prima vedere ideea ca Dumnezeu selecteaza cerintele noastre starnetste revolta in noi.

Ill. Imaginati-va insa ce s-ar intampla daca un tata ar implini toate gusturile copilului fara a selecta dorintele lui?

Noi trebuie sa fim constienti ca suntem mici si imaturi si ca nu tot ceea ce noi cerem este bine uneori chiar si pentru noi.

Ill. Ce s-ar intampla cu Pamantul daca Dumnezeu ar implini toate cerintele unor oameni egoisti si rai?

Ex- se spune ca la Templul de la Ierusalim, Marele Preot avea obiceiul in rugaciunile sale sa ceara lui Dumnezeu sa nu asculte rugaciunile turistilor veniti la Ierusalim. De ce credeti? Pentru ca fiecare se ruga sa fie vreme frumoasa si sa nu ploua in Ierusalim atunci cand viziteaza ei orasul. Daca in fiecare zi turistii aveau pretentia ca Dumnezeu sa le asculte rugaciunea atunci Ierusalimul s-ar fi transformat in desert.

Dumnezeu implineste ceea ce Ii place

Ps.115.3 Dumnezeul nostru este in cer. El face tot ce vrea.

Si El vrea ceea ce Ii place. Si Ii place ceea ce este bine.

Exista cereri bune si cereri rele- asa se explica faptul ca Domnul nu implineste multe din cererile noastre.

Iacov 4.2-3 voi poftiti si nu aveti …va certati si va luptati si nu aveti pentru ca nu cereti. Sau cereti si nu capatati pentru ca cereti rau… 

Oferta lui Dumnezeu

Ce poate Dumnezeu oferi?

Lucuri bune

-orice dar bun si desavarsit se coboara de la Dumnezeu, de la Tatal luminilor.

Cerute si primite

Lucrurile bune ce vin de la Dumnezeu se impart in doua categori.

Iata cum sta problema:

Exista doar doua categorii de lucruri care vin de la Dumnezeu ca binecuvantare:

a) lucruri care se pot cere

b) Bonus- lucruri pe care nu le ceri dar care ti se dau pe deasupra.

Si prima categorie si a doua categorie sunt lucruri bune insa daca ceri lucrurile care de fapt sunt bonus- cererea aceasta este rea. Astfel se explica ce spune Iacov:

Iacov 4.2-3 voi poftiti si nu aveti …va certati si va luptati si nu aveti pentru ca nu cereti. Sau cereti si nu capatati pentru ca cereti rau…

Ill. Cumpar un cuptor cu microunde iar ca bonus mi se da un aspirator. Daca vreau aspiratorul trebuie sa iau neaparat cuptorul. Aspiratorul nu este de vanzare si nu se poate cumpara.

In cazul nostru gasim, Solomon cere: „da robului tau o inima priceputa ca sa judece pe poporul Tau, sa deosebeasca binele de rau” [nu este usor sa poti deosebi binele de rau. Fara ajutorul lui Dumnezeu nu poti. Asa se explica cum astazi multi numesc raul bine si binele rau.] Acestea sunt lucrurile care trebuie cerute si care plac lui Dumnezeu.

Cum se explica faptul ca desi cerem lucruri bune cererile noastre sunt rele si nu sunt placute Domnului?

-uitam sa fim o binecuvantare si nu cautam binele poporului lui Dumnezeu.

Iacov 4.3 Sau cereti si nu capatati pentru ca cereti rau cu gand sa risipiti in placerile voastre.

Ce trebuie sa facem ca cererile noastre sa placa Domnului astfel incat Domnul sa ne dea chiar si ce n-am cerut?

Pe Dumnezeu nu-L deranjeaza sa I se faca cereri. Dimpotriva El ne indeamna sa cerem… dar sa facem cereri placute Lui.

Care sunt cerintele rele: bogatia sau longevitatea, sau sanatatea? Nu! Domnul i le-a dat mai apoi si pe-astea. Bogatia, longevitatea si slava- nu sunt lucruri rele. Domnul i le-a dat si pe-astea dar ca bonus. Bogatia si longevitatea nu fac parte din categoria lucrurilor pe care trebuie sa le ceri dar ele iti pot fi date tot de Dumnezeu atunci cand esti preocupat de categoria lucrurilor pe care Dumnezeu le considera necesare.

Mat.6.33 cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si neprihanirea lui si celelalte lucruri vi se vor da pe deasupra.

-vedeti din nou- doua categori (a) care trebuie cautate sau cerute (b) care vor fi primite pedeasupra

-noi le-am vrea pe „toate celelalte” dar nu intelegem ca astea se dau pe deasupra, pe deasupra la Imparatie si neprihanire. Deci noi ar trebui sa cerem neprihanirea si atunci ni se vor da si celelalte.

Concluzia:

Cere ce vreau sa-ti dau…

Mat.6.33 Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si neprihanirea Lui si toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra.

Sa ne rugam Domnului sa ne invete ce sa cerem pentru membrii Proconsul. Sa cerem ceea ce El doreste pentru ca stim ca El implineste doar ceea ce vrea, ceea ce Ii este placut si care cu siguranta este benefic pentru noi.

Astazi ne rugam alaturi de Anca din Chicago, Ancuta din Bucuresti si Mihail din Alexandria.

  1. ana-maria Says:
    May 20, 2008 at 9:53 am e Nu stiu dak e tarziu sa va spun numele membrilor trupei, insa am s-o fac: Bogdan Marin (Bodo)-voce, Dragos Dinca-chitara si backing vocals, Robert Anghelescu-clape si backing vocals, Florin Barbu-bass si Vali Petricenco -baterie. Cu exceptia lui Bodo, toti ceilalti membrii ai trupei sunt casatoriti si au si copii. Pe Florin l-ati “cunoscut” prin comentariile sale..tot el v-a spus cate ceva si despre Dragos si Robert..despre Bodo au fost tot felul de comentarii pe Tv si in ziare..despre Vali insa nu stiu sa va zic prea multe. Sa ne rugam pt ei asa cum Domnul ne pune pe inima..

 

Pentru cei care doar se roaga propun urmatorul orar cand sa ne intalnim cu totii in rugaciune in aceste trei zile: 07.30;  10.30; 14.30; 18.30 si 22.30. Poate programul nu-ti va permite sa te rogi la fiecare din aceste momente din zi dar in cazul in care poti, sa stii ca atunci cineva in tara este impreuna cu tine in rugaciune.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: