Soli Deo Gloria

Din El, prin El si pentru El sunt toate lucrurile. A Lui sa fie gloria in veci! Amin. Rom.11.36

Dialog despre Duhul Sfant (distinct sau nu de Tatal?)

Posted by Calea Domnului on May 8, 2008

 1. Lucian Says:
  May 8, 2008 at 4:58 pm esa fiu mai clar,probabil din graba nu m-am exprimat prea bine.
  cum cred eu:
  -Duhul Sfant nu este o persoana ci puterea Tatalui,unicul Dumnezeu.
  Ex.Luca 1:35. Şi răspunzând, îngerul i-a zis: Duhul Sfânt Se va pogorî peste tine şi puterea Celui Preaînalt te va umbri; pentru aceea şi Sfântul care Se va naşte din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema.este Duhul Sfant Dumnezeu? [in primul comentariu mi-ai dat de inteles ca este Dumnezeu cand ai folosit exemplul cu intristarea si chiar prin faptul ca tu Il identifici pe Duhul cu Tatal.]
  Exact.
  As fi tare curios sa stiu din ce religie faceti parte
 2. solideogloriablog Says:
  May 8, 2008 at 8:34 pm eImi dau seama ca este foarte greu sa purtam o discutie de genul asta pe blog dar vom incerca.
 3. 1. Dvs spuneti mai sus ca “Duhul Sfant nu este o persoana dar este Dumnezeu.” Ceva insa este gresit. Nu este logic, dupa parerea mea. Din moment ce Dumnezeu este o Persoana si Duhul Sfant este Dumnezeu, logica cea mai simpla este ca Duhul Sfant este o persona. Totusi la dvs nu iese asa. Corectati-ma daca gresesc.
  Deci trebuie sa corectati una din cele doua afirmatii: ori va trebui sa o corectati pe prima si sa spuneti ca Duhul este o Persoana ori va trebui sa o modificati pe a doua si sa spuneti ca nu este Dumnezeu.2.Mi-ati spus ca 1Ioan 5.7 nu este in original. Ok… dar ati trecut cu vederea alte doua texte pe care vi le-am dat:
  Matei 28.19 botezandu-i in Numele Tatalui si al Fiului si al Duhului Sfant [din nou “si…” Iata Trinitatea prezenta din nou ca in 1Ioan 5.7. De data asta sper ca nu-mi spuneti ca nici asta nu este in original. Daca Duhul este Tatal de ce a trebuit sa puna “si” intre ei cand gramatical ar fi trebuit sa puna “sau”]

  Ioan 14.26 Dar Mangaietorul, adica Duhul Sfant pe care-L va trimite Tatal… [daca Duhul este tot una cu Tatal- cum se poate trimite Tatal pe Sine?]

  As vrea deci raspuns sau comentariu pe aceste doua versete. Sunt acestea dovezi ca Duhul si Tatal sunt entitati (persoane cred eu) distincte?

  3. Lucian, tu spui asa: “Cum M-a trimis pe Mine Tatal, asa va trimit Eu pe voi. Si spunand acestea, a suflat peste ei si le-a zis:Primiti Duh Sfant!.(Ioan.20.21-22). Se poate sufla o persoana peste cineva ?”
  Eu te intreb: dar o putere se poate sufla? se poate transmite prin suflare? [Eu consider ca asta nu este o dovada ca Duhul este o putere chiar daca nu este dovada aici ca Duhul este o Persoana. Faptul ca nu asta este dovada ca Duhul este o Persoana nu inseamna neaparat ca trebuie sa fie dovada pentru cealalta.Sa fim rezonabili!]
  Cu privire la textul asta eu pot face urmatoarele observatii:
  -aici nu este folosit termenul “Duhul Sfant” ci “Duh Sfant.” Ma uit si in testamentul grec si nu-l vad articulat.
  -Ioan 7.39 Duhul Sfant nu fusese dat fiinca Isus nu fusese proslavit. Deci ceea ce s-a intamplt in textul la care faci tu referire nu pot spune ca era coborarea Duhului Sfant. Fapte.1.8 confirma asta cand spune “veti primi o putere cand se va cobori Duhul Sfant…” (deci nu se coborase)
  Concluzia mea: imi dau seama ca este un text mai complicat pentru mine (cred si pentru dvs) de aceea nu fac doctrina din textele confuze. Invatatura despre Duhul Sfant o iau din texte mai clare si nu de aici.
  Dintr-un text confuz exista pericolul sa scoti o invatatura gresita si mai grav este sa renunti la invatatura clara din texte clare pentru o invatatura “corecta” dintr-un text pe care, sa fim sinceri nu-l intelegem.
  Da, in Scriptura sunt si texte pe care mintea noastra acum nu le poate pricepe dar asta nu inseamna ca sunt gresite. Noi insa suntem limitati.

 4. Lucian pentru o mai buna comunicare te-as ruga ca in viitorul tau comentariu in primele trei puncte (pe care sa le numerotezi) sa imi raspunzi la cele trei puncte scrise de mine. Apoi, incepand cu al patrulea punct si in continuare sa spui argumente sau alte idei alte tale. In felul acesta putem mai usor sa discutam. Multumesc
Advertisements

13 Responses to “Dialog despre Duhul Sfant (distinct sau nu de Tatal?)”

 1. Lucian said

  Dvs spuneti mai sus ca “Duhul Sfant nu este o persoana dar este Dumnezeu.” Ceva insa este gresit. Nu este logic, dupa parerea mea. Din moment ce Dumnezeu este o Persoana si Duhul Sfant este Dumnezeu, logica cea mai simpla este ca Duhul Sfant este o persona. Totusi la dvs nu iese asa. Corectati-ma daca gresesc.

  Eu cred din punctul meu de vedere ca am scris destul de clar inca de la inceput.Duhul Sfant nu este o persoana DISTINCTA fata de Tatal.Duhul Sfant este DUMNEZEU pentru ca este Tatal (vedeti ex. cu hula pe care vi l-am dat si la care inca nu am primit un raspuns)titulatura care i se atribue numai Tatalui.

  Dvs spuneti: imi dau seama ca este un text mai complicat pentru mine (cred si pentru dvs) de aceea nu fac doctrina din textele confuze. Invatatura despre Duhul Sfant o iau din texte mai clare si nu de aici.
  Dintr-un text confuz exista pericolul sa scoti o invatatura gresita

  bun,dar de Mat.28:19 pe care dvs il citati ce spuneti,il mai regasiti in alta parte prin biblie ?
  ucenicii s-au conformat acestei porunci ? din cate citesc prin faptele apostolilor ei au facut botezul sub alta forma,sa fi uitat s-au ignorat ei porunca Domnului ?

  Ioan 14.26 Dar Mangaietorul, adica Duhul Sfant pe care-L va trimite Tatal… [daca Duhul este tot una cu Tatal- cum se poate trimite Tatal pe Sine?]

  foarte simplu raspunsul il gasiti in acelas capitol :Ioan 14:23 Drept rãspuns, Isus i-a zis: “Dacã Mã iubeste cineva, va pãzi cuvântul Meu, si Tatãl Meu îl va iubi. Noi vom veni la el, si vom locui împreunã cu el.

 2. solideogloriablog said

  Lucian trebuie sa repet acelasi lucru- cand spuneti ca”Duhul Sfant nu este o persoana DISTINCTA fata de Ttal… ci este Tatal” in mod automat recunoasteti ca Duhul este o Persoana. Asta este clar. Mai ales ca spuneti ca este Tatal iar Tatal este o persoana.
  Lucian, cred ca nu putem continua discutia in felul acesta. Probabil ca nu recunoastem amandoi aceleasi definitii alte termenilor pe care ii folosim.
  Referitor la Mat.28.19 ma intrebati daca-l mai regasesc in alta parte in biblie? Eu va intreb: trebuie Dumnezeu sa vorbeasca de cel putin doua ori acelasi lucru ca sa fie adevarat? Relatarea despre Toma sau invierea lui Lazar nu le mai regasim in alta parte. Sunt sau nu adevarate?

  La textul din 1Ioan imi spuneti ca nu este in original iar acum, pentru ca la textul din Matei 28 nu puteti sa spuneti ca nu este in orignal acum mai vreti sa-l regasiti cel putin inca o data in Noul Testament ca sa-l luati in serios. Probabil ca daca v-as mai da si al doilea text o sa-l vreti pe al treilea

  Lucian te rog sa ma ierti dar cred nu pot avea rabdarea sa port o astfel de discutie. S-ar putea sa gresesc dar aici vad ca este vorba de un duh strain. Personal imi dau seama ca dvs nu vreti sa priviti la invatatura Scripturii ci doar sa alegeti ce va convine. In ceea ce ma priveste, dupa cum ati vazut nu v-am contrazis cand ati spus ca textul acela nu este in original, nu am ignorat argumentele dvs care s-ar putea sa fie adevarate insa vad ca dvs nu credeti in autoritatea Scripturilor din moment ce mai aveti nevoie de inca o referinta ca aceea.

  Lucian, destinatarii initiali ai epistolelor nu au mai avut si altele asa ca luau tot ce era acolo ca venind de la Dumnezeu chiar daca invatatura nu mai era sustinuta si de alte scrieri.

  In concluzie, te sfatuiesc sa-ti revizuiesti crezul despre Biblie si apoi mai putem continua. Iar chestiunea cu persoana este ilogica. Va contraziceti singur. In conditiile de fata eu unul nu pot continua.

 3. Cristi said

  Se pare ca Lucian face parte din miscarea branhamistilor, care nu fac distinctie intre cele trei Persoane ale Dumnezeirii si accepta doar botezul in Numele lui Isus, sustinand ca Numele Tatalui, al Fiului si al Duhului Sfant este Isus.
  O intrebare pt. Lucian: La cine se ruga Domnul Isus in Ghetsimani? sau in Rugasciunea Tatal nostru? – pt ca invatatura pe care, probabil o propaga Lucian nu e doar aceea ca Duhul Sfant este acelasi cu Tatal, ci si ca Fiul este acelasi cu Tatal.
  Domnul sa ne ajute sa nu trecem peste ceea ce este scris si sa ne dea un “duh de intelepciune si descoperire in cunoasterea Lui”

 4. Lucian said

  Cristi, de ce te grabesti sa faci o afirmatie despre cineva pe care nu il cunosti.
  NU fac parte si nici nu sustin o religie anume cu dogma si invatatura sa cu tot.
  Eu sunt crestin si atat,si nu cercetez biblia prin anumite conceptii s-au viziunea unei anumite religii.
  Din punctul meu de vedere religiile sunt de la divolul pentru a destrama adevaratul trup al lui Isus.
  Nu sunt brahmanist si fac distinctie intre cele doua persoane: Tatal care este Dumnezeu unicul si Domnul Isus.

  1Cor 8:5

  Căci chiar dacă ar fi aşa numiţi* “dumnezei”, fie în cer, fie pe pământ (cum şi sunt în adevăr mulţi “dumnezei” şi mulţi “domni”),

  1Cor 8:6

  totuşi pentru noi* nu este decât un singur Dumnezeu: Tatăl, de la** care vin toate lucrurile şi pentru care trăim şi noi, şi† un singur Domn: Isus Hristos, prin†† care sunt toate lucrurile şi prin El şi noi

  Ca nu sunt trinitar ,invatatura impusa de preotii catolici la conciliul de la Niceea sub presiunea imparatului Constantin,asta este alceva.
  Am si eu acum o intrebare pt. tine:

  Rom 8:9

  Voi însă nu mai sunteţi pământeşti, ci duhovniceşti, dacă Duhul* lui Dumnezeu locuieşte în adevăr în voi. Dacă n-are cineva Duhul** lui Hristos, nu este al Lui.

  Şi dacă Hristos este în voi, trupul vostru, da, este supus morţii, din pricina păcatului; dar duhul vostru este viu, din pricina neprihănirii.

  Rom 8:11

  Şi dacă Duhul Celui* ce a înviat pe Isus dintre cei morţi locuieşte în voi, Cel** ce a înviat pe Hristos Isus din morţi, va învia şi trupurile voastre muritoare, din pricina Duhului Său, care locuieşte în voi.

  Spune-mi si mie cate Duhuri sfinte sunt in pasajul de mai sus ?
  intrebare ironica bineinteles.

  A am uitat, Dumnul Isus in gradina Ghetsimani se ruga Tatalui, Dumnezeului Sau.

 5. Lucian said

  solideogloriablog ,daca nu sunt de acord cu invatatura unei religii asta nu inseamna ca sunt calauzit de vre-un duh strain
  Am observat un lucru conversand pe anumite forum-ri crestine,lucru pe care as vrea s-al urmariti si dvs.
  in afara de martori lui Iehova un (cult pe care multi il critica),baptistii,penticosalii adventistii,ortodocsi cand nu mai au argumente de adus in favoarea lor trec la jigniri s-au atac la persoana.
  V-am dat ex. cu hula impotriva Duhului Sfant nu mi-ati raspuns.
  V-am dat ex cu ucenicii care nu au facut nici o data botezul sub formula din Matei 28,nici la acesta nu mi-ati raspuns.

  Relatarea despre Toma sau invierea lui Lazar nu le mai regasim in alta parte. Sunt sau nu adevarate?
  cu tot respectul dar cred ca acestea nu suporta comparatie cu ce v-am intrebat eu.Era vorba despre o invatatura nu despre o minune s-au necunostinta lui Toma despre ce era in Domnul Isus s-au necredinta lui.

  ca nu mai puem continua discutia este decizia dvs si ma conformez.
  Pacea si binecuvantarea Domnului sa va calauzeasca in toate.

 6. Cristi said

  Lucian, imi cer iertare ca te-am confundat cu cei din miscarea Branhamista, nu brahmanista (asa cum zici tu) – miscari ce nu au nimic in comun una cu alta.Prima este pseudocrestina (sau nu chiar tinand cont ca reinvie unele erezii din primele secole), iar cealalta orientala.
  Este inca o lectie prin care Domnul ma smereste, din nou am facut o afirmatie bazata pe presupuneri legat de apartenenta ta religioasa si imi cer iertare. Cauta insa sa cercetezi Scriptura si vei descoperi ADEVARUL.
  “Stim ca Fiul lui Dumnezeu a venit si ne-a dat pricepere sa cunoastem pe Cel ce este adevarat. Si noi suntem in Cel ce este adevarat, adica in Isus Cristos, Fiul Lui. El este Dumnezeul adevarat si viata vesnica.” 1Ioan 5:20
  Nu as vrea sa gresesc din nou, dar din ceea ce spui de Martorii lui Iehova ca sunt singurii care nu ataca, precum noi ceilalti si facand legatura cu repetarea afirmatiei tale ca Tatal este singurul Dumnezeu, mi se pare ca invatatura martorilor te-a influentat mai mult decat Scriptura. Nu il numesti pe Domnul Isus Dumnezeu (iar ma insel oare – as vrea)
  Da este un Singur Dumnezeu, Tatal este Dumnezeu, dar si Fiul este Dumnezeu si Duhul este Dumnezeu – nu stiu cum dar asta inteleg din Scriptura.
  Toma i se adreseaza Domnului Isus “Domnul meu si Dumnezeul meu” (Ioan 20:28), fariseii il acuzau ca “se face deopotriva cu Dumnezeu”(Ioan 5:18) si “ca nimeni nu poate sa ierte pacatele decat Dumnezeu”(Marcu 2:7), in Romani 9:5 apostolul Pavel il numeste pe Domnul Isus “Hristosul care este mai presus de toate lucrurile, Dumnezeu binecuvantat in veci”, Dumnezeu Tatal Il numeste “Scaunul Tau de domnie Dumnezeule este in veci de veci” Evrei 1:8, “Dumnezeule, Dumnezeul Tau Te-a uns” Evrei 1:9 s.a.

  Si acum raspunsul la intrebarea ta:
  E un Singur Duh Sfant in textele date care locuieste in credinciosi si e amintit si duhul omului.

  Eu cred toata Scriptura si textele care sunt amintite o singura data!!!

 7. Lucian said

  Cristi, eu nu voi afirma nimic in plus de ce scrie in Biblie si nici nu sunt influentat de martori asa cum ai afirmat si nici de vre-o alta religie s-au doctrina
  Daca Biblia spune ca este un singur Dumnezeu Tatal (1Corinteni8;6 verset pe care ti l-am citat si pe care vad ca nu l-ai inteles,(probabil din cauza doctrinei pe care o are biserica din care faci parte) Eu nu voi spune “un singur Dumnezeu : TATAL FIUL SI DUHUL SFANT”
  pt. ca in Biblie este Cuvantul cel viu al lui Dumnezeu iar cuvantul meu , al unui muritor nu este nimic.
  Daca admiti ca Dumnezeu Tatal , Dumnezeu Fiul si Dumnezeu Duhul Sfant sunt persoane , atunci inseamna ca ai de-a face cu mai multi dumnezei si nu cu unicul
  Daca admiti ca sunt mai multe persoane divine , adica mai multi dumnezei, atunci incalci prima porunca a Lui Dumnezeu ” Eu sunt Domnul Dumnezeul tau…, sa nu ai alti dumnezei in afara de mine”
  Ceea ce m-a facut sa nu cred in trinitate a fost faptul ca Biblia nu sustine nicaieri acest lucru.
  De curand am gasit pe o pagina web urmatoarea afirmatie hindusa :
  “Noi credem in Unicul Dumnezeu Multiplu”
  nu ti se pare ca seamana foarte bine cu ” Noi credem intr-un Singur Dumnezeu Triunic”?
  sau mai era o afirmatie ” Noi credem intr-un singur Dumnezeu manifestat in mai multe persoane Tatal ,Fiul si Duhul Sfant “(apropo de branhmanisti)
  Cred ca fara sa stim subscriem la dogme pagane
  Dumnezeu sa te inspire in fiecare alegere si imi doresc sa venim deschisi inaintea Cuvantului Sau sa fim invatati de El si nu de Concilii biserici, pastori ,manuale de doctrina sau altceva de acest fel
  Este mai usor sa stai la adapostul unei doctrine stabilite de altii .Nu vei avea dureri de cap, nu vei trece prin momente de ratacire in care depinzi doar de Dumnezeu ,exista toate raspunsurile la pastor sau in teologie,nu-i asa ?
  II Corinteni 3:17-18: “17. Caci Domnul* este Duhul ,un verset la care ar trebuii sa meditezi
  verset citat de tine:
  Toma i se adreseaza Domnului Isus “Domnul meu si Dumnezeul meu” (Ioan 20:28)
  este si normal sa I se adreseze asa conform Ioan 14:10…Cuvintele pe care vi le spun Eu, nu le spun de la Mine; ci Tatăl, care locuieşte în Mine, El face aceste lucrări ale Lui.

 8. Sabina said

  Definitia trinitatii
  ======================

  Dumnezeu exista in persoana Tatalui , a Fiului si a Duhului Sfant, si totusi El este un singur Dumnezeu.
  Trinitate = trei-in-unul, unul in unitate nu ca si numar.
  1) Dumnezeu este tripersonal.
  2) Fiecare persoana este pe deplin Dumnezeu.
  3) Exista un singur Dumnezeu.

  Dovezi biblice ale trinitatii
  =============================

  Referinta la plural la adresa lui Dumnezeu

  Gen 1:26 Apoi Dumnezeu a zis: „Sa facem om dupa chipul Nostru, dupa asemanarea Noastra; el sa stapâneasca peste pestii marii, peste pasarile cerului, peste vite, peste tot pamântul si peste toate târâtoarele care se misca pe pamânt.”
  Gen 3:22 Domnul Dumnezeu a zis: „Iata ca omul a ajuns ca unul din Noi, cunoscând binele si raul. Sa-l împiedicam dar acum ca nu cumva sa-si întinda mâna, sa ia si din pomul vietii, sa manânce din el, si sa traiasca în veci.”
  Gen 11:7 Haidem! sa Ne pogorâm si sa le încurcam acolo limba, ca sa nu-si mai înteleaga vorba unii altora.”
  Isaia6:8 Am auzit glasul Domnului, întrebând: „Pe cine sa trimit, si cine va merge pentru Noi?” Eu am raspuns: „Iata-ma, trimite-ma!”

  Relationarea Tatalui cu Fiul cu apelative Divine identice

  Ps45:6-76 Scaunul Tau de domnie, Dumnezeule, este vesnic; toiagul de domnie al împaratiei Tale este un toiag de dreptate.Tu iubesti neprihanirea, si urasti rautatea. De aceea, Dumnezeule, Dumnezeul Tau Te-a uns cu un untdelemn de bucurie, mai presus decât pe tovarasii Tai de slujba.
  Ps110:1 -4 Domnul a zis Domnului meu: „Sezi la dreapta Mea, pâna voi pune pe vrajmasii Tai sub picioarele Tale.”
  Domnul va întinde din Sion toiagul de cârmuire al puterii Tale, zicând: „Stapâneste în mijlocul vrajmasilor Tai!”
  Poporul Tau este plin de înflacarare, când Îti aduni ostirea; cu podoabe sfinte, ca din sânul zorilor, vine tineretul Tau la Tine, ca roua.
  Domnul a jurat, si nu-I va parea rau: „Tu esti preot în veac, în felul lui Melhisedec.”

  Isaia 9:6 Caci un Copil ni s-a nascut, un Fiu ni s-a dat, si domnia va fi pe umarul Lui; Il vor numi: Minunat , Sfetnic, Dumnezeu tare, Parintele veciniciilor, Domn al pacii.
  Isaia 7.14;Luc 2.11;Ioan 3.16;Mat 28.18;1Cor 15.25;Jud 13.18;Jud ;Tit 2.13;Efes 2.14;
  Osea 1:7 Dar voi avea mila de casa lui Iuda, si-i voi izbavi prin Domnul, Dumnezeul lor; dar nu-i voi izbavi nici prin arc, nici prin sabie, nici prin lupte, nici prin cai, nici prin calareti.”
  Evrei 1:8 pe când Fiului I-a zis: „Scaunul Tau de domnie, Dumnezeule, este în veci de veci; toiagul domniei Tale este un toiag de dreptate:
  Tu ai iubit neprihanirea si ai urât nelegiuirea: de aceea, Dumnezeule, Dumnezeul Tau Te-a uns cu un untdelemn de bucurie mai presus decât pe tovarasii Tai.”
  Si iarasi: „La început, Tu, Doamne, ai întemeiat pamântul; si cerurile sunt lucrarea minilor Tale.
  Tit 2:13 asteptind fericita noastra nadejde si aratarea slavei marelui nostru Dumnezeu si Mintuitor Isus Hristos.
  1Ioan 5:20 Stim ca Fiul lui Dumnezeu a venit, si ne-a dat pricepere sa cunoastem pe Celce este adevarat. Si noi sintem in Celce este adevarat, adica in Isus Hristos, Fiul Lui. El este Dumnezeul adevarat si viata vecinica.

  Cuvintele ebraice YACHID vs ECHAD

  ECHAD
  –inseamna singurul, unicul – unul compus din mai multi, unitate compusa, mai multe parti unite intr-un intreg
  YACHID
  -semnifica „unu” absolut numeric
  Un exemplu sugestiv de utilizare a acestui cuvant:
  Geneza 2:24 De aceea va lasa omul pe tatal sau si pe mama sa, si se va lipi de nevasta sa, si se vor face un singur(echad) trup.
  Atentie!!! Nu exista nici o referire la Dumnzeu care sa utilizeze cuvantul Yachid in Vechiul Testament.
  Deuteronom 6:4: Asculta, Israele! Domnul, Dumnezeul nostru, este singurul(echad) Domn.

  Termenul ECHAD este folosit în sens colectiv, nu în sensul unei unitati absolute, ci indicând mai mult o apartenenta comuna, ca de familie. Dr. Strong îl defineste ca semnificând `unitate’.
  Probabil unul dintre cele mai puternice argumente pe care le pot aduce trinitarienii in ceea ce priveste dezbaterea asupra cuvintelor „echad” si „yachid” este faptul ca evreii la putin timp dupa aparitia Crestinismului au inlaturat cuvantul „echad” din Deut 6:4 si au pus in locul lui cuvantul „yachid”. Daca Vechiul Testament nu ar fi prezentat un Dumnezeu multi personal, evreii nu s-ar fi simtit obligati sa schimbe cuvantul original.
  Domnul Isus citeaza Deut 6:4 in Marcu 12:29 si alege exprimarea “unul unificat” prin cuvantul grecesc “hen” care este acelasi folosit de catre Isus in Matei 19:5, “si cei doi vor fi un singur trup”.Este important faptul ca Domnul Isus n-a folosit cuvantul “mono”, echivalentul lui „yachid” in Marcu 12:29. Cuvantul “hen” ii corespunde direct lui “echad” care e folosit in Deut 6:4. Ambele texte au folosit “unitatea unificata” in locul unitatii absolut numerice.2
  Astfel, lui Israel, poporului lui Dumnezeu, I s-a spus ca Dumnezeu, Cel Caruia I se închinau, este Acela Care se va manifesta în cei puternici (Elohim) si care vor fi uniti, ca unul (ECHAD) în El.
  Zaharia 14:9 Domnul va fi împarat peste tot pamîntul. În ziua aceea, Domnul va fi singurul (echad) Domn, Numele Lui va fi singurul (echad) Nume.
  În ziua aceea, YHWH va fi echad YHWH si Numele Lui va fi echad Nume. Iar în componenta acestui trup, strâns unit în jurul unui unic Nume, vor fi în ziua aceea, în viitor, o mare multime de oameni, care vor manifesta însusirile lui YHWH – Dumnezeu.

  Mai mult puteti afla din
  http://www.bible.ca/trinity/trinity-oneness-unity-yachid-vs-echad.htm
  http://faclia.ro/index.php?target=products&product_id=47

 9. lucian said

  Definitia trinitatii
  ======================
  Dumnezeu exista in persoana Tatalui , a Fiului si a Duhului Sfant, si totusi El este un singur Dumnezeu.

  Sabina nici un verset din biblie nu spune ca Dumnezeu este: Tatal, Fiul si Duhul sfant.In Corinteni versetul pe care l-am citat de doua ori spune clar :este un singur Dumnezeu si acela este Tatal si un singur Domn,este asa de greu de inteles

  Referinta la plural la adresa lui Dumnezeu

  Gen 1:26 Apoi Dumnezeu a zis: „Sa facem om dupa chipul Nostru, dupa asemanarea Noastra; el sa stapâneasca peste

  Indentifica cumva aici pe Tatal, Fiul si Duhul Sfant ? s-au asa deducem/ne imaginam noi ca ar fi ?
  De pasajul asta ce spui : Iov 38:4. Unde erai tu când am întemeiat pământul? Spune, dacă ai pricepere.
  5. Cine i-a hotărât măsurile, ştii? Sau cine a întins frânghia de măsurat peste el?
  6. Pe ce sunt sprijinite temeliile lui? Sau cine i-a pus piatra din capul unghiului,
  7. atunci când stelele dimineţii izbucneau în cântări de bucurie şi când toţi fiii lui Dumnezeu scoteau strigăte de veselie?

  s-au 1 Imparati 22:19 . Şi Mica a zis: “Ascultă, dar, cuvântul Domnului! Am văzut pe Domnul stând pe scaunul Lui de domnie şi toată oştirea cerurilor stând lângă El, la dreapta şi la stânga Lui.
  Vezi tu aici pe Tatal ,Fiul si Duhul Sfant ? s-au probabil s-a inselat Mica,nu a vazut bine.
  Este un prooroc s-au o persoana in biblie care in viziunea sa a vazut trei persoane in cer (Tatal ,Fiul si Duhul Sfant) ?

  Relationarea Tatalui cu Fiul cu apelative Divine identice

  Ps45:6-76 Scaunul Tau de domnie, Dumnezeule, este vesnic; toiagul de domnie al împaratiei Tale este un toiag de dreptate.Tu iubesti neprihanirea, si urasti rautatea. De aceea, Dumnezeule, Dumnezeul Tau Te-a uns

  Poate un Dumnezeu in adevaratul sens al cuvantului sa aiba un Dumnezeu ? hai sa fim seriosi,si unui copil daca ii pui biblia in mana si nu este influentat/indoctrinat de o religie ,ar intelege.

  Biblia spune ca Dumnezeu este Duh pe deasupra si Sfant,corect ?
  si daca mai este inca o “persoana” aparte asa cum numiti voi Duhul Sfant,cate Duhuri Sfine sunt in cer ? doua ?

  Isaia6:8 Am auzit glasul Domnului, întrebând: „Pe cine sa trimit, si cine va merge pentru Noi?” Eu am raspuns: „Iata-ma, trimite-ma!”
  Aici este un dialog intre Tatal si ingeri

 10. Sabina said

  Nu pot sa raspund deodata la toate intrebarile tale dar abia astept sa pot continua.Le voi aborda cronologic. Dumnezeu se bucura ca esti printre noi fiindca ai nimerit bine. Eu ma bucur fiindca imi dai ocazia sa implinesc voia Lui de a fi gata oricand sa dau socoteala de credinta si de nadejdea care se afla in mine.M-as bucura sa fim pasionati de Dumnezeu si sa Il cautam din toata inima.Si mai mult m-as bucura sa ne incurajam unii pe altii in aceeasi diectie, in unitate, in acelasi gand.
  Noi credem in Dumnezeu asa cum ni se prezinta El Insusi in Biblie. Un singur (ECHAD) Dumnezeu. Nici o iota a Bibliei nu este la intamplare. Astfel Deuteronom 6 :4 ne prezinta un singur(ECHAD) Dumnezeu in unitate! Nu e o optiune. ECHAD este un cuvant folosit de Dumnezeu cand ni se prezinta. Asa scrie, asa cred.
  Intrebarea fireasca care urmeaza este care sunt Persoanele care compun aceasta unitate fiind adevarat ca
  totuşi ,pentru noi nu este decât un singur Dumnezeu: Tatăl, de la care vin toate lucrurile şi pentru care trăim şi noi, şi un singur Domn: Isus Hristos, prin care sunt toate lucrurile, şi prin El şi noi. 1 Corinteni 8 :6

  In calitatea sa de Domn, Isus Cristos este suveran
  ====================================

  DOMN deopotriva cu Tatal ~ DUMNEZEU
  **************************************

  Ioan 5 :18 Tocmai de aceea cautau si mai mult Iudeii sa-L omoare, nu numai fiindca deslega ziua Sabatului, dar si pentru ca zicea ca Dumnezeu este Tatal Sau si se facea astfel deopotriva cu Dumnezeu.

  DOMN neschimbator ~ ACELASI
  ************************************

  Evrei 13 :8 Isus este acelasi ieri, azi si in veci.
  Ioan 8 :58-59 Isus le-a zis: „Adevărat, adevărat vă spun că mai înainte ca să se nască Avraam, sunt Eu.
  La auzul acestor vorbe, au luat pietre ca să arunce în El. Dar Isus S-a ascuns şi a ieşit din Templu, trecând prin mijlocul lor. Şi aşa a plecat din Templu.

  DOMN peste toate ~ ATOTPUTERNIC
  *******************************************

  Ioan 17 :10 tot ce este al Meu, este al Tau, si ce este al Tau, este al Meu, – si Eu sunt proslavit in ei.
  Filipeni 3 :21 El va schimba trupul stării noastre smerite şi-l va face asemenea trupului slavei Sale, prin lucrarea puterii pe care o are de a-Şi supune toate lucrurile.

  DOMN al spatiului ~ OMNIPREZENT
  ********************************************

  Matei 18 :20 Căci acolo unde sunt doi sau trei adunaţi în Numele Meu, sunt şi Eu în mijlocul lor.”
  Matei 28 :20 Şi învăţaţi-i să păzească tot ce v-am poruncit. Şi iată că Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârşitul veacului.” Amin.

  DOMN al timpului ~ PARINTELE VESNICIILOR
  *****************************************************

  Isaia 9:6 Caci un Copil ni s-a nascut, un Fiu ni s-a dat, si domnia va fi pe umarul Lui; Il vor numi: Minunat , Sfetnic, Dumnezeu tare, Parintele veciniciilor, Domn al pacii.

  DOMN al vietii ~CEL CE ESTE VIATA
  ******************************************

  Ioan 10 : 17 -18 Tatăl Mă iubeşte, pentru că Îmi dau viaţa, ca iarăşi s-o iau.
  Nimeni nu Mi-o ia cu sila, ci o dau Eu de la Mine. Am putere s-o dau şi am putere s-o iau iarăşi
  : aceasta este porunca pe care am primit-o de la Tatăl Meu.”
  Ioan 5 :21 În adevăr, după cum Tatăl învie morţii şi le dă viaţă, tot aşa şi Fiul dă viaţă cui vrea.

  DOMN creator ~CEL CE A FACUT TOATE LUCRURILE
  **************************************************************

  Coloseni 1 :15-16 El este chipul Dumnezeului celui nevăzut, Cel întâi născut din toată zidirea.
  Pentru că prin El au fost făcute toate lucrurile care sunt în ceruri şi pe pământ, cele văzute şi cele nevăzute: fie scaune de domnii, fie dregătorii, fie domnii, fie stăpâniri. Toate au fost făcute prin El şi pentru El.

  DOMN mantuitor ~ CEL CARE IARTA PACATELE
  *******************************************************

  Matei 9 :6 Dar, ca să ştiţi că Fiul omului are putere pe pământ să ierte , „Scoală-te”, a zis El slăbănogului, „ridică-ţi patul şi du-te acasă.”

  DOMN al laudelor ~ CEL CARE PRIMESTE INCHINAREA
  ***********************************************************

  Matei 28 :17 Când L-au văzut ei, I s-au închinat, dar unii s-au îndoit.
  Luca 24 : 52 După ce I s-au închinat, ei s-au întors în Ierusalim cu o mare bucurie.

  O, adâncul bogăţiei, înţelepciunii şi ştiinţei lui Dumnezeu! Cât de nepătrunse sunt judecăţile Lui şi cât de neînţelese sunt căile Lui!
  Şi, în adevăr, „cine a cunoscut gândul Domnului? Sau cine a fost sfetnicul Lui?
  Cine I-a dat ceva întâi, ca să aibă de primit înapoi?”
  Din El, prin El şi pentru El sunt toate lucrurile. A Lui să fie slava în veci! Amin

 11. Lucian said

  oaaau,ce avalansa .Am glumit
  Din ce punct de vedere crezi s-au la ce te-ai gandit ca se bucura ca sunt printre voi ?
  cumva sa cred ca sunt trei dumnezei ?
  Ok, acum ma straduiesc putin sa comentez la ceea ce ai scris

  DOMN deopotriva cu Tatal ~ DUMNEZEU
  **************************************
  Ioan 5 :18 Tocmai de aceea cautau si mai mult Iudeii sa-L omoare, nu numai fiindca deslega ziua Sabatului, dar si pentru ca zicea ca Dumnezeu este Tatal Sau si se facea astfel deopotriva cu Dumnezeu.

  Chiar si din versetul acesta citat de tine se intelege ca: TATAL este Dumnezeu
  Nici Domnul Isus si nici apostolii nu a spus asta nici o data ca ar fi deopotriva cu Dumnezeu

  Filipeni 2:6 El, măcar că avea chipul lui Dumnezeu, totuşi n-a crezut ca un lucru de apucat să fie deopotrivă cu Dumnezeu,

  Ioan 14 :28 Aţi auzit că v-am spus: ,Mă duc, şi Mă voi întoarce la voi.’ Dacă M-aţi iubi, v-aţi fi bucurat că v-am zis: ,Mă duc la Tatăl;’ căci Tatăl este mai mare decât Mine.

  DOMN neschimbator ~ ACELASI
  ************************************
  Evrei 13 :8 Isus este acelasi ieri, azi si in veci.
  Ioan 8 :58-59 Isus le-a zis: „Adevărat, adevărat vă spun că mai înainte ca să se nască Avraam, sunt Eu.”
  La auzul acestor vorbe, au luat pietre ca să arunce în El. Dar Isus S-a ascuns şi a ieşit din Templu, trecând prin mijlocul lor. Şi aşa a plecat din Templu.

  DOMN peste toate ~ ATOTPUTERNIC atotputernic ? nici unde in biblie nu scrie asa ceva
  *******************************************
  Ioan 17 :10 tot ce este al Meu, este al Tau, si ce este al Tau, este al Meu, – si Eu sunt proslavit in ei.

  pai este si normal ca un Print sa aibe tot ce are Regele,nu este si al tau tot ce are tatal tau ? cel putin la mine asa este
  Filipeni 3 :21 El va schimba trupul stării noastre smerite şi-l va face asemenea trupului slavei Sale, prin lucrarea puterii pe care o are de a-Şi supune toate lucrurile.

  DOMN al spatiului ~ OMNIPREZENT
  ********************************************
  Matei 18 :20 Căci acolo unde sunt doi sau trei adunaţi în Numele Meu, sunt şi Eu în mijlocul lor.”
  Matei 28 :20 Şi învăţaţi-i să păzească tot ce v-am poruncit. Şi iată că Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârşitul veacului.” Amin.
  Prin Duhul Sfant Ioan 14

  DOMN al timpului ~ PARINTELE VESNICIILOR
  *****************************************************
  Isaia 9:6 Caci un Copil ni s-a nascut, un Fiu ni s-a dat, si domnia va fi pe umarul Lui; Il vor numi: Minunat , Sfetnic, Dumnezeu tare, Parintele veciniciilor, Domn al pacii.

  Parinte al vesniciilor incepand de la inviere(atentie,”Il vor numi” deci la viitor vorbeste Isaia}.Dumnezeu tare deci nu “atotputernic”
  DOMN al vietii ~CEL CE ESTE VIATA
  ******************************************
  Ioan 10 : 17 -18 Tatăl Mă iubeşte, pentru că Îmi dau viaţa, ca iarăşi s-o iau.
  Nimeni nu Mi-o ia cu sila, ci o dau Eu de la Mine. Am putere s-o dau şi am putere s-o iau iarăşi: aceasta este porunca pe care am primit-o de la Tatăl Meu.”
  Ioan 5 :21 În adevăr, după cum Tatăl învie morţii şi le dă viaţă, tot aşa şi Fiul dă viaţă cui vrea.

  Cugeta la versetul acesta:Ioan 6 :57 După cum Tatăl, care este viu, M-a trimis pe Mine, şi Eu trăiesc prin Tatăl, tot aşa, cine Mă mănâncă pe Mine, va trăi şi el prin Mine.
  Deci Domnul Isus are viata prin Tatal Dumnezeu ,EL este singurul care are viata in sine,Tatal
  vezi ca este o ierarhie Isus prin Tatal noi prin Isus.

  DOMN creator ~CEL CE A FACUT TOATE LUCRURILE
  **************************************************************
  Coloseni 1 :15-16 El este chipul Dumnezeului celui nevăzut, Cel întâi născut din toată zidirea.
  Pentru că prin El au fost făcute toate lucrurile care sunt în ceruri şi pe pământ, cele văzute şi cele nevăzute: fie scaune de domnii, fie dregătorii, fie domnii, fie stăpâniri. Toate au fost făcute prin El şi pentru El.

  Care zidire Sabina ?,ceea noua incepand de la inviere.”Cel intai nascut dintre cei morti” de ce nu citesti si vers.18
  Is.65:17
  Căci iată, Eu fac ceruri noi şi un pământ nou; aşa că nimeni nu-şi va mai aduce aminte de lucrurile trecute, şi nimănui nu-i vor mai veni în minte.

  Uite zidirea la care te gandesti tu : Isaia 44:24 Aşa vorbeşte Domnul, Răscumpărătorul tău, Cel ce te-a întocmit din pântecele mamei tale: “Eu, Domnul, am făcut toate aceste lucruri, Eu singur am desfăşurat cerurile, Eu am întins pământul. Cine era cu Mine?

  DOMN mantuitor ~ CEL CARE IARTA PACATELE
  *******************************************************
  Matei 9 :6 Dar, ca să ştiţi că Fiul omului are putere pe pământ să ierte , „Scoală-te”, a zis El slăbănogului, „ridică-ţi patul şi du-te acasă.”

  DOMN al laudelor ~ CEL CARE PRIMESTE INCHINAREA
  ***********************************************************
  Matei 28 :17 Când L-au văzut ei, I s-au închinat, dar unii s-au îndoit.
  Luca 24 : 52 După ce I s-au închinat, ei s-au întors în Ierusalim cu o mare bucurie.

  O, adâncul bogăţiei, înţelepciunii şi ştiinţei lui Dumnezeu! Cât de nepătrunse sunt judecăţile Lui şi cât de neînţelese sunt căile Lui!
  Şi, în adevăr, „cine a cunoscut gândul Domnului? Sau cine a fost sfetnicul Lui?
  Cine I-a dat ceva întâi, ca să aibă de primit înapoi?”
  Din El, prin El şi pentru El sunt toate lucrurile. A Lui să fie slava în veci! Amin

  Sabina pe tema asta s-a discutat secole si s-au umplut pagini intregi de internet si tot nu au ajuns la un numitor comun.
  Eu zic asa: cine are mintea curata se lasa calauzit de Domnul Dumnezeu si nu este spalat pe creier de vreun anume cult religios,va intelege.

 12. mardale petre said

  eu cred in logica.si logica spune ca si biblia ca nu poate fi unul in 3 si 3 in unul

 13. Sabina said

  Credinta nu are nici o valoare in ea insasi; valoarea ei consta numai si numai in obiectul ei.
  Credinta este ochiul care priveste spre Cristos, mana care-L apuca, gura care bea din apa vietii.
  John R.W. Stott Crucea lui Cristos

  Dragii mei,

  Iertare va rog pentru intarziere. Am umblat printre munti si printre dealuri ca sa ma mai relaxez si sa ma bucur de frumusetile pe care ni le-a dat Dumnezeu. Sa-L vad pe El in toata splendoarea creatiei Lui. Apoi avand multa treaba si in timpul saptamanilor n-am reusit sa dau prioritate acestui raspuns.De altfel m-am gandit ca pica bine o mica pauza ca sa meditam la ceea ce s-a spus pana acum.Timp pentru sedimentare. Imi cer scuze daca am intarziat prea mult si doresc sa continui abordarea acestui subiect cu cea mai mare atentie si seriozitate. Am promis o abordare cronologica si promisiunea e datorie curata desi sunt asa de tentata sa sar repede si sa raspund la ultimele spuse de Lucian.
  Am incercat sa demonstrez mai sus ce fel de Domn (kyrios) e Isus atunci cand Lucian aduce ca argument versetul din 1 Corinteni 8 :6
  totuşi ,pentru noi nu este decât un singur Dumnezeu: Tatăl, de la care vin toate lucrurile şi pentru care trăim şi noi, şi un singur Domn: Isus Hristos, prin care sunt toate lucrurile, şi prin El şi noi.
  De fiecare cand Il numim pe Isus Cristos – Domnul Isus la un astfel de Domn ne referim.

  Continuam acum cu obiectiile din 16 Mai enuntate de Lucian.
  ~~~Sabina nici un verset din biblie nu spune ca Dumnezeu este: Tatal, Fiul si Duhul sfant.

  In Biblie avem multe expresii trinitariene:
  ==================================

  A fost pomenit mai sus versetul
  Matei 28:19 “faceti ucenici din toate neamurile, botezandu-I in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh.”
  Trei personae distincte ale caror nume sunt enumerate si asezate la acelasi nivel. Persoane distinct dar la fel de importante. Prezenta uneia nu o substituie pe cealalta.
  Autorii Noului Testament flosesc, in general, numele “Dumnezeu” (theos in greaca) ca sa faca referire la Dumnezeu Tatal si numele de “Domn”(kyrios) pentru Dumnezeu Fiul. Astfel apare in mod clar expresia trinitatii in

  1 Corinteni 12:4-6 Sunt felurie daruri, dar este acelasi Duh; sunt felurite slujbe dar este acelasi Domn; sunt felurite lucrari, dar este acelasi Dumnezeu care lucreaza in toti.

  2 Corinteni 13:14Harul Domnului Isus Cristos, si dragostea lui Dumnezeu, si impar tasirea Sfantului Duh sa fie cu voi toti!

  Iuda 20-21 Dar voi, prea iubitilor, ziditi-va sufleteste pe credinta voastra preasfanta, rugati-va prin Duhul Sfant, tineti-va in dragostea lui Dumnezeu, si asteptati indurarea Domnului nostru Isus Cristos pentru viata vesnica.

  Cu ce scop sunt facute enumerarile de mai sus? Doar Isus are har si indurare? Doar Dumnzeu Tatal ne iubeste? Toate cele trei persoane ale trinitatii au mila(har) fata de noi, toate ne arata dragoste, Mangaietorul e cu noi, Dumnezeu Tatal ne promite ca nu ne va lasa cu nici un chip, Domnul Isus ne-a promis ca va fi cu noi pana la sfarsitul veacurilor. Asadar nu sunt enumerati in ultimele doua versete pentru a li se atribui anumite calitati specifice ci pentru a Li se evidentia egalitatea ontologica, importanta de a-I privi aliniati la acelasi nivel, reprezentand Unitatea pe care trebuie sa ne zidim credinta. Duhul Sfant este clasificat astfel la nivel de egalitate cu Tatal si Fiul.

  Fiecare persoana din expresia trinitatii este distincta
  ======================================

  |
  T | F
  / \
  / DS \

  Dumnezeu isi concretizeaza existenta in trei persoane astfel incat

  Tatal nu este Fiul
  ****************
  Ioan 1:1-2 La inceput era Cuvantul, si Cuvantul era Dumnezeu, si Cuvantul era Dumnezeu.
  „Cuvantul” este aratat a fi Crsitos in v14 „si Cuvantul s-a facut trup si a locuit printre noi plin de har, si de adevar. ” Cuvantul era Dumnezeu si Cuvantul era cu Dumnezeu face deosebire intre Dumnezeu Fiul si Dumnezeu Tatal.

  Tatal nu este Duhul Sfant
  *********************
  Ioan 14:26 Dar Mangaietorul, adica Duhul Sfant, pe care-L vatrimite Tatal in Numele Meu, va va invata toate lucrurile, si va va aduce aminte tot ce v-am spus Eu.
  Romani 8:27Si Cel ce cerceteaza inimile, stie care este nazuinta Duhului; pentru ca El mijloceste pentru sfinti dupa voia lui Dumnezeu.

  Fiul nu este Duhul Sfant
  ********************
  Ioan 16:7 Va este de folos sa Ma duc; caci, daca nu ma duc Eu, Mangaietorul nu va veni la voi; dar daca Ma duc vi-L voi trimite.

  Duhul Sfant are individualitate proprie, are calitatile unei persoane
  =============================================

  Putere sau forta lui Dumnezeu care insotesc prezenta Duhului Sfant sunt calitati ale acestei persoane.
  Dovezi categorice ale Noului Testament:
  – Versetele de mai sus Il aseaza pe Duhul Sfant intr-o relatie coordonata, la acelasi nivel, pe acelasi plan cu celelalte doua persoane
  – Exista locuri in care pentru Duhul Sfant este folosit pronumele masculin El (ekeinos in greaca) lucru neasteptat pentru ca in greaca termenul de „duh” (pneuma) este neutru (ekeino) si nu de genul masculin
  – Numele de sfatuitor sau de mangaietor sunt in mod obisnuit atribuite unei persoane

  Activitati si actiuni Duhului Sfant specific personale:
  gandeste
  ————-

  Rom 8:27 Si Cel ce cerceteaza inimile stie care este nazuinta Duhului; pentru ca El mijloceste pentru sfinţi după voia lui Dumnezeu.

  simte
  ——–

  Rom 15:30 Va indemn, dar, fratilor, pentru Domnul nostru Isus Hristos si pentru dragostea Duhului, sa va luptaţi impreuna cu mine in rugaciunile voastre catre Dumnezeu pentru mine

  are vointa
  ————–

  1 Corinteni 12:11Dar toate aceste lucruri le face unul si acelasi Duh, care da fiecaruia in parte, cum voieste.

  iubeste si se bucura de partasie
  —————————————

  da invatatura
  —————–

  Ioan 14:26 Dar Mangaietorul, adică Duhul Sfant, pe care-L va trimite Tatal în Numele Meu, va va învaţa toate lucrurile şi va va aduce aminte de tot ce v-am spus Eu.

  marturiseste
  —————-

  Ioan 15:26 Cand va veni Mangaietorul, pe care-L voi trimite de la Tatăl, adică Duhul adevarului, care purcede de la Tatal, El va marturisi despre Mine.

  Romani 8:16 Insusi Duhul adevereşte impreuna cu duhul nostru ca suntem copii ai lui Dumnezeu.

  mijloceste
  ————–

  Romani 8:26-27 Si tot astfel si Duhul ne ajuta în slabiciunea noastra: caci nu ştim cum trebuie sa ne rugam. Dar insusi Duhul mijloceste pentru noi cu suspine negraite.
  Şi Cel ce cerceteaza inimile stie care este nazuinţa Duhului; pentru ca El mijloceste pentru sfinti dupa voia lui Dumnezeu.

  cunoaste gandurile lui Dumnezeu
  ———————————————

  1Corinteni 2:11 In adevar, cine dintre oameni cunoaste lucrurile omului, afara de duhul omului care este în el? Tot asa, nimeni nu cunoaste lucrurile lui Dumnezeu, afara de Duhul lui Dumnezeu.

  are vointa de a da unele daruri unora iar altora alte daruri
  ———————————————————————-

  1Corinteni 2:11 In adevar, cine dintre oameni cunoaste lucrurile omului, afara de duhul omului care este în el? Tot aşa, nimeni nu cunoaşte lucrurile lui Dumnezeu, afara de Duhul lui Dumnezeu.

  interzice sau zadarniceste unele actiuni
  ————————————————

  Fapte 16:6-7 Fiindca au fost opriţi de Duhul Sfant sa vesteasca Cuvantul in Asia, au trecut prin ţinutul Frigiei şi Galatiei.
  Ajunşi langa Misia, se pregateau sa intre în Bitinia; dar Duhul lui Isus nu le-a dat voie.

  ii aduce pe credinciosi in partasie intima cu Isus
  ————————————————

  Ioan 14:16-18 Şi Eu voi ruga pe Tatal, şi El va va da un alt Mangaietor, care sa ramana cu voi în veac;
  şi anume Duhul adevarului, pe care lumea nu-L poate primi, pentru că nu-L vede şi nu-L cunoaşte; dar voi Il cunoasteti, caci ramane cu voi si va fi în voi.
  Ioan 14:26 Dar Mangaietorul, adica Duhul Sfant, pe care-L va trimite Tatal în Numele Meu, va va invaţa toate lucrurile şi va va aduce aminte de tot ce v-am spus Eu.

  Daca Duhul ar fi perceput doar ca o putere n-ar avea sens exprimarea din unele versete:Luca 4:14 „Isus plin de puterea Duhului” ar fi trebuie sa insemne Isus plin de puterea puterii lui Dumnezeu.
  Sau Fapte 10:38 „cum Dumnzeu a uns cu Duhul Sfant si cu putere pe Isus din Nazaret” ar fi trebuit sa insemne a uns cu puterea lui Dumnezeu si cu putere pe Isus din Nazaret.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: