Soli Deo Gloria

Din El, prin El si pentru El sunt toate lucrurile. A Lui sa fie gloria in veci! Amin. Rom.11.36

Este Duhul lui Dumnezeu o persoana distincta de Tatal?

Posted by Calea Domnului on May 5, 2008

Lucian pune in discutie o problema foarte importanta. Va propun sa meditam si sa cautam impreuna raspunsul in Scripturi. Ce spun Scripturile despre asta. Eu am prezentat cateva ganduri. Astept si alte comentarii.

 1. lucian Says:
  May 5, 2008 at 3:30 am e

  D-voastra a-ti scris/intrebat:B. Efes.4.30 „sa nu intristati pe Duhul Sfant al lui Dumnezeu…” O forta poate fi intristata? O forta simte durere? Ati intristat vreodata forta gravitatiei?

  Acum va intreb si eu.Daca eu va intristez duhul prin ceva anume ,pe cine intristez eu? nu pe dumneavoastra(persoana in totalitate),asa este si cu intrebarea pe care a-ti pus-o martorului( versetul respectiv),daca eu intristez Duhul lui Dumnezeu/Duhul Sfant care i-L reprezinta pe Tatal pe cine intristez ? nu pe Dumnezeu-Tatal personal pe al carui Duh am intristat s-au mintit(apropo de versetul cu anania si safira).
  Duhul Sfant este o persoana in sensul ca este Duhul Tatalui(puterea Tatalui prin care lucreaza,dar nu este o persoana distincta/separata.Domnul Isus sufla peste ucenici si le spune:luati Duh Sfant din cate stiu si eu nu se poate sufla o persoana peste cineva dar o putere da

 2. solideogloriablog Says:
  May 5, 2008 at 4:21 pm eLucian din intrebarea ta inteleg urmatoarele lucruri:
  1. recunosti ca Duhul Sfant este Dumnezeu
  2. recunosti ca Duhul Sfant este o persoana

  Pana aici cred ca este corect. Sunt insa cateva exprimari confuze legate de Duhul in comentariul tau:
  -Duhul Il reprezinta pe Tatal. [Nu stiu exact la ce te gandesti aici. In ce sens Duhul Il reprezinta pe Tatal? Ai vreo baza Biblica? Stiu ca Duhul “va marturisi despre Mine” spunea Domnul Isus dar nu despre Tatal]
  -Duhul este o persoana in sensul ca este Duhul Tatalui-spui tu iar apoi simti nevoia sa pui in paranteza (puterea Tatalui). Nu inteleg rostul.

  Daca zici ca Duhul “nu este o persoana distinca/separata” de Tatal inseamna ca recunosti divinitatea Duhului Sfant. Totusi te contrazici atunci cand spui ca Duhul “Il reprezinta pe Tatal”- asta inseamna ca este distinct de Tatal. Ca sa poti reprezenta pe cineva trebuie intai sa fii distinct de acel cineva. Altfel ce rost mai are sa mai reprezinti cand pur si simplu esti acel cineva.

  Ca suport pentru a argumenta faptul ca Duhul si Tatal nu sunt persoane distincte ai folosit analogia cu omul -trup si duh. Analogia dintre mine/duhul meu respectiv Domnul/Duhul Sfant desi pare un argument plauzibil totusi cred ca nu se potriveste pentru ca eu sunt si trup insa Dumnezeu nu are trup.[Ioan 4.24 Dumnezeu este Duh…] La mine este usor sa spui “duhul tau” distinct de trup dar cum se aplica asta la Dumnezeu?

  Cum explici tu faptul ca Duhul si Tatal sunt neseparati in aceste texte:
  La botezul Domnului Isus, Duhul lui Dumnezeu a coborat in chip de porumbel si din ceruri s-a auzit glasul Tatalui. Daca Duhul si Tatal ar fi unul si acelasi (cum spui tu) atunci de ce glasul s-a auzit din cer si nu a glasuit porumbelul?

  1Ioan 5.7 trei sunt care marturisesc in cer: Tatal, Cuvantul si Duhul Sfant. [nu zice “sau” ci dimpotriva ii numara si-I identifica ca fiind trei persoane distincte. In nici un caz Duhul nu este confundat cu Tatal.]

  Matei 28.19 botezandu-i in Numele Tatalui si al Fiului si al Duhului Sfant [din nou “si…”]

  Ioan 14.26 Dar Mangaietorul, adica Duhul Sfant pe care-L va trimite Tatal… [daca Duhul este tot una cu Tatal- cum se poate trimite Tatal pe Sine?]

Advertisements

5 Responses to “Este Duhul lui Dumnezeu o persoana distincta de Tatal?”

 1. Lucian said

  In primul rand nu a-ti raspuns la intrebarea care v-am pus-o :
  Cum M-a trimis pe Mine Tatal, asa va trimit Eu pe voi. Si spunand acestea, a suflat peste ei si le-a zis:Primiti Duh Sfant!.(Ioan.20.21-22). Se poate sufla o persoana peste cineva ?

  D-voastra a-ti scris :Cum explici tu faptul ca Duhul si Tatal sunt neseparati in aceste texte:
  La botezul Domnului Isus, Duhul lui Dumnezeu a coborat in chip de porumbel si din ceruri s-a auzit glasul Tatalui. Daca Duhul si Tatal ar fi unul si acelasi (cum spui tu) atunci de ce glasul s-a auzit din cer si nu a glasuit porumbelul?

  Foarte simplu,pentru ca porumbelul este manifestarea/puterea Tatalui unicul Dumnezeu

  De ce Duhul Sfant apare ca un porumbel sau ca limbi de foc si nu apare ca un om daca este o persoana ?

  s-au cel mai plauzibil ex.
  Mat.12:31. De aceea vă zic: Orice păcat şi orice hulă se va ierta oamenilor, dar hula împotriva Duhului nu se va ierta.
  32. Celui care va zice cuvânt împotriva Fiului Omului, se va ierta lui; dar celui care va zice împotriva Duhului Sfânt, nu i se va ierta lui, nici în veacul acesta, nici în cel ce va să fie.
  a uitat Domnul Isus cumva de Tatal ?
  de ce este trecut cu vederea in acest pasaj ? se poate huli impotriva Tatalui ?,cu alte cuvinte ne da liber sa hulim impotriva Tatalui ? s-au se referea la Tatal cand a vorbit de Duhul Sfant.
  In nici o vedenie Duhul Sfant nu este prezentat ca o persoana cum este Tatal si Fiul

  Referitor la 1 Ioan 5:7 frate drag sa nu uitam ca majoritatea avem in case/biserici o biblie ortotoxa ,versetul acesta nu este scris de catre Ioan ci este un verset adaugat ulterior in sprijinul doctrinei respective de aceea este si scris in paranteza.Daca comparati cu biblia de Cornilescu revizuit acest verset nu apare si nici in vechile manuscrise s-au noul testament grec.

 2. solideogloriablog said

  Lucian discutia ramane deschisa si ma bucur ca am cu cine discuta chestiuni de genul asta numai ca trebuie sa ai si rabdare. Am de lucru ca pastor, ca predicator, treburi prin curte si apoi pe blog.
  Inainte de a continua te rog sa ma lamuresti doua lucruri:
  – este Duhul Sfant o persoana sau nu? [pentru ca tu in primul comentariu ai spus ca este iar in al doilea ca nu mai este.]
  – este Duhul Sfant Dumnezeu? [in primul comentariu mi-ai dat de inteles ca este Dumnezeu cand ai folosit exemplul cu intristarea si chiar prin faptul ca tu Il identifici pe Duhul cu Tatal.]

  Lamureste-ma chestiunile-astea ca sa nu ne pierdem. Pe cat se poate haide sa cautam sa folosim o exprimare mai clara. Apoi vom continua.

 3. Lucian said

  sa fiu mai clar,probabil din graba nu m-am exprimat prea bine.
  cum cred eu:
  -Duhul Sfant nu este o persoana ci puterea Tatalui,unicul Dumnezeu.
  Ex.Luca 1:35. Şi răspunzând, îngerul i-a zis: Duhul Sfânt Se va pogorî peste tine şi puterea Celui Preaînalt te va umbri; pentru aceea şi Sfântul care Se va naşte din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema.

  este Duhul Sfant Dumnezeu? [in primul comentariu mi-ai dat de inteles ca este Dumnezeu cand ai folosit exemplul cu intristarea si chiar prin faptul ca tu Il identifici pe Duhul cu Tatal.]
  Exact.
  As fi tare curios sa stiu din ce religie faceti parte

 4. solideogloriablog said

  Imi dau seama ca este foarte greu sa purtam o discutie de genul asta pe blog dar vom incerca.

  1. Dvs spuneti mai sus ca “Duhul Sfant nu este o persoana daca ca este Dumnezeu.” Asta este un non-sens. Ceva este gresit. Din moment ce Dumnezeu este o Persoana si Duhul Sfant este Dumnezeu, logica cea mai simpla este ca Duhul Sfant este o persona. Totusi la dvs nu iese asa. Corectati-ma daca gresesc.
  Deci trebuie sa corectati una din cele doua afirmatii: ori va trebui sa o corectati pe prima si sa spuneti ca Duhul este o Persoana ori va trebui sa o modificati pe a doua si sa spuneti ca nu este Dumnezeu.

  2.Mi-ati spus ca 1Ioan 5.7 nu este in original. Ok… dar ati trecut cu vederea alte doua texte pe care vi le-am dat:
  Matei 28.19 botezandu-i in Numele Tatalui si al Fiului si al Duhului Sfant [din nou “si…” Iata Trinitatea prezenta din nou ca in 1Ioan 5.7. De data asta sper ca nu-mi spuneti ca nici asta nu este in original. Daca Duhul este Tatal de ce a trebuit sa puna “si” intre ei cand gramatical ar fi trebuit sa puna “sau”]

  Ioan 14.26 Dar Mangaietorul, adica Duhul Sfant pe care-L va trimite Tatal… [daca Duhul este tot una cu Tatal- cum se poate trimite Tatal pe Sine?]

  As vrea deci raspuns sau comentariu pe aceste doua versete. Sunt acestea dovezi ca Duhul si Tatal sunt entitati (persoane cred eu) distincte?

  3. Lucian, tu spui asa: “Cum M-a trimis pe Mine Tatal, asa va trimit Eu pe voi. Si spunand acestea, a suflat peste ei si le-a zis:Primiti Duh Sfant!.(Ioan.20.21-22). Se poate sufla o persoana peste cineva ?”
  Eu te intreb: dar o putere se poate sufla? se poate transmite prin suflare? [Eu consider ca asta nu este o dovada ca Duhul este o putere chiar daca nu este dovada aici ca Duhul este o Persoana. Faptul ca nu asta este dovada ca Duhul este o Persoana nu inseamna neaparat ca trebuie sa fie dovada pentru cealalta.Sa fim rezonabili!]
  Cu privire la textul asta eu pot face urmatoarele observatii:
  -aici nu este folosit termenul “Duhul Sfant” ci “Duh Sfant.” Ma uit si in testamentul grec si nu-l vad articulat.
  -Ioan 7.39 Duhul Sfant nu fusese dat fiinca Isus nu fusese proslavit. Deci ceea ce s-a intamplt in textul la care faci tu referire nu pot spune ca era coborarea Duhului Sfant. Fapte.1.8 confirma asta cand spune “veti primi o putere cand se va cobori Duhul Sfant…” (deci nu se coborase)
  Concluzia mea: imi dau seama ca este un text mai complicat pentru mine (cred si pentru dvs) de aceea nu fac doctrina din textele confuze. Invatatura despre Duhul Sfant o iau din texte mai clare si nu de aici.
  Dintr-un text confuz exista pericolul sa scoti o invatatura gresita si mai grav este sa renunti la invatatura clara din texte clare pentru o invatatura “corecta” dintr-un text pe care, sa fim sinceri nu-l intelegem.
  Da, in Scriptura sunt si texte pe care mintea noastra acum nu le poate pricepe dar asta nu inseamna ca sunt gresite. Noi insa suntem limitati.

 5. […] Duhul lui Dumnezeu o pers…MUNTEANU AUREL on De vorba cu Martorii lui …Lucian on Este Duhul lui Dumnezeu o pers…solideogloriablog on Este Duhul lui Dumnezeu o pers…violeta on Magarus blindat […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: