Soli Deo Gloria

Din El, prin El si pentru El sunt toate lucrurile. A Lui sa fie gloria in veci! Amin. Rom.11.36

Philip Yancey de acord cu mine

Posted by Calea Domnului on March 22, 2008

Nu stiu daca va mai amintiti. In urma cu ceva timp la categoria “Spiritul lumii” am incercat sa prezint in postul “Este Bomba atomica cea mai distrugatoare arma?” faptul ca tehonologia poate fi extrem de distrugatoare pentru om si chiar in prezent face ravagii. Mi-amintesc ca unii au fost deranjati de mesaj si chiar au reactionat. De curand, citind in cartile lui, Philip Yancey mi-a venit in ajutor. Iata ce spune el despre tehnologie:

„Grecii aveau povestiri asemanatoare despre un om numit Prometeu…, un baiat numit Icar… si o femeie numita Pandora… In fiecare dintre aceste povestiri, personajele au avansat intr-un fel, dar au decazut cu mult mai mult. Adam si Eva au decazut insa cel mau mult, primind cunostinta binelui si raului au invitat raul in lume, pierzand oportunitatea de a trai cum a intentionat Dumnezeu.

In timpurile noastre, tehnologia repeta ciclul prin care au trecut Adam si Eva, Prometeu, Icar sau Pandora. Stapanim atomul, dar si autodistrugerea este aproape. Aflam secretele vietii doar pentur a afla noi metode de a ucide fetusii si batranii. Descifram codul genetic si deschidem cutia etica a Pandorei. Imblanzim campiile, facandu-le propice agriculturii dar declansam furtuni de nisip. Taiem padurile tropicale, dar provocam inundatii. Stapanim procesul arderii interne, dar topim ghetarii. Conectam lumea la internet doar pentru a afla ca cele mai multe site-uri de pe care se preiau date sunt pornografice. Fiecare imbunatatire atrage dupa sine mai multa decadere.”[In cautarea Dumnezeului nevazut. pg.301 ]                                              

Pe Philip Yancey l-am descoperit anul trecut. De curand am terminat de citit  cea de-a sasea carte din cele sapte scrise de el (pe care le stiu eu) si nu m-am plictisit sa-l citesc. Sunt cateva motive pentru care il apreciez mult:

-stilul elevat, vocabularul bogat si o vasta cultura

-logica clara si o exprimare usoara ce capteaza si pastreaza atentia

-subiectele abordate dovedesc un simt al realitatii ce uneori merge pana la limita profanului. Fara nici o ezitare da glas obiectiilor ce se ridica in inima omului referitor la credinta crestina, obiectii pe care cei mai multi se tem sa le ridice in public cu toate ca le framanta inima.

-nu vorbeste din perspectiva teologului ci a omului laic, el insusi fiind de factura jurnalist. Poate din acest motiv mesajul scrierilor sale este mult mai relevant pentru viata cotidiana a omului laic.

-nu ofera solutii triumfaliste la problemele vietii. Nu este adeptul evangheliei prosperitatii ci dimpotriva, problema suferintei apare in mod frecvent in scrierile sale prezentand intr-o maniera realista si obiectiva rolul si beneficiile unice pe care aceasta le aduce in viata crestina. [Unde este Dumnezeu cand sufar? Dezamagit de Dumnezeu ]

-desi abordeaza si probleme teologice fundamentale totusi nu forteaza argumentul si nici constiinta cititorului dandu-i acestia insa libertatea sa decida.

Va recomand din toata inima sa cititi cartile lui!

Advertisements

4 Responses to “Philip Yancey de acord cu mine”

 1. Gabi said

  Stii ce regret am Mihai? Ca aici deocamdata, nu prea mai am atata timp sa citesc si altceva. Dar ma bucur sa vad ca suntem pe aceeasi lungime de unda. Eu nu l-am citit atata pe Philip Yancey, dar ce am citit m-a ajutat. Iti doresc din toata inima de frate, ca Domnul sa te aiba in paza Lui in fiecare moment al vietii tale.

 2. Iosif said

  Si C.S. Lewis este de acord cu tine, in cartea sa, Desfiintarea omului, publicata de Ed. Humanitas 🙂

 3. solideogloriablog said

  Marea bucurie de unde ne vine si pacea este faptul ca noi ajungem sa fim de acord cu Dumnezeu- Adevarul.
  Multumesc Iosif- am citit ceva de C.S. Lewis dar de cartea asta nu am auzit.

 4. Iosif said

  Asa este, atunci avem dreptate, cand suntem in acord cu Adevarul!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: