Soli Deo Gloria

Din El, prin El si pentru El sunt toate lucrurile. A Lui sa fie gloria in veci! Amin. Rom.11.36

Imaginea- doar culoare si design?

Posted by Calea Domnului on March 19, 2008

Ce preferi sa citesti: un articol cu mai putine cuvinte sau unul mai lung? De ce crezi ca reportajele au scazut de la 1000 de cuvinte la 750 sau chiar mai scurte?Este o chestiune de imagine.

Ce alegi: o revista, un post cu poze sau unul doar cu cuvinte?

Ill- observati tendinta pe bloguri sau pe grupuri yahoo de a posta pps-uri, you tube, poze. Observati cum ziarele de astazi desi se adreseaza unor oameni maturi seamana mai mult cu o revista de benzi desenate adresate copiilor.

Arthur Hunt III-  „Am ajuns sa ne asteptam sa primim stirile cu lingurita in bucatele mici. Ziarele care trebuie sa lupte acum impotriva televiziunii ca sa nu fie trecute pe lista mijlocelor de comunicare pe cale de disparitie si-au scurtat reportajele si au adaugat elemente grafice care sa atraga atentia.”Ce preferi: ceva ce este colorat sau ceva alb-negru? Televizorul trebuie sa fie color, iar bautura de pe masa daca este colorata are intaietate pentru cei mai multi.

Ill- pune pe masa patru sticle de bautura: Coca-cola, apa plata, apa minerala si Sprite. Care crezi ca va fi consumata prima? Apropo- de ce Sprite-ul este imbuteliat in flacon verde? …pentru ca ii trebuie culoare. Cei ce fac reclama stiu ca puterea de seducere depinde de imagine. Omul alege in functie de imagine. Imaginea dicteaza alegerea.

Ce predica doresti: un mesaj prin imagine sau unul prin cuvinte? De ce oare predicatorii se simt nevoiti sa foloseasca videoproiector iar cantarile comune sunt proiectate pe perete? Mai mult, acum pe fundalul fiecarei strofe trebuie sa fie si imagini. Oare la ce se concentreaza omul- la imagine sau la mesajul cuvintelor?

De la cartea, articolul sau blogul pe care il citesti la tehnologia preferata, de la bautura sau hrana ce o consumi la biserica pe care o frecventezi- imaginea joaca un rol decisiv in alegerile pe care le faci. Nu mai conteaza atat de mult calitatea ci imaginea.

In trecut credeam ca ziarul este pentru politica. Acum seamna cu o revista porno. Oricum, ce mai conteaza ce comunica. Conteaza cum arata si daca ochiul este satisfacut. Ratiunea si intelectul nu conteaza.

Intai de toate imaginea prin vraja ei ne-a castigat atentia prin culoare si nuanta. Apoi ne-a castigat simpatia pentru spectacolul ce ni-l ofera iar in cele din urma imaginea ajunge sa ne castige increderea- ne „lasam pe mana ei”- daca este frumos, stralucitor trebuie sa fie si bun. Imaginea ce ne-a atras, imaginea ce ne-a distrat ajunge sa fie imaginea ce ia decizii sau cel putin influenteaza substantial deciziile noastre.

O veste trista

Biblia nu are poze si nici colorata nu este. Asa ca nu ne miram ca oamenii nu mai citesc Biblia. Predicatorii n-au reusit insa sa intreaca pe oamenii de show de la televiziune. Asa ca predicile au inceput sa fie tot mai scurte caci oamenii nu se mai pot concentra, folosim scenete, videoproiector…si toate cele, toate cele care oricum, asa cum spuneam „au capacitatea de a starni reactii emotionale si forteaza discursul rational-logica liniara- sa treaca in fundal.”- deci nu au eficienta. Biblia si Predica sunt fortate sa abdice si sa lase locul: scenetelor, programelor de muzica si divertisment.

Concluzia mea este ca imaginea are multe de spus si in ce priveste starea prezenta a bisericii. Mare parte din oamenii ce frecventeaza bisericile noastre sase zile pe saptamana se relaxeaza (deci gasesc placere) in fata unui spectacol dinamic de imagini si culori pe care fie il aleg de buna voie (acasa la TV-filme, reclame, publicitate) fie in mod involuntar (spectacolul de culori si imagini al strazii- publicitate vizuala pe autoturisme, cladiri, reviste si oameni.) Nu este de mirare ca acest tip de om considera un chin necesar a sta „tintuit” pe un scaun trei ore duminica dimineata. Omul fidel imaginii reduce programul la doua ore si atunci prefera mai multa cantare, dinamica programului si mai putina predica.

Ce este de facut? Nu cred ca scurtarea programelor este solutia. Nu cred ca trebuie sa stabilim programul in functie de preferintele noului tip de om, creatie a tehnologiei vizuale moderne. Acest tip te om nu poate fi niciodata satisfacut de slujba de inchinare pana ce aceasta nu se transforma in show, spectacol.

Fr. Paul Negrut zicea ca „noi predicatorii nu trebuie sa distram caprele ci sa hranim oile.” Uneori din dorinta de a nu pierde „caprele” otravim „oile.”

Cred ca la amvoane trebuie sa fie oameni plini de viata lui Hristos, calauziti de Duhul Sfant si nu de inertia traditiei. Consider ca astfel de oameni pot comunica viata, inviorare si pot zidi poporul Domnului. Ce sa facem cu cei inclinati spre imagine? Biserica trebuie constientizata de pericolul imaginii chiar de la amvon. Este un subiect aparent mai nespiritual dar cu implicatii profunde in spiritual. Unii vor ajunge sa inteleaga pericolul tehnologiei vizuale si vor face eforturi de disciplinare a intelectului. Biserica va fi si este eliberata prin adevar!

Advertisements

6 Responses to “Imaginea- doar culoare si design?”

 1. violeta said

  Asa este. Din pacate, forma si nu fondul ne determina alegerile. Stim ca ceea ce ne place, ce ne incanta ochii, e artificial si totusi alegem artificialul, alegem minciuna in locul adevarului. Si daca in cazul produselor comerciale pericolul e relativ mic, cand vine vorba de Adevar, de Biblie, de Dumnezeu, alegerea ne costa insasi Viata, ne costa Mantuirea, ne costa Vesnicia…

 2. Daniel said

  Foarte profund! Si autentic! Felicitari! Domnul sa va binecuvanteze!

 3. romoflorin said

  Cred ca imaginea are de a face cu idolatria, cand mintea lucreaza tot mai putin iar tu te “inseli” singru prin imagini. Dumnezeu a interzis idolatria.

  Adevarul este ca noi suntem transformati de ceea ce privim, trebuie sa privim la Hristos, insa nu trebuie sa privim cu ochii, ci cu mintea, cu gandul. “Ganditi-va la lucrurile de sus!”

 4. solideogloriablog said

  Da Florin, chestia cu idolatria chiar o voi aminti intr-un mesaj viitor. Iata un citat de Hunt -„Mostenirea iudeo-crestina, caracterizata prin dependenta de cuvant, apare in contrast cu paganismul care a fost dintotdeauna dependent de imagine.”

 5. Gabi said

  Mihai, sa stii ca ai mare dreptate in ceea ce scrii. De cand am ajuns in USA, parca m-am apropiat de Dumnezeu si mai mult. Interesant cum aici, desi conteaza foarte mult imaginea, Dumnezeu ma invata cum si ca trebuie sa depind de EL in TOTALITATE. As vrea foarte mult sa pot sa vb cu tine si sa impartasesc experientele pe care le am aici cu TATAL. Ma bucur ca exista solideogloriagroup, pt ca, ma intaresc si prin ceea ce citesc aici. Ma bucur si ca te cunosc si sper sa ne mai vedem aici pe pamant, daca nu, atunci sa-L laudam impreuna pe TATAL CERESC in slava.

 6. solideogloriablog said

  Shalom Gabi. Welcome la SDG. Ma bucur ca poti gasi ceva folositor pe-aici. Domnul sa te ajute sa ramai tare in El caci Dumnezeul din Romania este Dumnezeu si peste SUA- Acelasi in toate. Multumesc Domnului ca v-a raspuns si a implinit dorinta fierbinte a inimii voastre in domeniul familial. Si eu ma bucur ca v-am cunoscut si ramaneti printre cei ce pastreaza un loc special in inima mea datorita prezentei Domnului Isus in voi. Saluta si pe Seni din partea mea.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: