Soli Deo Gloria

Din El, prin El si pentru El sunt toate lucrurile. A Lui sa fie gloria in veci! Amin. Rom.11.36

Rugaciunea pentru morti

Posted by Calea Domnului on March 11, 2008

“Stii ca ne putem ruga pentru sufletele celor morti, nu?”  Aceasta este o intrebare pe care mi-a adresat-o cineva la postul „O scrisoare din iad.” Consider ca este foarte importanta datorita implicatiilor sale asupra existentei noastre eterne. Exista multe invataturi false in acest domeniu si multa confuzie; in timp ce majoritatea isi pun intrebarea doar foarte putini cunosc raspunsul de aceea am hotarat sa aloc spatiul acestui post incercarii de a oferi un raspuns acestei intrebari.

La prima vedere

„Stii ca ne putem ruga pentru sufletele celro morti, nu?”- este intrebarea ta insa una este „a sti” si este cu totul altceva ca ceea ce stiu sa fie bine, corect, valabil, eficient. De exemplu- stiu ca unii se inchin la vaci, pomi, serpi sau alte chestii de genul asta. Stiu- dar nu cred ca este bine, eficient sau valabil. Da, eu stiu ca unii se roaga pentru morti dar nu ma simt deloc obligat sa cred ca ceea ce ei practica este valabil. Trebuie sa recunosc ca nu tot ceea ce stiu detine valoare de crez. Stiu ce cred insa nu cred tot ce stiu.

Dincolo de cuvinte

Modul in care tu pui intrebarea parca imi comunica insa altceva. Mi se pare ca intrebarea ta nu este daca „stiu” ci vrei sa stii ce cred despre asta. Din modul in care ai pus intrebarea inteleg ca …

-tu ai prefera sa crezi ca daca unii practica asta trebuie sa fie si valabil. Poate te gandesti „daca n-ar fi valabil n-ar practica-o!”

-tu inca nu ai un crez format in domeniul asta. Tu insuti te indoiesti ca o astfel de practica este corecta. Intrebarea ta doar lasa impresia ca tu ai fi convins de valabilitatea rugaciunii pentru morti. [De fapt, nici cei ce o practica nu cred ca este bine fac …cu toate ca ar vrea sa creada, ar vrea sa fie bine.]

Ce cred eu

Parerea mea si credinta mea este ca nu practica valideaza adevarul ci adevarul valideaza practica. Nu din practica imi scot teologia ci din teologie practica. Nu practica imi dicteaza crezul ci crezul imi dicteaza practica. Cu alte cuvinte: faptul ca unii oameni staruie intr-o anumita practica si anumite obiceiuri nu inseamna neaparat ca ele sunt bune doar pentru ca oamenii aceia inca n-au renuntat la ele. Eu cred ca adevarul valideaza practica…. si aici ne intoarcem la premisele de credinta, la baza credintei, la fundament pentru ca de fapt de aici ajung oamenii sa se desparta- in functie de ceea ce ei considera autoritate in materie de credinta: Biblia sau traditia omeneasca.

Sa ne dam cu parerea?

Cu privire la astfel de lucruri cum sunt: iertarea de pacate, mantuirea sufletului, viata de dincolo…etc. consider ca nu este tocmai potrivit sa ne  dam cu parerea. Sunt domenii mult prea importante, vitale- cele mai importante pentru om ca tocmai aici sa ne dam cu parerea.

In aceste domenii erorile au consecinte catastrofale intrucat afecteaza nu cariera, nu familia, nu sanatatea trupului ci existenta noastra spirituala-sufleteasca. Mai mult de atat, consecintele in acest domeniu nu sunt de moment si nici macar de-o viata ci de natura eterna. De aceea nu-mi pot permite sa „dau cu banu'” Stiai ca iadul nu se gusta? Stiai ca iadul nu se incearca?

Am ajuns din nou la „a sti.” Dar nu ne-am nascut nici unul invatati asa ca trebuie sa ne intoarcem ori la Biblie ori la traditia omeneasca. Trebuie sa aleg- pe ce imi voi cladi crezul? Dupa invataturile cui sa-mi modelez practica?  Nici unul dintre noi nu pornim de la zero ci toti pornim de la niste premise.

De exemplu- nu eu am descoperit tabla inmultirii. Insa am crezut pe cuvant pe invatatoare si am invatat tabla inmultirii asa cum mi-a fost data, bazat pe increderea in invatatoare. Apoi, in practica s-a dovedit a fi adevarata.

In acelasi fel- prin credinta in Dumnezeu am luat Biblia ca fiind adevarata. Apoi in practica, pana acum nu m-a inselat niciodata. Pana la cei 28 de ani ai mei nu am fost niciodata dezamagit de Biblie. De aceea, pentru ca invataturile ei cu privire la viata s-au dovedit cele mai intelepte, am hotarat sa ma bazez pe invataturile ei si cu privire la moarte si viata de dupa moarte. Nu cred ca exista nici o alta carte care sa-mi poata oferi ceva mai mult.

Altii, merg pe mana traditiei omenesti care uneori practicata si printre cei credinciosi. Prin natura ei, traditia omeneasca are intotdeauna drept scop sa submineze autoritatea divina a Scripturilor. Pericolul acesta a fost semnalat de Insusi Domnul Isus:

Marcu 7.5-9 …fariseii si carturarii L-au intrebat:”Pentru ce nu se tin ucenicii Tai de datina batranilor…?” Isus le-a raspuns: …Voi lasati porunca lui Dumnezeu si tineti datina asezata de oameni… El le-a mai zis: Ati desfiintat frumos porunca lui Dumnezeu ca sa tineti datina voastra.”

-datinile omenesti sunt in cele mai multe cazuri mult „mai frumoase” decat invataturile Scripturilor.

-oamenii firesti au tendinta sa pretuiasca mult mai mult datinile stramosesti decat invatatura Scripturilor

-de multe ori sub pretextul pazirii datinei stramosesti ajungem sa justificam indepartarea si ignorarea invataturilor Scripturilor.

Ce spune Biblia?

Ok… hai sa vedem ce zice Scriptura referitor la rugaciunea pentru morti. Ce spun oamenii stim. Tu ai intrebat „stii ca ne putem ruga pentru sufletele celor morti, nu?” Eu insa te intreb- de unde sa stiu? Daca stiu de la baba Floare este una. Daca stiu de la mos Gheorghe este alta dar daca stiu din Biblie pentru mine e cu totul altceva. Deci mai importanta este nu „daca stiu” ci „de unde stiu.” Autoritatea invataturilor conteaza. Profetii in vechime spuneau „Asa vorbeste Domnul…” sau in Noul Testament „este scris…”  Eu prefer aceste variante decat „asa am pomenit…” sau „asa face toata lumea…”

Sa ma gandesc… exista mai bine de 500 de referinte ce vorbesc despre rugaciune, a se ruga sau alte derivate insa nu cunosc nici macar o singura referinta la rugaciunea pentru morti. [S-ar putea sa gresesc. Daca stie cineva va rog sa-mi spuneti!] Initial am crezut ca exista una; iata la care m-am gandit:

1Cor.15.29 altfel ce ar face cei ce se boteaza pentru cei morti? Daca nu inviaza mortii nici de cum de ce se mai boteaza ei pentru cei morti?

Versetul acesta ar putea fi folosit de cineva ca argument cum ca noi cei din viata mai putem face ceva pentru cei morti. O astfel de interpretare insa este superficiala si eronata. Apostolul Pavel face referire la practica unei grupari de oameni „cei ce se boteaza pentru cei morti” si nici de cum cu privire la crestini. Da, se practica botezul pentru cei morti insa nu crestininii adevarati altfel Pavel ar fi trebuit sa spuna „ce am face noi care ne botezam pentru cei morti” insa el spune „ce ar face cei ce…”

Apropo- vezi? Faptul ca cineva practica botezul pentru cei morti nu l-a determinat si pe Pavel sa creada ca este valabil acel botez. Tot asa si cu rugaciunea pentru morti- faptul ca unii o practica asta nu inseamna ca trebuie s-o cred ca valabila.

Tu ai intrebat „stii ca ne putem ruga…” Da, noi oamenii putem face multe lucruri- ne putem ruga pentru cei morti. Faptul ca le putem face asta nu inseamna si ca le facem bine sau ca au efectul scontat. Potrivit Scripturilor asa cum le cunosc eu pana acum, inteleg ca omul ce traieste inca in trup nu poate influenta cu nimic existenta celui mort asa ca in ceea ce ma priveste si cum cred ca si Pavel ar spune: altii da, se boteaza pentru cei morti, altii se si roaga pentru cei morti insa eu trebuie sa ma rog pentru cei vii.

Efes. 6.18 Faceti in toata vremea prin Duhul tot felul de rugaciuni si cereri. Vegheati la aceasta cu toata staruinta si rugaciune pentru toti sfintii.

1Tim.2.1 Va indemn dar inainte de toate sa faceti rugaciuni, cereri, mijlociri si multumiri pentru toti oamenii…

Exista un timp cand mai poti face ceva pentru tine si pentru cei dragi- acela este astazi. De ce oare timpul asta din viata majoritatea il consuma in pacat si destrabalare. Nu au timp de Dumnezeu si de suflet …apoi altii sa se roage pentru ei?

Mersul trenurilor a hotarat o anumita ora la care trebuie sa fii in gara, in tren. Altfel trenul pleaca fara tine. De ce noi oamenii avem impresia ca invataturile care arata mila pentru cei lenesi ce-au pierdut trenul sunt mai bune? De ce atatea invataturi dedicate celor morti… nu avem timp in viata?!

Un sfat- daca ai reusit sa citesti mesajul asta inseamna ca esti inca in viata. Roaga-te pentru tine si pentru cei dragi ai tai ACUM, in timpul vietii si Biblia te asigura ca Dumnezeu iti asculta rugaciunile facute in Numele Domnului Isus.

8 Responses to “Rugaciunea pentru morti”

 1. Daniel said

  Frate Mihail,

  Raspunsul la intrebarea “Stii ca ne putem ruga pentru sufletele celor morti, nu?”

  este un DA foarte clar!

  Domnul Isus ne spune ca nu primim ceea ce cerem pentru ca nu avem credinta sau nu cerem cu gand bun.

  Asa este si cu aceasta rugaciune: o putem face dar o facem degeaba, nu ajunge mai sus de tavan!

  HAR si discernamant!

 2. Vasile Bel said

  Frumoasa expunere si sanatoasa. Tot mai mult curaj in a spune Adevarul curat.

 3. Sabina said

  In dimineata asta am primit un telefon ca bunica mea e inerta de doua zile si s-ar putea sa moara. As vrea sa cred ca Dumnezeu ii mai poate vorbi chiar daca ea nu mai poate lua legatura cu noi. Ma sustineti?
  “Exista un timp cand mai poti face ceva pentru tine si pentru cei dragi- acela este astazi.”

 4. Sabina said

  “Daca am urmari cu rabdare secundarul neobosit al unui ceasornic timp de un minut gandindu`ne la importanta fiecarei secunde ce devine istorie,n`am ramane simpli pasageri pe scena vietii.Viata este darul oferit de Dumnezeu fiecaruia dintre noi.Daca am constientiza cat de putin pret punem pe un dar atat de mare,ne`am cutremura la gandul ca secunde au trecut pe langa noi fara sa ne fi pus la dispozitia lui Dumnezeu…”
  Secundele ce au trecut pana la ora doua au fost ultimele in care am mai fi putut-o ajuta pe bunica mea.Sa vrem sa mergem in cer doar noi singuri e cea mai cumplita forma de egoism. Folositi secundele, trenul pleaca la fix.

 5. Horen si VIrginia Brasov said

  INTREBARE Dece fel e rugaciune au nevoie cei morti? si cum sustineti opinia aceasta(felul derugaciune pentru cei morti) adica ,ce versete din Biblie o justifica?
  Ce parere aveti de versetul dela Evrei capitolul 9 cu 27:,, Si dupa cum oamenilor le este rinduit sa moara o singura data iar dupa aceea vine judecata,”…
  sau de la Marcu capitolul 2 versetul 10:,,Dar,ca sa stiti ca Fiul Omului are putere pe pamint sa ierte pacatele,”
  Mutumim de raspuns!
  Horen si VirginiaBrasov

 6. solideogloriablog said

  Sabina- Domnul sa va intareasca prin incercarea aceasta si sa dea mult har bunicii tale, har care poate fi primit prin credinta.

  Draga familie Horen- eu nu cred in rugaciunea pentru morti si cred ca mesajul meu este clar. De asemenea referintele biblice oferite de dvs sustin pozitia exprimata in mesaj.

 7. Andrea said

  Multumim Domnului pentru dvs, frate Mihail, pentru cum v-a invatat prin Duhul Sfant pana la 28 ani! Si eu am discutat cu colege despre tema asta. Am citit o carte ortodoxa si am vazut ca asemenea lucru este incurajat,ca iadul este comparat cu o inchisoare cu celule mai bune si mai rele iar in functie de rugaciunile celor vii pentru cel mort, sufletul acestuia este ‘transferat’ dintr-o celula mai rea intr-una mai putin rea, asta pana la judecata. Bineinteles nu se facea nici o referire la Biblie,parintele respectiv afirmand deseori ‘imi spune gandul ca…’
  De curand am impartasit Evanghelia cu o absolventa a facultatii de Teologie Ortodoxa care urmeaza sa predea disciplina Religie intr-un liceu, si care nu a citit Biblia. Citise multe carti religioase si imi spunea multe povestioare, una despre nu stiu ce calugarita care a ajuns pe o insula pustie si cum a supravietuit…induiosatoare.Despre mantuire, mi-a zis ca trebuie sa suferim si noi cum a suferit Hristos,ca nu poti stii daca esti mantuit,atatia sfinti pe patul de moarte nestiind…(considerand a sti ca esti mantuit- o mandrie)Cand i-am zis ce spune Biblia despre mantuire, m-a intrebat de ce religie sunt.I-am spus ca tot ce a auzit e din Biblie. Mi-a zis ca v-a citi Biblia, iar eu i-am spus ca o sa ma rog pentru ea ca Dumnezeu sa ii arate Adevarul. Ea mi-a zis ca si ea se va ruga pentru mine ca sa aflu adevarul si ca ar trebui sa citesc niste carti religioase.In Numele Domnului Isus va rog sa nu incetati sa va rugati pentru ea.Eu as dori sa si postesc, dar nu am voie pentru ca sunt insarcinata, dar Domnul imi vede dorinta.Am scris cam mult.

  Domnul sa fie slavit in vietile noastre,in mila Lui sa ni se descopere si mai mult si sa ne dea dragoste pentru Numele Lui si pentru cei pierduti ca sa vestim cu indrazneala Adevarul in dragoste.
  In Numele lui Isus,
  Andrea DeSeno, Ioan 3:30
  2Petru 1:2-4

 8. solideogloriablog said

  Andrea- pe baza Scripturii se pot face multe povesti. La scoala ne spunea preotul ca atunci cand Fecioara Maria si Iosif au mers cu Domnul Isus in Egipt i-au intalnit doi talhari pe drum iar Maria le-a spus “cred ca voi va veti mai intalni cu fiul meu candva.” Ce sa vezi- acesti doi talhari aveau sa fie cei doi talhari rastigniti alaturi de Domnul Isus. Acum ma gandesc- daca cei doi talhari L-au intalnit pe Domnul Isus cand avea doar cateva luni, la momentul rastignirii ei trebuie sa fi avut mai bine de 50 de ani daca Domnul a avut 33.
  O alta poveste interesanta- stiti ca atunci cand Domnul a fost dus la judecata un slujitor al Marelui Preot I-a dat o palma. Povestea din folclorul religios pe care ne-o spunea preotul la scoala este ca acest om era de fapt slabanogul pe care Domnul il vindecase la 38 de ani.
  In rest pornind de la relatarile Scripturilor, cu ceva imaginatie si mult tupeu putem face multe povestiri de genul asta.
  Andrea- m-am rugat si eu pentru persoana de care ne-ai vorbit. Domnul s-o lumineze. Noi semanam, trebuie sa si udam dar sa nu uitam ca Domnul este Cel Ce face sa creasca.
  Domnul sa va dea multa sanatate tie si copilului. De asemenea har si intelepciune in conitinuare in raspandirea Evangheliei astfel incat sa nu mergem cu mana goala inaintea Domnului… si cand vom ajunge acolo in prezenta Lui, multi sa fie aceia care ne vor inconjura si iti vor spune “Multumesc frumos ca ti-ai facut timp si pentru mine!”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: