Soli Deo Gloria

Din El, prin El si pentru El sunt toate lucrurile. A Lui sa fie gloria in veci! Amin. Rom.11.36

Tu ai primit Duhul Sfant?

Posted by Calea Domnului on March 2, 2008

Introducere

Astazi ne-a vizitat un batran interesat de Cuvantul lui Dumnezeu. Venise inital la vecinul Ion de vis-a-vis insa negasindu-l acasa si stiind ca noi suntem aici a intrat la noi.

Ca toti ceilalti si d-l Dumitru al nostru inclina spre o discutie critica la adresa altor culte insa l-am confruntat direct cu urmatoarele intrebari: „Dvs aveti pacatele iertate? Aveti Duhul Sfant al lui Dumnezeu? Ajungeti in Rai sau in Iad?” La inceput a fost socat insa mi-am dat seama ca a priceput ca aceasta este ceea ce conteaza. La ce ne-ar folosi sa-i criticam pe altii care ajung in iad daca si noi vom ajunge tot acolo.

In discutia pe care am avut-o, d-l Dumitru mi-a spus ca Duhul Sfant este doar pentru apostoli. Fiind convins ca aceste invataturi iti pot fi si tie de folos fie personal fie in evanghelizarea altora am hotarat sa ma aplec asupra Cuvantului lui Dumnezeu si sa vad ce ne spune Sfanta Scriptura despre…

Promisiunea venirii Mangaietorului

Ioan 16.5-7 Acum Ma duc la Cel Ce M-a trimis si nimeni din voi nu Ma intreaba „Unde Te duci?” dar pentru ca v-am spus aceste lucruri, intristarea v-a umplut inima. Totusi, va spun adevarul: va este de folos sa Ma duc, caci daca nu Ma duc Eu, Mangaietorul nu va veni la voi dar daca Ma duc, vi-L voi trimite.

Autorul

Initial am fi tentati sa spunem ca Domnul Isus a facut promisiunea venirii pe Pamant a Duhului Sfant insa Scriptura ne spune ca Dumnezeu Tatal a facut aceasta promisiune.

Fapte.1.4-5 Pe cand Se afla cu ei le-a poruncit sa nu se departeze de Ierusalim ci sa astepte acolo fagaduinta Tatalui „pe care” -le-a zis El „ati auzit-o de la Mine caci Ioan a botezat cu apa dar voi nu dupa multe zile veti fi botezati cu Duhul Sfant.”

Deci, promisiunea venirii Duhului Sfant a fost facuta de Tatal. Domnul Isus doar a reamintit-o ucenicilor. De fapt, ucenicii probabil ca au auzit-o sau poate ca au inteles-o prima data din cuvintele Domnului Isus. Promisiunea insa este mult mai veche, facuta de Dumnezeu Tatal prin proorocul Ioel. Iata cum avea sa explice apsotulul Petru evenimentul coborarii Duhului Sfant…

Fapte.2.16-18 …aceasta este ce a fost spus prin proorocul Ioel: In zilele de pe urma zice Dumnezeu, voi turna din Duhul Meu peste orice faptura; feciorii vostrii si fetele voastre vor prooroci, tinerii vostri vor avea vedenii si batranii vostri vor visa visuri. Da, chiar si peste robi Mei si peste roabele Mele voi turna in zilele acelea din Duhul Meu si vor prooroci.

Domnul Isus o reaminteste de cel putin doua ori inainte de moarte: Ioan 16.5-15 dar si in Ioan 14.15-26. Dupa inviere, inainte de inaltarea la cer Domnul Isus atrage atentia sa nu se departeze de Ierusalim si din nou aminteste ca promisiunea coborarii Duhului Sfant trebuie sa se implineasca curand.

Concluzia mea- din moment ce Tatal face o promisiune credinciosilor ea este extrem de importanta si nu trebuie neglijata. Mai mult de atat (daca se poate spune asa) Domnul Isus insista asupra ei in momente critice ale lucrarii Sale pe Pamant- inainte de moarte si inainte de intaltare- cu siguranta ca si noi trebuie sa constientizam importanta ei.

Beneficiarii

D-l Dumitru spunea ca doar ucenicii urma sa primeasca Duhul Sfant, doar pentru ei era promisiunea. Haideti sa vedem ce spune Scriptura:

Fara indoiala ca Domnul Isus aici ii avea in vedere in mod special pe ucenici- ei erau intristati de plecarea Sa- insa cred ca textul ne arata mai mult de atat ca promisiunea este destinata mai mult decat celor 12 apostoli tuturor ucenicilor Sai din toate vremurile.

Pentru un raspuns mai exact si complet consider ca cel mai potrivit raspuns ar fi gasit in v.6 „intristarea v-a umplut inima.” Beneficiarii promisiunii Tatalui sunt toti aceia care au inima plina de intristare la gandul despartirii de Domnul Isus, cu alte cuvinte- cei ce iubesc pe Domnul Isus- ei sunt beneficiarii promisiunii.

Doar celor 12 li s-a umplut inima de intristare? Au mai fost si altii. Crezi tu ca ceilalti n-ar fi avut nevoie de mangaierea Duhului Sfant? Doar pentru 12 oameni a trimis Dumnezeu Duhul Sfant? Nu i-a iubit Dumnezeu si pe ceilalti care nu erau dintre apostoli? Si daca ar fi fost dat Duhul doar pentru cei 12 inseamna ca Duhul Sfant nu mai este astazi printre noi.

Biblia insa ofera numeroase dovezi prin care arata ca Duhul Sfant a fost dat tuturor credinciosilor. Iata aici doar patru exemple, mai multe vor urma:

Fapte.2.38 „Pocaiti-va” le-a zis Petru „si fiecare din voi sa fie botezat in Numele lui Isus Hristos spre iertarea pacatelor voastre apoi veti primi darul Sfantului Duh…

1Cor.6.19 Nu stiti ca trupul vostru este templul Duhului Sfant

Efes.1.13 ati fost pecetluiti cu Duhul Sfant care fusese fagaduit…

Ioan 7.39 Spunea cuvintele acestea despre Duhul pe care aveau sa-L primeasca cei ce vor crede in El.

Concluzia este suficient de clara- Duhul Sfant a fost promis tuturor celor ce vor fi iubit pe Domnul Isus. Asta implica faptul ca nimeni care nu a cunoscut pe Domnul Isus nu poate avea parte de aceasta promisiune. Mai mult de atat, nu doar sa cunosti (si Irod L-a cunoscut, si satan) ci sa-L iubesti (nu sa-L simpatizezi).

Vremea implinirii

Vorbeste textul nostru si despre vremea implinirii promisiunii? A fost ea implinita sau mai trebuie sa asteptam? Daca mai trebuie sa asteptam, cat trebuie sa mai asteptam?

Sfanta Scriptura prin Cuvintele Domnului Isus nu ne vorbeste despre o anumita data. Ne ofera insa anumite evenimente drept indicii ce ne ajuta sa identificam vremea.

Ioan 16.7… va este de folos sa Ma duc, caci daca nu Ma duc Eu, Mangaietorul nu va veni la voi dar daca Ma duc, vi-L voi trimite.

-promisiunea facuta de Tatal cu mult timp inainte de intruparea Domnului Isus nu a fost implinita nici inainte de venirea Domnului Isus si nici in timpul vietii Sale. Mai mult de atat inteleg de aici ca implinirea promisiunii coborarii Duhului Sfant este conditionata de inaltarea la cer a Domnului Isus.

-vremea implinirii este candva dupa inaltarea la cer a Domnului Isus

Ioan 7.38-39 „Cine vrede in Mine din inima lui vor curge rauri de apa vie cum zice Scriptura.” Spunea cuvintele acestea despre Duhul pe care aveau sa-L primeasca cei ce vor crede in El. Caci Duhul Sfant inca nu fusese dat, fiindca Isus nu fusese inca proslavit.

-vremea implinirii este candva dupa inaltare cand Domnul Isus ajunge acolo unde este Duhul lui Dumnezeu- in cer. Domnul Isus Insusi promite ca Il va trimite.

Promisiunea venirii Duhului Sfant a fost facuta de Tatal Dumnezeu, reamintita de Domnul Isus Hristos avand drept beneficiari pe toti cei ce iubesc pe Domnul prin credinta. Conditia implinirii promisiunii- proslavirea Domnului Isus- a fost implinita. S-a implinit sau nu promisiunea venirii Duhului Sfant?

Evidente ale implinirii promisiunii

Sa vedem ce ne raspund Scripturile:

Fapte.2.1-4 In ziua cincizecimii erau toti impreuna in acelasi loc… si toti s-au umplut de Duh Sfant…

Pentru prima data Scriptura mentioneaza implinirea promisiunii in Ierusalim, in viata ucenicilor.

Fapte.2.37-39 …ei au ramas strapunsi in inima si au zis lui Petru si celorlalti apostoli: „Fratilor, ce sa facem?” „Pocaiti-va” le-a zis Petru si fiecare din voi sa fie botezat in Numele lui Isus Hristos spre iertarea pacatelor voastre, apoi veti primi darul Sfantului Duh. Caci fagaduinta aceasta este pentru voi, pentru copiii vostri si pentru toti cei ce sunt departe acum in oricat de mare numar ii va chema Domnului Dumnezeul nostru.”

-fagaduinta, promisiunea Duhului Sfant este nu doar pentru apostoli ci pentru toti barbatii care erau prezenti atunci la Rusalii dar se extinde si pentru copiii lor, pentru nepotii lor cat si pentru viitorul indepartat potrivit cu chemarea lui Dumnezeu.

-promisiunea Duhului Sfant este conditionata de iertarea pacatelor „apoi veti primi darul Sfantului Duh” nu inainte de asta. Pentru ca pacatele sa fie iertate trebuie insa sa se predice evanghelia Domnului Isus si crezand, omul sa se pocaiasca si sa se boteze in Numele Domnului Isus.

Fapte.8.15-17 Petru si Ioan au venit la Samariteni si s-au rugat pentru ei ca sa primeasca Duhul Sfant caci nu Se coborase inca peste nici unul din ei ci fusesera numai botezati in Numele Domnului Isus. Atunci Petru si Ioan au pus mainile peste ei si aceia au primit Duhul Sfant.

-nu doar apostolii, nu doar cei prezenti la Ierusalim ci si in Samaria oamenii care primesc prin credinta propovaduirea Domnului Isus se boteaza in Numele Domului Isus si apoi iata ca primesc darul Sfantului Duh.

Fapte.10.44-45 Pe cand rostea Petru Cuvintele aceastea [despre iertarea pacatelor prin Domnul Isus]  S-a coborat Duhul Sfant peste toti cei ce ascultau Cuvantul. Toti credinciosii taiati imprejur care venisera cu Petru au ramas uimiti cand au cazut ca darul Duhului Sfant s-a varsat si peste Neamuri.

-mai departe vedem ca Duhul Sfant coboara si peste neamurile care primesc prin credinta evanghelia Domnului Isus Hristos.

Fapte.15.7-9 Dupa ce s-a facut multa vorba s-a sculat Petru si le-a zis:”Fratilor stiti ca Dumnezeu de o buna bucata de vreme a facut o alegere intre voi ca prin gura mea Neamurile sa auda cuvantul Evangheliei si sa creada si Dumnezeu care cunoaste inimile a marturisit pentru ei si le-a dat Duhul Sfant ca si noua…

-ca sa nu mai facem prea multa vorba haideti sa ascultam concluzia apostolului Petru, invrednicit de Domnul Dumnezeu atunci ca apostol al neamurilor. El spune clar si raspicat ca Duhul Sfant a fost dat de Dumnezeu si neamurilor fara sa faca deosebire, L-a dat asa cum a fost oferit si apostolilor si iudeilor.

Concluzia

Iudeii spun ca promisiunea venirii Duhului Sfant s-a implinit si ei sunt martori ai acestui fapt. Samaritenii vin si ei si spun ca Duhul Sfant S-a coborat si peste cei credinciosi in Domnul din neamul lor. Nemurile reprezentati prin casa lui Corneliu si in conformitate cu marturisirea apostolului Petru spun si ei ca Dumnezeu le-a dat si lor Duhul Sfant ca si apostolilor.

Toti marturisesc implinirea promisiunii Tatalui- coborarea Duhului Sfant peste ei. Tu ce zici? Duhul Sfant a fost promis celor credinciosi, a fost trimis si a ajuns. Tu ai Duhul Sfant?

„Ati primit voi Duhul Sfant cand ai crezut?”- aceasta a fost intrebarea lui Pavel pentru cei aprox.12 ucenici intalniti in Efes. Sunt convins ca una dintre intrebarile pe care apostolul Pavel ti le-ar pune si tie ar fi aceeasi intrebare.

Fapte.19.1-5 …a ajuns la Efes. Aici a intalnit pe cativa ucenici si le-a zis: Ati primit voi Duhul Sfant cand ati crezut?” Ei i-au raspuns:”Nici n-am auzit macar ca a fost dat un Duh Sfant.” Dar cu ce botez ati fost botezati? -le-a zis el. Si ei au raspuns:”Cu botezul lui Ioan.” Atunci Pavel a zis:”Ioan a botezat cu botezul pocaintei si spunea ca norodul sa creada in Cel Ce venea dupa el, adica in Isus.” Cand au auzit ei aceste vorbe, au fost botezati in Numele Domnului Isus. Cand si-a pus Pavel mainile peste ei, Duhul Sfant S-a coborat peste ei si vorbeau in alte limbi si prooroceau.

Ce trebuie sa faci ca sa primesti Duhul Sfant? Analizand toate situatiile prezentate anterior vom desprinde un tipar prezent in toate situatiile fara exceptie:

-trebuie sa auzi, sa crezi Cuvantul Evangheliei lui Isus Hristos

-credinta adevarata in Cuvant te va determina la pocainta

-pocainta adevarata te va determina sa ceri sa fii botezat in Numele Domnului Isus

-credinta marturisita prin ascultare in actul simbolic al botezului aduce iertarea de pacate

-„apoi”- spunea Petru- veti primi darul Duhului Sfant.

Posibile intrebari:

1. Eu am fost botezat in Numele Domnului Isus cand am fost mic. Mai trebuie sa ma botez din nou? Nu este suficient doar sa cred si sa ma pocaiesc?

Intrebarea este alta- a fost sau nu botezul acela valabil inaintea Domnului? Chiar daca botezul este doar un simbol totusi el trebuie facut in deplinatatea facultatilor mintale. Este un legamant cu Dumnezeu in moartea si invierea Domnului Isus si este de dorit si absolut necesar sa fi fost prezent si tu acolo nu doar cu trupul ci si cu mintea si inima.

Ordinea conteaza cel putin la primele doua etape. Trebuie sa fie primele in aceasta ordine: credinta in Cuvant si apoi pocainta. In cazul casei lui Corneliu botezul cu Duhul a fost inainte de botez insa a fost un caz special. Personal cred ca inversarea ordinii este justificata de contextul de tranzitie al acelei vremi lucru care nu mai este valabil in zilele noastre.

2. Este primirea Duhului Sfant conditionata de sex sau varsta?

Exista pericolul sa asociem prezenta Duhului Sfant strict cu lucrarea de predicare a Cuvantului. Lucrul acesta este gresit. Datorita acestui fapt lucrurile au mers ceva mai departe si unii sau mai bine zis- unele, femeile au crezut ca Duhul Sfant este doar pentru barbati intrucat ei se ocupa de predicare in mod special.

Duhul Sfant are de-a face cu trairea crestina in toate aspectele vietii de zi cu zi. Astfel, pentru ca si femeile au fost chemate la o viata crestina si pentru ca viata de credinta nu se poate trai decat prin Duhul Sfant, atunci deci, Duhul Sfant a fost dat si pentru femei.

Ioel 2.28 voi turna Duhul Meu peste orice faptura. Fiii si fiicele voastre vor prooroci, batranii vor visa visuri si tinerii vostri vor avea vedenii…

Textul acesta raspunde si aspectului diferentierii dintre sexe precum si aspectului limitarii de varsta. La aspectul varstei vreau sa mai adaug- varsta la care cineva primeste pe Duhul Sfant cred ca depinde de capacitatea de a pricepe Evanghelia. Spre exemplu- eu ma indoiesc ca un copil de 3-4 ani poate primi Duhul Sfant cu toate ca la Ioan Botezatorul a fost posibil (Luca 1.15) Oricum, nu cred ca este cazul tau- din moment ce citesti aceste cuvinte.

Advertisements

7 Responses to “Tu ai primit Duhul Sfant?”

 1. DADDY's princess said

  “si nimeni nu poate zice “Isus este Domnul!” decat prin Duhul Sfant.” 1 Corinteni 12:3

 2. Silviu said

  “Ordinea conteaza cel putin la primele doua etape. Trebuie sa fie primele in aceasta ordine: credinta in Cuvant si apoi pocainta. In cazul casei lui Corneliu botezul cu Duhul a fost inainte de botez insa a fost un caz special. Personal cred ca inversarea ordinii este justificata de contextul de tranzitie al acelei vremi lucru care nu mai este valabil in zilele noastre”

  Sunt penticostal.Si referitor la ultima fraza da-mi voie sa te contrazic…Eu am fost botezat cu Duhul Sfant inainte de botezul in apa!

 3. solideogloriablog said

  Silviu- sunt de accord cu tine: astazi Duhul Sfant Il primim odata cu credinta in Domnul Isus, deci inainte de botez. In vremea aceea insa, perioada de tranzitie de la iudaism la crestinism lucrurile au fost putin diferite. De exemplu- iudeilor la Rusalii Petru le spune „fiecare sa fie botezat… APOI veti primi darul Sfantului Duh…” Samaritenii fusesera botezati dar trebuia sa astepte pe Petru (cel ce avea cheile Imparatiei) si asa sa primeasca Duhul Sfant. La neamuri, reprezentati in Fapte de catre Corneliu vedem ca mai intai au primit Duhul si apoi au fost botezati.
  Aici la Dibrova sunt mai multe persoane care stiu ce trebuie sa faca dar nu fac, nu s-au botezat inca. Pot sa-i incredintez eu ca au Duhul daca nu se boteaza? De aceea, in cazul lor le spun ca nu pot avea Duhul daca nu implinesc tot ce trebuie implinit.
  In concluzie- referitor la cele 5 conditii prezentate in mesajul meu eu cred ca nu conteaza atat de mult ordinea (cu exceptia primelor doua conditii -credinta in cuvant si pocainta- catre trebuie totdeauna sa fie primele) ci prezenta lor in viata fiecarui credincios. Chiar as putea spune ca toate cu exceptia botezului se pot intampla concomitent, simultan. Deci, important este ca fiecare din aceste etapte sa se fi intamplat in viata noastra.

 4. Silviu said

  ok.eu ma refer la botez cu Duhul Sfant,adik umplerea,insotita de vorbirea in alte limbi!!! asta s-a intamplat cu 3 luni inainte sa ma botez in apa.Domnul sa te binecuvinteze

 5. Catalin said

  Silviu, si cum anume s-a petrecut botezul cu Duhul Sfant in cazul tau ? Cand si unde L-ai primit, in ce circumstante, si cum ti-ai dat seama ca ai fost umplut cu Duhul Sfant ? Ce ai simtit ? Cum te simti acum, cand Il ai, spre deosebire de vremurile in care nu-L aveai ?

  Cum putem detecta prezenta Duhului Sfant in noi ?

 6. georgi said

  Cum putem sti daca am primit cu
  El vine daca mai avem pacat in inima? nu vine decat la cine are pacatele iertate/sterse.

 7. georgi said

  Cum putem sti daca am primit cu adevarat Duhul Sfant?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: