Soli Deo Gloria

Din El, prin El si pentru El sunt toate lucrurile. A Lui sa fie gloria in veci! Amin. Rom.11.36

Critica cultica in evanghelizarea personala

Posted by Calea Domnului on February 29, 2008

Capcane in evanghelizarea personala

Ep.2 Subiecte de discutie

Sa nu ma pierd in discutii critice despre alte culte

Nu! Nu ma aliez cu Nicodim (cel necredincios) ca sa discut despre aberatiile doctrinare a altor culte chiar daca nu agreez cu invatatura si practica cultului respectiv si chiar daca si Nicodim ii condamna. Daca eu as face asta, Nicodim care este necredincios va ajunge sa aiba impresia ca el este bun pentru ca nu face parte din cultul pe care tocmai l-am criticat impreuna. In realitate insa Nicodim este tot la fel de pierdut ca si cei pe care tocmai i-am criticat impreuna. De aceea, afrimatiile critice la adresa vreunui cult nu-si au locul intr-o discutie evanghelistica. Evanghelizare inseamna sa-L prezint pe Domnul Isus.

Sa nu ma pierd in discutii prin care sa justific imaginea cultului meu

Cu siguranta Nicodim iti va putea enumera o multime de „frati” de-ai tai care nu numai ca nu traiesc intr-un chip vrednic de numele de crestin ci chiar sunt mai rai decat un necrestin. Ce fac atunci? Daca este un caz pe care il cunosc si stiu ca nu este asa voi aduce dovezi cum ca nu este asa. De cele mai multe ori insa, cu parere de rau trebuie sa recunostem ca asa este.

Raspunsul meu pentru Nicodim:

-Biblia ne-a prevenit ca unii vor compromite marturia-

Rom.2.24 caci „din pricina voastra este hulit Numele lui Dumnezeu intre Neamuri” dupa cum este scris.

-Nu am spus niciodata ca toti cei care apartin cultului meu ajung in Rai sau ca sunt cu adevarat pocaiti si iubesc pe Domnul

1Cor.15.34  …sunt intre voi unii care nu cunosc pe Dumnezeu- spre rusinea voastra o spun.

-Nu te chem sa te faci baptist ci sa primesti pe Domnul Isus ca domn si mantuitor.

-Nu am de gand sa justific imaginea compormisa a nici unui cult fie el chiar cultul din care fac parte. Eu nu reprezint un cult ci o Persoana. Nemultumirile tale vis-a-vis de marturia unora din „fratii” mei le impartasesc in mare parte.

Directia in care trebuie sa inaintezi

Nicodim cu toate ca are o problema personala va cauta sa devieze discutia spre alte lucruri. Noi insa trebuie…

-sa trecem de la cele materiale-fizice la cele spirituale. Domnul Isus a trecut de la fantana lui Iacov si apa de baut la apa vie pe care Tatal o poate da.

-sa trecem de la universal la personal. Samariteanca dorea sa vorbeasca despre „parintii nostri” Domnul Isus insa vrea sa vorbeasca despre ea.

-sa trecem de la general la particular. Desi samariteanca dorea sa vorbeasca de inchinarea parintilor ei, Domnul Isus vrea sa vorbeasca despre pacatul ei.

-sa trecem de la cele descoperite la cele ascunse. Domnul Isus trece de la conflictele bine-cunoscute intre samariteni si iudei la pacatele ascunse, la conflictul mai putin cunoscut dintre samariteanca si Dumnezeu.

-sa trecem de la „fata omului” la „inima omului.” „Invatatorule stim ca esti un invatator venit de la Dumnezeu….” Bine Nicodime, dar nu avem acum timp de periat…tu ai o problema – daca nu te nasti din nou nu poti vedea Imparatia lui Dumnezeu.

Uneori pun intrebari directe de genul: Cum va-ntelegeti cu Dumnezeu? Aveti pacatele iertate? Ajungeti in Rai sau in iad? Aveti Duhul Sfant? -acestea sunt intrebari  ce ne ajuta sa trecem la cele spirituale, sa ne indreptam catre tinta, catre inima omului. Totusi, nu este suficient sa incepi bine (sa descoperi problemele esentiale ale omului) trebuie sa si inchei bine- sa prezinti pe Domnul Isus Hristos Solutia pentru sufletul omului.

O buna discutie evanghelistica, dupa parerea mea trebuie sa cuprinda aceste doua elemente: constientizarea nevoilor lor reale (starea pierduta prin pacat) si prezentarea Persoanei si lucrarii Domnului Isus. Succesul evanghelizarii nu este conditionat de raspunsul persoanei evanghelizate ci de modul in care noi prezentam pe Domnul Isus.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: