Soli Deo Gloria

Din El, prin El si pentru El sunt toate lucrurile. A Lui sa fie gloria in veci! Amin. Rom.11.36

Este Bomba atomica cea mai distrugatoare arma?

Posted by Calea Domnului on February 7, 2008

Materialul de fata a fost conceput ca o lectie pentru tineret avand ca scop o constientizare asupra impactului pe care tehnologia il are asupra noastra si asupra modului nou in care percepem si (re)definim lumea de langa noi.

Linia logica a argumentului si unele citate sunt preluate din „Cuvantul pe cale de disparitie”- by Arthur W. Hunt III [ed. Faclia]. Mesajul este extrem de important intrucat dezbate probleme actuale, cu implicatii suptile dar si fatale in cele mai importante domenii ale existentei noastre.

Ce va vine in minte atunci cand auziti termenul „tehnologie”? Progres, confort, descoperirile stiintei, prosperitate, viitor stralucit…etc Daca vrei sa intelegi ce spun apasa aici… http://romoflorin.wordpress.com/2008/02/06/fscinanta-tehnologie-japoneza/

1. Avantajele tehnologiei

„Caruselul progresului” reprezinta una din atractiile minunatei lumi de la Disney World. Plimbarea cu acest carusel reprezinta „un rezumat simpatic al povestii de iubire dintre americani si tehnologie.”

Caruselul Progresului parcurge un secol de progres in timp ce turistii se relaxeaza asezati in fotolii, intr-o sala rotativa. Pe fundal se aud voci cantand:’Este o zi mareata si frumoasa de maine care straluceste la sfarsitul fiecarei zi de azi.’ Specatacolul are in centru istoria unei familii, aratand toate facilitatile pe care le-au oferit de-a lungul timpului inovatiile in electricitate…calatoria imaginara te porata din trecut in viitor oferindu-ti o panorama istorica a celor mai importante inventii in domeniul casnic. Ceea ce intriga la acest spectacol este ca fiecare familie din fiecare generatie arata exact la fel- mereu razand si bucurandu-se unii de prezenta altora. Numai inventiile s-au schimbat. Mesajul cu care te ridici de pe fotoliu este acela ca tehnologia e neutra si are unicul scop de a ne face mai fericiti.”

*Nu toti am vazut „Caruselul Progresului” si nu toti am avut sau vom avea vreodata posibilitatea sa fim acolo. Totusi putem identifica si in contextul nostru Romanesc ceva asemanator? Industria publicitatii face acelasi lucru.

Care sunt cateva lucruri prezente in mod obligatoriu intr-o reclama de succes? Ce este comun acestor reclame? Zambet, bucurie impreuna. Sau chiar daca initial prezinta o persoana stresata, in cele din urma devine fericita prin dobandirea obiectului caruia i se face reclama. O cantare ce vorbeste despre o evolutie a modului de viata. Trebuie sa ne asteptam la mai bine de la ziua de maine.

2. Dezavantajele tehnologiei

In 1939 Albert Einstein ii adreseaza presedintelui SUA Franklin Roosevelt o scrisoare prin care ii explica acestuia puterea care se dezlantuie la spargerea nucleului unui atom de uraniu. Roosvelt de teama ca nemtii sa nu faca aceeasi descoperire inaintea lor, autorizeaza Proiectul Manhatan de constuire a unei arme atomica.

In data de 6 august 1945, la ordinul presedintelui Truman asupra orasului japonez Hiroshima avea sa fie lasat in cadere libera un obiect ce cantarea 4 tone si care costase 4 milioane de dolari. A urmat o explozie de lumina si sute de mii de oameni aveau sa-si piarda viata. Tragedia se repeta trei zile mai tarziu la Nagasaki

Presedintele Truman a crezut ca bomba atomica va salva mai multe vieti decat ar fi putut distruge continuarea razboiului cu Japonia insa o alta fata a progresului tehnilogiei este ilustrata si in urmatoarea concluzie:

In schimbul crearii unei masini de distrugere in masa ieri am primit o viata traita sub amenintarea de a fi spulberati in bucatele maine.”

Realitatea- are doua taisuri:

Cei entuziasmati de tehnologie ne explica fara incetare ce anume poate face o masinarie noua pentru noi dar prea putin se gandeste cineva la ceea ce poate face o masinarie noua cu noi.”

? Cate reclame ati vazut prezentand clar si cu seriozitate aspectul nociv al tehnologiei? Puteti oferi cateva exemple?

„Tutunul dauneaza grov sanatatii” scrie intr-un coltisor al ecranului, sau in partea de jos dupa ce a prezentat in culori stralucite placerea pe care tigarile finute si cu filtru o poate aduce „sufletului tau.”

?Ce poate face tehnologia pentru noi? (Aspectul pozitiv)

Avantaje

Tehnologia

Dezavantaje

Mobilitate, economisire timp,

Telefonia mobila

 

Deplasare rapida, …usureaza munca…etc

Autoturisme

 

Cunostinta, divertisment, ..

Televizor

 

Intelectual, relatii…

Internet

 

*Ce face tehnologia cu noi? (Aspectul negativ)

Avantaje

Tehnologia

Dezavantaje

 

Telefonia mobila

Sanatate, relatii tot mai ieftine….

 

Autoturisme

Mandrie, accidente…

 

Televizor

Analfabetism, santatea ochilor, imoralitate…

 

Internet

Pierdere de timp, relatii superficiale pe mess…

Automobilul

 „Desi acesta ne-a permis sa calatorim zilnic spre locul de munca si sa plecam cu familia in vacanta, tot automobilul a contribuit la ruperea comunitatii si a legaruilor de familie mai mult ca orice alta inventie din vremea sa. In zilele cand trasurile inca mai erau trase de cai, nu era un lucru neobisnuit sa vezi in orice oras de pe teritoriul Americii verande mari pe care oamenii chiar stateau asezati la discutii cu vecinii.”

-ascultam pe tata cand ne povestea despre america. Spunea ca acolo nu ai timp de stat de vorba si ca vecinii ti-i vezi foarte rar. Ce sa mai zici sa ii cunosti si sa comunici cu ei. Auzeam ca fiecare are masina lui si ca „nu poti trai fara masina acolo.”Ma gandeam, de ce le-ar trebui asa de mult masina?  Nu-mi puteam inchipui asta atunci insa acum o vad ca o nevoie stringenta pentru tot mai multe familii.

Masina a devenit foarte repede o cale a tinerilor de a scapa de autoritate. Ea le permite cuplurilor tinere sa se izoleze. Automobilul era, de fapt, o camera de zi mobila in care se manca, se bea, se fuma, se barfea si se intretineau relatii sexuale- spune James Collier in The Rise of Selfishness in America. Din treizeci de fete aduse in fata tribunalului de minori din Middletown sub acuzatia de „infractiuni sexuale” intr-un an, nouasprezece se comisesera intr-un automobil.”

Atentie! Scopul acestui material nu este denigreze tehnologia sau sa inflacareze un spirit tehnofob in noi ci doar sa ne constientizeze si de aspectul nociv al tehnologiei atunci cand este scapata de sub control. Tehnologia are doua taisuri. Ne bucuram de ea insa vom fi distrusi de ea daca nu o folosim cu intelepciune tinand cont de efectele secundare ale acesteea.

Televizorul

Anii 1950 au fost supranumiti ‚Epoca de aur a televiziunii’ insa adevarul este ca de pe vremea cand se difuza serialul I love Lucy si pana astazi, timpul pe care il petrecem in fata ecranului s-a dublat. Americanilor nu le-a fost prea greu sa faca loc inca de la inceput televizorului in casele lor. La scurt timpdupa debutul televiziunii insa, aparatul s-a strecurat in camera de zi, inlocuind vechile puncte de interes, semineul si pianul. …Conform estimarilor, intr-o familie obisnuita telebizorul sta pornit astazi cam 40 de ore pe saptamana. Un studiu facut la sfarsitul seculolului arata ca 65% dintre copiii cu varsta peste opt ani au in dormitor un telebizor care este pornit chiar si in timpul meselor iar 61%  dintre parinti nu le impun copiilor nici un fel de reguli de vizionare.”

„Producatorii de automobile concepute pentru familie folosesc in prezent in reclamele lor televizorul incorporat ca pe un avantaj important. Ne sunt prezentate imagini cu familia fericita aflata in vacanta, vizitand probabil un parc national sau o rezervatie. In fata, parintii zambesc pentru ca ecranul rabatabil al televizorului tocmai a facut pace intre copiii aflati pe bancheta din spate. Dincolo de geamurile masinii, la cativa pasi se deruleaza privelisti unice, dar copiii nu le dau nici o atentie. Desenele animate sunt mult mai interesante.”

? Care sunt domeniile vietii pe care le imbunatateste tehnologia? Caror domenii se adreseaza? (intai enumara-le si apoi incearca sa le asezi in ordine, primul fiind domeniul in care tehnologia reuseste sa aduca cel mai mult progres)

5 financiar-economic
4 confort (rasfata simturile)
3 material-gospodarie  (dorinta de a poseda)
2 alimentar -estetic (stomac si piele)
1 intelectual-cultural?

De ce am pus intelectual-cultural pe ultimul loc?  „Studiu asupra gradului de alfabetizare- Departamentul educatie SUA- aproape jumatate din adulti au obsitnut punctaje foarte scazute pe scara competentelor de baza…. Celor mai multi dintre oi ne este greu sa folosim informatia tiparita si scrisa…

1991 -75% adulti citeau din placere o carte

1994 -53%

Vezi de asemenea limbajul, noua gramatica si scriere dezvoltata si promovata prin SMS sau mess.

? Care sunt domeniile vietii in care aportul tehnologiei este cel mai putin simtit sau deloc? (enumara-le intai, apoi incearca sa le asezi in mod crescator de la cel mai putin neglijat pana la cel mai neglijat sau ignorat domeniu al vietii unde tehnologia nu reuseste sa aduca imbunatatire ci poate dimpotriva)

1 Medical
2 Realational
3 Familial
4 Satisfactia
5 Spiritual

Medical – suntem tot mai stresati si intr-o continua alergatura. Ne laudam cu descoperirile stiintei in domeniul medical, cu laboratoare mai dotate ca oricand insa cu bolnavi ca niciodata. Ajungem sa descoperim boli noi. Obiceiul de alta data de a muri de moarte buna s-a schimbat. Acum se moare pe pat de spital, intre fiarele contorsionate ale automobilului sau avand trupul spulberat de bombe ucigase sau ciuruit de gloante expediate din cele mai performante arme.

Relational– am primit odata un SMS de la Orange prin care imi spunea ca pot intra in legatura cu 500 de prieteni. M-am speriat. Eu abia imi pot pastra cativa. Ce sa ma fac cu 500? Ce fel de prietenie poate fi? Desi avem mai multe cai ieftine de comunicare relatiile sunt tot mai superficiale, ieftine ca si costul comunicarii- relatii de 1cent/min.

Ex. Hi5, messenger, etc…

Familial– desi avem case tot mai mari, familiile sunt tot mai mici si faramitate. Copiii, cu ajutorul tehnologiei moderne pot fii vazuti la ecograf dar si ucizi in pantecele mamelor lor. Altii care scapa ajung intr-un orfelinat. Parintii ajunsi la varsta senectutii sunt abandonati intr-un azil sau casa de batrani pentru ca pruncii sunt ocupati- trebuie sa castige bani iar lumea este inviteza si nu-i asteapta.

Satisfactia – in ciuda bogatiei, cu toate ca isi pot permite orice totusi oamenii sunt tot mai neimpliniti, tot mai invidiosi. Avutiile, oricat de mari totusi nu le-au adus fericirea ci a creat un gol tot mai mare. Tehnologia se pare ca nu a adus fericirea.

Spiritual– desi avem libertate religioasa, numeroase obtiuni si conditii de inchinare, desi nimeni nu ni se impotriveste sa ne apropiem de Dumnezeu suntem asa departe. Ne laudam ca avem acces la posturi de televiziune, numeroase radiouri crestine si chiar prin internet avem acces live la programe si slujbe religioase. Ce sa mai spunem de predici si cantari pe care le putem accesta prin internet ascultand si vizionand cei mai renumiti predicatori si cantareti crestini din intreaba lume. Totusi, constatarea-un trup rasfatat si un suflet incarcerat, chinuit.

Iata imaginea completa:

A5 Financiar-economic
A4 Confort (rasfata simturile)
A3 Material-gospodarie  (dorinta de a poseda)
A2 Alimentar -estetic (stomac si piele)
A1 Intelectual-cultural?

D1

Medical

D2

Realational

D3

Familial

D4

Satisfactia

D5

Spiritual

Observatii:

-extremele. Imaginea este una in oglinda. Extremele ce se suprapun. Cel mai avantajat este domeniul financiar iar cel mai dezavantajat este cel spiritual. 2Tim.3 spunea ca „in zilele din urma oamenii vor fi iubitori de banii…iubitori mai mult de placeri decat de Dumnezeu, avand doar o forma de evlavie.”

-paralelismul intre domenii

-paradoxul

?Care dintre cele doua intrebari de mai sus ne-au preocupat referitor la tehonologie: cu ce ne ajuta sau cu ce ne afecteaza? Cu ce ne ajuta, avantajele.

?Care domenii din cele enumerate mai sus le consideri mai importante: cele mentiona in categoria afectata sau cele mentionate in categoria castig? Mai importante sunt domeniile dezavantajate de tehnologie.

?Cum se explica faptul ca am ajuns sa ne intereseze cel mai mult ceea ce este mai putin important si sa ignoram cele mai importante domenii ale existentei noastre?

?Este sau nu tehnologia neutra?

Concluzia:

De la „Caruselul progresului” la „Bomba atomica.”- doua fete ale tehnologiei. Prima parte se bucura de publicitate. Cealalta o experimentam pe pielea noastra.

Bomba Atomica a distrus local, partial- nu pe toti oamenii, pentru o scurta perioada de timp, trupeste si cu consecinte limitate in timp. Nu se compara insa cu tehnologia care distruge la nivel modial, in toate categoriile sociale si la orice varsta, afecteaza sufletul si consecintele-i fatale sunt eterne.

Sa nu fiu inteles gresit- nu sunt impotriva tehnologiei ci impotriva folosirii ei fara intelepciune, inconstienti fiind de raul pe care-l produce. Suntem constienti de raul produs de ea dar nu si de cauza din spatele lui. Am ajuns obsedati de tehnologie considerata astazi mantuitorul lumii in timp ce ne afundam tot mai mult in ruina si pacat.

Cum ai ajuns sa actionezi deci impotriva bunei ratiuni? Cum ai putut alege sa te autodistrugi? Cum ai putut neglija domeniile fundamentale ale vietii? Vom vedea in episodul viitor cand vom vorbi despre imagine.

Advertisements

5 Responses to “Este Bomba atomica cea mai distrugatoare arma?”

 1. Virgil said

  Nu se compara insa cu tehnologia care distruge la nivel modial, in toate categoriile sociale si la orice varsta, afecteaza sufletul si consecintele-i fatale sunt eterne.

  Deci concluzia este ca iadul etern rezulta din uitatul la televizor sau pe Internet prea mult. Interesant. Si asta este spusa pe Internet?

 2. solideogloriablog said

  Aveam o problema de conjunctivita (boala pe la ochi). Doctorul mi-a prescris un anumit medicament. Dupa ce l-am cumparat m-am uitat pe prospect si am citit la efecte secundare ca medicamentul respectiv, daca il folosesc in mod gresit poate produce cataracta.
  Asta este si cu tehnologia. Cei care ne-o prezinta nu ne constientizeaza de efectele secundare. Un medicament te poate vindeca de gripa si tot el te poate imbolnavi de cancer. Deci, atentie SI la efectele secundare ale tehnologiei. Asta a fost concluzia mea.
  Virgil, nu te grabi. Atentie la cateva aspecte:
  1. Citeste concluzia mea in intregime si nu preferential si partial. Am mai spus acolo asa:“Sa nu fiu inteles gresit- nu sunt impotriva tehnologiei ci impotriva folosirii ei FARA INTELEPCIUNE, inconstienti fiind de raul pe care-l produce.”

  2. Nu confunda “prea mult” cu “lipsa de intelepciune.” Eu nu am spus “prea mult” ci “lipsa de intelepciune.” Lipsa de cumpatare este si ea un aspect insa “lipsa de intelepciune” include mai multe.

  3. Am spus eu undeva in mesaj ca nu trebuie sa folosim tehnologia? Daca nu am spus, atunci, faptul ca am postat acest mesaj pe internet, uzand de tehnologie nu este deci o dovada de inconsecventa intre teoria si practica mea. Corect?

  4. Exista o legatura intre tehnologie si iad? Pai, daca tehnologia influenteaza spiritualitatea iar spiritualitatea influenteaza destinatia sufletului dupa moarte, atunci, dupa o logica simpla- Tehnologia POATE inlesni si chiar determina directia unui suflet spre iad.
  Eu intreb asa:
  A. Poate fi o legatura intre tehnologie si pacat?
  B. Este legatura intre pacat si iad?
  C. Deci- Tehnologia POATE avea legatura si pedeapsa iadului.

  Cum? Diazepamul are legatura cu moartea? El nu a fost intentionat sa aduca moarte ci calmare. Am auzit insa de oameni care s-au sinucis cu diazepam. Deci are legatura cu moartea.
  Tehonologia are legatura cu iadul? Depinde de tine, depinde de mine. A spune insa ca nu are, este dovada de inconstienta, ca si cum ai spune “medicamentele nu au nici o legatura cu moartea.” Ba toate au legatura cu moartea.

  Tehnologia este ca un medicament. A fost intentionat sa ne ajute, sa ne slujeasca spre confort si sanatate. Dar orice medicament, oricat de bun ar fi are un prospect in care ne avertizeaza si de efectele secundare. Sunt medicamente care nu au efecte secundare iar altele care au efecte secundare. Tehnologia insa este “un medicament” care are si efecte secundare. Citostaticele sunt bune insa au si efecte secundare. Tehnologia insa ni se prezinta in reclame si mass-media fara prospect, nu ne spune “cum se ia” nu ne spune dozajul in functie de varsta si stare de sanatate asa ca multi ajung sa se sinucida cu diazepame, sa te sinucizi spiritual cu pornografie, homosexualitate, desafrau si altele care ne vin asa frumos ambalate in tehnologie de cea mai inalta calitate.

  Sper ca s-a inteles ideea de data asta: citeste prospectul tehnologiei cu atentie, “consuma” tehnologia in asa fel incat sa nu ai parte de efectele secundare ce le poate provoca.

 3. Ovidiu M. said

  Nu-i asa greu de priceput. Sa luam de exemplu televizorul. Utila tahnologia asta,nu? Da, daca ar avea un scop informativ numai sau daca ar promova doaar lucrurile sfinte. Din nefericire lumea mondena promoveaza pacatul,desfraul si toate astea au legatura directa cu iadul.Deci problema are doua fete,ca o moneda si ar trebui sa le luam in calcul pe ambele. Ideea este cu ce scop utilizezi tehnologia.Soli Deo Gloria,nu?

 4. Sabina said

  Ne temem toti de bombe atomice. Dar v-ati gandit vreodata ca toate miliardele de oameni care erau acum 90 de ani nu mai sunt? Dupa parerea mea cel mai distrugator dintre toate este TIMPUL. Timpul, care perseverent si sigur distruge secerator generatii la rand. Impotriva celor care nu-i cantareste bine valoarea lui, trecerea lui devine arma preferata si aliatul perfect al celui rau!

 5. solideogloriablog said

  Philip Yancey- „Grecii aveau povestiri asemanatoare despre un om numit Prometeu…, un baiat numit Icar… si o femeie numita Pandora… In fiecare dintre aceste povestiri, personajele au avansat intr-un fel, dar au decazut cu mult mai mult. Adam si Eva au decazut insa cel mau mult, primind cunostinta binelui si raului au invitat raul in lume, pierzand oportunitatea de a trai cum a intentionat Dumnezeu.

  In timpurile noastre, tehnologia repeta ciclul prin care au trecut Adam si Eva, Prometeu, Icar sau Pandora. Stapanim atomul, dar si autodistrugerea este aproape. Aflam secretele vietii doar pentur a afla noi metode de a ucide fetusii si batranii. Descifram codul genetic si deschidem cutia etica a Pandorei. Imblanzim campiile, facandu-le propice agriculturii dar declansam furtuni de nisip. Taiem padurile tropicale, dar provocam inundatii. Stapanim procesul arderii interne, dar topim ghetarii. Conectam lumea la internet doar pentru a afla ca cele mai multe site-uri de pe care se preiau date sunt pornografice. Fiecare imbunatatire atrage dupa sine mai multa decadere.”[In cautarea Dumnezeului nevazut. pg.301 ]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: