Soli Deo Gloria

Din El, prin El si pentru El sunt toate lucrurile. A Lui sa fie gloria in veci! Amin. Rom.11.36

Cand este Dumnezeu de acord cu satana

Posted by Calea Domnului on January 26, 2008

Iov 1.9 Si Satana a raspuns Domnului:”Oare degeaba se teme Iov de Dumnezeu? Nu l-ai ocrotit Tu pe el, casa lui si tot ce este al lui? Ai binecuvantat lucrul mainilor lui si turmele lui acopar tara.

De multe ori auzim “Cartea Iov dezbate subiectul suferintei.” Parerea mea este ca subiectul este cu totul altul. Intr-adevar se vorbeste mult despre suferinta insa aceasta este doar efectul secundar. Intrebarea nu este “de ce sufera omul?” ci  “Cat de vrednic este Dumnezeu sa primeasca inchinarea?” De ce este prezenta suferinta? Pentru ca “oricine doreste sa traiasca cu evalavie in Hristos va fi prigonit.”

Prosperitate materiala.

Iov -robul Domnului ne este prezentat aici ca un om privilegiat si din punct de vedere material. Apropo- Bucuria Domnului isi avea izvorul in cele spirituale ale lui Iov. Domnul se uita la inima iar satana se uita la cele materiale, de asta este preocupat si asta inventariaza el.

-ocrotire deplina. Iov se pare ca era sub paza si protectie continua si nu numai el dar si casa-familia lui si toate bunurile sale. Astfel nimeni nu se putea apropia de proprietatile sale.

-binecuvantare deplina. Nu doar ca averile sale erau protejate dar continuau sa creasca- era binecuvantat in lucrul mainilor lui astfel ca turmele lui acoperau tara. (Vedea satana din satelit).

-responsabilul. Responsabil de toate acestea era Dumnezeu. Satana Ii spune „Nu l-ai ocrotit Tu…nu l-ai binecuvantat Tu…” Firma ce asigura protectia si paza lui Iov si a tuturor avutiilor lui era a lui Dumnezeu „caci ingerii Domnului tabarasc in jurul celor ce se tem de El si-i scapa din primejdie.” Firma care gestiona bunurile sale si administra eficient era tot a lui Dumnezeu. Este adevarat Doamne? Da, Domnul Dumnezeu nu neaga lucrul acesta. Asa este.

Da, Domnul este Acela de la Care „se coboara orice dar bun si desavarsit” de la El care este Tatal luminilor.

Da, robii Domnului sunt privilegiati intre oameni. Poate ca il invidiem pe Iov pentru asta. Sa nu uitam insa ca tot la fel de adevarat este si faptul ca robii Domnului sunt tinta a atacurilor satanei si uneori chiar Domnul ingaduie ca robii Sai sa fie cercetati, incercati aspru. Ce am prefera sa luam de la Iov? Ocrotirea si binecuvantarea sau suferinta lui Iov?

v.9 Si Satana a raspuns Domnului:”Oare degeaba se teme Iov de Dumnezeu?…

Ce fel de bucurie este asta Doamne? O bucurie josnica. Te bucuri de inchinarea unui om pe care L-ai cumparat cu un pret asa de mare? Astia sunt inchinatorii Tai? Niste lingusitori si profitori?! Ce fel de Dumnezeu esti Tu, Doamne? Nu se poate asa ceva.

Un targ? Obiectia satanei este aceea ca Iov se inchina lui Dumnezeu doar din interes material. Satana insinueaza faptul ca Dumnezeu a facut un fel de targ cu Iov ca sa il aiba ca inchinator asa cum candidatii in campania prezidentiala ofera anumite avantaje alegatorilor.

Inchinatori nesatatornici? De asemenea inchinatorii care pot fi cumparati sunt inchinatori ieftini si nestatornici. Oricand gasesc pe cineva sa le ofere mai mult L-ar parasi pe Dumnezeu.

Un Dumnezeu nevrednic? In felul acesta obiectia satanei mai induce si ideea unui Dumnezeu nevrednic de inchinare. Un Dumnezeu fara caracter care cerseste inchinarea oamenilor si chiar este gata cu viclenie sa-si cumpere alegatorii.

Apropo- asta este si ideea pe care noi o comunicam atunci cand mergem sa facem evanghelizare umpland buzunarele nepocaitilor, facandu-le anumite favoruri sau promisiuni. Mesajul non-verbal este ca Dumnezeu nostru este de 2 bani iar inchinatorii cu care ne multumim sunt profitorii.

Ill. Un om zicea de curand ca I-a spus Domnului ca daca nu ii da casa si …etc. el se va intoarce din nou la ortodoxie. Probabil a vrut sa arate cat de mare este Dumnezeu insa a iesit altceva: Dumnezeu era asa de disperat sa nu cumva sa-l piarda ca i-a dat casa chiar acolo unde dorea el.

Convinge-te singur. La obiectia satanei Domnul nu este deloc prins pe picior gresit ca si cand ar fi fost decoperit ca un impostor. Dimpotriva, Domnul fara suparare si fara mustrare il invita pe satana sa se convinga singur daca este sau nu justificata obiectia lui. De fapt Dumnezeu este de acord cu satana la acest punct.

Tu alegi metoda. Ca sa nu fie nici un fel de dubiu cu privire la corectitudinea lui Dumnezeu, Domnul accepta ca satana sa se convinga desfasurand propriul sau plan de testare a caracterului de inchinator al lui Iov. Nu Domnul ii spune cum sa il testeze ci el- satana alege testul.

Implicatii catastrofale. Ca sa intelegem mai bine valoarea acestui test trebuie sa stim ca nu doar calitatea de inchinator a lui Iov era in joc ci in mod special vrednicia lui Dumnezeu de a primi inchinare. Am putea spune ca Dumnezeu si-a pus reputatia de Dumnezeu in joc pe umerii lui Iov. Daca Iov falimenta Dumnezeu cadea de rusine.

Este important sa intelegem si noi care este miza aruncata-n joc atunci cand noi trecem prin incercari. Nu este vorba doar de noi ci este demnitatea si gloria lui Dumnezeu in joc.

Oare are Dumnezeu indrazneala sa ne lase si pe noi (pe mine si pe tine) sa fim supusi testelor celui rau? L-am face de rusine? Am dovedi noi ca El este vrednic de incredere in orice stare si orice vreme?

Ce vrea Domnul sa stim?

Din atitudinea si raspunsul pe care Domnul il ofera satanei, prin faptul ca accepta provocarea lui in mod implicit ajungem la urmatoarele concluzii despre…

Dumnezeu

-nu este un Dumnezeu al profitorilor

-nu cauta, nu vrea si nici nu accepta o inchinare si inchinatori din interes

-niciodata nu te va cumpara cu favoruri sa-I fi inchinator

-este vrednic de inchinare in orice vreme si in orice stare ne-am afla, fie ea si de saracie

-intotdeauna va avea parte de inchinatori ce I se vor inchina de buna voie si fara alte pretentii.

Luca 14.26-27 „Daca vine cineva la Mine si nu uraste pe tatal sau, pe mama sa, pe nevasta-sa, pe copiii sai, pe fratii sai, pe surorile sale ba chiar insasi viata sa- nu poate fi ucenicul Meu. Si oricine nu-si poarta crucea si nu vine dupa Mine nu poate fi ucenicul Meu.

Ce parere ai de un asa mod de a-ti castiga adeptii si inchinatorii?

Evrei 10.32-34 Aduceti-va aminte de zilele de la inceput cand dupa ce ati fost luminati ati dus o mare lupta de suferinte: pe de o parte erati pusi ca priveliste in mijlocul ocarilor si necazurilor si pe de alta v-ati facut partasi cu aceia care aveau aceeasi soarta ca voi. In adevar, ati avut mila de cei din temnita si ati primit cu bucurie rapirea averilor voastre ca unii care stiti ca aveti in ceruri o avutie mai buna care dainuieste.

Ce parere ai de asa inchinatori? Oare Ce Dumnezeu este Acela ce este vrednic de un asa sacrificiu?

Apropo- Nici macar satana nu accepta inchinatori cumparati cu favoruri. Tu ce fel de inchinator esti? Care este motivul pentru care I te inchini?

Sa te intreb ceva- Cand trebuie sa asculte copiii de parinti: atunci cand le da bani de buzunar sau si atunci cand nu au ce sa le puna pe masa? Daca copiii trebuie sa asculte de parinti nu pentru ceea ce le ofera ci pentru ceea ce sunt, tot asa si noi, fiecare om trebuie sa I se inchine Domnului nu pentru ceea ce ofera El ci pentru ceea ce este El- El este Dumnezeu.

Advertisements

3 Responses to “Cand este Dumnezeu de acord cu satana”

 1. Viorel Maier said

  Pace.
  Nu sunt foarte priceput in intelegerea textelor biblice. Dar consider ca nu sunt corecte unele formulari din articolul de mai sus.
  “Dumnezeu este de acord cu satana”; “De fapt Dumnezeu este de acord cu satana la acest punct” – niciodata nu s-a intamplat asa ceva.
  “Cat de vrednic este Dumnezeu sa primeasca inchinarea?” – de cand cel creat il judeca pe Creator?
  “Se pare ca Iov era sub paza si protectie continua” – toti credinciosii SUNT sub astfel de paza si protectie.
  “Ca sa intelegem mai bine valoarea acestui test trebuie sa stim ca nu doar calitatea de inchinator a lui Iov era in joc ci in mod special vrednicia lui Dumnezeu de a primi inchinare. Am putea spune ca Dumnezeu si-a pus reputatia de Dumnezeu in joc pe umerii lui Iov. Daca Iov falimenta Dumnezeu cadea de rusine” – este FALS; in nici un caz nu se poate pune la indoiala vrednicia, reputatia lui Dumnezeu, care sunt mai presus decat orice; imperfectiunea umana se raporteaza la PERFECTIUNEA lui Dumnezeu.
  “Dumneze este vrednic de inchinare in orice vreme si in orice stare fie ea si de saracie” – formularea este nefericita, de parca ar putea fi vorba despre starea de saracie a Domnului.

 2. solideogloriablog said

  Pace tie Viorel, si eu trebuie sa recunosc ca nu sunt foarte priceput atunci cand este vorba de exprimarea ideilor iar textul de fata n-a fost intentionat spre a fi publicat. Totusi, chiar inainte sa citesc comentariul tau adaugasem ceva corecturi prin care sa se inteleaga asupra carui subiect este Dumnezeu de acord cu satana.
  Chestiunea cu “saracia” de asemenea avea nevoie de lamurire. Multumesc
  Celelalte insa nu consider ca necesita corectare daca tinem cont de spiritul si accentul apologetic al cartii Iov.

 3. benjib said

  Cred ca legat de cartea Iov se pot spune foarte multe si se pot dezbate si mai multe. Am auzit odata pe un frate chiar spunand ca defapt Satan l-a mintit pe Iov cand i-a spus ca i-au murit copii si ca a pierdut totul. El n-ar fi pierdut nimic, ar fi fost doar mintit.
  Ce am inteles eu din aceasta carte cred ca mai mult ca in oricare alta, a fost ca Dumnezeu este intr-adevar suveran “precum in Cer si pe pamant”. Inteleg de aici ca Satan nu face decat atat cat ii permite Dumnezeu. Inteleg ca Dumnezeu cunoaste inima lui Iov si stie exact cum o sa raspunda provocarii. Nu cred ca Dumnezeu a actionat la risc. Pe de alta parte inteleg care trebuie sa fie atitudinea noastra fata de tot ce vine peste noi: atitudinea lui Iov. Iov cred ca stia la randul lui ca tooate sunt in mana lui Dumnezeu de aceea nu cedeaza niciodata. Inteleg ca trebuie sa il iubim pe Dumnezeu nu pentru ce ne da ci pentru ca merita. Doar pt faptul ca este.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: