Soli Deo Gloria

Din El, prin El si pentru El sunt toate lucrurile. A Lui sa fie gloria in veci! Amin. Rom.11.36

Cum sa biruiesti pacatul din viata ta

Posted by Calea Domnului on January 19, 2008

Citind acest mesaj vei putea afla etapele luptei tale cu pacatul. Te va ajuta sa identifici clar pozitia in care te afli in momentul acesta in lupta cu pacatul, vei putea afla ce te asteapta in continuare- care este urmatoarea etapa si de asemenea poti invata cum sa devi biruitor asupra pacatului. 

Mesajul acesta are la baza descrierea etapelor luptei cu pacatul a copiilor lui Israel (Judecatori 1) iar ceea ce prezint aici este o aplicatie practica la viata personala; mesajul este valabil pentru mine si pentru orice copil de Dumnezeu sau pentru oricine vrea sa fie eliberat de robia pacatului.

Mantuit dar nu inca mostenitor. Asemenea lui Iosua, Domnul Isus te-a adus in Imparatia Sa. El a castigat victoria asupra pacatului pentru tine si ai fost mantuit. Tu te miri insa de ce mai ai inclinatii pacatoase si iti dai seama ca nu ai fost eliberat de pacat. Da, este adevarat- cand ne-am pocait nu am fost eliberati total de puterea pacatului (Sfintirea) ci doar de pedeapsa pacatului (Ispasirea) iar  in viitor vom fi eliberati si de prezenta pacatului (Glorificarea).

O inima curata. Inima ta trebuie curatita de pacatul si viciile care pusesera stapanire pe inima ta inainte. Infelul acesta vei putea incepe sa te bucuri de Dumnezeu inca de pe acest pamant, sa ai bucurie si odihna deplina in Hristos Domnul

Certitudini.

Nu exista biruinta impotriva pacatului decat colaborand cu Domnul. Trebuie sa colaborezi cu Domnul pentru ca prin Duhul Sau sa ai biruinta.

Nu exista odihna/biruinta fara lupta. Trebuie sa lupti. Fara lupta nu-i cununa.

Inceperea luptei impotriva pacatului este responsabilitatea noastra.

Domnul vine in ajutorul celor ce lupta impotriva pacatului. 

1. Iuda si Simeon (3-20) Biruitori impreuna

La inceput, cand erai la dragostea dintai recunosteai in smerenie ca nu poti lupta singur impotriva pacatului si alergai la fratii tai de credinta, la aceia care aveau acelasi Tata ca si tine dar si acelasi dusman. Fugeai de poftele tineretii si urmareai neprihanirea, credinta, dragostea, pacea impreuna cu cei ce cheama pe Domnul dintr-o inima curata (2Tim.2.22) Erai deplin constient cat de importanta este partasia fratilor si ca lupta impotriva pacatului nu se poarta de unul singur. Cereai ajutorul fratilor fara sa iti fie rusine de slabiciunea ta. Va marturiseati unii altora pacatele si va rugati unii pentru altii ca sa fiti vindecati. (Iacov 5.16)

Ii chemai pe frati sa ti se alature in razboaie drepte si dupa voia lui Dumnezeu si nu te lasai deloc atras sa lupti alaturi de cei care luptau impotriva fratilor lor. De aceea fratii iti veneau in ajutor si luptati impreuna.

Evrei 10.25 sa nu parasim adunarea noastra cum au unii obicei ci sa ne indemnam unii pe altii si cu atat mai mult cu cat vedeti ca ziua se apropie.

Gal.6.2 Purtati-va sarcinile unii altora si veti implini astfel legea lui Hristos.

Rezultatul? Impreuna ajunseserati sa biruiti multe bastioane ale pacatului. Rand pe rand puterea vrasmasului era infranta iar tu te bucurai si-L laudai pe Domnul din toata inima. Biserica se bucura de tine si erau uimiti de lucrarile si modul in care Domnul lucra in viata ta. Inima iti canta de bucurie cand vedeai ca prin puterea Domnului si in unitate frateasca pacate si vicii au ajuns de domeniul trecutului.

2. Beniamin si Iosif (21-26) [Nu ma deranjeaza / Biruinta]

Cu timpul a inceput sa apara individualismul. Fratii n-au mai luptat impreuna impotriva pacatului. Atunci te-ai cutremurat pentru ca din nou ai simtit amenintarea pacatului si chiar unele infrangeri te-ai zdruncinat. Tu credeai ca pacatul a fost invins pentru totdeauna si nu vei mai avea de-a face cu el. Ai crezut ca nu mai este nevoie de lupta.

v.21 fiii lui Beniamin n-au izgonit pe Iebusitii care locuiau la Ierusalim si Iebusitii au locuit in Ierusalim cu fiii lui Beniamin pana in ziua de azi.

Ai ales atunci sa nu mai lupti crezand ca nu este mare lucru sa lasi un pacat sa locuiasca impreuna cu tine. Ai indraznit atunci sa faci un compromis cu dusmanul, cu pacatul si l-ai lasat acolo nestiind ca el avea sa locuiasca impreuna cu tine pana in ziua de azi. Ai simtit atunci ca Domnul nu mai este cu tine… caci Domnul este doar cu cei ce lupta impotriva pacatului si nu cu cei care nu sunt deranjati de pacat.

1Pet.5.8-9 Fiti trezi si vegheati pentru ca protivnicul vostru diavolul da tarcoale ca un leu care racneste si cauta pe cine sa inghita. Impotriviti-va lui tari in credinta stiind ca si fratii vostri in lume trec prin aceleasi suferinte ca voi.

Pe ici pe colo un frate mai continua sa aiba biruinta chiar daca n-avea sprijinul fratilor. Domnul ii venea in ajutor in mod miraculos ca in cazul lui Iosif.

„Beniamin” si-a permis luxul sa cocheteze cu dusmanul, are curajul sa convietuiasca cu pacatul. Este comod si nu vrea sa lupte. Stie de biruintele lui Iuda si Simeon insa el crede ca exista si o alta cale pentru odihna spirituala, crede ca se poate sa mostenesti Canaanul fara sa lupti impotriva pacatului.

Care avea sa fie viitorul semintiei lui Beniamin? Care este viitorul celor care convietuiesc cu pacatul? Capitolele 19-21 din cartea Judecatori arata tragedia ce a urmat in aceasta semintie: au ajuns sa fie napaditi de tot felul de pacate sexuale iar in cele din urma sa fie nimiciti de fratii lor. Fratii lor ajung sa spuna „Doamne, Dumnezeul lui Israel, pentru ce s-a intamplat asa ceva in Israel, sa lipseasca astazi o semintie intreaga din Israel?” (21.3)

3. Manase si Efraim (27-29) [profitam de ei / in mijlocul nostru]

Dupa ce ai coborat standardul sfinteniei te-ai uitat in biserica si asemenea lui Manase ti-ai luat ca model in lupta impotriva pacatului pe “Beniamin” care a ales sa nu mai lupte. Si atunci ti-ai zis “iata ca si cutare traieste in pacate si vicii si totusi este membru in biserica ca si mine…” si atunci te-ai simtit mai usurat ca nu esti singur.

Ai urmat exemplul lui dar ca sa iti multumesti constiinta care nu-ti datea pace ai ajuns sa justifici pacatul spunand “nu se poate sa traiesti altfel intr-o lume ca asta. Fara sa furi nu poti, cu adevarul ajungi sa mori de foame si toti isi vor bate joc de mine; apoi imi trebuie si placere si nu strica putina aventura extraconjugala sau curvie chiar daca nu suntem casatoriti… un pahar de vin …” Ai crezut in felul acesta ca pacatul iti aduce profit si i-ai cerut un “bir” recunoscand ca “pacatul aduce placere” insa Biblia mai adauga “…de o clipa.”

Evrei 12.3-4 Uitati-va dar cu luare aminte la Cel ce a suferit din partea pacatosilor o impotrivire asa de mare fata de Sine pentru ca nu vucma sa va peirdeti inima si sa cadeti de ovoseala in sufletele voastre. Voi nu v-ati impotrivit inca pana la sange in lupta impotriva pacatului si ati uitat…

Mai tarziu, asemenea lui Efraim ai coborat mai mult stacheta si ai lasat pacatul sa locuiasca in mijlocul tau, in inima ta. I-ai asigurat o cameruta bine baricadata unde sa nu intre nimeni decat tu din cand in cand in secret.

4. Zabulon si Aser (v.30-32) [ei intre noi +bir /noi intre ei -bir]

Mai tarziu ai ajuns sa preiei model si de la Manase si de la Efraim. Modelele tale de viata au ajuns sa fie cele mediocre. Ai uitat la cine trebuia sa privesti. Acum ai ajuns sa preiei un model hibrid. De la Manase ai preluat ideea de profit de pe urma pacatului iar de la Efraim ai invatat ca poti lasa pacatul sa locuiasca in mijlocul tau.

Acum incep sa apara tot mai multe infrangeri. Se repeta de-acum tot mai des refrenul „n-a izgonit …n-a izgonit nici el… n-a izgonit nici pe… nici pe…”Incepe sa apara de trei ori termenul de „bir.”

Cu timpul ai ajuns ca un aser. Ai crezut ca poti pentru multa vreme sa pastrezi pacatul in mijlocul tau insa ai fost surprins ca in cele din urma ai ajuns tu in mijlocul pacatului. Pa catul pe care la inceput l-ai ascuns in mijlocul tau a adus altul, si altul si altul astfel ca inima ta a ajuns dominata de pacatul. Pacatul pe care l-ai primit in mijloc, in inima a ajuns in cele din urma sa te atraga pe tine in mijlocul lui si astfel ai inceput sa frecventezi anturaje pacatatoase, sa te inconjori cu oameni rai si afara din cale de pacatosi. Ai inceput sa navighezi pe internet la adrese nepermise si imoralitatea a inceput sa-ti domine mintea si fiinta.

2Cor.6.16-18  …”Eu voi locui si voi umbla in mijlocul lor; Eu voi fi Dumnezeul lor si ei vor fi poporul Meu.” De aceea „iesiti din mijlocul lor si despartiti-va de ei zice Domnul. Nu va atingeti de ce este necurat si va voi primi. Eu va voi fi Tata si voi Imi veti fi fii si fiice -zice Domnul Cel Atotputernic.

Domnul dorea sa locuiasca in inima ta, in mijlocul tau insa n-a mai putut face asta intrucat tu locuiai in mijlocul lor.

5. Neftali si Dan (v.33-36) [noi intre ei +bir? / izolare]

Ai ajuns in mijlocul pacatului si ai crezut ca asta este tot. Insa pacatul nu se opreste aici. Pacatul dupa urma caruia tu ai crezut ca poti profita luand bir de la el acum iti impune el un bir. Cartea judecatori ne arata cum canaanitii luau cerealele si toate bunurile lor. Da, pacatul a cerut bir de bucurie, de pace, de sfintenie… astfel ca ai ajuns sa nu mai cunosti bucuria si pacea sufletului, iar sfintenia si relatia cu Domnul a fost distrusa. Facusei legamant cu pacatul, cu dusmanul iar “prietenia lumii este vrasmasie cu Dumnezeu.”

Mai tarziu, datorita lipsei de pocaintei ai cazut si mai jos. Ai fost un danit- n-ai mai primit bir ci ai fost izolat, rob in propria ta mostenire. Domnul Isus spunea “oricine traieste in pacat este rob al pacatului”

Cuvantul Domnului

Judecatori 2.1-5 Ingerul Domnului S-a suit din Ghilgal…si a zis:”Eu v-am scos din Egipt si v-am adus in tara pe care am jurat parintilor vostri ca v-o voi da. Am zis: Niciodata nu voi rupe legamantul Meu cu voi si voi sa nu incheiati legamant cu locuitorii din tara aceasta ci sa le surpati altarele.” Dar voi n-ati ascultat de glasul Meu. Pentru ce ati facut lucrul acesta? Am zis atunci:”Nu-i voi izgoni dinaitnea voastra ci va vor sta in coaste si dumnezeii lor va vor fi o cursa,”….

Ingerul Domnului este Domnul Isus inainte de intrupare. Domnul Isus Se adreseaza credinciosului si Bisericilor. Cuvantul Domnului a fost destul de clar. A face compromis cu pacatul inseamna a face legamant cu pacatul, cu dusmanul. Domnul hotaraste sa nu-i mai izgoneasca ci sa ne stea in coaste si sa ne fie o cursa.

Credinciosul care nu a luptat pastrand legamantul ajunge sa fie chinuit de tot felul de vicii si pacate. Este lipsit de linsite si pace sufleteasca si mereu predispus la cadere- robie in pacat.

Biserica de asemenea ajunge sa nu se mai poata elibera. Daca nu a ales sa lupte impreuna cu fratii ei ajunge in cele din urma sa lupte impotriva fratilor lor asa cum s-a intamplat cu Beniamitii cand aceasta semintie ajunge sa fie aproape nimicita de fratii lor.

Concluzia

Nu te multumi cu mai putin decat Domnul a hotarat pentru tine. Lupta fara nici un fel de compromis impotriva dusmanului. Lupta cautand ajutorul fratilor tai- singur nu faci fata, urmeaza exemplul celor ce s-au impotrivit pana la sange in lupta impotriva pacatului, nu lua in seama exemplul celor ce au facut compromis cu pacatul pentru ca in felul acesta sa nu ajungi biruit de pacat ci biruitor deasupra lui.

Daca esti rob al pacatului ridica-ti privirea spre Dumnezeu din locul in care esti si asa cum esti. Cere ajutorul fratilor tai, a celor ce iubesc pe Domnul dintr-o inima curata. Iesi din mijlocul anturajului pacatos si intra in mijlocul anturajului celor ce cauta pe Domnul cu inima sincera.

Domnul vine in ajutor celui ce cu sinceritate si in dependenta totala Ii cere ajutorul. El te va elibera. Citeste Biblia, roaga-te si cauta partasia copiilor Lui. Domnul sa ne dea har tuturor.

Daca ai nevoie de mai multe lamuriri asurpa acestui mesaj poti vizita de asemenea …

http://predicatorul.wordpress.com/2008/01/16/judecatori-1-drumul-de-la-victorie-la-robie/

Advertisements

3 Responses to “Cum sa biruiesti pacatul din viata ta”

  1. violeta said

    Pace, pot sa copiez adresa dvs in blogrollul paginii mele?

  2. solideogloriablog said

    Shalom Violeta- daca crezi ca este de folos, cu toata placerea. Multumesc de incurajare. Ne poti spune si care este blogul tau daca vrei.

  3. violeta said

    shalomshalom.wordpress.com 🙂 multumesc

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: