Soli Deo Gloria

Din El, prin El si pentru El sunt toate lucrurile. A Lui sa fie gloria in veci! Amin. Rom.11.36

Maria-mama Domnului si atitudinea noastra

Posted by Calea Domnului on December 28, 2007

Obiectie: „Voi de ce nu va inchinati la fecioara Maria? Ea este mijlocitoare noastra la Dumnezeu. Maria este mama Domnului si noi doar daca apelam la ea avem trecere in fata Domnului.”

Fara indoiala ca Maria- mama Domnului este deosebita si privilegiata intre femei. Chiar Scripturile ne vorbesc despre respectul si aprecierea pe care noi trebuie sa le acordam Mariei prin aceea ca Insusi Domnul Dumnezeu prin inger o considera „binecuvantata intre femei” (Luca 1.28), Elisabeta de asemenea ii spune „binecuvantata esti tu intre femei”(1.42) dar chiar si „toate neamurile o vor numi fericita” afirma Maria in cantarea ei de bucurie (1.48).

Fara indoiala ca Maria are un statut special intre femei, intre oameni. Asta insa nu trebuie neaparat sa insemne faptul ca trebuie sa-i oferim si inchinare. Oare pentru noi oamenii singurul mod in care putem si stim sa aratam respect fata de cineva este doar inchinandu-ne lui? In textele prezentate anterior, cu toate ca Dumnezeu prin inger se adreseaza asa de frumos Mariei asta nu inseamna ca S-a si inchinat ei. In acelasi fel nici Elisabeta nu s-a inchinat Mariei.

Trebuie sa ne inchinam Mariei?

Mat.2.11 au intrat in casa au vazut Pruncul cu Maria mama Lui, s-au aruncat cu fata la pamant si I s-au inchinat. Apoi si-au deschis vistieriile si I-au adus daruri: aur, tamaie si smirna.

Cu toate ca magii au vazut acolo si pe Maria- mama Domnului totusi iata ca gramatica ne ajuta sa citim corect Scripturile si sa intelegem ca inchinarea o merita doar Dumnezeu, nu omul. Textul spune „I s-au inchinat” nu „li s-au inchiant.” Tot la fel spune „I-au adus daruri” si nu „le-au adus daruri.” Este deci vorba despre o singura persoana si nu doua carora li s-ar fi adus inchinare. Sa fie vorba oare de Maria sau de Domnul Isus? Eu cred ca este vorba doar de Domnul Isus intrucat magii au spus lui Irod „unde este Imparatul de curand nascut…fiindca I-am vazut steaua in Rasarit si am venit sa ne inchinam inaintea Lui.”(Mat.2.2). Deci nu mai incape indoiala ca magii s-au inchinat Domnului Isus si nu Mariei. De ce nu s-au inchinat Mariei?

Mat.4.10 „Pleaca, satano” i-a raspuns Isus „caci este scris: Domnului Dumnezeului tau sa te inchini si numai Lui sa-I slujesti.”

Nu cunosc nicaieri in Scripturi macar o singura situatie in care Maria sa fi cerut sau sa fi primit inchinare din partea vreunui om.

Este Maria mijlocitoare intre noi si Dumnezeu?

1Tim.2.5 este un singur Dumnezeu si este un singur mijlocitor intre Dumnezeu si oameni: Omul Isus Hristos.

Apostolul Pavel ne spune foarte clar in Cuvantul Domnului ca postul de mijlocitor este unul singur si acesta este ocupat de Domnul Isus Hristos. Nu mai exista nici un alt mijlocitor in afara Domnului care este vrednic pentru a mijloci.

Evrei 7.25-26 de aceea si poate sa mantuiasca in chip desavarsit pe cei ce se apropie de Dumnezeu prin El pentru ca traieste purururea ca sa mijloceasca pentru ei. Si tocmai un astfel de Mare Preot ne trebuia: sfant, nevinovat, fara pata, despartit de pacatosi si inaltat mai presus de ceruri…

Rom.8.34 Hristos a murit, ba mai mult El a si inviat, sta la dreapta lui Dumnezeu si mijloceste pentru noi.

A vorbi de „mijlocire” implica in mod automat trei persoane: un mijlocitor si alte doua persoane intre care se face mijlocirea.

Ex. As putea eu sa mijlocesc intre dvs si Presedintele George W. Bush? Ca sa pot face asta trebuie cel putin doua conditii indeplinie: sa te cunosc pe tine si apoi sa cunosc si pe Presedintele Bush. Chiar daca te-as cunoaste pe tine dar daca nu cunosc pe Bush nu pot realiza mijlocirea inaintea cuiva pe care nu-l cunosc.

Domnul Isus insa are si pozitia necesara pentru a mijloci intrucat El a venit si jos la noi si ne cunoaste (Evrei 2.17-18; 4.15-16) dar are si pozitia cheie la dreapta Tatalui inaintea Caruia mijloceste pentru noi. Maria- mama Domnului ne cunoaste doar pe noi dar nu si pe Tatal. Maria este si ea mantuita tot prin Fiul- Domnul Isus.

Ioan 14.6 Isus a zis: Eu sunt Calea, Adevarul si Viata. Nimeni nu vine la Tatal decat prin Mine.”

Cei ce sustin inchinarea si mijlocirea Mariei ne aduc ca si argument mitul cum ca noi trebuie sa apelam la mama aceluia de care avem nevoie. Acest tip de argument suna bizar: cati dintre noi care mergem la stomatolog sau la alti doctori cunoastem pe mamele acestora?

Cum ne aratam respectul fata de Maria- mama Domnului

A ne inchina este pacat, este idolatrie. A o respecta insa este Voia lui Dumnezeu. Cum vom face asta?

Romania este numita o tara crestina si cea mai mare parte din tre oameni spun ca o respecta pe Maica Domnului. Multi insa injura folosind numele ei si tot la fel de multi traiesc in pacatul curviei, preacurviei si alte pacate sexuale. Eu ma intreb: oare cate femei dintre cele care spun ca se inchina Mariei traiesc in curvie si destrabalare? Cate dintre aceste femei nu au avortat si avorteaza copii? Romania se inchina Fecioarei Maria insa traieste intr-un mod dezgustator. Nu cred ca gresesc cand spun ca Fecioarei Maria i-ar fi scarba sa stea de vorba cu multe si multi dintre cei care proclama inchinarea inaintea sa insa fac fapte pe care Maria nu le-a facut si nici nu le-ar face .

Cum si-ar dori Maria- mama Domnului sa ne aratam respectul fata de ea?

Prin traire– acesta ar fi un mod prin care ne aratam respectul. Caracteristic si reprezentativ pentru caracterul Mariei este puritatea morala si sexuala in care ea a trait. Maria de asemenea nu s-a gandit niciodata la avort si n-a avortat copii. Maria a fost caracterizata si de ascultare considerandu-se pe sine „roaba Domnului.”

Implinind dorina ei– este alt mod complementar prin care ne aratam respectul fata de Maria. Daca vrea cineva cu adevarat sa o respecte pe Maria este bine sa ia seama la dorinta inimii ei cand spune oamenilor cu privire la Domnul Isus:

Ioan 2.5 Mama lui a zis slugilor:”Sa faceti orice va va zice.”

Da, aceasta este dorinta unei mame care intelege ca Fiul ei trebuie sa creasca. Nici o mama normala nu doreste ca ea sa ramana in centrul atentiei in detrimentul fiului. Orice mama normala are bucuria deplina atunci cand „cordonul ombilical” este taiat definitiv si copilul ei creste, este respectat. Ea niciodata nu va cauta sa fure din gloria fiului ei.

Maria-mama Domnului niciodata nu a pretins si nici nu a primit inchinare. Si-a exprimat insa dorinta ei cu privire la Fiul sau- ca toti sa asculte de orice va zice Domnul Isus. Deci daca cineva vrea sa aduca bucurie Mariei, trebuie sa asculte de Fiul ei in orice ii va spune.

2 Responses to “Maria-mama Domnului si atitudinea noastra”

  1. Florin said

    Si cand zice “iata de acum ma vor fericii toate neamurile” o zice cum ar zice o mama normala,iar cand au plans icoanele Mariei au plans la intamplare,si cand nea ascultat rugaciunea si inchinaciunea a fost un lucru normal.O Maicuta sfanta iarta-ne ca nu stim ce zicem si roagate iubitului Tau Fiu si Domnului Domnului Dumnezeului nostru sa ne ierte si sa ne miluiasca ca suntem pacatosi cu mine in frunte si nu meritam decat muncile iadului

  2. Sava said

    Dezvăluirea Cuvintelor dau lumină Ioan 8:31

    Mulțimea şedea în jurul Lui, cînd I-au spus: ,,Iată că mama Ta şi frații Tăi sînt afară şi Te caută.“ El a răspuns: ,,Cine este mama Mea, şi frații Mei?“ Apoi, aruncîndu-Şi privirile peste cei ce şedeau împrejurul Lui: ,,Iată,“ a zis El, ,,mama Mea şi fra ii Mei! Căci oricine face voia lui Dumnezeu, acela Îmi este frate, soră şi mamă.“ Marcu 3:32-35

    A Lui să fie slava în veci! Amin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: