Soli Deo Gloria

Din El, prin El si pentru El sunt toate lucrurile. A Lui sa fie gloria in veci! Amin. Rom.11.36

Intelepciunea de a oferi iertare

Posted by Calea Domnului on December 20, 2007

Geneza  45

Introducere

De dupa Adam.

Mat.18.21 Petru s-a apropiat de El si I-a zis:”Doamne de cate ori sa iert pe fratele Meu cand va pacatui impotriva mea? Pana la sapte ori?” Isus i-a zis:” Eu nu-ti zic pana la sapte ori ci pana la saptezeci de ori cate sapte.”

Acordarea iertarii pare sa fie o problema ce-i framanta chiar si pe ucenicii Domnului. Nu este deloc usor si asta se vede chiar in tensiunea din cuvintele lui Petru- el intelege ca trebuie sa ierte dar simte nevoia sa puna o limita- nu poti ierta chiar la infinit.

Petru nu spune „daca va pacatui” ci „cand va pacatui.” Deci posibilitatea ca cineva ca sa pacatuiasca impotriva noastra nu este decat o chestiune de timp.

Trebuie sa ne aducem aminte ca traim in era post adamica, era omului in pacat. Doar daca am fi trait inainte de Adam pretentia ca nimeni sa nu ne greseasca ar fi putut fi justificata.

Iertare falsa.

Cei mai multi refuza sa abordeze acest aspect deosebit de important pentru o buna convietuire intre oameni. De obicei ne-ar place ca altii sa ne acorde iertare insa ne cade greu cand noi suntem cei care ar trebui sa acordam iertarea.

Nu demult am discutat despre o falsa pocainta in contrast cu adevarata pocainta. Daca in bisericile noastre se practica pocainta falsa este doar datorita fapului ca exista si iertare gresit acordata. Multi crestini nu stiu sa ierte. Consecintele lipsei de intelepciune in ce priveste acordarea iertarii au favorizat proliferarea falsei pocainti si astfel marturia crestina lasa de dorit. Apoi noi insine am ajuns sa fim dezgustati de subiectul „iertarii” -datorita iertarii ieftin acordata, fals inteleasa si practicata.

Iertarea deplina

Copilul si adolescentul Iosif fiind favorizat de tatal sau a starnit invidia fratilor sai mai mari. Starea de tensiune intre frati s-a acutizat in urma visurilor destul de indraznete pe care Iosif le povestea familiei sale si prin care Iosif si prevedea un viitor stralucit, mult superior fratilor sai care aveau sa-i aduca inchinare (Gen.37.5-10) Nu dupa mult timp plaiurile Dotanului ajuns sa fie martore la implinirea razbunarii fratilor sai atunci cand tanarul de 17 ani ajunge sa fie vandut egiptenilor si astfel pentru totdeauna sa dispara casa lor fauritorul de visuri spre marea durere a tatalui lor Iacov. Visurile ajung insa sa se implineasca si acum fratii lui Iosif ajung „la mana” lui insa Iosif vrea sa le acorde iertare.

Nu stiu cat de greu ti-a gresit cel pe care tu trebuie sa-l ierti dar cred ca modelul acesta de iertare este valabil in orice situatie indiferent cat de grea ar fi.

1. Oferta iertarii

Iosif era hotarat sa ierte pe fratii lui chiar pe cand acestia nici macar nu stiau ca el mai traieste, cand acestia nici nu-l recunoscusera. Iosif pregatise deja iertarea.

Este greu si uneori chiar imposibil sa ajungi sa ierti cu adevarat daca tu crezi ca a acorda iertarea depinde de pocainta celuilalt. Da, pocainta celuilalt este si ea importanta insa nu pentru tine ci pentru el. Este gresit sa imi pun problema acordarii iertarii abia atunci cand cel ce mi-a gresit abordeaza subiectul.

Ill. Domnul Isus pe cruce a spus „Tata iarta-i…” pe cand inca nici unul din noi nu-i cerusem iertare si nu ne pocaisem.

Primul semn dupa care iti poti da seama daca iertarea ta este dupa Scripturi este daca tu esti dornic sa-l ierti si ai pregatit deja iertarea pentru el. Adesea oamenii spun ca vor sa ierte insa nu sunt pregatiti pentru asta, n-au pregatit iertarea.

Pregateste iertarea pentru cel ce are nevoie de ea chiar inainte sa ti-o ceara.

2. Planul iertarii

Iosif nu i-a iertat de indata ce i-a vazut si i-a recunoscut. Da, ar fi putut chiar atunci sa le spuna „va iert” dar n-a facut-o intrucat el dorea sa-i pregateasca pentru iertare. De la cap.42 pana la cap.45 sunt trei capitole care descriu aproape cu deamaruntul procesul prin care in mod intentionat i-a trecut Iosif pe fratii sai pentru a-i pregati pentru iertare.

Mult se greseste atunci cand unii iarta prea usor, ofera o iertare prea ieftina pentru oameni nepregatiti pentru asa ceva, adica pentru oameni care de fapt nu simt nevoia de iertare si o dispretuiesc. Despre asta insa vom mai discuta putin mai tarziu.

Iosif pune la cale un plan ce se intinde pe cateva luni de zile bune si cu riscuri mari avand in vedere ca implica sentimentele tatalui lor Iacov. Da, planul iertarii ia timp si implica efort sustinut insa se merita sa astepti pentru ca apoi bucuria sa fie deplina si fara parere de rau.

Cel ce iarta intelept pregateste pe gresitii sai pentru a primi iertarea pregatita.

3. Scopul iertarii

Accentul in procesul acordarii iertarii nu cade pe cel ce iarta ci pe cel ce trebuie iertat. Cel ce iarta in mod logic este considerat a fi mult mai matur decat cel ce a gresit.

Ill- unii spun cu usurinta „te iert” iar altii tot cu aceeasi usurinta „nu te iert.” Nici unul nici altul nu fac bine. In ambele cazuri accentul cade pe cel ce iarta. Asta este gresit.

-In primul caz se demasca o falsa bunatate si o teologie slaba. Cel ce iarta vrea sa para mai bun ca Dumnezeu. Doar cel rau este mai bun ca Dumnezeu- in sensul ca bunatatea lui duce la rau si la ruina spirituala si morala, bunatatea celui rau favorizeaza dispretul fata de har.

-Al doilea caz demasca mandria de sine. De aceea nu vrea sa ierte intrucat considera ca paguba la adresa reputatiei lui este mult prea mare.

Iosif ar fi avut si el cateva variante:

-sa nu-i ierte ci sa-i condamnte. Accentul ar fi cazut tot pe sine si cat a suferit din cauza lor.

-sa-i ierte in public. Astfel ar fi demonstrat egiptenilor cat de bun este el.

-sa-i ierte in particular spre binele vremelnic al familiei

-sa-i ierte insa mai intai sa pregateasca pentru iertare. Iosif a dorit recuperarea lor spirituala. Iosif a dorit sa aduca in Egipt pe fratii lui ca oameni noi si nu talharii si ucigasii ce erau pana acum. Accentul cade pe cel imatur spiritual avand ca scop castigarea si maturizarea lui spirituala.

2Cor.2.6-7 Este destul pentru omul acesta pedeapsa care i-a fost data de cei mai multi asa ca acum este mai bine sa-l iertati si sa-l mangaiati ca sa nu fie doborat de prea multa mahnire.

-iata deci cand este momentul sa-i acorzi iertarea (dar care era pregatita dinainte)

-nu totdeauna toti vor intelege rolul pedepsei pentru a-l pregati pe cel gresit sa primeasca iertare

-au acordat iertarea ca sa-l castige si sa nu fie doborat de prea multa mahnire.

Iertarea oferita intelept cauta recuperarea spirituala a celui ce a gresit.

4. Cadrul iertarii

v.1  …a strigat:”Scoateti afara pe toata lumea” si n-a mai ramas nimeni cu Iosif cand s-a facut cunoscut fratilor sai. …v.4 Iosif a zis fratilor sai:”Apropiati-va de mine”

Nu pentru public. Cadrul in care iertarea este oferita este unul intim, doar intre cel ce ofera iertarea si cel ce primeste iertarea. Iertarea nu este pentru publicitate. Iosif ar fi putut foarte bine sa formeze un sfat, o adunare judecatoreasca si sa le declare iertarea in mod public. Lumea trebuie scoasa afara cand ierti.

Descoperirea de sine. Acordarea de iertare presupune descoperire de sine, a te face cunoscut. Absenta iertarii ne tine ascunsi unul pentru altul, lipsa iertarii impiedica cunoasterea. Cand acord iertare de fapt aleg sa ma fac cunoscut celui pe care il iert si accept sa ma las cunoscut de el.

Tocmai asta este unul dintre motivele pentru care unii refuza sa ofere iertare. Ei stiu in subconstientul lor ca acordand iertare deblochezi procesul cunoasterii si pentru ca nu vor sa fie cunoscuti mai bine prefera sa nu ierte. Mai mult de atat, adesea cei ce nu vor sa ierte le este rusine de ei insisi si neoferind iertarea se baricadeaza pentru a nu fi cunoscuti si de altii.

Apropierea de cel iertat. Iertarea nu se „arunca” ci se ofera. Cel ce trebuie iertat nu este vrednic sa pretinda apropierea insa cel ce iarta are initiativa apropierii. Iosif si-a incurajat gresitii sa se apropie. Dorinta de apropiere este dovada unei iertari autentice.

Acesta uneori constituie un alt motiv pentru care unii vor sa ierte- vor sa ramana distanti, vor sa nu le fie violata intimitatea.

5. Mitul iertarii

„Te iert dar nu te uit.”Multi sunt aceia care si in biserica dau ca invatatura in domeniul iertarii zicala „Te iert dar nu te uit.” Trist este ca uneori o auzim si de la amvon cu toate ca nu scrie nicaieri in Biblie.  Toti stim insa ca cei care spun asa nu au iertat cu adevarat. Ideea indusa aici insa este aceea ca pentru a putea ierta mai intai trebuie sa uiti. Nimic mai fals.

Trebuie sa uiti ca sa poti ierta? Cati dintre dvs ati fost iertati de Dumnezeu? [Ridicati mana!] Va uitat Dumnezeu pacatele? Daca Dumnezeu uita atunci inseamna ca este o mare problema aici. Dumnezeu insa nu are probleme de memorie, atunci n-ar mai fi Dumnezeu.

A uitat Iosif greselile fratilor lui? Nu!

v.4 …Eu sunt fratele vostru pe care l-ati vandut ca sa fie dus in Egipt.

A putut ierta Iosif chiar daca n-a uitat? Da!

A presupune ca trebuie mai intai sa uiti ca sa poti ierta inseamna de fapt ca iertarea este un act inconstient.

Nu astepta sa ierti atunci cand vei uita pentru ca nu vei uita niciodata. Prin chiar faptul ca iti propui sa uiti de fapt iti amintesti. Asa ca nu vei putea ierta niciodata dupa metoda asta.

Incearca asta- propune-ti sa uiti ceva! Cand reusesti suna-ma la 0744.554.726 si spune-mi:”mi-am propus sa uit chestia asta si am uitat-o!”

„A uita” si „a nu-ti aduce aminte.” Fr. David Derlan intr-un curs de consiliere biblica predat in cadrul colegiului din Comunitatea de Bacau- Lacu Rosu 2005 observa o diferenta intre „a uita” si „a nu-ti aminti.” In primul caz este o chestiune inconstienta pe cand in cel de-al doilea caz este implicata vointa, alegerea personala.

Ma gandesc ca tocmai de-asta unora le place zicala „te iert dar nu te uit” pentru ca lor le-ar place ca viata de credinta sa se petreaca in mod inconstient, fara implicarea vointei lor in ceva, totul sa vina de la sine. Ei ar ierta dar fara sa li se implice vointa personala. Daca uitarea le-ar putea fi considerata si iertare asta le-ar conveni.

Fr. David Derlan ne ajuta sa intelegem ce inseamna iertarea:

Iertarea este promisiunea…

-de a nu trata persoana prin prisma problemelor din trecut

-de a nu aduce in discutie problema ca sa te santajez, sa profit de tine

Ex. …pentru ca te-am iertat ar trebui sa…

Gen.50.19-21 Dupa moartea tatalui lor fratii lui Iosif se asteptau ca Iosif sa se razbune pe ei, adica sa-i trateze prin prisma problemelor din trecut sau sa-i santajeze insa Iosif nu face asa ceva. Cu toate ca n-a uitat faptele lor insa i-a iertat. [Citeste textul]

-de a nu vorbi despre problema asta cu altii spre a-ti face rau

Ex. …m-a calcat pe degete cutare…nu ca vreau sa barfesc dar…

Gen.45.16 Iosif a lesat sa se raspandeasca doar gandurile bune despre fratii lui in casa lui Faraon.

-de a nu persista gandindu-ma la problema acesta

Nu trebuie sa uiti ca sa ierti ci trebuie sa ierti ca sa uiti. Tu deja ai probleme cu uitarea. Iarta si vei uita!

6. Procesul iertarii

Iosif pune la cale un plan prin care cauta sa pregateasca pe fratii lui sa primeasca iertare. El initiaza planul si are si rabdarea necesara sa-l duca la indeplinire avand in vedere scopul recuperarii spirituale a fratilor lui.

Supravegheaza. Iosif supravegheaza desafasurarea planului de pocaire a fratilor lui. Isi ascunde initial identitatea. Dezvaluirea identitatii si a scopului tau ar putea starni mandria in gresitii tai si ar putea impiedica pocainta lor daca ei stiu ca tu asta astepti de la ei. Iosif foloseste un translator, un mijlocitor desi intelegea limba lor.

Gen.42.23 Ei nu stiau ca Iosif ii intelegea caci vorbea cu ei printr-un talmaci.v.24 Iosif a plecat laoparte…43.30 …a intrat degrab intr-o odaie si a plans acolo…

Iosif supraveghea procesul vindecarii fratilor lui.

Evalueaza.

Iosif nu doar ca a supravegheat proceasul insa a si evaluat procesul acesta. A constatat progresul procesului si asta pentru ca intelegea limbajul pocaintei. Este foarte important sa intelegi limbajul pocaintei autentice. Mesajul din Ps.51 ne ajuta sa distingem pocainta autentica a lui David de pocainta falsa a regelui Saul. Multi nu stiu limbajul pocaintei si de aceea acorda iertarea mult prea ieftin- o iertare ieftina care distruge si impietreste inima pacatosului.

Gen.42.23 Ei nu stiau ca Iosif ii intelegea…

Iosif intelegea mai mult decat cuvintele lor. Intelegea pocainta lor si tocmai de aceea, din cand in cand, plin de bucurie pentru ca vedea progresul pocaintei lor iesea afara si se bucura cu lacrimi si dor dupa momentul cand astepta sa le ofere iertarea.

Gen.42.24 …Iosif a plecat laoparte de la ei ca sa planga…

Gen.43.30 …Iosif a ispravit repede caci i se rupea inima pentru fratele sau si simtea nevoia sa planga; a intrat degrab intr-o odaie si a plans acolo…

Iata cateva cuvinte cheie din limbajul pocaintei:

Gen.42.21-22 ..au zis unul catre altul:”Da, am fost vinovati fata de fratele nostru… pentru aceasta vine peste noi necazul acesta. …acum iata ca ni se cere socoteala pentru sangele lui.”

-pocainta gresitului nostru trebuie observata in ascuns si nu in public de ochii lumii

Gen.44.33-34 ingaduie dar te rog robului tau sa ramana in locul baiatului ca rob al domnului meu iar baiatul sa se suie inapoti cu fratii sai …daca baiatul nu este cu mine? Ah! Sa nu vad mahnirea tatalui meu!

-Iuda este gata sa sufere in locul lui Beniamin si acum simte cu tatal lui. Ii pasa.

Gen.45.5 …nu va intristati si nu fiti mahniti …

-fratii lui erau intristati si mahniti.

Acestea sunt semne ale pocaintei lor.

Concluzioneaza.

Iosif se bucura de toate aceste progrese. Punctul culminant insa cred ca il constituie declaratia din…

44.16 Iuda a raspuns:”Ce sa mai spunem domnului nostru? Cum sa mai vorbim? Cum sa ne mai indreptatim? Dumnezeu a dat pe fata nelegiuirea robilor tai. Iata-ne robi…”

Aceasta declaratie constituie dovada pocaintei autentice- momentul cand ei nu mai se pot justifica, recunosc starea si accepta consecintele. Abia acum este pacatosul este pregatit pentru a primi harul iertarii.

Nu este oare la fel si in ce priveste iertarea lui Dumnezeu fata de noi? Dumnezeu desi are iertarea pregatita pentru toti totusi nu o primesc decat aceia care sunt pregatiti pentru ea. Legea este aceea care ne pregateste pentru harul iertarii si iata cum:

Rom.3.19 Stim insa ca tot ce spune Legea spune celor ce sunt sub Lege pentru ca orice gura sa fie astupata si toata lumea sa fie gastita vinovata intaintea lui Dumnezeu.

Da, mai itnai gura trebuie sa fie astupata asa cum si gura fratilor lui Iosif a ajuns sa fie astupata. Abia apoi vine harul…

Rom.3.21 Dar acum s-a aratat o neprihanire pe care o da Dumnezeu…

Dumnezeu nu ofera harul iertarii inainte ca omul sa fie pregatit pentru a primi iertarea. La cruce, cu toate ca a spus “Tata iarta-i…” si a spus-o pentru toti, totusi doar un talhar a fost pregatit sa primeasca iertarea oferita si aceluia Domnul i-a spus “Astazi vei fi cu mine in rai.”

7. Puterea de a ierta

Nu oricine poate ierta. Ai nevoie de putere. Iata de unde vine aceasta putere:

Perspectiva inalta.(v.5-8)

Ca sa poti ierta trebuie sa privesti viata din perspectiva divina, de la intaltime. Iosif credea intr-un Dumnezeu aflat in control tot timpul, chiar si in necazuri. Dumnezeul lui Iosif nu pierduse controlul nici un moment.

Rom.8.28 stim ca toate lucrurile lucreaza impreuna spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu…

Iosif nu doar ca stia asta dar si credea. Tocmai de aceea el spune: „ca sa va scap viata m-a trimis Dumnezeu inaintea voastra… Dumnezeu m-a trimis inaitnea voastra”(45.5,7)

Viata si lumea trebuie privita prin perspectiva vulturului care scruteaza inaltimile si nu a gainii care scurma in gunoi.

Bogatia slavei (v.9-13)

Cei „saraci” nu pot ierta. Cel ce n-are, de unde sa dea?

v.13 Istorisiti tatalui meu toata slava pe care o am in Egipt si tot ce ati vazut…

Iosif primisese mult har din partea Domnului. El totdeauna l-a vazut ca un har. De aceea el poate sa acorde har caci iertarea este un har. Iosif a fost bogat intai de toate ca L-a avut pe Dumnezeu tot timpul cu el. Aceasta a fost bogatia lui.

O inima mare (v.14-15)

v.14-15 El s-a aruncat pe gatul fratelui sau Beniamin si a plans… a imbratisat de asemenea pe toti fratii lui, plangand…

Iosif a avut o inima mare nu doar pentru „cei ce va iubesc” ci si pentru cei care i-au facut rau. Se pare ca imbratisarea lui pentru fratii cei rai nu a fost deloc fatarnica…ci „plangand.”

Si-a tratat fratii nu prin prisma functiei de Prim Ministru ci prin prisma relatiei cu tatal si astfel ii numea „fratii lui.”

Ce poti spune despre tine: din ce perspectiva privesti lumea? Cat de bogat esti in har? Cat de mare este inima ta pentru fratii ce-ti gresesc?

8. Dovezi ale iertarii

Nu este suficient doar sa declari iertarea. Iertarea oferita in mod autentic intotdeauna este sprijinita prin actiuni menite sa incurajeze pe cel iertat ca iertarea cu adevarat a fost reala.

Vorbeste de bine.v.15-20

Iosif comunica cu fratii lui si lasa si pe fratii lui sa stea de vorba cu el. Unii astazi zic ca au iertat dar nu vorbesc unul cu altul.

Mai mult de atat Iosif nu raspandeste vorbe de rau cu privire la fratii sai. Dovada ca Faraon se bucura ca i-au venit fratii lui Iosif.

Ofera daruri.v.21-23

O iertare care nu este intarita si sprijinita si faptic nu este iertare. Cel iertat nu crede si nici chiar Dumnezeu nu o considera iertare.

Iacov de asemenea in v.26-27 vedem ca nu i-a venit sa creada ca Iosif traieste si i-a iertat insa fiii lui i-au istorisit cele spuse de Iosif si a vazut carale pe care le trimisese Iosif… atunci spune textul „duhul tatalui lor Iacov s-a inviorat.”

9. Bucuria iertarii

Iertarea are roade minunate de care, daca am fi constienti cu siguranta ca am fi mai dornici sa oferim iertare.

Bucuria celui iertat.(v.26-27)

Fara indoiala ca oferirea iertarii aduce bucurie celui iertat, o bucurie care vine din purificarea pocaintei atunci cand iertarea este oferita cu intelepciune. Vedem aceasta bucurie din istorisirea plina de viata a fratilor lui Iosif atunci cand povestesc tatalui lor. Era o bucurie vie care cu toate ca l-a inceput nu a fost convingatoare, totusi viata a biruit si Iacov a crezut.

Bucuria Tatalui.(v.27-28)

Pacatuise Iacov impotriva fiului sau Iosif? Nu! Atunci de ce se aflau despartiti de 22 de ani?

Dragii mei, poate este greu de crezut insa trebuie sa stim ca acolo unde nu este iertare nu este nici partasie cu Tatal, cu Dumnezeu. Cu toate ca Dumnezeu nu ne-a gresit ci copiii Lui, totusi daca nu am ajuns sa acordam iertarea nu vom putea vedea pe Tatal. Atata timp cat alegem sa nu iertam alegem sa nu vedem fata Tatalui.

Bucuria celui ce iarta.(v.1,14-15)

Bucuria nu este doar a celui iertat si nu doar a Tatalui nostru ci este si a ta, a celui ce iarta. Puterea de a ierta intelept este dovada ca esti viu.

v.28 „Destul! Fiul meu Iosif tot mai traieste!…”

Indiferent cat de moral esti, indiferent cat de integru esti… daca nu esti si iertator ramai mort fata de Dumnezeu, fata de Tatal. Dovada ca traiesti viata lui Dumnezeu este iertarea oferita cu intelepciune.

„Un rabin imigrant facea la un moment dat o ofirmatie de-a dreptul uluitoare. ‚Inainte de a veni in America a trebuit sa-l iert pe Adolf Hitler’ -spunea el. ‚N-am vrut sa-l port dupa mine pe Hitler in noua mea tara.’[1]

Am vorbit despre bucuria pe care iertarea o aduce in trei directii. S-ar putea insa ca cel iertat, daca nu stie sa primeasca si el iertarea cu intelepciune, s-ar putea sa nu se bucurie insa in mod sigur Tatal si tu va veti bucura- cu siguranta.

Lewis Smedes:”Prima si de cele mai multe ori, singura persoana vindecata datorita iertarii este cea care iarta… Atunci cand iertam cu toata sinceritatea, semnam actul de eliberare a unui detinut, apoi intelegem ca detinutul in cauza suntem noi.”[2]


[1] Philip Yancey, Tulburatoarele descoperiri ale harului, Aqua Forte 2004, pg.81[2] idem

Advertisements

One Response to “Intelepciunea de a oferi iertare”

  1. romoflorin said

    Iertarea de multe ori este pretul iubirii si dovada acesteia. Exista si un scop personal in a ierta: ca sa poti inainta, progresa, sa te poti elibera.
    Cineva spunea ca iertarea este insemnul smereniei al lepadarii de sine.
    Oricum, cei ce spun ca au credinta si iubesc pe Dumnezeu, aici se vede spiritul din ei, la iertare.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: