Soli Deo Gloria

Din El, prin El si pentru El sunt toate lucrurile. A Lui sa fie gloria in veci! Amin. Rom.11.36

Ce trebuie sa stie un tanar despre relatia premaritala

Posted by Calea Domnului on December 9, 2007

Intalnire de tineret Sega-Arad 7-dec’07; Biruinta-Arad 9-dec-07 [3653]

Matei 1.18-25

Introducere.

Poate ca cei mai multi dintre noi tinerii ne preocupam gandurile mai mult cu bucuriile pe care casatoria le poate aduce (mai putin responsabilitatile) decat cu responsabilitatile ce ne revin acum, inainte de casatorie. Sau poate, influentati de spiritul lumii nici macar nu stim ce responsabilitati avem inainte de casatorie si cum perioada aceasta de asteptare este determinanta, hotaratoare in ce priveste fericirea ulterioara.

Ill. Clasa I-a nu este asa greu de absolvit, este pentru copii insa nu o poti ignora, nu o poti trata cu superficialitate daca vrei sa ajungi sa te bucuri de un masterat sau doctorat.

First things first! Lucrurile dintai trebuie sa fie primele iar urmatoarele se deosebesc de primele.

Inainte de a locui ei impreuna

Textul de fata ne prezinta o relatie premaritala a carei legitimitate este la fel de solida ca in cazul lui Adam si a Evei. Cred ca nici un moment Adam nu s-a indoit ca a fost voia Domnului ca Eva sa-i fie sotie. (Dovada- chiar L-a „acuzat” pe Domnul ca El i-o datuse pe Eva.) Banuiesc ca nici unul dintre noi nu punem la indoiala ca Iosif si Maria au fost sot si sotie declarati dupa Voia lui Dumnezeu (1.20).

Logodna trebuie sa fie logodna. Logodna nu este luna de miere. Cand logodna se transforma in luna de miere atunci luna de miere se va transforma in logodna. Cand logodna nu este ultima luna de burlacie ci prima luna de casatorie atunci trebuie sa stim ca adesea va fi nu doar prima luna de casatorie ci si ultima.

Parintii sfinti au fost logoditi! Si mai mult de atat se pare ca logodna nu a fost casatorie de proba ci o perioada distincta de ceea ce inseamna viata conjugala. Pretuieste perioada logodnei! Are farmecul ei.

Haideti sa vedem cateva caracteristici ale relatiei premaritale a familiei sfinte, a familiei parintilor Domnului nostru Isus Hritsos. Nu doar sa vedem ci sa si invatam, sa practicam modelul lor si nu modelul lumii. De aceea …

1. Fii curat inainte de casatorie

Relatia lui Iosif cu Maria a fost serios zdruncinata in momentul in care Maria a marturisit lui Iosif ca este insarcinata. Motivul acesta a fost suficient de serios incat era pe cale sa provoace o despartire definitiva intre cei doi.

Probleme de etica.

In functie de natura motivelor ce au provocat tulburarea lui Iosif imi dau seama ca Iosif era un om moral, spiritual si matur in acelasi timp. „Cearta” intre cei doi nu a fost provocata de nimic altceva ci de probleme de moralitate si etica crestina spre deosebire de alti tineri astazi care gasesc motiv de despartire in orice nimicuri.

Apropo- in relatia voastra ce ar constitui cu adevarat motiv de despartire, de separare? Probleme de ce natura l-ar deranja pe partenerul tau? Probleme de ce natura? Ai fi gata sa te separi de partenerul tau daca ti-ar marturisi ca traieste in curvie? Traiesti tu o viata curata astfel incat un partener cu principii crestine sa nu fie nevoit sa-si puna problema separarii de tine?

Sinceritate.

Curatia Mariei este prefigurata in mod implicit din faptul ca Iosif afla de situatia ei. Parerea mea este ca Maria i-a comunicat situatia. Ea nu a grabit casatoria, probabil nici nu putea potrivit cu obiceiurile vremii insa nici n-a asteptat ca Iosif sa descopere.

Este bine sa fim sinceri unul cu altul. Mai devreme sau mai tarziu tot va afla partenerul tau si durerea va fi cu mult mai mare dupa,  decat inainte.

Ill. Am auzit despre o tanara care a inceput o relatie prin internet. S-au casatorit si totul a fost bine pana ce au ajuns sa locuiasca impreuna pe alt continent. Atunci fata a aflat ca baiatul era bolnav de …ecofobie sau ceva de genul asta. Baiatul si familia lui au tainuit lucrul acesta. Fata s-a simtit folosita in scop egoist, tradata in sentimentele ei. Astazi este divortata si de rusine nu se mai poate intoarce acasa.

Dragii mei, haideti sa spunem partenerului nostru adevarul. Adevarul ne face liberi si Domnul se indura de noi. Ai spus partenerului tau tot ce trebuie sa stie, tot ce stii ca ar vrea sa stie? De cealalta parte, tu esti sigur ca stii tot ce ar trebui sa stii despre viciile sau posibilele boli tainuite de partenrerul tau? [Da, am intalnit candva un baiat care a zis ca pe el nu il intereseaza nimic din trecutul partenerei sale. Era nepocait, acum si traia in pacat cu o tanara mult mai mare ca el dar nu stia nimic de trecutul ei si parea ca se temea sa afle intrucat n-ar fi fost gata s-o paraseasca.]

Principile curatiei.

Din textul de fata observam ca Iosif avea cel putin doua principii legate de relatia premaritala cu Maria:

a) Tinerii nu locuiesc impreuna in timpul logodnei.v.18. Daca Iosif si Maria erau logoditi si totusi nu locuiau impreuna cu atat mai mult nu este bine sa locuiasca impreuna tinerii in perioada de prietenie.

b) Un tanar/a credincios nu trebuie sa aibă relatii intime decat cu o singura persoana.v.18-19. Iosif a fost intrigat la gandul ca Maria ar fi avut relatii intime cu un alt barbat.

c) Relatiile intime cu acea persoana doar dupa casatorie. Deci cand acea persoana devine sot/sotie.v.25 „Dar n-a cunoscut-o pana ce ea a nascut un fiu…” Relatia premaritala dintre Iosif si Maria a fost lipsita de relatii intime intre acestia.

Dovezi ale curatiei

Sarcina Mariei este dovada curatiei ei. Faptul ca Maria a fost insarcinata de la Duhul Sfant asta este o dovada a faptului ca Maria era o fecioara, o tanara curata si tocmai de aceea Duhul S-a putut apropia de ea. Tanara Maria era purtatoare de Hristos.

Duhul Sfant este accesibil si unei tinere necastorite. De ce oare credem ca prezenta Duhului Sfant creaza disonanta vis-a-vis de aspectul atractiv al feminitatii pure? Asa ca baieti, nu uitati Duhul Sfant nu apare in viata unei tinere odata cu ridurile ci este prezent in zambetul curat al unei fecioare.

Tinere, nu trebuie sa astepti casatoria ca sotia ta sa devina „purtatoare de Hristos,” crestina. O tanara trebuie sa fie crestina, „purtatoare de Hristos” inainte de casatorie. Multi tineri s-au inselat ca sta in puterea lor de a „pocai” pe sot/sotie si astazi suporta cu greu consecintele necredintei in Dumnezeu.

Se poate apropia Duhul de tine pentru ca Domnul Isus sa locuiasca in tine prin credinta? Ai tu Duhul Sfant al lui Dumnezeu? Va puteti ruga impreuna? Simtiti libertatea Duhului si pe Hristos care creste in voi?

Atentie! Parerea mea personala este ca nu-i intelept sa te casatoresti cu o persoana ce nu este crestina sau care nu impartaseste aceleasi principii de credinta ca si tine. In mod special atentie la Martorii lui Iehova si Adventisti. Cei ce adera la invataturile acestor doua culte sunt foarte greu daca nu chiar imposibil de schimbat, de increstinat. Nu va jucati cu focul- chiar cunosc un caz in care, desi casatoriti de curand merg inca de acum la biserici diferite. Banuiesc ca nu va doriti asta.

Visul lui Iosif este una din dovezile curatiei lui. V.20 si 24 ne arata ca un inger al Domnului i se arata in vis lui Iosif.

Ill. Pe cand lucram in Bucuresti la Biserica „Cuvantul Adevarului” cineva m-a intrebat daca „este posibil sa pacatuiesti in somn?” Banuiesc ca toti stiti la ce se referea. Da, eu cred ca in somn si in visurile si fanteziile noastre nocturne se poate vedea starea de neprihanire sau de pacat. In starea de inconstienta se ridica la suprafata gandurile ascunse ale inimii in mod necenzurat.

Visul lui Iosif era caracterizat de curatie, impregnat de adevarul voii lui Dumnezeu comunicat prin inger. Cel ce are in visurile lui Ingeri traiesc ca ingerii. Cei ce au in visurile lor demoni oare cum traiesc? Cum sunt visurile noastre?

In viata lui Iosif si Maria Dumnezeu a avut locul de cinste, a avut prioritate chiar inainte de casatorie. Curatia lor confirma locul Domnului Hristos- temelia viitoarei lor casnicii. Prioritatea in relatia premaritala trebuie sa fie pentru curatie, neprihanire (Prov.31.30). Curatia morala a noastra trebuie sa existe inainte de casatorie, …inainte ca sa locuiasca ei impreuna. Daca nu va fi acum, ce garantie ai ca va fi dupa?

2. Framante-te inainte de casatorie

Tot inainte de casatorie este si vremea framantarilor si a durerilor de cap. Ce-i drept ca fiecare din nou am vazut in lume cu totul altfel: n-au dureri de cap inainte de casatorie ci dupa casatorie. In ceea ce ma priveste prefer sa am framantari si dureri de cap inainte decat sa am dupa casatorie cand nu mai poti dezlega nimic decat prin moarte.

Procesul gandirii

Iosif se gandea la aceste lucruri…v.20. Traim in vremuri in care prin lipsa de intelepciune, lene cerebrala si condusi fiind de spiritul lumii am cerut demisia ratiunii acceptand pe tronul inimii noastre ca Judecator- „ochii” Acestia sunt doi insa nu fac cat mintea. Ei emit judecati doar la un simplu „flash” de aceea si edificiile ridicate prin judecatile lor nu dureaza mai mult ca un foc de artificii.

Mai gandesc tinerii astazi? Cand suntem mici navigam pe internet, la scoala ne jucam, la biserica butonam celularele, acasa mancam dormind, noaptea dam un buzz cu prieteni anonimi, dimineata suntem obositi. Cine mai are timp sa gandeasca la lucruri importante! Altii ne-au facut deja programul insa familia nu este inclusa in program.

Caracteristic tinerilor de astazi este rasul, amuzamentul prin care vor sa se asigure ca se simt bine. Gandirea este folosita nu in sens preventiv si edificator ci doar pentru ca sa mai dribleze pe cineva.

a) Un tanar care gandeste inainte este un ranar care isi asuma responsabilitatea relatiei.

Iosif a inteles ca relatia conjugala nu este o joaca ci un angajament pe viata inaintea lui Dumnezeu si trebuie facut dupa voia lui Dumnezeu. Iosif dorea ca Domnul sa le dea binecuvantarea. Iosif gandea inaintea Domnului, Domnul era invitat in procesul gandirii astfel ca ingerul a intervenit in visul sau.

b) Un tanar care gandeste este un tanar condus de principii si nu de sentimente.

Iosif n-a gandit cu ochii ci cu mintea si inca nu oricum- cu mintea luminata de Legea Scripturilor Sfinte. Sentimentele sunt trecatoare de aceea au nevoie de un fundament care ramane- Principiile Scripturii. Doar pe baza lor sentimentele vor fi de durata si chiar eterne.

c) Un tanar care gandeste inainte este un tanar care iubeste cu adevarat.

Iosif a iubit intai pe Dumnezeu. A iubit-o si pe Maria caci n-a dorit s-o faca de rusine. Apoi s-a iubit si pe sine dorind sa fie in voia Domnului.

De ce se gandea Iosif inainte de casatorie? Pentru ca acum este timpul cand poti vorbi despre…

Prudenta parasirii

Dupa casatorie nu trebuie sa se mai ia in calcul alternativa despartirii. Stau si ma intreb- oare ce rost mai au juramintele de la altar? Cu asa mare usurinta se „desfac” legaturi despre care ni se spune ca in mod real doar moartea le poate dezlega si nu omul.

Iosif luase hotararea sa o paraseasca pe Maria pe motive bine intemeiate- imoralitatea sexuala. Iosif insa ne invata ca a parasi pe cineva nu este un lucru de care sa fii prea mandru. Trebuie sa fim constienti ca despartirile provoaca rani insa aduce atrace si oprobriul public.

v.19 Iosif, barbatul ei era un om neprihanit si nu voia s-o faca de rusine inaitnea lumii; de aceea si-a pus de gand s-o lase pe ascuns.

Un om neprihanit se deosebeste de ceilalti si in modul in care paraseste logodnica (nu este vorba de prieten): invoca motive in domeniul eticii crestine si cauta metode cele mai putin daunatoare avand in atentie reputatia peroanei pe care o paraseste. Am zis ca nu este vorba de prietenie aici ci de logodna. In timpul prieteniei poti motivele de despartire pot fi si de alta natura insa motivele ce pot justifica o despartire a celor logoditi trebuie sa fie mult mai serioase.

Framantarea inainte de casatorie desi neplacuta este benefica, vitala chiar; caci „baterea laptelui da smantana”(Prov.30.33) Toate lucrurile isi au vremea lor si framantarea isi are vremea ei. Cand? …inainte ca sa locuiasca ei impreuna!

Unii se tem sa gandeasca intrucat apeland la ratiunea luminata de Scripturi s-ar putea sa nu le satisfaca asteptarile sentimentale si uneori… uneori mai putin spirituale. Gandirea acesta are la baza o eroare teologica cu privire la Dumnezeu- Dumnezeu nu este un militian sadic ci un Tata, Cel Care doreste ca bucuria noastra sa fie deplina si in casatorie. Asa ca nu va temeti sa ganditi in prezenta lui Dumnezeu.

Nu mai plangeti… povestea de dragoste a lui Iosif si Maria nu s-a incheiat aici. Framatarile lor au dus numai spre bine si poveste lor continua.

Atentie! Astazi multi adolescenti traiesc in promiscuitate sexuala asa ca nu-i de mirare ca tinere si chiar adolescente raman insarcinate. Totusi sa stiti ca justificarea cu insarcinarea de la Duhul Sfant a fecioarei Maria a fost unica justificare acceptata ca valabila.

3. Cauta calauzirea inainte de casatorie

Solutionare divina.

Slava Domnului! Framantarile crestinilor intr-adevar nu gasesc solutionare omeneasca insa primesc raspuns divin. Da, s-ar putea sa te framanti ani de zile ca si mine si sa nu gasesti un raspuns si totul sa fie in minte ta o harababura de principii biblice si sentimente curate si cu toate astea lispite de o logica macar irationala dar cel putin practica.

Principii ale calauzirii

Cand? Calauzirea iti este data inainte si nu dupa ce-ai ales tu insuti calea..

Prin insasi natura sa, calauzirea se cere inainte. Cand primesti caluzirea din partea Domnului de fapt impreuna cu ea primesti si binecuvantarea. Unii separa calauzirea de binecuvantare. Nu cauta calauzirea insa bazandu-se pe o intelegere gresita a caracterului lui Dumnezeu, a dragostei Lui se asteapta ca Dumnezeu neavand incotro sa le dea si lor binecuvantarea mai tarziu. Cauta calauzirea/binecuvantarea inainte!

Este imposibil ca Dumnezeu sa-ti mai dea calauzire sau sa-ti mai vorbeasca cand tu deja ai luat-o pe „nevasta-ta” la tine. Dumnezeu a putut vorbi lui Iosif pentru ca era singur in patul lui si visa singur dar este imposibil ca Dumnezeu sa mai vorbeasca unui tanar sau unei tinere atunci cand mai are in pat alaturi pe altcineva. Si la urma urmei de ce ar mai cere un astfel de om calauzire de la Dumnezeu cand el de fapt pretinde ca a aflat calauzirea? Pentru ca a aduce o fata la tine presupune faptul ca tu crezi ca ea este nevasta-ta. A aduce pe o fata sa locuiasca cu tine sub acelasi acoperis trebuie sa fie semnul ca tu esti convins ca ea va fi sotia ta.

Cine? Doar cei ce se framanta cautand Voia Domnului  vor primi calauzirea la timpul potrivit.

Nu te astepta sa primesti calauzirea/binecuvantarea fara sa te fi framantat pentru ea. Poate sunt si exceptii. Oricum Domnul Isus a spus „cautati si veti gasi, bateti si vi se va deschide.” Daca intarzie asteapt-o. Dumnezeu cunoaste mai bine vremea potrivita iar asteptarea ta nu va fi in zadar.

In ce conditii? Calauzirea vine dupa curatie si in curatie. Niciodata in pacat.

Asigura-te ca nu astepti calauzirea in intunericul pacatului. Ingerii lui Dumnezeu nu comunica cu pacatosii iar daca ar face-o n-ar aduce deloc vesti bune ca in cazul lui Belsatar- mesaj de judecata. Calauzirea lui Dumnezeu vine in contextul unei relatii personale intime si curate a tanarului cu Sine.

Ps.25.12 Cine este omul care se teme de Domnul? Aceluia Domnul ii arata calea pe care trebuie s-o aleaga.

In ce conditii? Calauzirea o primesc doar cei ce sunt gata s-o accepte nu doar informativ.

Matei 1.24 cand s-a trezit Iosif din somn a facut cum ii poruncise ingerul Domnului… Iosif n-a cautat calauzirea Domnului doar pentru cultura lui generala sau sa vada doar ce parere are Dumnezeu. A cautat-o ca s-o implineasca. Daca Domnul ti-ar descoperi voia Lui ai implini-o? Daca nu, atunci de ce ar trebui sa ti-o descopere?

Ioan 7.17 Daca vrea cineva sa faca voia Lui va ajunge sa cunoasca daca invatatura este de la Dumnezeu…

De la cine? Calauzirea finala o da Dumnezeu si nu omul.

Ill. Se duce baiatul la proroc si dupa doi ani de prietenie cuvantul prorocului este ca trebuie sa se desparta de prietena lui.

Iosif s-a sfatuit cu Dumnezeu in Scripturi (v.22) si cu slujitorii Domnului (v.20). Tu cu cine te sfatuiesti? A cui parere cantareste cel mai greu pentru tine: anturaj, familie, rude, prieteni…etc

Atentie! Cauta sa vezi cum cauta partenerul tau calauzirea. Daca cuvintele prorocilor sunt mai presus de principiile etice si neschimbabile ale lui Dumnezeu atunci va trebui sa ai mare grija.

Ill. In SUA un tata a trebuit sa ramana cu 4-5 copii (?) dupa ce sotia i-a comunicat ca „duhul” i-a spus ca trebuie sa-l paraseasca.

Pentru cine? Calauzirea trebuie s-o primeasca ambi tineri si nu doar unul.

Ill. Cu siguranta si dvs vi s-a intamplat sa vina un tanar/tanara sa-ti spuna ca Domnul i-a descoperit ca tu esti viitorul partener de casatorie. Iti spune ca este convins(a) 100% ca asta este voia Domnului. Mai trec cateva luni si mai vine altcineva tot la fel de sigur ca tu esti viitorul partener de casatorie. Ce te faci? Ce te faci cand „Dumnezeu are doua oferte” iar tu stii ca Biblia condamna poligamia!

Ideea este urmatoare- ambii tineri trebuie sa aiba calauzire de la Domnul. Calauzirea cuiva nu o substituie pe a celuilalt ci o confirma. Atat Maria cat si Iosif au fost calauziti direct de Dumnezeu. Iosif nu se bazeaza pe calauzirea Mariei chiar daca aceasta a primit prima calauzirea.

Asigura-te ca amandoi aveti calauzirea si astfel pacea sufleteasca ca nu cumva mai tarziu sa fii acuzat ca s-a bazat doar pe hotararea ta. Trebuie sa stie ca tu nu esti Dumnezeu si s-ar putea sa gresesti. Consider ca daca unul singur nu are calauzirea nu se pot invoi sa mearga pe acelasi drum.

4. Asteapta confirmarea inainte de casatorie

Curatia intr-o lume pervertita de pacat aduce framantarea. Framantarea in curatie aduce calauzirea si calauzirea divina …uneori aduce confirmarea.

Da, nu in toate cazurile Dumnezeu da un raspuns pozitiv, nu in toate cazurile Dumnezeu raspunde favorabil, nu in toate cazurile raspunde convenabil insa in toate cazurile raspunsul Sau este Singura solutie benefica indiferent de forma pe care acesta o ia.

Prima confirmare-verbala

v.20 …nu te teme sa iei la tine pe Maria, nevasta-ta

Cata bucuria in inima lui Iosif cand Dumnezeu ii spune ca Maria este nevasta-sa.

Ill. Imi aduc aminte de anul 2002 cand m-am indragostit pentru prima data mai serios si mai matur (credeam eu) atras fiind de caracterul frumos al unei tinere. Am fost socat insa cand dupa trei zile de post aduse inaintea Domnului pentru problema asta, fiind cu citirea zilnica a bibliei la Gen. 20.3 am fost tulburat in toata fiinta mea de cuvintele „Dumnezeu S-a aratat noapte in vis lui Abimelec si i-a zis: Iata, ai sa mori din pricina femeii pe care ai luat-o caci este nevasta unui barbat.” Eu nu o luasem insa ma gandeam ca ar putea fi sotia mea. Ea era convinsa ca eu nu pot fi sotul ei. Mai tarziu, dupa cateva luni se muta in SUA unde se logodeste si apoi se casatoreste cu sotul ei.

S-ar putea sa fie situatii in care Dumnezeu sa-ti spuna ca Marioara „nu e nevasta-ta” insa este mai bine sa-ti spuna Dumnezeu inainte de casatorie decat s-o afli tu dupa casatorie.

Ill. Un baiat plin de ravna pentru Domnul se casatoreste in graba cu fata draguta insa in noaptea nuntii afla ca fata respectiva fusese pentru multa vreme implicata in acte de imoralitate sexuala. Dezamagirea i-a fost mare si numai harul Domnului ii poate vindeca ranile.

Dumnezeu stie cel mai bine cine este sotia/barbatul fiecaruia. Trebuie sa primim confirmarea de la El si nu sa traim in dezordine asemenea femeii samaritence care avusese cinci barbati, acum il avea pe al saselea si cu toate astea Domnul Isus ii spune „acela pe care-l ai acum nu-ti este barbat”(Ioan 4.18)

Nu este oare o imagine sinistra sa fii la altar, toti zambesc in jurul tau si-ti spun ca aratati bine, sunteti frumosi insa duhul tau sa-ti spuna ca aceea sau acela care sta langa tine nu este al tau/ nu este a ta?

Nu lua la tine, in casa ta decat pe aceea la care Domnul Dumnezeu face referire ca fiind „nevasta-ta.” Nu te apropia de aceea careia Dumnezeu nu i-a schimbat starea civila

Nu va fi ultima- faptica

v.24-25 …a luat la el pe nevasta-sa dar n-a cunoscut-o pana ce ea a nascut un fiu.

Iosif a astepta si confirmarea faptica. Cand avem confirmarea de la Dumnezeu tot ce se intampla completeaza confirmarea, sprijinesc confirmarea. Parerea parintilor, a rudelor sau colegilor trebuie doar sa confirme raspunsul Domnului si nu sa il substituie pe acesta. Si parerea lor conteaza. Cand confirmarea insa nu vine de la Dumnezeu va fi infirmata de multe altele. Confirmarea din partea lui Dumnezeu va avea corespondent in realitatea practica.

Aici intervine rolul rabdarii. Absenta rabdarii poate fi, daca nu, chiar este confirmarea absentei calauzirii lui Dumnezeu.

Concluzia

Toate aceste lucruri trebuie sa aiba loc inainte de casatorie, inainte ca sa locuiasca ei impreuna. O tanara pereche a caror relatie premaritala a fost sau este caracterizata de aceste experiente va fi cu siguranta o familie in care Domnul Isus Hristos Se va fi putut naste si dezvolta normal; o astfel de familie va putea aduce lumii pe Hristos Domnul spre bucuria si fericirea lor dar si pentru bucuria si mantuirea altora.

Va doresc tuturor celor necasatoriti harul de la Dumnezeu de a va intemeia astfel de familii- familii purtatoare de Hristos, familii in care tinerii si viitorii barbati sa aiba oportunitatea cu mandrie sa numeasca pe toti copiii lor dupa Numele Domnului Hristos, toti urmasii lor sa fie crestini, sa calce pe urmele Domnului. Pentru aceasta insa, nu uitati cum sa traiti perioada …inainte de a locui voi impreuna.

Advertisements

2 Responses to “Ce trebuie sa stie un tanar despre relatia premaritala”

 1. oana said

  Putini sunt credinciosii care se incred in calauzirea personala a lui Dumnezeu. In cele mai multe cazuri,dificultatea lor de a crede acest lucru nu are de-a face cu faptul ca Dumnezeu calauzeste,ci cum calauzeste El. De obicei Dumnezeu calauzeste prin cinci cai principale (desi s-ar putea ca El sa foloseasca si alte metode,pt ca nimeni nu-I spune lui Dumnezeu cum sa procedeze):prin rugaciune si prin citirea Scripturilor,prin predicarea Cuvantului lui Dumnezeu,prin ratiune,prin diferite circumstante si printr-o puternica marturie launtrica. Cum apar toate acestea la un loc cand avem nevoie de o calauzire personala?
  In primul rand e nevoie sa ne predam intentiile bune sau rele in mana lui Dumnezeu in rugaciune si sa luam hotararea de a nu lua o decizie strict personala in problema respectiva. Dorinta noastra ar trebui sa fie:”nu voia mea,ci voia Ta sa se faca”.O perioada de 24 de ore de post si rugaciune poate ajuta pentru ca ele ne pot regla duhul si il poate sensibiliza ca sa auda mai clar vocea lui Dumnzezeu.Unii oameni au gasit calauzirea lui Dumnezeu in timp ce se ugau si citeau Cuvntul lui Dumnezeu,cand un anume verset le-a vorbit in mod deosebit. Altii i-au auzit vocea printr-o predica.
  Dar altii descopera voia divina dezbatand o anumita problema fie in mintea lor,fie cu un prieten crestin sau cu un consilier crestin. Si imprejurarile pot indica voia lui Dumnezeu.Evenimentele pot deveni haotice,insa de multe ori Dumnzezeu intervine in circumstantele in care ne aflam ca sa ne indrepte intr-o directie diferita,dorita de El.
  In final,exista ceea ce unii crestini ar numi calea pacii.Pentru a gasi calauzire este suficient sa analizezi optiunile care-ti stau in fata si apoi sa-ti imaginezi ca le-ai incercat pe fiecare una cate una.S-ar putea ca pe una dintre aceste cai sa gasesti o pace deplina;nu ceva senzational,nu placere,ci pace.Acesta s-ar putea sa fie drumul pe care Dumnezeu vrea ca tu sa calatoresti.Adu-ti aminte ca este bine intotdeauna sa-ti impartasesti concluziile cu privire la calauzirea lui Dumnezeu,daca poti,cu un prieten intelept si evlavios.

  Cativa pasi in cautarea calauzirii:

  Smerenia-o prerecuzita a calauzirii divine
  Ps.25.El face pe cei smeriti sa umble in tot ce este drept.El invata pe cei smeriti calea Sa.(v9)

  Nu te bizui pe propria-ti vointa
  Proverbe 3.Increde-te in Domnul din toata inima ta si nu te bizui pe intelepciunea ta!Recunoaste-L in toate caile tale si El iti va netezi cararile.(v 5-6)

  De ce cateodata calauzirea este neclara?
  Iacov 4.Voi poftiti,si nu aveti;ucideti,pizmuiti,si nu izbutiti sa capatati;va cetati si va luptati;si nu aveti,pentru ca nu cereti.Sau cereti si nu capatati,pentru ca cereti rau,cu gand sa risipiti in placerile voastre.(v 2-3)

  Cum sa te rogi pt calauzire?
  Ps.25.Arata-mi,Doamne,caile Tale,si invata-ma cararile Tale.POvatuieste-ma in adevarul Tau,si invata-ma;caci Tu esti Dumnezeul mantuirii mele,Tu esti intotdeauna nadejdea mea!(v 4-5)

  O viata daruita este o viata calauzita
  Ps.37.Incredinteaza-ti viata in mana Domnului,increde-te in El,si El va lucra…(v 5)

  Calauzirea-calea spre glorie
  Ps 73.Ma vei calauzi cu sfatul Tau,apoi ma vei primi in slava.(v24)

  El ne calauzeste pana la capatul vietii
  Ps.48.Iata,Dumnezeul acesta este Dumnezeul nostru in veci de veci;El va fi calauza noastra pana la moarte.(v 14)

 2. Emanuel said

  foarte adevarat ceea ce am citit pana acum…totul este conform Cuvantului lui Dumnezeu…fie ca DUMNEZEU sa fie sfatuitorul tuturor tinerilor care isi doresc in umilinta sa se casatoreasca…..multe binecuvantari….Many.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: