Soli Deo Gloria

Din El, prin El si pentru El sunt toate lucrurile. A Lui sa fie gloria in veci! Amin. Rom.11.36

Inchinare simplificata tehnologic

Posted by Calea Domnului on December 7, 2007

Zilele trecute m-am intalnit cu fr. Mihai Chiu, un om al lui Dumnezeu, fost pastor la Biserica Parneava-Arad si cu o buna reputatie in randul sfintilor din tara. De curand luase parte la un concert de muzica crestina foarte frumoasa si linistitoare, spunea dansului insa la un moment dat, trezit parca din transa observa ca in textul cantarilor afisat pe video proiector nu era nicidecum prezent Numele Domnului Isus ci doar pronumele personal ca substituent.

Iata alte cateva etape sau modalitati prin care inchinarea sfintilor este luata cu asalt de duhuri potrivnice dar care si-au facut deja aparitia influentand inchinarea in mai multe feluri:

1. cantam tot mai putin si numai atunci cand da cantarea cineva de la amvon sau din fata.

2. cantam putin dar si atunci nu reusim sa terminam toata cantare- o simtim ca o povara, cantata in ritm de inmormantare si avem impresia ca si pentru ceilalti este o povara de aceea preferam sa ne limitam la o strofa sau doua.

3. folosim cantarea doar ca moment de tranzitie de la un punct din program la altul.

4. lasam cantarea doar in seama corului si orchestrei biserica transformandu-se in auditoriu, spectatori uitand ca singurul specatator trebuie sa fie Dumnezeu.

5. punem cantarile pe retro- sau video proiector. O metoda prin care in mod subtil il indepartezi pe credincios sa detina o carte de cantari ce-i poate fi de folos in orice loc.

6. nu mai purtam cu noi o carte de cantari personala

7. inlocuim Numele Domnului Isus cu pronume personale astfel daca o fata indragostita canta cantarea s-ar putea potrivi de minune prietenului acesteia.

8. inlocuim cantarea cu gura cu cantarea instrumentala care foarte usor poate fi cantat cu alte ocazii chiar lipsite de orice conotatie religioasa fara ca cineva sa constate nepotrivirea.

Cand imi aduc aminte de vremea cat am fost in scoala vreau sa va spun ca apreciez mult mai mult acum profesorii aceia care au fost mai exigenti decat cei ce au ascultat de „vocea clasei.” Acelasi lucru se intampla si in biserici- tintem sa ascultam de duhul lumii care a patruns in biserica si care ne invatata sa simplificam cat se poate de mult implicarea bisericii in inchinare. Aici cred ca se potriveste vorba fr. Paul Negurt si anume ca  „Noi trebuie sa hranim oile nu sa distram caprele.”

„Pofta vine mancand” tot asa si dorinta de inchinare si lauda. Omul bine-nteles ca vine de-acasa cu multe ingrijorari si este framantat in gandurile lui. Este nevoie de cineva care sa il motiveze la inchinare prin Cuvant, prin Promisiune Domnului. Este suficient un singur om intrucat „o echipa” va crea tendinta de spectacol iar omul ramane doar spectator.

 Viitorul? Daca mergem in ritmul acesta biserica isi va pierde deprinderea de a luda pe Domnul, inchinarea va fi incredintata pe mainile profesionistilor platiti, din lipsa de implicare oameni se vor plictisi si vor cere reducerea programelor de biserica si vom calca pe urmle bisericilor din Vest care se inchid si sunt transformate in moschei.

Un car nou pentru un Chivot Vechi …sau etern

1Sam.6.6-8 ne prezinta evenimentul stramutarii Chivotului Domnului la Ierusalim. V.3 „Au pus chivotul lui Dumnezeu intr-un car nou …Uza si Ahio carmuiau carul cel nou v.4 Uza mergea alaturi  de chivotul Domnului si Ahio mergea inaintea chivotului…

-Tehnologia noua, moderna (carul nou) pus sa poarte Chivotul Vechi al gloriei Dumnezeului etern. Uza si Ahio- oamenii care carmuiesc tehnologia noua.

v.6-7 Cand au ajuns la aria lui Nacon Uza a intins mana spre chivotul lui Dumnezeu si l-a apucat pentru ca erau sa-l rastoarne boii. Domnul S-a aprins de manie impotriva lui Uza si Dumnezeu  l-a lovit pe loc pentru pacatul lui si a murit acolo…

-Tehnologia noua nu este permisa in orice domeniu. Este buna in altele insa in ce priveste inchinarea, tehnologia „rastoarna” inchinarea.

Iata care a fost concluzia lui David dupa tragicul eveniment Peret Uza:

1Cronici.15.12-13…voi sunteti capii de familie ai levitilor, sfintiti-va voi si fratii vostri si suiti chivotul Domnului Dumnezeului lui Israel la locul pe care I L-am pregatit. Pentru ca n-ati fost intaia data de aceea ne-a lovit Domnul Dumnezeul nostru, caci nu L-am cautat dupa Lege.

Nu stiu a cui o fi fost ideea …a lui Dumnezeu nu. Nu cred ca a lui David ci poate a unor leviti care au vrut sa fie up to date si in ce priveste slujirea Domnului. Au crezut ca Dumnezeu a uitat sa faca update inchinarii. Poate le era greu sa poarte ei Chivotul pe umeri sau poate era mai modern sa fie purtat de care cu boi, mai ales daca acestea erau noi, moderne.

Trebuie insa sa-L cautam pe Dumnezeu dupa Lege. Cantarile nu trebuie sa le poarte retro proiectorul. Sfintii Domnului, noi care suntem o preotie sfanta trabuie sa invatam sa purtam cu noi si Biblia si Cartea de cantari. Sa-L cautam pe Dumnezeu dupa Lege si nu dupa moda.

Inchinarea simplificata tehnologic compromite valoarea spirituala a inchinarii.

Ce este de facut? Nu poti schimba oamenii cu forta. Sunt doar cateva lucruri pe care poti sa le faci:

– intai de toate fii tu un exemplu. Mergi la biserica mai din timp si indeamna biserica sa cante chiar inainte de program. Inscrie-te la program cu o cantare sau poezie spre zidirea bisericii. Vino la biserica totdeauna cu cartea de cantari.

– in al doilea rand trebuie sa spui si altora. Insa nu cu patima de a critica, nu ca sa impui punctul tau de vedere in biserica ci doar ca observatie focalizandu-te pe trairea ta ca exeplu in acest domeniu si nu pe propaganda. Aspectul acesta este secundar si trebuie sa ramana asa.

– in al treilea rand trebuie sa te rogi pentru asta ca fratii nostri sa traiasca in intimitate cu Dumnezeu caci de-acolo vine motivatia pentru lauda.

Va doresc mult har si ravna pentru Domnul…si pricepere  (Rom.10.2)

Advertisements

2 Responses to “Inchinare simplificata tehnologic”

  1. Daniel said

    Multumim frate Mihail!

    Foarte pertinent comentariul!

    E atat de adevarat!

  2. cristi said

    Ma bucur din toata inima cand vad si aud ca exista inca barbati si femei CARE NU SI-AU PLECAT GENUNCHIUL INAINTEA LUI BAAL SI CARE NU L-AU SARUTAT ! Ma bucur nespus de mult si-L slavesc pe Domnul.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: