Soli Deo Gloria

Din El, prin El si pentru El sunt toate lucrurile. A Lui sa fie gloria in veci! Amin. Rom.11.36

Cum sa rascolesti lumea pentru Hristos

Posted by Calea Domnului on November 15, 2007

Fapte.17.1-9

Miercuri  14-now’ 07 Biruinta-Arad

Introducere

In capitolul precedent Pavel si Sila au avut mult de suferit din pricina propovaduirii lor in cetatea Filipi. In ciuda suferintei si dispretului la care au fost supusi totusi continua aceeasi lucrare de propovaduire a Cuvantului lui Dumnezeu.

Foarte usor ne putem da seama ca inaintasii nostrii, crestinismul primar n-a fost nici pe departe unul „cuminte” ci unul care a produs multa tulburare in randurile necredinciosilor si cu nici un chip n-au cedat presiunilor si persecutiilor prin care li se cerea sa inceteze a raspandi Evanghelia. Ucenicii au depasit granitele confortului si propovaduind Evanghelia au castigat multe suflete in ciuda tulburarilor produse in norod.

Nu exista biruinta fara lupta. Evangheliz proclamata curat aduce conflicte. In mijlocul conflictelor Duhul Sfant lucreaza credinta si prin credinta suflete sunt castigate pentru Domnul. Insa pentru toate acestea este nevoie de oameni care sa propovaduiasca Evanghelia, oameni pe care tesalonicenii i-au numit

Oamenii care au rascolit lumea.”

Iata trei caracteristici ale oamenilor care au rascolit lumea:

•1.       Fundamentati in Sfintele Scripturi

Anturajul oamenilor interesati de Scripturi

…a intrat in sinagoga.

Pe apsostolul Pavel intotdeauna l-au atras locurile sfinte, locurile unde se astepta sa gaseasca oameni interesati sa se apropie de Dumnezeu prin rugaciune si Cuvant. Apostolul Pavel chiar facuse un obicei din a pasi pragul sinagogilor si a locurilor de rugaciune.

16.13 In ziua Sabatului am iesit afara pe poarta cetatii langa un rau unde credeam ca se afla un loc de rugaciune…

17.2 Pavel, dupa obiceiul sau a intrat in sinagoga…

Care este obiceiul nostru? Cautam Casa Domnului sau ne bucuram ori de cate ori avem motive sa ne justificam absenta? Suntem noi atrasi de locasurile sfinte, de anturajele in care se discuta din Scripturi sau ne simtim stanjeniti, jenati de discutii teologice si cautam sa le evitam?

Oamenii care rascolesc lumea sunt oamenii atrasi de anturaje unde Scriptura este centrala spre invatatura.

Cunoscatori ai Scripturilor

…trei zile de Sabat a vorbit cu ei din Scripturi…

De fapt pentru ce mergeau ei in singagi? Ce-i atragea acolo? Nu erau spectacole si nici festivaluri de muzica crestina. Totusi nu se plictiseau- placerea lor era in Cuvant. Nu mergeau doar sa asculte ci in mod special sa impartaseasca din Cuvant.

Erau buni cunoscatori ai Scripturilor astfel ca au avut ce impartasi din Scripturi chiar trei zile de Sabat la rand. Cunostintele lor nu au fost limitate ci dimpotriva s-au dovedit a fi buni cunoscatori ai Scripturilor. Nu poti rascoli lumea daca nu esti cunoscatori al Scripturilor.

Cat timp am putea vorbi din Scripturi? In cat timp s-ar putea epuiza cunostintele noastre? Bine-nteles asta depinde si de multe alte aspecte insa totusi este bine sa ne intrebam- cunoastem noi atat cat am fi putut sa cunoastem?

Scripturile rascolesc lumea- rascolesc inima.

In realitate ceea ce a rascolit cetatea Tesalonic au fost Scripturile, Cuvantul lui Dumnzeu. Totul a inceput de aici. Pavel si Sila fara cunoasterea Sfintelor Scripturi nu ar fi putut face nimic. Chiar si dusmanii lor au priceput lucrul acesta:

Fapte.4.17 dar ca sa nu se lateasca vestea aceasta mai departe in norod sa-i amenintam si sa le poruncim ca de acum incolo sa nu mai vorbeasca nimanui in Numele acesta 18 si dupa ce i-au chemat le-au poruncit sa nu mai vorveasca cu nici un chip, nici sa mai invete pe oameni in Numele aceasta…20 noi nu putem sa nu vorbim despre ce am vazut si am auzit.

-invatatura era ceea ce ii tulbura pe cei din Sinedriu

-crestinii „cuminti” nu vor reusi sa rascoleasca lumea

-crestinul trebuie sa nu poata tacea- nu sa taca.

Invatatura este aceea care rascoleste lumea iar lucrul acesta a fost recunoscut atat de dusmani cat si de apostoli. Nu concertele, nu muzica, nu sarbatorile sunt acelea care rascolesc lumea sau care ii determina pe oameni sa creada in Domnul Isus ci invatatura Scripturilor.

Domnul Isus i-a trimis pe ucenici in lume cu un mesaj-„propovaduiti Evanghelia” iar mesajul acesta este mai important decat purtatorul ei caci in timp ce Pavel era legat totusi el spune „dar Cuvantul lui Dumnezeu nu este legat.”

Ier.23.29 „Nu este Cuvantul Meu ca un foc, zice Domnul si ca un ciocan care ssfarama stanca?”

Un mare pericol in zilele noastre faptul ca Biserica a devenit foarte putin cunoscatoare de Scripturi. Invatatrea Scripturilor care alta data era centrala in Biserica a ajuns sa fie umbrita de activism, imagine, concerte de muzica si echipe de inchinare.

In functie de cunoasterea pe care o avem cu privire la Scripturi la nivel de biserica putem spune care va fi impactul nostru in societate si in ce masura vom putea sa rascolim lumea din jurul nostru.

Nu poti rascoli lumea fara Scripturi, fara Cuvantul lui Dumnezeu. De aceea cauta sa te adancesti in Scripturi!

•2.       Proclama Domnia lui Hritsos

Hristos in Scripturi

Oamenii care au rascolit lumea sunt oamenii in a caror inima locuieste din belsug Cuvantul lui Dumnezeu dar si care Il intalnesc pe Hristos in Scripturi. Pentru ei Scripturile sunt pline de Hristos.

Si fariseii si carturarii cunosteau Scripturile insa pentru ei Scripturile erau seci, fara Hristos. Deci nu este suficient sa stim Scripturile ci trebuie sa-L stim pe Hristos in ele.

Ioan 5.39 Cercetati Scripturile pentru ca socotiti ca in ele aveti viata vesnica dar tocmai ele marturisesc despre Mine

Luca 24.27 si a inceput de la Moise si de la toti proorocii si le-a talcuit in toate Scripturile ce era cu privire la El.

Nu oamenii care cunosc Scripturile au rasculat lumea ci oamenii care L-au stiut pe Hristos in Scripturi.

Il gasim noi pe Hristos in Scripturi? Ne vorbesc ele despre El sau sunt doar simple povestiri si coduri de legi si invataturi seci?

Scripturi in slujba lui Hristos

Sunt mai multe moduri in care poti face uz de cunostintele tale biblice. Unii isi folosesc cunostintele biblice spre a-si crea o imagine speciala inaintea oamenilor, altii pentru a-si justifica pacatele sau a-si apara punctele de vedere, altii folosesc Scripturile doar de dragul argumentului iar altii doar pentru cultura lor generala. Pavel si Sila insa stiau sa foloseasca Scripturile in mod deosebit in slujba lui Hristos- „dovedind si lamurind ca Hristosul trebuia sa patimeasca si sa invieze din morti.”

Oamenii au nevoie de talmacirea Scripturilor, au nevoie de dovezi si lamuriri biblice. Cine oare le va sta la dispozitie pentru aceasta?

Ex- Filip pentru famenul etiopian, Domnul Isus pentru ucenicii spre Emaus, Pavel, Sila….insa astazi mai suntem noi capabili sa folosim Scripturile pentru slujba lui Hristos?

Trebuie sa marturisesc ca au fost situatii in care predicam din Scripturi dar nu aminteam nimic de Domnul Isus. Ajunsesem sa ma intreb care mai este importanta lui Hritsos daca eu putem predica si fara sa pomenesc Numele Lui?

Biblia nu este doar o carte de istorie si nici macar o carte de etica ci in mod special este o carte Hristocentrica. Cartea aceasta vorbeste despre Autorul ei. Nu voi folosi Scriptura pentru scopuri de cercetare istorica sau ca material de referinta pentru studii psihologice si etice; Biblia trebuie folosita pentru a-L arata pe Hristos Domnul.

Relevanta in Hristos

Apostolul Pavel stia sa arate relevanta afirmatiilor Scripturii in viata cotidiana a ascultatorilor. Pentru Pavel Scripturile nu erau niste scrieri irelevante mintii contemporanilor sai. Astfel apostolul spune in final „si acest Isus pe care vi-L vestesc eu este Hristosul(v.3).

Trebuie sa cunoastem Scripturile, trebuie sa-L vedem pe Hristos in ele si trebuie sa fim capabili sa explicam Scripturile oamenilor, sa aducem dovezi si lamuriri astfel incat Biblia sa fie o carte relevanta pentru fiecare om in viata de toate zilele. Trebuie sa le traducem oamenilor gandul lui Dumnezeu pe limba lor asa cum la inceput Biserica prin Duhul comunica oamenilor lucrurile minunate ale lui Dumnezeu.

Neemia 8.2 …toti cei ce erau in stare s-o inteleaga….7 …lamureau poporului Legea…v.8 citeau deslujit in cartea Legii lui Dumnezeu si-i aratau intelesul ca sa-i faca sa inteleaga ce citisera.

Acesta este modul in care putem deveni oameni care rascolesc lumea. Fara dovezi si lamuriri Scripturile raman o carte rece, distanta, inchisa intelegerii mintilor moderne. Fara a li se arata relevanta Scripturilor, lumea ramane nemiscata.

Nu poti rascoli lumea fara Hristos. Doar El a spus “am biruit lumea.” De aceea foloseste Scripturile in slujba lui Hristos proclamand divinitatea si domnia Sa!

•3.       Traiesc cu Perspectiva extinderii Imparatiei

Versetul 4 ne ajuta sa intelegem mai bine motivul pentru care lumea s-a rascultat impotriva lui Pavel si a lui Sila.

v.4 unii din ei si o mare multime de Greci tematori de Dumnezeu si multe femei de frunte au crezut si au trecut de partea lui Pavel si a lui Sila.

Imparatie nu fara Imparat

In cele din urma dusmanii lui Pavel si ai lui Sila se pare ca au inteles pana si ei mesajul care rascoleste lumea, mesajul care separa de lume dar care alipeste de Biserica- „Exista un alt Imparat- Isus.”

Adesea predicarea noastra sau marturia noastra pare sa transmita ideea unei imparatii dar fara Imparat. Vorbim despre legi morale, etice si viata noua; pomenim despre o alta lume insa foarte putin sau poate chiar deloc pronuntam numele Imparatului.

Isus Hristos este Imparatul. El vine din radacina lui David- dinastia davidica. Matei 1 ne prezinta linia genealogica din Regele David si trebuie inteles in mod literal ca Domnul Isus este Regele. Tot asa trebuie si proclamat.

Ioan  18.33-37 Pilat a intrat iarasi in odaia de judecata, a chemat pe Isus si I-a zis: Esti Tu Imparatul iudeilor?…36 Imparatia Mea nu este din lumea aceasta- a raspuns Isus. Daca ar fi Imparatia Mea din lumea aceasta slujitorii Mei s-ar fi luptat ca sa nu fiu dat in mainile Iudeilor dar acum, Imparatia Mea nu este de aici. 37. Atunci un Imparat tot esti! I-a zis Pilat. „Da” a raspuns Isus.

Pavel si Sila erau de fapt in slujba Imparatului Isus. Proclamand pe Imparatul cautau de fapt extinderea Imparatiei Lui intrucat toti cei ce cred si iubesc pe Imparatul Isus doresc sa se alature Imparatiei Lui puternice care va birui toate imparatiile lumii si va dainui in veci (cum zicea Nebucadnetar. Daniel 2).

Imparatie rivala

Imparatia Domnului Isus este rivala imparatiei lumii. Niciodata nu va fi pace intre lume si Biserica Lui. [Biserica nu este Imparatia insa face parte din Imparatia lui Dumnezeu.] Tocmai de aceea cetatea Tesalonicenilor s-a rasculat impotriva mesagerilor Imparatiei lui Dumnezeu.

Niciodata lumea nu se va acomoda cu ideea prezentei Bisericii lui Hristos (atunci cand Biserica este Biserica). O adevarata Biserica intotdeauna va fi privita de catre lume ca rivala.

Imparatia lui Isus Hristos a venit sa separeu oameni din imparatia intunericului pentru „Imparatia Fiului dragostei Lui.” Textul spunea  v.4…si au trecut de partea lui Pavel si a lui Sila.

Evanghelia inteleasa si predicata corect intotdeauna duce la separare de lume. Credinta este aceea care separa, convingerile cu privire la Domnul Isus impart lumea in doua. Nu botezul separa si imparte lumea in doua ci credinta in Hristos Domnul.

Imparatie accesibila prin credinta

Atunci cand folosim Scripturile in slujba lui Hristos, Duhul Sfant da nastere credintei in inimile ascultatorilor.

Rom.10.17 credinta vine in urma auzirii iar auzirea vine prin Cuvantul lui Hristos.

Nu simpatia fata de unii membrii ai bisericii ne face sa ne separam de lume ci convingerile corecte pe care le avem cu privire la Persoana si lucrarea Domnului Isus Hristos.

Membrii Bisericii lui Hristos sau cetatenii Imparatiei au in comun relatia cu Hristos. Asta este singurul lucru care te poate face sa treci cu adevarat de partea lui Pavel si a lui Sila, de fapt de partea lui Hritsos.

De partea cui esti? Poti afla in functie de credinta sau necredinta. Credinta in Hristos te face sa treci de partea Lui. Necredinta te pastreaza de partea lumii.

Concluzia

Oamenii care au rascolit lumea sunt oamenii care implinesc Marea Trimitere intrucat Domnului Isus tocmai asta ne-a cerut:

Mat.28.  Mergeti in toata lumea si propovaduiti Evanghelia.

Rom.1.16 Evanghelia este puterea lui Dumnezeu pentru mantuire

Domnul ne-a chemat nu pentru a ne gasi confortul si a ne face confortabili in lume ci pentru a rascoli lumea cu Evanghelia Fiului Sau Isus Hritsos.

Exista doar doua posibilitati: oameni care rascolesc lumea sau oameni rascoliti de lume; oameni care au biruit lumea sau oameni biruiti de lume. Tu din ce categorie faci parte?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: