Soli Deo Gloria

Din El, prin El si pentru El sunt toate lucrurile. A Lui sa fie gloria in veci! Amin. Rom.11.36

Ajutor in discutii privitoare la Lege

Posted by Calea Domnului on November 12, 2007

 Cu cine luptam?

Cu toate ca iudaizatorii din timpul lui Pavel au murit totusi urmasii lor sunt astazi printre noi. Ma simt nevoit sa scriu acest mesaj pentru d-vstra intrucat in ultima vreme am ajuns sa cunosc caracterul malefic al acestei invataturi.

Trebuie intai de toate sa clarific pozitia mea fata de miscarea adventista de ziua 7-a. Sa nu uitam invatatura Domnului prin apostolul Pavel:

Efes. 6.12 noi n-avem de luptat impotriva carnii si a sangelui  ci impotriva capeteniilor, impotriva domniilor, impotriva stapanirilor intunericului acestui veac, impotriva duhurilor rautatii care sunt in locurile ceresti.[1]

Intr-adevar noi nu avem de luptat impotriva adventistilor ci impotriva invataturii lor care este de origine straina Duhului Sfant. Daca incercam sa luptam impotriva adventistilor atunci batalia este pierduta si diavolul are de castigat. De aceea asigura-te ca iubesti pe adventisti dar urasti invatatura lor. Nu demult spuneam acest lucru unei pastor adventist iar dansul a inteles foarte corect ce doream sa spun ajutandu-ma sa gasesc exprimarea corecta:”trebuie sa iubim pacatosul dar sa uram pacatul.”

Nu se poate. Atitudinea asta este prea radicala si nu este specifica unui crestin. Trebuie sa fim mai toleranti.

Se prea poate ca aceasta atitudine sa nu fie una potrivita spiritului mileniului nostru si a vremii noastre in care toleranta este motto-ul tuturor. Astfel liderii religiosi, preocupati de orice altceva decat de mandatul incredintat de Dumnezeu au ajuns sa coboare stacheta, se simt prea obositi sa afirme adevarul lui Dumnezeu care oricum nu mai este agreat de omul tot mai afundat in pacat si astfel ajungem sa cerem toleranta religiosa pentru toata lumea. Am ajuns sa vorbim tot mai mult de aliante si ecumenism religios. Treim vremuri in care se pare ca „toate drumurile duc din nou la Roma.” Patriarhi ortodocsi, lideri hindusi precum si alti lideri religiosi care promovau pana nu demult principii total opuse ajung acum sa afle ca au multe lucruri in comun.

Poate va intrebati, cum pot sa fiu asa intolerant fata de o astfel de invatatura. As vrea insa sa va amintesc cateva concluzii ale Sfintei Scripturi:

1Tim.4.1-5 Dar Duhul spune lămurit că, în vremile din urmă, unii se vor lepăda de credinţă, ca să se alipească de duhuri înşelătoare şi de învăţăturile dracilor, …Ei opresc căsătoria şi întrebuinţarea bucatelor, pe cari Dumnezeu le-a făcut ca să fie luate cu mulţămiri de către ceice cred şi cunosc adevărul. Căci orice făptură a lui Dumnezeu este bună: şi nimic nu este de lepădat, dacă se ia cu mulţămiri; pentrucă este sfinţit prin Cuvîntul lui Dumnezeu şi prin rugăciune.

Biserica adventista are printre membrii ei atat de multi oameni intelectuali. Cum este posibil ca toti acesti oameni sa fie rataciti?

Datorita faptului ca „ne uitam la ce izbeste ochiul” adesea inclinam sa evaluam invatatura in functie de aspectul exterior al omului si nu dupa roade asa cum ne-a invatat Domnul nostru cand a spus „dupa roadele lor ii veti cunoaste.”(Mat.7.20) Am ajuns sa ne fie teama sa punem la indoiala invatatura cuiva doar pentru ca se imbraca frumos, este politicos si are o familie unita si fericita.

1Sam.16.7 Domnul a zis lui Samuel: Nu te uita la infatisarea si inaltimea staturii lui caci l-am lepadat. Domnul nu se uita la ce se uita omul. Omul se uita la ceea ce izveste ochii dar Domnul se uita la inima.

Inainte de a citi ceea ce urmeaza cerceteaza-ti inima si asigura-te ca in cautarea adevarului nu esti calauzit de impresia estetica a invatatorului pentru ca daca te vei lasa calauzit de aceste lucruri vei ajunge sa dai dreptate tuturor religiilor intrucat toate religiile au oameni intelepti in felul lumii, lideri cu doctorate si prestigiu international. Daca estetica invatatorului ar fi trebuit sa fie calauza spre Adevar atunci cu siguranta ca apostolul Pavel ar fi fost ignorat si propovaduirea lui nu ar fi fost acceptata in zilele noastre. Trebuie insa sa recunoastem ca omul duhovnicesc este interesat in cautarea adevarului chiar daca predicatorul nu este prea atractiv.

Gal.4.14 Şi, n’aţi arătat nici dispreţ, nici desgust faţă de ceeace era o ispită pentru voi în trupul meu; dimpotrivă, m’aţi primit ca pe un înger al lui Dumnezeu, ca pe însuş Hristos Isus.

De aceea sfatul meu este sa ramanem la Scriptura. Biblia este singura in masura sa ne calauzeasca spre adevar, catre Domnul Isus Hristos care este Calea, Adevarul si Viata.

Este posibil ca o invatatura ce evidentiaza necesitatea ascultarii de Legea lui Dumnezeu sa fie asa de periculoasa?

Inainte de a judeca daca este sau nu corect sa respingem invatatura adventista in felul acesta as dori sa-ti amintesc de atitudinea apostolului Pavel chiar fata de asfel de invatatori care in vremea harului cautau sa intoarca pe crestini la niste invataturi care fusesera date tot de Dumnezeu dar intr-o alta dispensatie, in vremea patriarhului Avraam si a lui Moise.

Gal.5.10 cel ce va tulbura va purta osanda oricine ar fi el …12 si chilodeasca-se odata cei ce va tulbura

Fil.3.1’ncolo, fraţii mei, bucuraţi-vă în Domnul. 2 Păziţi-vă de cînii aceia; păziţi-vă de lucrătorii aceia răi; păziţi-vă de scrîjilaţii aceia!

Nu trebuie insa sa uitam ca cel care spune aceste cuvinte le spune cu multa durere ca unul care a suferit mult pentru biserica lui Hristos.

2Cor.11.23Sînt ei slujitori ai lui Hristos? -vorbesc ca un ieşit din minţi-eu sînt şi mai mult. ‘n osteneli şi mai mult; în temniţe, şi mai mult; în lovituri, fără număr; de multe ori în primejdii de moarte! 24 De cinci ori am căpătat dela Iudei patruzeci de lovituri fără una; 25 de trei ori am fost bătut cu nuiele; odată am fost împroşcat cu pietre; de trei ori s-a sfărîmat corabia cu mine; o noapte şi o zi am fost în adîncul mării. 26 Deseori am fost în călătorii, în primejdii pe rîuri, în primejdii din partea tîlharilor, în primejdii din partea celor din neamul meu, în primejdii din partea păgînilor, în primejdii în cetăţi, în primejdii în pustie, în primejdii pe mare, în primejdii între fraţii mincinoşi. 27 ‘n osteneli şi necazuri, în priveghiuiri adesea, în foame şi sete, în posturi adesea, în frig şi lipsă de îmbrăcăminte! 28 Şi, pe lîngă lucrurile de afară, în fiecare zi mă apasă grija pentru toate Bisericile. 29 Cine este slab, şi să nu fiu şi eu slab? Cine cade în păcat, şi eu să nu ard?

1Tes.2. ‘n adevăr, cum bine ştiţi, niciodată n’am întrebuinţat vorbe măgulitoare, nici haina lăcomiei: martor este Dumnezeu. 6 N’am căutat slavă dela oameni: nici dela voi, nici dela alţii, deşi, ca apostoli ai lui Hristos, am fi putut să cerem cinste. 7 Dimpotrivă, ne-am arătat blînzi în mijlocul vostru, ca o doică ce-şi creşte cu drag copiii. 8 Astfel, în dragostea noastră fierbinte pentru voi, eram gata să vă dăm nu numai Evanghelia lui Dumnezeu, dar chiar şi viaţa noastră, atît de scumpi ne ajunseserăţi. 9 Vă aduceţi aminte, fraţilor, de osteneala şi munca noastră. Cum lucram zi şi noapte, ca să nu fim sarcină niciunuia din voi, şi vă propovăduiam Evanghelia lui Dumnezeu. 10 Voi sînteţi martori, şi Dumnezeu deasemenea, că am avut o purtare sfîntă, dreaptă şi fără prihană faţă de voi, cari credeţi.

Fapte.20.19 am slujit Domnului cu toata smerenia, cu multe lacrimi si in mijlocul incercarilor pe care mi le ridicau uneltirile iudeilor.

Cunoscand aceste lucruri cu privire la Pavel vom cauta sa intelegem modul in care apostolul neamurilor a reactionat fata de uneltirile iudeilor. Cine nu uraste nu stie sa iubeasca. Pavel a putut ura atat de mult invatatura si propovaduitorii iudaizatori intrucat a iubit atat de mult biserica lui Hristos. De asemenea adu-ti aminte de modul in care Insusi Domnul Isus se adresa carturarilor si fariseilor din vremea Lui, adu-ti aminte de axpresiile „vai de voi” din Mat.23. Toate aceste nu exprima nimic altceva decat durerea unei mame care vede cum copilul ei este in pericol de moarte, ura pe care cel ce iubeste o are fata de dusmanul persoanei iubite caci doar cel ce iubeste poate ura.

De aceea dragul meu doresc din toata inima sa citesti acest mesaj cu mare seriozitate intrucat scopul cu care l-am scris nu este acela de a denigra sau de a lupta impotriva unor invataturi demonice ci de dragul tau, pentru ca sa poti fi eliberat de legaturile unei invataturi care dezorienteaza si aduce „din nou sub jugul robiei”(Gal.5.1)

Care sunt roadele lor?

Gal.5.4,7-9 Voi, cari voiţi să fiţi socotiţi neprihăniţi prin Lege, v’aţi despărţit de Hristos; aţi căzut din har. 7 Voi alergaţi bine: cine v’a tăiat calea ca să n’ascultaţi de adevăr? 8 ‘nduplecarea aceasta nu vine dela Cel ce v’a chemat. 9 Puţin aluat face să se dospească toată plămădeala. …Dar cel ce vă tulbură, va purta osînda, oricine ar fi el. 11 Cît despre mine, fraţilor, dacă mai propovăduiesc tăierea împrejur, de ce mai sînt prigonit? Atunci pricina de poticnire a crucii s’a dus. 12 Şi, schilodească-se odată cei ce vă tulbură!

-invatatura adeventista aduce tulburare, confuzie si incertitudine in viata credinciosilor sinceri. Invatatura nu tulbura pe cei ce traiesc „in firea pamanteasca” intrucat invatatura hraneste firea dar reprezinta o adevarata tulburare pentru cautatorul sincer dupa Dumnezeu.

-aici motivul amintit este „taierea imprejur” dar aceasta venea adesea insotita de celelalte cerinte ale Legii lui Moise de aceea Pavel in Coloseni aminteste de…

Col.2.16 Nimeni dar să nu vă judece cu privire la mîncare sau băutură, sau cu privire la o zi de sărbătoare, cu privire la o lună nouă, sau cu privire la o zi de Sabat, 17 cari sînt umbra lucrurilor viitoare, dar trupul este al lui Hristos…. Dacă aţi murit împreună cu Hristos faţă de învăţăturile începătoare ale lumii, de ce, ca şi cum aţi trăi încă în lume, vă supuneţi la porunci ca acestea: 21 ,,Nu lua, nu gusta, nu atinge cutare lucru!“ 22 Toate aceste lucruri, cari pier odată cu întrebuinţarea lor, şi sînt întemeiate pe porunci şi învăţături omeneşti, 23 au, în adevăr, o înfăţişare de înţelepciune, într’o închinare voită, o smerenie şi asprime faţă de trup, dar nu sînt de nici un preţ împotriva gîdilării firii pămînteşti.

-nimeni nu are dreptul sa ne judece, nici chiar adventistii. Pentru crestini, pentru cei care au murit impreuna cu Hristos (adica cei ce au implinit Legea- caci Lega spunea ca plata pacatului este moartea) Legea nu mai are nici opretentie. Noi suntem „casatoriti” cu Hristos si de aceea nimeni nu are dreptul sa ne spuna ce sa facem in relatia noastra cu Hristos- Dumnezeu. Si mai mult de atat- acolo unde este dragoste nu este nevoie de Lege intrucat dragostea ne invata ce sa facem. Legea intervine atunci cand intre parteneri nu mai este dragoste.

-in textul de mai sus mai observam ca erezia, chiar si cea adventista este atat de periculoasa mai ales ca are „in adevar o infatisare de intelepciune,” chiar smerenie si asprime fata de trup dar cu toate astea iata ca aceasta invatatura place firii pamantesti. Omul firesc este tentat sa creada ca acolo unde sunt mai multe reguli si mai mare asprime fata de trup acolo este spiritualitate insa lucrul acesta nu este adevarat atunci cand motivatia nu este dragostea ci mandria care lauda realizarile puterii umane, a firii pamantesti.

Dar si ei aduc argumente tot din Scriptura…

Este adevarat ca aduc argumente din Scriptura dar as dori sa te intreb, cand Domnul Isus a fost ispitit de diavolu’ in pustie, de unde a adus diavolu’ argumente ca sa-L ispiteasca pe Domnul nostru? Oare nu tot din Scriptura? (Mat.4.1-11) Deci, trebuie sa mai tragem o concluzie. Am vazut mai sus ca nu „haina” garanteaza caracterul divin al invataturii si ca nu trebuie sa ne uitam la fata omului. Acum mai vedem ca nici macar argumentele din Scriptura nu sunt garantia ca ni se spune adevarul.

Nu uita, Biblia este Cartea cu care poti argumenta orice pacat posibil. Da, lucrul acesta este adevarat. Unii au ajuns sa justifice pacatul homosexualitatii, al curviei si multe altele cu toate ca Scriptura condamna aceste practici. Daca unii au incercat sa justifice asemenea pacate tocmai cu Scriptura atunci fii sigur ca este mult mai usor sa sprijinesti o invatatura care hraneste firea pamanteasca.

Un lucru care ma intriga pe mine este faptul ca argumentele adventiste in sprijinirea doctrinei lor sunt in general din Vechiul Testament. Eu fac parte dintre neamuri si nu dintre evrei. Daca evreii dintre evrei nu au fost capabili sa inteleaga scrierile adresate lor de ce oare sa avem pretentia sa le intelegem noi mai bine. Oare nu este cineva care sa vorbeasca pe intelesul nostru al neamurilor? Ba da, exista!

Gal.2.7 Ba dimpotrivă, cînd au văzut că mie îmi fusese încredinţată Evanghelia pentru cei netăiaţi împrejur, după cum lui Petru îi fusese încredinţată Evanghelia pentru cei tăiaţi împrejur, – 8 căci Cel ce făcuse din Petru apostolul celor tăiaţi împrejur, făcuse şi din mine apostolul Neamurilor– 9 şi cînd au cunoscut harul, care-mi fusese dat, Iacov, Chifa şi Ioan, cari sînt priviţi ca stîlpi, mi-au dat mie şi lui Barnaba, mîna dreaptă de însoţire, ca să mergem să propovăduim: noi la Neamuri, iar ei la cei tăiaţi împrejur.

-observati ca Domnul Isus a facut o alegere si a hotarat ca Petru sa duca Evanghelia pentru iudei iar Pavel sa duca Evanghelia la neamuri. Te intreb „Tu din ce categorie faci parte?” Atunci la cine ar trebui sa mergi sa intelegi Evanghelia? Fara indoiala ca la epistolele lui Pavel. Domnul Isus l-a hotarat pe Pavel sa-mi explice Evanghelia si asta inseamna ca Duhul Sfant l-a facut pe Pavel capabil sa explice pe intelesul meu. Apropo… unde vorbeste Pavel in epistolele sale despre Sabat? …unde aduce Pavel aminte de invataturile pe care adventistii le propovaduiesc astazi?

-iata ca pana si Iacov, Petru si Ioan- apostolii au recunoscut autoritatea cu care a fost investit Pavel insa cu durere trebuie sa spunem ca adventistii nu recunosc autoritatea incredintata de Domnul Isus lui Pavel si astfel ajugem sa intelegem ca ei de fapt nu recunosc autoritatea Domnului Isus. Ei pretuiesc invatatura „profetesei” Hellen White mai mult decat pe a lui Pavel. Oare in ce Scriptura ni se spune ca Domnul Isus a hotarat pe Helle White sa duca Evanghelia la neamuri?

Ma intreb, daca neamurile pentru ca sa inteleaga Evanghelia trebuie sa mearga tot in Vechiul Testament oare de ce Domnul Isus a considerat ca este necesar sa hotarasca un apostol pentru neamuri si unul pentru iudei? De ce nu a ramas Petru si pentru neamuri? Oare nu pentru ca neamurile au nevoie de o intelegere speciala?

De ce prefera Vechiul Testament? Parerea mea este ca vastitatea precum si insuficienta cunostere a Vechiului Testament de catre oameni permite adventistilor deja instruiti sa ii conduca pe acestia in carti profetice si multe alte pasaje greu de inteles astfel ca omul ajunge sa capituleze in fata argumentului lor care de fapt este extras din cadul iudaic si impus in contextul neamurilor. De obicei in discutiile cu adventistii oamenii cedeaza nu pentru ca au inteles argumentul in contextul intregii Scripturi (orice invatatura trebuie sa fie in acord cu invatatura generala a Scripturii. Dumnezeu nu se contrazice pe Sine) ci pentru ca sunt pierduti in argumentele adventiste ce provin de fapt de la „duhuri inselatoare” 1Tim.4.1 iar omul nepregatit teologic, din bun simt si datorita faptului ca nu ii este permis sa cugete in liniste, obosit psihic se prabuseste in hatisul acestei invataturi care are „intr-adevar o infatisare de intelepciune” Col.2.23.

Vechiul Testament este „umbra” lucrurilor viitoare pe cand realitate este Hristos. De ce oare o credinta care pretinde a fi crestina isi fundamenteaza doctrinele pe „umbrele Vechiului Testament?”

Dar adventistii mai apeleaza si la Noul Testament…

Da, este adevarat. Dar gandeste-te putin la modul in care ei se apropie de Noul Testament.

 • Folosesc Noul Testament prezentand faptul ca acesta nu contrazice invatatura lor. Asta insa nu inseamna ca o proclama. Intreaba-i pe adventisti nu unde Noul Testament nu combate invatatura adventista ci unde o afirma. Ei iti vor spune „uite Pavel aici in Col.2.16 nu interzice Sabatul….” dar tu intreaba-i „dar unde cere neamurilor sa tina Sabatul?”

De exemplu, Noul Testament nu combate fumatul dar asta nu inseamna ca firma Kent poate prezenta acesta argument pentru a jsutifica biblic fumatul. Totusi Sriptura, prin principiile sale combate orice pune stapanire pe om sau orice alt lucru care nu este folositor pentru gloria lui Dumnezeu.

Tot asa si problema Sabatului este lamurita in epistolele lui Pavel catre Romani si Galateni. Lucrurile sunt atat de clare ca Soarele la miezul zilei.

 • Un al doilea mod in care adventistii vor folosi Noul Testament este redefinind termenii si adaugand explicatiile suplimentare absolut necesare. Mai simplu spus, atunci cand adventistii se apropie de unele pasaje din Noul Testament tin neaparat „sa-ti ofere ochelarii lor.” Ei vor considera ca ai nevoie de explicatii suplimentare de aceea vor sa se asigure ca privesti textul din punctul lor de vedere.

De exemplu vor fi unele texte unde termenul de „Lege” este explicat de ei ca referindu-se la Legea ceremoniala. Pentru ca sa le iasa argumentul a trebuit sa faca o explicatie pe care se pare ca „Dumnezeu a uitat” sa o prezinte in Scriptura si anume ca Legea se imparte in trei: Legea ceremoniala, sanitara si morala. Asa ca acest artificiu ii ajuta pe adventisti sa „cada intotdeauna in picioare.” Intrucat daca nu le convine ceva pot spune ca este vorba de legea ceremoniala iar in alte locuri por spune ca este vorba de legea morala sau cea sanitara. Astfel ei insereaza relativitatea si te invita pe un teren in care se intampla ceva de genul jocului nostru din copilarie- baba oarba sau jocul de noroc- alba-neagra. Atunci cand tu esti sigur ca stii adevarul de fapt iti spune ca era altceva.

Un alt exemplu in acest sens este termenul „Sabat” din Col.1.16 (Nimeni dar să nu vă judece cu privire la mîncare sau băutură, sau cu privire la o zi de sărbătoare, cu privire la o lună nouă, sau cu privire la o zi de Sabat, 17 cari sînt umbra lucrurilor viitoare, dar trupul este al lui Hristos) Aici iarasi ei simt nevoia sa te ameteasca putin prin Vechiul Testament astfel ca trebuie sa crezi ca nu este vorba despre Sabatul zilei a 7-a ci despre alte sarbatori. Dar eu atunci ma intreb, daca ar fi vorba de alta zi de sarbatoare nu ar fi fost inclusa in expresia precedenta „o zi de sarbatoare?” Iarasi, tot aici am intrebat pe un pastor adventist la ce mancare se refera iar dansul a spus ca la jertfe de mancare. Dar fara sa isi dea seama ei alearga in groapa facuta de ei. Cum ar putea fi vorba aici de jertfe de mancare? Oamenii din Colose mai aduceau jertfe de mancare, ei care erau dintre neamuri? Si oare jertfele de mancare nu se aduceau la Templul de la Ierusalim? …. vedeti, este suficient sa redefinesti termenii si apoi sa adaugi ceva explicatii suplimentare ca sa nu fii prins ca invatator fals. Totusi Domnul Isus avertizeaza prin apostolul Ioan:

Apoc.22.18 18 Mărturisesc oricui aude cuvintele proorociei din cartea aceasta că, dacă va adăuga cineva ceva la ele, Dumnezeu îi va adăuga urgiile scrise în cartea aceasta.

 • Un al treilea mod in care adventistii se apropie de Noul Testament este acela de a ignora contextul si logica normala.

Am ramas uimit sa constat intr-un manual de doctrina adventista cum un text ca Fapte.17.2 (Pavel, după obiceiul său, a intrat în sinagogă. Trei zile de Sabat a vorbit cu ei din Scripturi,) este considerat ca argument in favoarea Sabatului. Argumentul acesta nu doar ca nu justifica doctrina sabatului dar tradeaza o superficiala abordare a Scripturilor si constituie o insulta la inteligenta omului obisnuit (ce sa mai zicem de cei cu pretentii mai inalte).

 • -scopul vizitei– Este suficient sa mai citim si versetul urmator, versetul 3(dovedind şi lămurind, că Hristosul trebuia să pătimească şi să învieze din morţi. ,,Şi acest Isus, pe care vi-L vestesc eu“, zicea el, ,,este Hristosul.“ ) si sa observam scopul vizitei lui Pavel. Observam ca Pavel nu avea aceeasi credinta cu cei pe care ii vizita si ca scopul lui era sa ii converteasca. Si eu am fost de cateva ori la biserica adventista. Asta inseamna ca eu tin sabatul? Nu. Deci este important sa vedem scopul cu care am facut vizita. Era si normal ca Pavel sa merga intr-o zi de sabat. El dorea sa ii convinga ca este gresita invatatura lor si pentru ca iudeii se adunau sambata ce rost ar fi avut ca Pavel sa mearga la ei duminica? Nu ar fi gasit pe nimeni. Daca, spre exemplu un adventist vrea sa faca un anunt pentru baptisti cu siguranta va veni duminica pentru ca noi duminica ne adunam. Daca vine sambata nu gaseste pe nimeni.
 • locul adunarii– trebuie sa observam ca era vorba despre o sinagoga. Da, sinagogile se tineau in sabat.
 • participantii la sinagoga– acestia erau iudei care nu recunosteau pe Hristos ca Mesia. Acestia nu erau crestini.
 • reactia iudeilor la mesajul lui Pavel– Pavel mai ca era in pericol sa fie din nou batut de cei ce se adunau in sabat (Fapte.17.5 Dar Iudeii cari nu crezuseră, de pizmă, au luat cu ei nişte oameni fără căpătîi din mulţime, au făcut gloată, şi au întărîtat cetatea. S’au năpustit asupra casei lui Iason, şi căutau pe Pavel şi pe Sila, ca să-i aducă afară la norod.) (Fapte.13.42-45; 17.5-6; ) Oare asa sa fie, chiar acesta sa fi fost obiceiul lui Pavel? Mergea el in sinagoga pentru ca tinea sabatul? ….

Aici am amintit doar trei metode folosite de adventistii si in general de orice alta miscare religoasa eretica care se pretinde crestina. Este bine ca oridecateori esti confruntat cu discutii din Scriptura sa observi modul in care omul respectiv abordeaza textul biblic. Oricum nici una din aceste abordari nu face parte din nici o hermeneutica ce se respecta in domeniul teologiei crestine.

In concluzie, pentru orice crestin ce recunoaste inspiratia divina a Scripturii este clar ca noi neamurile vom intelege cel mai bine Evanghelia de la acela pe care Domnul Isus Insusi l-a hotarat pentru aceasta- apostolul Pavel. Apostolul Pavel a scris suficiente epistole incat nu ne putem plange ca ducem lipsa de invatatura sau ca apostolul Pavel a lenevit si nu si-a ideplinit mandatul fata de noi neamurile. Cauta in special in epistolele Romani si Galateni si vei intelege ca Pavel dimpotriva combate invatatura adventista si sunt convins ca dupa cum Pavel care dupa obiceiul sau intra in sinagoga (nu erau crestini cei ce se adunau sambata) in ziua sabatului dar tot dupa obiceiul sau de fiecare data era in dezacord cu cei ce se adunau in sabat… fara indoiala si astazi Pavel ar merge in sabat la adunarile adventiste dar nu pentru ca sustine invatatura lor ci tocmai pentru a le propovadui pe Hristos. Intr-adevar si adventistii au nevoie sa inteaga harul, si ei au nevoie de Hristos.

Mai am eu sanse sa gasesc Adevarul cu ajutorul Scripturii?

Poate vei spune „ai zis ca orice pacat poate fi justificat cu Biblia. Atunci cum pot sa folosesc Scriptura in asa fel sa gasesc Adevarul?”

Pentru a intelege Scriptura mai intai de toate iti trebuie bun-simt. Apoi trebuie sinceritate cu tine si cu Dumnezeu. Nu te apropia de Biblie ca sa gasesti argumente pentru ceea ce crezi ci apropie-te de Biblie ca sa iti spuna ce sa crezi. Apropie-te de Biblie cu smerenie recunoscand ca Autorul ei este Dumnezeu.

Ioan 7. 17 Dacă vrea cineva să facă voia Lui, va ajunge să cunoască dacă învăţătura este de la Dumnezeu, sau dacă Eu vorbesc dela Mine.

apropie-te de Biblie cu dorinta de a implini si nu doar de a stii ceea ce Dumnezeu vrea sa faci. Dumnezeu nu descopera Voia Sa oricui doar de dragul ca cineva sa isi imbogateasca bagajul de cunostinte generale. Cu toate ca Biblia a fost lasata de Dumnezeu omului totusi tainele ei vor ramanea ascunse fata de omul viclean care Il trateaza pe Dumnezeu ca obiect de studiu si nu ca Stapan- Suveran.

Unul dintre motivele pentru care Dumnezeu ii lasa pe unii oameni in ratacirea lor este faptul ca pentru ei Scriptura le asigura o alta licenta in domeniul teologic si nu o relatie de ascultare fata de Dumnezeu. Observati in textul de mai sus este o conditie: daca vrea cineva sa faca voia Lui. Promisiunea este conditionata de dorinta omului de a implini.

Ioan 5. 39 Cercetaţi Scripturile, pentru că socotiţi că în ele aveţi viaţa vecinică, dar tocmai ele mărturisesc despre Mine. 40 Şi nu vreţi să veniţi la Mine, ca să aveţi viaţa!

apropie-te ca sa cunosti pe Domnul Isus- Calea, Adevarul si Viata. Scopul Scripturilor este sa conduca pe om la Hristos si nu la Lege sau Sabat. Si carturarii din vremea aceea studiau Scripturile dar pe ei nu i-a condus la Hristos. Daca studiul tau sau invatatura pe care o primesti nu te conduce la Hristos inseamna ca Dumnezeu nu este cu tine. Adu-ti aminte de magi. Atat steaua de pe cer cat si Scripturile de la Ieruslaim i-a condus spre Hristos in inchinare. Acesta este rolul Scripturilor si a tuturor lucrurilor- Rom.11.36 Din El, prin El si pentru El sunt toate lucrurile. A Lui sa fie gloria in veci. Amin!

Lucrul acesta este fundamental si singurul care te poate deosebi de diavolu’. Stiai ca diavolu’ este baptist? ..stiai ca este si catolic si ortodox si adventist si penticostal…? Da, diavolu’ cunoaste doctrina baptista mai bine decat baptistii, cunoaste si doctrina adventista mai bine ca adventistii….si pe celelalte. Va aduceti aminte cat de bine stie el Biblia ca atunci cand L-a ispitit pe Domnul nostru cita din memorie Scripturile. Atunci care este diferenta? Diferenta o poti face tu! Sa ai o relatie cu Isus Hristos ca Domn si Mantuitor. Asta este ceea ce diavolu’ nu stie si nici nu o poate face. Asta este diferenta si asta este scopul Scripturilor

1Cor.2.6 Totuşi ceeace propovăduim noi printre cei desăvîrşiţi, este o înţelepciune; dar nu a veacului acestuia, nici a fruntaşilor veacului acestuia, cari vor fi nimiciţi. 7 Noi propovăduim înţelepciunea lui Dumnezeu, cea tainică şi ţinută ascunsă, pe care o rînduise Dumnezeu, spre slava noastră, mai înainte de veci, 8 şi pe care n’a cunoscut-o niciunul din fruntaşii veacului acestuia; căci, dacă ar fi cunoscut-o, n-ar fi răstignit pe Domnul slavei. 9 Dar, după cum este scris: ,,Lucruri, pe cari ochiul nu le-a văzut, urechea nu le-a auzit, şi la inima omului nu s’au suit, aşa sînt lucrurile, pe cari le-a pregătit Dumnezeu pentru cei ce-L iubesc.“ 10 Nouă însă Dumnezeu ni le-a descoperit prin Duhul Său. Căci Duhul cercetează totul, chiar şi lucrurile adînci ale lui Dumnezeu. 11 ‘n adevăr, cine dintre oameni cunoaşte lucrurile omului, afară de duhul omului, care este în el? Tot aşa: nimeni nu cunoaşte lucrurile lui Dumnezeu afară de Duhul lui Dumnezeu. 12 Şi noi n’am primit duhul lumii, ci Duhul care vine dela Dumnezeu, ca să putem cunoaşte lucrurile, pe cari ni le-a dat Dumnezeu prin harul Său. 13 Şi vorbim despre ele nu cu vorbiri învăţate dela înţelepciunea omenească, ci cu vorbiri învăţate dela Duhul Sfînt, întrebuinţînd o vorbire duhovnicească pentru lucrurile duhovniceşti. 14 Dar omul firesc nu primeşte lucrurile Duhului lui Dumnezeu, căci, pentru el, sînt o nebunie; şi nici nu le poate înţelege, pentrucă trebuiesc judecate duhovniceşte. 15 Omul duhovnicesc, dimpotrivă, poate să judece totul, şi el însuş nu poate fi judecat de nimeni. 16 Căci ,,cine a cunoscut gîndul Domnului, ca să-I poată da învăţătură?“ Noi însă avem gîndul lui Hristos.

-toate aceste cuvinte ne explica de ce sunt atatea erezii in lume cu toate ca fiecare pretinde ca sunt sustinute de Scripturi. Acolo unde nu este Duhul Sfant oamenii se ratacesc chiar in miezul zilei. In toate astea ai nevoie de Cineva sa te calauzeasca in tot adevarul. Domnul Isus ne-a spus despre El.

Ioan 14. 16 Şi Eu voi ruga pe Tatăl, şi El vă va da un alt Mîngîietor care să rămînă cu voi în veac; 17 şi anume, Duhul adevărului, pe care lumea nu-l poate primi, pentrucă nu-L vede şi nu-L cunoaşte; dar voi ‘l cunoaşteţi, căci rămîne cu voi, şi va fi în voi.

Ioan 16.13 Cînd va veni Mîngîietorul, Duhul adevărului, are să vă călăuzească în tot adevărul; căci El nu va vorbi dela El, ci va vorbi tot ce va fi auzit, şi vă va descoperi lucrurile viitoare. 14 El Mă va proslăvi, pentrucă va lua din ce este al Meu, şi vă va descoperi. 15 Tot ce are Tatăl, este al Meu; deaceea am zis că va lua din ce este al Meu, şi vă va descoperi.

Duhul Sfant intodeauna va proslavi pe Domnul Isus si va indrepta privirile oamenilor nu inapoi in Vechiul Testament ci catre Hristos- Fiul lui Dumnezeu in care avem totul deplin si Care a implinit cerintele Legii pentru noi.

Ce ar trebui sa fac atunci cand discut cu adventistii?

La inceput am discutat cu astfel de oameni de dragul argumentului. Au fost situatii in care am crezut ca se merita sa discuti pentru ca poate vor ingelege. Acum insa, dupa atata vreme am ajuns la concluzia apostolului Pavel, concluzie pe care daca eram atent o intalneam in Sfintele Scripturi. Este vorba de sfatul pe care apostolului Domnului l-a dat lui Tit si cu siguranta nu gresim daca l-am lua si noi in serios:

Tit 3.9  Dar de întrebările nebune, de înşirările de neamuri, de certuri şi ciorovăieli privitoare la Lege, fereşte-te, căci sînt nefolositoare şi zădarnice.

-in adevar subiectele legate de Lege nu porduc nimic decat certuri si neintelegeri. Aceste discutii sunt nefolositoare si zadarnice- cu alte cuvinte este pierdere de vreme. De aceea asculta sfatul apostolului Domnului nostru- „fereste-te!” Acesta este cel mai bun sfat din partea apostolului neamurilor.

Cum se explica incapacitatea lor de intelegere?

Lucrul acesta nu este ceva nou dar este un lucru inexplicabil din punct de vedere omenesc. Doar cei care au ajuns la Hristos pot sa inteleaga starea acestor oameni. Iata ce ne spune apostolul neamurilor:

2Cor. 3.14 Dar ei au rămas greoi la minte: căci pînă în ziua de astăzi, la citirea Vechiului Testament, această măhramă rămîne neridicată, fiindcă măhrama este dată la o parte în Hristos. 15 Da, pînă astăzi, cînd se citeşte Moise, rămîne o măhramă peste inimile lor. 16 Dar oridecîteori vreunul se întoarce la Domnul, măhrama este luată. 17 Căci Domnul este Duhul; şi unde este Duhul Domnului, acolo este slobozenia. 18 Noi toţi privim cu faţa descoperită, ca într’o oglindă, slava Domnului, şi sîntem schimbaţi în acelaş chip al Lui, din slavă în slavă, prin Duhul Domnului.

-cei care se alipesc de Lege nu pot intelege Evanghelia lui Dumnezeu. Ei nu au Duhul Sfant. Observati si in discutia din Romani 7 ca Duhul si persoana Domnului Isus nu sunt amintiti decat abia in ultimul verset si asta pentru ca ori de cate ori omul se bazeaza pe faptele Legii acolo harul nu are ce cauta iar unde nu este har nu este nici Duhul (Gal.3. 2 Iată numai ce voiesc să ştiu dela voi: prin faptele Legii aţi primit voi Duhul, ori prin auzirea credinţei? 3 Sînteţi aşa de nechibzuiţi? După ce aţi început prin Duhul, vreţi acum să sfîrşiţi prin firea pămîntească?) Duhul Sfant nu a venit prin Lege ci prin auzirea credintei, prin har. Deci, asa cum Pavel ne avertizeaza, cei care se intorc la Lege vor „sfarsi prin firea pamanteasca.” De aici consecintele sunt mult mai profunde intrucat cine nu are Duhul lui Dumnezeu nu este al Lui, ei sunt despartiti de Hristos si au cazut din har.

Rom.8.9 …Daca n-are cineva Duhul lui Hristos nu este al Lui.

Gal.5.4 Voi, care voiti sa fiti socotiti neprihaniti prin Lege v-ati despartit de Hristos, ati cazut din har

Un alt motiv pentru care consider ca invatatura aceasta este foarte periculoasa este mai ales datorita inducerii ideii ca lucrarea Domnului Isus nu este suficienta. Ori acest fel de invatatura nu este nimic altceva decat invatatura antihristica. Am vazut deja ca ei nu pot fi in har, nu au Duhul si sunt despartiti de Hristos dar asta nu este tot- orice incercare de a adauga sau de a scoate din meritele Domnului Isus are la origine Duhul lui Anticrist.

Rom.3.21 dar acum s-a aratat o neprihanire pe care o da Dumnezeu fara Lege

Rom.3.28 pentru ca noi credem ca omul este neprihanit prin credinta, fara faptele Legii

-daca Duhul Domnului spune asa oare cine sunt acesti invatatori sa adauge ca avem nevoie de faptele Legii pentru a fi mantuiti?

De aceea dragul meu te sfatuiesc sa te gandesti foarte serios la toate aceste texte din Scriptura si sa iti amintesti ca sunt Cuvintele lui Dumnezeu. Asculta de ele si va fi bine de tine altfel ai toate sansele sa iti paralizezi viata spirituala, sa te impietresti fata de Dumnezeu si pe langa asta sa te trezesti ca dusman al Domnului Isus si despartit de El pentru totdeauna. Datorita acestor implicatii am spus chiar si unora dintre adventisti ca invatatura lor este mai periculoasa decat invatatura ortodoxa si chiar mai periculoasa decat invatatura Martorilor lui Iehova si asta pentru ca ambalajul este mult mai atractiv intrucat are acea „infatisare de intelepciune” sfanta. Am spus ca am libertatea sa indrept oamenii catre bisericile penticostale sau crestin dupa evanghelie dar in nici un caz catre o biserica adventista. De asemenea am spus chiar unui pastor adventist ca nu suntem calauziti de acelasi duh si de aceea nu am libertatea sa il numesc frate- lucrul acesta este foarte serios si cu implicatii foarte profunde.

1Tim.1. 5 Ţinta poruncii este dragostea, care vine dintr’o inimă curată, dintr’un cuget bun, şi dintr’o credinţă neprefăcută. 6 Unii, fiindcă s’au depărtat de aceste lucruri, au rătăcit şi s’au apucat de flecării. 7 Ei vor să fie învăţători ai Legii, şi nu ştiu nici măcar ce spun, nici ce urmăresc. 8 Noi ştim că Legea este bună dacă cineva o întrebuinţează bine, 9 căci ştim că Legea nu este făcută pentru cel neprihănit, ci pentru cei fărădelege şi nesupuşi, pentru cei nelegiuiţi şi păcătoşi, pentru cei fără evlavie, necuraţi, pentru ucigătorii de tată şi ucigătorii de mamă, pentru ucigătorii de oameni, 10 pentru curvari, pentru sodomiţi, pentru vînzătorii de oameni, pentru cei mincinoşi, pentru cei ce jură strîmb, şi pentru orice este împotriva învăţăturii sănătoase: – 11 potrivit cu Evanghelia slavei fericitului Dumnezeu care mi-a fost încredinţată mie.

-Cu privire la textul de mai sus este bine sa pui urmatoarele intrebari si poate chiar sa raspunzi cu voce tare. Pentru cine nu este Legea? Pentru cine este Legea? …enumera-i pe toti. Te incluzi in aceia? Da, daca nu ai pe Hristos te poti considera printre ei dar daca Il iubesti pe Isus Hristos din toata inima atunci tu esti neprihanit prin El. Daca tu ai alergat cu lacrimi de pocainta sincera la Domnul Isus si ai recunoscut ca esti pacatos, ca urasti pacatul din toata inima si ca vrei sa traiesti pentru gloria Lui atunci fii sigur ca esti neprihanit inaintea lui Dumnezeu prin Hristos iar Legea nu este pentru tine.

Din curiozitate pune celor ce vor sa te tulbure urmatoarele doua intrebari si insista sa afli raspunsul prin da sau nu inca de la inceputul discutiei chiar daca ei vor incerca sa amane raspunsul pe mai tarziu:

1. Esti mantuit? Daca ai muri in clipa urmatoare esti convins ca vei ajunge in rai?

In mod normal nu pot raspunde afirmativ la aceasta intrebare intrucat Legea nu aduce certitudinea mantuirii intrucat aceasta depinde de ceea ce facem noi oamenii pe cand doar mantuirea prin credinta depinde 100% de lucrarea lui Hristos si dupa cum nu stim ce vom face noi in viitor nu stim nici daca suntem mantuiti.

Atunci daca el nu este sigur de mantuire, de ce ma invita pe mine in barca lui daca el insusi nu poate garanta pentru siguranta lui? Un crestin insa poate si trebuie sa fie convins de mantuire in orice loc si la orice ora:

1Ioan 5. 12 Cine are pe Fiul, are viaţa; cine n’are pe Fiul lui Dumnezeu, n’are viaţa. 13 V’am scris aceste lucruri ca să ştiţi că voi, cari credeţi în Numele Fiului lui Dumnezeu, aveţi viaţa vecinică.

Observati siguranta, certitudinea. Ioan nu spune „s-ar putea” sau „sa mai vedem.” De asemenea observati pentru cine este aceasta siguranta si certitudine? Nu aminteste nimic de Lege ci doar de credinta in Domnul Isus.

2. Tii Legea? Poti marturisi ca tii Legea lui Moise? Pazesti Sabatul dupa Scriptura?

Daca raspunsul este „nu” atunci eu il intreb: „daca tu nu tii Legea si/sau Sabatul atunci de ce ma chemi pe mine sa fac ceea ce tu nu faci? De ce pui peste mine un jug si poveri pe care tu nu le porti? Nu cumva te asemeni cu fariseii si carturarii despre care Domnul Isus spunea…

Mat.23. 4 Ei leagă sarcini grele şi cu anevoie de purtat, şi le pun pe umerii oamenilor, dar ei nici cu degetul nu vor să le mişte.

Daca raspunsul este „da” atunci fii sigur ca minte si asta o spun din cateva motive:

 • -apostolii recunosc ca ei nu au putut s-o tina

Fapte.15. 5 Atunci unii din partida Fariseilor, cari crezuseră, s’au ridicat, şi au zis că Neamurile trebuie să fie tăiate împrejur, şi să li se ceară să păzească Legea lui Moise. 6 Apostolii şi presbiterii s’au adunat laolaltă, ca să vadă ce este de făcut. 7 După ce s’a făcut multă vorbă, s’a sculat Petru şi le-a zis: ,,Fraţilor, ştiţi că Dumnezeu, de o bună bucată de vreme, a făcut o alegere între voi, ca, prin gura mea, Neamurile să audă cuvîntul Evangheliei, şi să creadă. 8 Şi Dumnezeu, care cunoaşte inimile, a mărturisit pentru ei, şi le-a dat Duhul Sfînt ca şi nouă. 9 N’a făcut nici o deosebire între noi şi ei, întrucît le-a curăţit inimile prin credinţă. 10 Acum dar, de ce ispitiţi pe Dumnezeu, şi puneţi pe grumazul ucenicilor un jug, pe care nici părinţii noştri, nici noi nu l-am putut purta? 11 Ci credem că noi, ca şi ei, sîntem mîntuiţi prin harul Domnului Isus.“

-La inceput neamurile au auzit Evanghelia prin Petru caci el a primit de la Domnul Isus autoritatea sa deschida Imparatia lui Dumnezeu pentru Evrei, samariteni si neamuri. Observati cateva lucruri importatnte: neamurile, desi nu li se ceruse sa pazeaza Legea lui Moise si nici nu o pazeau iata ca au primit Duhul Sfant si ca Dumnezeu nu face nici o deosebire. Iata deci ca Legea nu este o conditie ca sa primesti Duhul si deci ca sa fii mantuit.

-As dori sa te intreb, care crezi tu ca era jugul la care se refera Petru, ce era asa greu de purtat: taierea imprejur sau Legea lui Moise? Eu cred ca Legea lui Moise intrucat taierea imprejur o faci odata si nu mai ai probleme. Acum ca am lamurit asta haideti sa observam din cuvintele lui Petru ca a impune neamurilor Legea lui Moise ca si conditie pentru mantuire nu este altceva decat a ispiti pe Dumnezeu. Asta cred ca este valabil si astazi iar cei in cauza ar trebui sa ia in serios si pe apostolii Domnului si nu doar pe Hellen White. Mai observati de asemenea ca Petru recunoaste ca nici parintii lor si nici ei nu au putut tine Legea lui Moise. Oare de ce am crede noi azi pe adventisti ca tin Legea?… cand Legea de fapt nici nu a fost data pentru ca ar fi fost posibil sa fie tinuta ci pentru ca sa astupe gura omului care mai crede ca are inca merite inaintea lui Dumnezeu (Rom.3. 19 Ştim însă că tot ce spune Legea, spune celor ce sînt supt Lege, pentruca orice gură să fie astupată, şi toată lumea să fie găsită vinovată înaintea lui Dumnezeu. 20 Căci nimeni nu va fi socotit neprihănit înaintea Lui, prin faptele Legii, deoarece prin Lege vine cunoştinţa deplină a păcatului.). Se pare insa ca gura unora nu este astupata nici astazi pentru ca de fapt ei nu au inteles rolul Legii.

-Mai trebuie sa adaug ceva in legatura cu Fapte.15. Haideti sa vedem deznodamantul problemei de la Ierusalim:

Fapte.15. 19 De aceea, eu sînt de părere să nu se pună greutăţi acelora dintre Neamuri cari se întorc la Dumnezeu; 20 ci să li se scrie doar să se ferească de pîngăririle idolilor, de curvie, de dobitoace zugrumate şi de sînge. 21 Căci încă din vechime, Moise are în fiecare cetate oameni, cari-l propovăduiesc, fiindcă este citit în sinagogi în toate zilele de Sabat.“…23 Şi au scris astfel prin ei: ,,Apostolii, presbiterii şi fraţii: către fraţii dintre Neamuri, cari sînt în Antiohia, în Siria şi în Cilicia, plecăciune! 24 Fiindcă am auzit că unii, plecaţi dintre noi, fără vreo însărcinare din partea noastră, v’au turburat prin vorbirile lor, şi v’au zdruncinat sufletele, zicînd să vă tăiaţi împrejur şi să păziţi Legea; 25 noi, după ce ne-am adunat cu toţii laolaltă, cu un gînd, am găsit cu cale să alegem nişte oameni, şi să-i trimetem la voi, împreună cu prea iubiţii noştri Barnaba şi Pavel, 26 oamenii aceştia, cari şi-au pus în joc viaţa pentru Numele Domnului nostru Isus Hristos. 27 Am trimes dar pe Iuda şi pe Sila, cari vă vor spune prin viu grai aceleaşi lucruri. 28 Căci s’a părut nimerit Duhului Sfînt şi nouă, să nu mai punem peste voi nicio altă greutate decît ceeace trebuie, 29 adică: să vă feriţi de lucrurile jertfite idolilor, de sînge, de dobitoace zugrumate, şi de curvie, lucruri de cari, dacă vă veţi păzi, va fi bine de voi. Fiţi sănătoşi.“

-da, Moise este propovaduit si astazi. Acesti oameni nu propovaduiesc pe Hristos ci pe Moise. Ei se folosesc de Hristos doar ca momeala pentru a-i atrage pe oameni in capcana Legii, a robiei. In saptamanile lor de evanghelizare incep cu Hristos si cu lucruri adevarate dar spre sfarsitul sapatamanii termina invatand despre Sabat si despre Lege. Agenda lor este ascunsa iar lucrul acesta nu este deloc crestinesc. Astfel ca enoriasilor lor abia mai tarziu li se inoculeaza erezii tot mai mari cum ar fi faptul ca iadul nu este vesnic si ca sufletul omului este anihilat astfel ca nu va suferi etern in iad (este o invatatura placuta omului pacatos dar nu dupa Biblie) de asemenea enoriasii lor ajung sa cinsteasca mai mult pe Hellen White decat pe sfintii apostoli ai Domnului Isus. Ai grija ce faci daca astfel de oameni inca te mai viziteaza…

-observati ca mesajul care urmeaza este pentru neamuri deci si pentru tine. Se vorbeste despre niste oameni care au plecat „dintre noi.” Da, si adventistii ca orice alte culte eretice au plecat de la adevar. Ei au ajuns sa urmeze invataturile unei femei profetese. Se cunoaste si istoria dovedeste ca o femeie este mult mai predispusa la spiritualitate decat barbatii. Noi stim insa ca Pavel spune ca femeia sa nu dea invatatura bisercii (1Tim.2. 11 Femeia să înveţe în tăcere, cu toată supunerea. 12 Femeii nu-i dau voie să înveţe pe alţii, nici să se ridice mai pe sus de bărbat, ci să stea în tăcere.) Totusi in biserica adventista o femeie are mai mare autoritate ca apostolii Domnului. Spuneti-mi cate femei apostoli a trimis Domnul Isus in lume? Printre apostoli cate femei au fost? Astazi insa o biserica alege sa proclame glasul unei femei despre care spun:”noi reafirmam increderea noastra deplina in marturiile date bisericii de catre sora White ca fiind invatatura Duhului Sfant” (SDA Year Book for 1914 p.253) Ei mai spun: „Pozitia noastra in ceea ce priveste marutiile (sorei White) este aceea ca ele sunt ca piatra din capul unghiului. Nimic nu este mai sigur decat acestea si anume mesajele si viziunile lui Ellen White care stau sau cad impreuna.” (Review and Herald Supplement 14 aug. 1883)[ Pentru mai multe detalii legate de viata d-nei White va recomandam Adevarul despre miscarea Adventista de Paul Dan unde veti putea afla despre viata duplicitara, transele, boala de epilepsie precum si faptul ca scrierile ei de fapt au fost plagiate]

-de asemenea observati ca acei oameni care tulburau erau plecati fara vreo responsabilitate de la apostoli. Si astazi adventistii nu au o responsabilitate de la Dumnezeu ci de la Hellen White. Ca si aceia din vremea lui Pavel ei aduc nimic altceva decat tulburare si zdruncina sufletele celor ce ii asculta. Si cum fac ei asta? …”zicand sa…si sa paziti Legea.” Va pare cunsocut modul acesta de a zdruncina sufletele oamenilor?

-iata ca datorita acestor oameni apostolii s-au adunat si au inteles ca trebuie facut ceva. Vreau sa stiti ca si eu tot din cauza asta am hotarat sa scriu aceste lucruri fiind convins ca invatatura aceasta este de origine demonica si tulbura si zdruncina biserica. Observati la ce concluzie au ajuns ei? Nu spun nimic de Lege. Si este important sa mai observam ca Duhul Sfant a luat ca decizie lucrul acesta. Iata ce spune:” ..s’a părut nimerit Duhului Sfînt şi nouă..” Oare nu este clar? De cine sa ascultam noi? Adventistii nu pot avea libertatea sa spuna lucrul acesta despre invatatura lor. Apostolii au fost in acord cu Duhul Sfant dar nu si cu adventistii de astazi. Sa stiti ca si eu imi doresc mai degraba sa fiu in acord cu Duhul Sfant si cu apostolii decat cu adventistii de azi.

 • -Hristos a venit sa implineasca Legea

Daca omul poate sa tina Legea atunci de ce a mai venit Domnul Isus? Insemna ca sunt si oameni pentru care El nu a murit?

 • -incalcarea unei singure porunci te face vinovat de toata

Aratati-mi un singur om care tine Legea sau macar Sabatul! Oare credeti ca pazesc adventistii Sabatul pe care cauta sa il impuna altora si nu le dau pace?

Exod 35. 2 Şase zile să lucraţi, dar ziua a şaptea să vă fie sfîntă; acesta este Sabatul, ziua de odihnă, închinată Domnului. Cine va face vreo lucrare în ziua aceea, să fie pedepsit cu moartea. 3 Să n’aprinzi foc, în niciuna din locuinţele voastre, în ziua Sabatului.“

Vrei sa fii sincer cu tine si cu Dumnezeu? Haideti sa vedem… daca luam Sabatul de la Evrei pretinzand ca este porunca lui Dumnezeu pentru noi de ce sa nu luam tot ce tine de aceasta porunca. Orice porunca are si o pedeapsa in caz ca este incalcata. Deci, daca citesc eu bine iata ca omul care face vreo lucrare in ziua Sabatului trebuie pedepsit cu moartea.  Vreau sa te intreb „Ai auzit undeva in Romania ca vreun adventist a fost pedepsit cu moartea? Sau nici un adventist nu a incalcat Sabatul? … credeti ca nu au incalcat niciodata Sabatul? Ba eu va spun ca de nenumarate ori. Observ din text ca a aprinde foc in locuinta in ziua Sabatului este interzis de Dumnezeu. Te intreb acum- aprind adventistii focul in casele lor? Incalzesc mancarea? Incalzesc locuinta?….dupa parerea mea asta este fatarnicie dar ceea ce ma mira mai mult este indrazneala pe care o au sa pretinda altora ceea ce ei nu fac. [Poate imi veti spune „da dar evreii aveau alta clima” Nu conteaza asta, cand Dumnezeu da o porunca stie ce face. Ceea ce insa ignora adventistii este ca Sabatul nu este pentru neamuri. Dumnezeu l-a dat unui popor, intr-o tara specifica si cu o clima specifica.]

Deci adventistii nu tin Sabatul dar asta nu se termina aici…

Iacov 2. 10 Căci, cine păzeşte toată Legea, şi greşeşte într’o singură poruncă, se face vinovat de toate.

Concluzia este foarte simpla: adventistii sunt vinovati de calcarea Legii pe care o proclama. Asta nu este rau caci toti am calcat Legea lui Dumnezeu. Ceea ce este grav este ca inca mai pretind ca Legea se poate tine. Noi crestinii insa am recunoscut ca nu o putem tine si ne-am „unit” cu Hristos care S-a oferit sa tina Legea pentru noi si astfel noi acum in Hristos suntem implinitori ai Legii.

Cel ce va scrie aceste randuri este un implinitor al Legii dar nu prin mine insumi ci prin Hristos. Legea spunea: „plata pacatului este moartea” Astfel eu am murit impreuna cu Hristos fata de pacat dar am si inviat impreuna cu El

Gal.2. 20 Am fost răstignit împreună cu Hristos, şi trăiesc… dar nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte în mine. Şi viaţa, pe care o trăiesc acum în trup, o trăiesc în credinţa în Fiul lui Dumnezeu, care m’a iubit şi S’a dat pe Sine însuş pentru mine. 21 Nu vreau să fac zădarnic harul lui Dumnezeu; căci dacă neprihănirea se capătă prin Lege, degeaba a murit Hristos.

Rom.6. 3 Nu ştiţi că toţi cîţi am fost botezaţi în Isus Hristos, am fost botezaţi în moartea Lui? 4 Noi deci, prin botezul în moartea Lui, am fost îngropaţi împreună cu El, pentruca, după cum Hristos a înviat din morţi, prin slava Tatălui, tot aşa şi noi să trăim o viaţă nouă.

Eu inchei deocamdata aici cu speranta ca te vei gandi serios la aceste lucruri si ca Duhul Sfant te va lumina si te va convinge sa te feresti de orice invatatura gresita care iti tulbura sufletul si te indeparteaza de Domnul Isus Hristos. Ramai in smerenie si in asteptare inaintea lui Dumnezeu si El te va calauzi pe drumul pe care trebuie sa mergi dar pana atunci fa ceea ce esti convis ca este bine sa faci si Dumnezeu Isi va  Voia Lui fata de tine.

Pentru alte lamuriri…

Mihail Geabou

Inca o intrebare legata de Sabat-

Domnul Isus in Matei 28 spune „..si invatati-i sa pazeasca tot ce v-am poruncit Eu….” Eu stiu ca pazirea Sabatului a fost poruncita de Moise dar nu stiu nicaieri ca ar fi fost poruncita si de Domnul Isus iar din textul amintit vad ca datoria mea este sa pazesc doar ce a poruncit Domnul Isus.

As dori sa stiu unde in Noul Testament sau in invataturile ucenicilor ni se spune sa pazim Sabatul?


[1] Textele Biblice sunt din traducerea Dumitru Cornilescu format electronic de aceea vei intalni greseli de ortografie

Advertisements

6 Responses to “Ajutor in discutii privitoare la Lege”

 1. Alex said

  Mihai uite de-asta ii respect eu pe adventisti: ca ei au mai multa cultura decat tine. Mai bine ai pune si tu mana pe o carte de istorie si ai vedea din rapoartele istorice si scrierile parintilor bisericesti ce zi pazeau primii crestini.

  Scriitorii romani (Pliniu, Tacitus, Suetoniu, Juvenal) afirmau ca Sabatul era semnul celei mai mari rusini, ca este o superstitie degradata. Crestinii, pentru ca tineau si ei Sabatul, erau omologati tot ca iudei. Din acest motiv, crestinii s-au debarasat mai tarziu de sambata si au pazit duminica ziua soarelui (dies solis) la romani.

  La 366, Conciliul de la Laodicea decreteaza oficial transferarea sfinteniei Sabatului asupra duminicii , zicand: “Crestinii sa nu iudaizeze stand nelucratori Sambata, ci sa lucreze in ziua aceea… Si daca totusi sunt gasiti iudaizand, sa fie anatema!” (C. Hefele, Istoria conciliilor bisericii , vol. II, pag. 316).

  Stephen Keenan , in Catehismul doctrinal (editia a III-a americana, 1876, pg.174), la intrebarea: “Aveti vreo dovada ca Biserica Catolica are putere sa instituie sarbatori?”, raspunde: “De n-ar fi avut aceasta putere, ea n-ar fi putut face ceea ce toti oamenii religiei moderni accepta; anume ea n-ar fi putut substitui pazirea Sabatului zilei a saptea cu duminica zilei intai a saptamanii, o schimbare pentru care nu exista nici o autoritate scripturistica !”

  Apuca-te serios de istorie, maestre. 😉

 2. solideogloriablog said

  Alex nu am stiut ca respectul este conditionat de cultura omului…sau poate de cultul din care face parte. Personal, asta m-ar determina sa respect prea putini oameni. Un sfat de la un om cu mai putina cultura decat AZS: respecta-i pe oameni pentru ca sunt creati dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu. Lasa nivelul de cultura sa dicteze doar limitele realatiei in care poti intra cu omul dar nu si respectul pe care il acord.
  Pentru ca nu pot argumenta istoric ci doar Biblic te sfatuiesc sa recitesti: 1Cor.1.17-31 cu accent pe v.25-31

  Sa comentez mesajul tau imi dau seama ca nu are rost. Am doar o curiozitate: doar de asta ii respecti pe adventisti? pentru ca au mai multa cultura sau pentru ca si tu esti adventist? (din cate am observat pe blogul tau) Totusi sa stii ca si eu ii respect pe adventisti dar din alt motiv- pentru ca sunt creati de Acelasi Dumnezeu care m-a creat si pe mine. Alegerile lor religioase doar ma determina sa ma limitez in discutiile cu ei din acelasi motiv pentru care si apostolul Pavel ar face-o (Tit 3.9). Creatia a hotarat cui sa acord respectul. Cultura ma ajuta sa aflu daca si la ce nivel ma pot relationa la om. Crezul, mai presus de cultura ma ajuta sa-mi recunosc familia de care apartin si in care traiesc.

 3. Alex said

  ok, scuze. Te respect si pe tine si pe toti copii lui Dumnezeu dar stii care e problema ta: Aduci niste acuzatii urate si nefondate atat din punct de vedere teologic, istoric cat si biblic. De unde stii tu ca Pavel mergea sambata in sinagoga doar ca sa ii converteasca pe evrei de la sabat la duminica? Este o presupozitie de-a ta. Ti-am dovedit cu istoria ca primii crestini pazeau sambata. Isus pazea sambata (dar nu asa cum o pazeau fariseii care dusesera porunca la extrem). Tocmai el, Domnul Sabatului sa nu-l pazeasca ? Ucenicii lui i-au urmat exemplu, nu? Si arata-mi tu mie unde scrie ca Isus a spus sa nu mai pazim sabatul sau cele 10 porunci …

  Scuza-mi “duhul intaratat” dar articolul tau m-a iritat prin faptul ca aduci niste acuzatii false. In acelasi timp imi doresc sa nu mai umblii in intuneric in respecatarea legii, in special poruncii privitoare la sabat. Chiar te rog sa ma ierti… trebuia sa nu fiu chiar atat de dur.

 4. solideogloriablog said

  Clement din Alexandria- (194 d.Hr.)”Duminicile noi le inchinam bucuriei si tinem ziua Domnului libera de orice piedica, grija si datorie lasand laoparte lucrul nostru ca sa nu dam loc diavolului sa lucreze” [citat de V.W. Jones “Crestinul” 1923]

  Ciprian de Cartagina- “Ziua imediat urmatoare sambetei, adica ziua in care a inviat Hristos si ne-a daruit si noua viata este ziua Domnului.” (Willy Rordorf, Sabbat und Sonntag, Zurich 1972, pg.172)

  Irineu de Lion, ucenic al lui Policarp de Smirna- “Duminica noi toti o praznuim ca o zi de odihna” [P. Chirica “Nu sambata ci duminica” Iasi 1924, pg.26)

  Tertulian (197)”daca ziua Soarelui noi o consacram inveselirii, aceasta dintr-o pricina cu totul alta decat inchinarea la Soare.”-[Ad nations]

  Tertulian (211) De idolatrie- “pe cand sarbatorile paganilor sunt anuale, tu crestine ai sarbatoare totdeauna in ziua a opta”

  Iustin Martirul- Dialog cu iudeul Trifan. “Ne defaimati ca nu traim dupa Lege, nu ne taiem imprejur trupul la fel ca stramosii vostri si nu pazim sambata…” D. Fecioru, Dialogul cu iudeul Trifan, Bucuresti 1941

  nu am timp sa mai scriu acum despre Scrisoarea lui Barnaba, Ignatiu, Didahia

  Pliniu, Tacitus, Suetoniu, Juvenal nu erau crestini. Daca totusi ai citate exacte in care acestia spun cu certitudine despre crestini (nu de idei confundati cu crestini) ca tineau sambata, te rog sa le impartasesti cu noi.

  Verifica daca vrei citatele pe care ti le-am dat sau autorii acestia, scrierile lor si comunica-ne concluziile.

 5. Alex said

  Le stiam pe toate, stai linistit. Sunt de acord cu ele si ti-am mai spus ca primii crestini tineau sambata dar dupa anul 100 au inceput sa tina duminica ca sa nu fie considerati iudei.

  Fii atent :

  Clement din Alexandria- (194 d.Hr.)”Duminicile noi le inchinam bucuriei..
  Tertulian (197)”daca ziua Soarelui noi o consacram inveselirii…

  NOI O CONSACRAM.

  Sambata a fost consacrata de Dumnezeu
  Duminica de crestini.(dupa aprox anul 100)
  hai mai fratioare ca toata lumea stie ca a existat o trecere de la sambata la duminica… ce incerci sa ma convingi? ca apostolii tineau duminica? fii serios.

  Isus a pazit sambata. Cum zice porunca a patra: Caci in 6 zile a facut iar in a saptea s-a odihnit (ce ziceai de ziua a 8a ?). Care e ziua a 7a ?

 6. Mark said

  salut… Am cautat cateva informatii despre legea lui Moise pentru un studiu juridic… din intamplare am gasit acest articol. Imi cer scuze de la autor, dar chiar imi pare rau pentru timpul pierdut citind articolul. Ce sa zic? … e si asta o parere. Punct!!! (Mersi lui Alex pentru cateva cuvinte de calitate… in contrast izbitor cu articolul.)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: